; Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

DeHaar4 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

Op een zonnige woensdagmiddag besloten Meneer en ik de laptops dicht te klappen en op avontuur te gaan. Op de planning? Een bezoekje aan Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland, op nog geen half uurtje rijden van ons huis! Ik had geen idee dat het kasteel bestond, totdat de Australische Brooke me erover vertelde. Nu schaam ik me een beetje, want het is echt een sprookjesachtig kasteel. Het is zó mooi en groots en middeleeuws dat ik bijna niet kan geloven dat dit in Nederland staat en niet in Frankrijk. Kijk mee!

Geschiedenis Kasteel de Haar

Wanneer Kasteel de Haar precies gebouwd is weet niemand, maar de waarschijnlijk is dit de dertiende of veertiende eeuw geweest. Toen was het overigens nog niet veel meer dan een woontoren. Vanaf 1482 werd het kasteel stelselmatig uitgebreid en verstevigd om aanvallen en weersomstandigheden het hoofd te bieden. Vanaf de achttiende eeuw raakte het kasteel in verval, totdat er aan het eind van de negentiende eeuw niet meer dan een ruïne stond.

Toen baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar de ruïne in 1890 erfde, besloot hij het kasteel met het fortuin van zijn vrouw barones Hélène de Rothschild te restaureren tot een kasteel vol grandeur. Bekende architect Pierre Cuypers werd ingeschakeld om het geheel samen met zoon Joseph te hervormen. Hoe groots en comfortabel het kasteel ook is (voor die tijd): het was nooit meer dan een vakantiehuisje voor het koppel, dat in de september-maand gasten wilde ontvangen en vermaken in het kasteel. Deze familietraditie werd voortgezet tot in 2005, waarbij de familie in de maand september in het châtelet woonde (in plaats van het kasteel), dat oorspronkelijk als personeelsruimte gebruikt werd.

DeHaar11 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

DeHaar10 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

Het kasteel is op zichzelf al indrukwekkend, maar samen met de kasteeltuin is het niets minder dan spectaculair: als je de hele tuin wilt zien kun je wel anderhalf uur wandelen! Tuinarchitect Hendrik Copijn maakte in 1895 van de landerijen een Engels landschapspark, met Franse tuinen direct rondom het kasteel. Het complex heeft een prachtige vijver en zelfs een hertenpark!

Sorry voor alle foto’s, maar jeetje: het is zo mooi! Het is toch net de Efteling?

DeHaar2 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

Mijn mening

Ik was echt blown away toen ik dit kasteel bezocht. Als je mijn site een beetje volgt, dan weet je dat ik niet vies ben van een kasteeltje hier en daar. Geweldig vind ik dat: hoe beter de bewaard en ingericht zijn in de oorspronkelijke stijl, hoe leuker ik het vind. Maar dat Nederland zo’n kasteel had, wist ik helemaal niet. En dan ligt het ook nog eens om de hoek van waar ik woon!

Het hele complex deed me ontzettend denken aan Franse kastelen, met de grote tuinen, en de gotische bouwstijl. Het kasteel is nog helemaal ingericht in de originele stijl, waardoor het voelt alsof je een stapje terug in de tijd doet en uitgenodigd bent door de familie Van Zuylen tijdens één van hun Septembervieringen.  Fantastisch! Ik vond vooral de kamer van de barones erg mooi en licht, en haar badkamer met dat verzonken bad is echt #interiorgoals. Meneer en ik waren het er allebei over eens dat dit één van de top drie kastelen is die we ooit bezocht hebben. En dat staat dus gewoon in Nederland! Waarom wist ik dit niet?

Als laatste vond ik het erg leuk om meer in het kasteel meer te leren over het koppel Etiènne & Hélène (ja, ik mag ze bij hun voornaam noemen, ik was immers op de Septemberviering ;-)). Ze trouwden met elkaar ondanks dat beide families er vanwege hun geloven niet achterstonden, gaven de wildste feesten, en reisden samen de wereld rond waar ze souvenirs scoorden die nu in het kasteel staan. In 1890 naar Japan gaan: dát is nog eens een avontuur. Zo stoer. Daarnaast was Hélène de eerste vrouw in Europa met een rijbewijs. Je begrijpt: in gedachten stond ik al helemaal in vol ornaat in de balzaal in 1901, terwijl ik gezellig keuvelde met Hélène, en een fijne vrijgezelle baron de dans toezei.

DeHaar6 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

DeHaar18 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

Kasteel de Haar bezoeken

Kasteel de Haar ligt in het dorpje Haarzuilens, ten noordwesten van Utrecht. Er gaat een bus naar het kasteel, maar het makkelijkste is gewoon met de auto te gaan en te parkeren op het terrein: dat kost €4. Het kasteel zelf bezoeken kan elke dag tussen 11:00 en 17:00 en kost €18. Als je alleen de tuinen wilt bezoeken, kost dat €6. Kijk voor actuele openingstijden op de website (het kasteel is nog wel eens dicht vanwege events).

DeHaar17 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

DeHaar15 - Kasteel de Haar bezoeken: onze zonnige middag in het grootste kasteel van Nederland

Ben jij wel eens in Kasteel de Haar geweest?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

 1. Karlijn

  Oh wauw, dit ziet er echt heel mooi uit! En ik maar altijd denken dat we naar het buitenland moeten voor mooie kastelen en paleizen :’)

  | Reageer op deze reactie
 2. Mijn ouders (en ik dus lang ook) wonen daar ook dichtbij en ik HOU van dit kasteel. Ik was vroeger al gek op kastelen en heb twee keer mijn feestje hier gevierd (hier hadden we het al over op Instagram geloof ik haha). En in 2016 heb ik hier zelfs een hardloopwedstrijd gelopen, want jaarlijks is er De Halve van de Haar (maar ik liep maar 5 km hoor). Echt zo tof! Zo gek dat het onbekend is, want het is echt zo mooi. En gratis met Museumkaart geloof ik :D

  | Reageer op deze reactie
 3. Ik ben er ook wel eens geweest, zo’n mooi kasteel! Wat heb je trouwens dromerige foto’s gemaakt. Passen er goed bij!

  | Reageer op deze reactie
 4. Robin

  omg wauww. ik moet hier echt heen! Dit gaat echt op mn lijst om zo snel mogelijk te bezoeken.

  | Reageer op deze reactie
 5. Super tof! Ik ben daar ook geweest met een bedrijfsuitje, een super leuke dagtocht en groepsreis! Geweldig om de tuinen te zien en het interieur van het kasteel, wat een plaatje! Ik herken super veel foto’s van jouw blog, echt zoals ik het heb ervaren.

  Ik zou het ontzettend leuk vinden om meer binnenlandse artikels van je te lezen, bezienswaardigheden in Nederland worden vaak niet heel erg gewaardeerd. Ik ben met een busreis van Groningen naar Utrecht gegaan en heb op deze dagtocht veel van Nederland gezien. Misschien een tipje van een iets oudere en trouwe lezer (:!

  Groetjes Anita

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2022 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring