Momenteel kunnen we helaas niet overal reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

nederland featured amsterdam pixabay - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Nederland is met recht een vakantieland. Waai uit langs de kust, trotseer de heuvels in Zuid-Limburg, fiets door het groene Oost-Nederland en bezoek de boetiekjes en restaurantjes in de leuke steden. Je hebt geen vakantie nodig om een nieuw stad te ontdekken, één dag is al genoeg om even een indruk te krijgen. Een van de vele voordelen van onze kleine kikkerlandje!

Bovendien fiets je tijdens je stedentrip niet alleen in, maar ook eenvoudig rondom de stad. Want de mooiste plekjes in ons land vind je nog altijd door op ontdekkingstocht te gaan in de provincies. We geven je alvast een voorzetje met de 12 mooiste steden in Nederland.

De mooiste steden in Nederland

nederland dordrecht flickr 1024x683 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit
Bron foto

Dordrecht

Als onderdeel van de Randstad is Dordrecht toch een ondergeschoven kindje. Vlakbij Manhattan aan de Maas (Rotterdam) vind je deze historische stad. Als een van de eersten in de regio verwierf Dordrecht stadsrechten waarmee het een belangrijke functie kreeg binnen Holland. Bovendien kun je in deze stad niet alleen terecht voor geschiedenislessen, maar ook voor de gezellige terrassen, een dagje winkelen en mooie fietsroutes in en rondom Dordrecht.

Wandel een van de stadsroutes en zie met eigen ogen de gebouwen die al enkele eeuwen het hart van Dordrecht vormen. De Grote Kerk is een van de meest herkenbare monumenten in het oude centrum. Ook wanneer je meer over de geschiedenis van het alledaagse leven wilt ontdekken ben je in deze stad op de juiste plek. Het Huis van Gijn is bijvoorbeeld een museum dat het leven, zo’n 100 jaar geleden, van de voormalig bankier en verzamelaar Simon van Gijn in beeld brengt. Ook in het Hof van Nederland neem je een kijkje in de geschiedenis. In dit voormalig klooster vond onder meer de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 plaats.

nederland amsterdam pixabay 1024x674 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Amsterdam

De bekendste stad van ’t land is natuurlijk Amsterdam. Deze wereldstad heeft alles waar je maar behoefte aan kunt hebben wanneer je op stedentrip gaat. Rust vind je bijvoorbeeld in de oude grachtentuin Begijnhof of in de Hortus Botanicus waar je zo’n 6000 tropische en inheemse planten en bomen spot. Voor de levendige avonden ben je in het centrum van Amsterdam vrijwel overal op de goede plek. Je vindt er gezellige kroegjes, theaters, sfeervolle restaurants, concertzalen en een scala aan clubs.

Wanneer je tijdens je stedentrip graag de straten op eigen tempo ontdekt dan zijn er vele manieren om dat te doen. Ontdek bijvoorbeeld de prachtige street art (lees er hier meer over), bewonder zoveel mogelijk grachten (meer dan 100 km lang, je hoeft je voorlopig niet te vervelen!) op een dag of waan je de ultieme toerist door een fietstour te doen. Amsterdam staat bovendien bekend om de vele musea. Bezoek bijvoorbeeld de klassiekers zoals het Anne Frank Museum, Van Gogh Museum of het Rembrandthuis.

1280px Oude Vismarkt 7 13 Zwolle - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit
Bron foto

Zwolle

Een van de charmantere steden in Nederland is de Hanzestad Zwolle. Als Hanzestad maakte Zwolle deel uit van een handelsverbond tussen Duitse en Noord-Europese steden. De rijkdom die dat met zich mee bracht, zie je terug in de grote Sassenpoort die onderdeel uitmaakte van de stadsmuur. Niet alleen de Sassenpoort is een overblijfsel uit die periode. Wanneer je door de gezellige straten van Zwolle loopt ontdek je al snel de prachtige grachten, verborgen binnentuinen en historische panden. Een mooie stad voor een uitgebreide stadswandeling.

In Zwolle kun je uitstekend terecht voor een gezellig dagje uit. Er zijn vele winkels te vinden in zowel de hoofdstraat als de aansluitende smallere straten waarin je onbekendere boetiekjes tegenkomt. Op de terrassen geniet je van een lekker biertje terwijl je naar de voorbij wandelende mensen kijkt. Ook kun je in Zwolle terecht bij het museum voor de beeldende kunst genaamd Museum de Fundatie. De tentoonstellingen variëren op frequente basis en dat maakt het bij ieder bezoek aan de stad leuk om opnieuw een kijkje te nemen in De Fundatie.

nederland groningen maxpixel 1024x682 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Groningen

Een echte studentenstad is natuurlijk Groningen. Op de gezellige terrassen van de Grote Markt vind je zowel overdag als ’s avonds een gemoedelijke sfeer. Je kunt gezellig meedoen en de stad via een van de vele fietsroutes ontdekken, de binnenstad is zelfs autovrij. Ontdek de smalle straatjes met daarin de familiebedrijven die al generaties lang doorgegeven worden. De eigenaren van zulke boetiekwinkels hebben vaak ook de beste verhalen over de geschiedenis van de stad. Weer eens een andere manier van meer ontdekken over een stad! Ook hippe winkels hebben hun thuis gevonden in Groningen, waardoor de mix van oud en nieuw goed in balans is.  

In deze Noordelijke stad kun je ook prima terecht voor kunst en cultuur. Het Groninger Museum is een voorbeeld van kunst herbergen én kunst zijn. Het ontwerp van het Groninger Museum is veelbesproken en het is dan ook aan jou om te bepalen wat je ervan denkt. Wanneer je door de stad wandelt zal je nog veel meer bijzondere architectonische hoogstandjes vinden. Historische pakhuizen, de openbare bibliotheek en het Gasuniegebouw zijn enkele andere locaties die de moeite waard zijn.

nederland maastricht explorista 1024x683 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Maastricht

In het zuiden van het land vind je het altijd gezellige Maastricht. Op het beroemde Vrijthof hebben al velen tijdens de zomeravondconcerten van Andre Rieu over de straten gedanst. In de winter komt men er juist in de kerststemming door de kerstmarkt aan het Vrijthof te bezoeken en een rondje op de schaatsbaan te schaatsen. Aan het plein vind je bovendien de Sint-Janskerk en de Sint-Servaasbasiliek die je beide vrijwel het gehele jaar door kunt bezoeken. Natuurlijk vind je er, zoals het een groot stadsplein betaamt, diverse gezellige terrassen.

Maastricht is meer dan het Vrijthof. Ontdek er de geschiedenis in Fort Sint Pieter op de Sint-Pietersberg inclusief een mooi uitzicht. Laat je verrassen wanneer je de Dominicanenkerk binnenwandelt. Sinds 2006 zit er een boekhandel in deze prachtige oude kerk waardoor het met recht een unieke locatie is. Wanneer je door de stad wandelt kom je zeer waarschijnlijk ook langs de Helpoort. De Helpoort draagt de titel van oudste stadspoort in Nederland en dateert uit de 13e eeuw. 

TIP: Lees dit artikel met 28 hotspots en bezienswaardigheden in Maastricht.

nederland delft pixabay 1024x682 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Delft

Tussen de bekende steden Den Haag en Rotterdam ligt het schattige Delft. De toeristen die deze stad bezoeken doen dat vaak omdat in Delft de enige overgebleven producent van Delfts Blauw gehuisvest zit. Over de geschiedenis van Royal Delft, wat dateert uit de 17e eeuw, leer je alles in het museum. Wandel de keramiekroute richting het museum om ook het Delfts Blauw buiten het museum te spotten. Bovendien zie je tijdens een wandeling door de stad ook de prachtige gevels, charmante straten en indrukwekkende kerken.

Op de Domtoren in Utrecht na staat de grootste kerktoren in Delft. De Nieuwe Kerk is met 108,75 meter een flinke klim omhoog, maar biedt daardoor ook een prachtig uitzicht over deze Zuid-Hollandse stad. De Nieuwe Kerk zelf komt je wellicht bekend voor van de Koninklijke Familie. In deze kerk worden bijna alle leden van de Koninklijke Familie hier bijgezet. Rondom de Nieuwe Kerk vind je gezellige terrasjes vanwaar je uitkijkt op het levendige marktplein. Zelf vond ik ook het Vermeer-museum erg leuk, waar je meer leert over de geschiedenis van Vermeer. En drink een kopje koffie bij TAZZ, wat er tegenover ligt.

binnedieze 972611 1280 1024x682 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Den Bosch

Ik kan natuurlijk mijn eigen nieuwe woonplaats niet overslaan: Den Bosch. Het is niet voor niets dat ik me hier gevestigd heb na anderhalf jaar de wereld rondzwerven. Ik verloor afgelopen winter mijn hart aan de charmante binnenstad, met historische gebouwen en de kronkelige Binnendieze waarover je een boottochtje kunt maken.

Als het sneeuwt is het net alsof je door een sprookje wandelt, maar ook in de zomer is het hartstikke leuk in Den Bosch. Dan heb je bijvoorbeeld Theaterfestival de Parade en kun je lekker genieten van één van de vele terrasjes. Ook leuk: meer leren over de schilder Jeroen Bosch, die in Den Bosch woonde. Zonder twijfel de meest absurde kunst die ik ooit gezien heb.

nederland leiden pixabay 1024x576 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Leiden

Leiden is een van de gezelligste steden in Nederland. De straten tonen ruim 800 jaar geschiedenis, zodat de geschiedenis voelbaar is. Struin door de levendige binnenstad, bekijk de winkels in de hoofdstraat, loop langs de grachten en ontdek de stad op je dooie gemak. Wanneer je op 3 oktober in Leiden bent ervaar je iets wat je gegarandeerd nergens anders zult beleven. Het Leids Ontzet wordt alleen in deze stad jaarlijks gevierd. In 1574 kwam op deze datum een einde aan de Spaanse belegering van Leiden en dat is een goede reden voor een jaarlijks feestje.

Wat Leiden zo anders maakt dan de andere steden is de hoeveelheid musea op loopafstand van elkaar. Leer over biodiversiteit in Naturalis, voor alles over mensen breng je een bezoek aan het Museum Volkenkunde en het Sieboldhuis voor een kijkje in de Japanse kunst. Na een dagje museums ontdekken geniet je van het weer en de mensen op een van de vele terrassen in de studentenstad.

nederland deventer flickr - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit
Bron foto

Deventer

Net als Zwolle is Deventer een van de Nederlandse Hanzesteden. De rijke geschiedenis vind je nog altijd terug wanneer je door de pittoreske straten van de stad wandelt. Deventer heeft diverse evenementen en kenmerken die een bezoek aan de Overijsselse stad uniek maken. Geniet van de echte Deventer Koek die al meer dan 425 jaar door de koekfabriek JB Bussink gebakken wordt. Nog iets wat je alleen in Deventer tegenkomt is het Dickens Festijn waarbij jaarlijks in december vele figuranten de verhalen van Dickens naspelen. Ook voor het grootste boekenfestival van Europa moet je in Deventer zijn. Iedere zomer staan er zo’n 875 kramen met boeken verspreid over de stad.

Aan De Brink, waar je ook het Deventer Koekwinkeltje vindt, kun je het hele jaar door terecht op de terrassen en in de sfeervolle restaurants. De Lebuïnuskerk en het Speelgoedmuseum Deventer zijn ook twee populaire bezienswaardigheden. Er is zoveel te zien in deze stad dat een stadswandeling met een gids een goede manier is om optimaal te genieten van Deventer.

nederland giethoorn pixabay 1024x575 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Giethoorn

We spelen even vals: Giethoorn is geen stad, maar een dorp. Echter wel een heel bijzonder dorp en daarom tellen we ‘m toch mee in het rijtje van de mooiste Nederlandse steden. Giethoorn draagt namelijk ook wel de naam Hollands Venetië. Het idyllische dorp heeft 170 bruggen die het mogelijk maken om te voet de omgeving te verkennen. Het zal met zo’n uitgebreid grachtenstelsel ook geen verrassing zijn dat het belangrijkste vervoersmiddel in Giethoorn de boot is.

Grenzend aan Giethoorn ligt het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Wanneer de zon schijnt kan Giethoorn vrij druk worden. Een goed moment om het natuurgebied te ontdekken. Dat kan niet alleen per boot, maar ook te voet. Leer meer over de geschiedenis van de omgeving in het bijbehorende bezoekerscentrum of ga mee met een van de gidsen die je op land of op het water uitleggen waar al die waterpartijen in Giethoorn vandaan komen.

nederland appingedam pixabay 1024x768 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Appingedam

In de provincie Groningen ligt het pittoreske Appingedam. Het kleine stadje staat bekend om zijn hangende keukens, de Nicolaikerk en het Raadhuis. Boven het Damsterdiep vind je de hangende keukens van Appingedam. Het beschermd stadsgezicht is ontstaan uit ruimtegebrek in de woningen. De oplossing bleek simpel volgens de inwoners. Ze bouwden namelijk de keukens boven het water. Via het Damsterdiep kwam vroeger veel handelsverkeer en zodoende was Appingedam een geduchte concurrent van Groningen.

In het oude stadscentrum van Appingedam kijk je naar de Nicolaikerk, een van de vele rijksmonumenten die de provincie rijk is. Aan de achterkant van de middeleeuwse kerk vind je het Raadshuis van de stad. Mede dankzij de renaissancistische stijl een bijzonder mooi plaatje.

nederland utrecht pixabay 1024x576 - De 12 mooiste steden in Nederland voor een leuk dagje uit

Utrecht

De meest centrale stad van Nederland, en mijn oude woonplaats, mag niet ontbreken in het lijstje van mooiste steden. Het centrum heeft een zeer gunstige ligging wanneer je met de trein naar het hart van Nederland trekt. Rondom de beroemde Domtoren vind je alles wat je zoekt tijdens een stedentrip. Gezellige terrassen aan de grachten, boetiekwinkeltjes in de smalle zijstraten, concertzalen voor een unieke avond uit en vele musea in het museumkwartier. Mijn favoriete café is trouwens Café Olivier, in een oude kerk: zeker een bezoekje waard, en altijd leuk om de verraste gezichten te zien van bezoekers die ik er mee naartoe nam.

Het Spoorwegmuseum, het Nijntje Museum, DOMunder en het Universiteitsmuseum Utrecht zijn slechts enkele voorbeelden van musea die een bezoekje waard zijn. DOMunder ligt, zoals de naam al doet vermoeden, vlakbij de grootste kerktoren van Nederland. Wanneer je de wereld onder het Domplein ontdekt hebt kun je de hoogte in door de 465 trappen van de Dom te beklimmen. Het uitzicht over de stad is bijzonder mooi en verklaart direct waarom Utrecht zeker thuishoort in dit rijtje.

Wat zijn jouw favoriete steden in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties

 1. Stefan

  Je zegt ‘Net als Zwolle is Deventer een van de Nederlandse Hanzesteden’
  Bij Groningen zeg je dat niet, omdat…?

  | Reageer op deze reactie
 2. Hi!

  Bedankt voor dit leuke lijstje, ideaal nu we massaal op Staycation willen! Zelf ben ik nog nooit in Groningen en Zwolle geweest, dus die komen zeker op mijn to-visit lijstje.

  Liefs en keep up the good work,

  Kiki

  | Reageer op deze reactie
 3. Charles

  De foto bij Zwolle klopt niet. Die toren hebben wij in ieder geval hier niet.

  | Reageer op deze reactie
 4. Alex de Brouwer

  Mooi lijstje. Mijn persoonlijke 10 favorieten alfabetisch Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Haarlem, Leiden, Maastricht, Utrecht, Wageningen en Zutphen.

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring