Top 10 bezienswaardigheden in Malmö (+ leuke stedentrip tips!)

door Explorista

Wie aan een stedentrip in Zweden denkt, zal wellicht niet direct aan Malmö denken. Toch heeft deze havenstad in het zuiden van Zweden heel wat te bieden. Ben je een weekendje in Kopenhagen dan sta je in een halfuurtje met de Øresundståg aan de overkant, in het Zweedse Malmö. Ook wie met de auto, over de bruggen, naar Zweden reist, passeert Malmö. Dus waarom zou je niet even stoppen? Met deze 10 tips voor Malmö haal je het beste uit je bezoekje!

LEES OOK: Ook hoofdstad Stockholm is super leuk voor een stedentrip. Check hier de Explorista-reisgids voor Stockholm!

Västra Hamnen

Wie over de Sontbrug Zweden binnenrijdt, ziet de Turning Torso al van in de verte opduiken. Dit architecturaal pareltje is zo’n 180 meter hoog en lijkt om zijn eigen as te draaien. Ook de buurt rond deze bezienswaardigheid is een aanrader: heerlijk wandelen langs het water, pizza eten met zicht op de Sontbrug en de zonsondergang,… En voor de daredevils zelfs een duik in het water!

Lilla torg

Het hart van de oude binnenstad van Malmö is het kleine pleintje ‘Lilla torg’. Hier vind je gezellige restaurantjes en cafés. Designliefhebbers zetten Form/Design Center op hun lijstje. Dit museum over Zweeds design en kunst bevindt zich in één van de oudste gebouwen van Lilla torg en is gratis toegankelijk.

Riberborgs Kallbadhuset

Mijn persoonlijke favoriet! Een sauna op een pier in zee met zicht op zee, zicht op de Sontbrug én de Turning Torso. En zoals de echte Zweden spring je na de sauna in het frisse water. Heerlijk gevoel!

Moderna Museet

Heel wat musea in Zweden zijn gratis toegankelijk. Ook Moderna Museet in Malmö is, net als grote broer Moderna Museet in Stockholm, gratis te bezoeken. Er zijn regelmatig nieuwe tentoonstellingen dus altijd leuk om even binnen te lopen, vooral als je pech hebt en Malmö bezoekt op een regenachtige dag.

Falafel eten

Het zal je misschien verbazen, maar Malmö wordt wel eens de hoofdstad van de falafel genoemd! In 2018 organiseerden ze voor het eerst het Falafel-kampioenschap. De wrap met gefrituurde kikkererwten werd naar Malmö gebracht door Israëlische en Libanese immigranten. En doordat de snack niet alleen smaakvol maar ook goedkoop was, groeide de de populariteit zo dat elke straat inmiddels wel zijn falafelrestaurant heeft. Je moet dus zeker minstens een keer falafel eten als je in Malmö bent!

The Bridge

Malmö heeft meteen een streepje voor voor fans van Nordic Noir. Malmö speelt de hoofdrol in de Scandinavische serie The Bridge. Het appartement van rechercheur Saga ligt in Västra Hamnen, het politiekantoor is in werkelijkheid een administratief centrum in Barkgatan (gatan is Zweeds voor straat). Ook Malmö Live, Riberborgs Kallbadhus en diverse restaurants duiken in de serie op.

https://www.instagram.com/p/B57f5ElAWdM/

Disgusting Food Museum

Het meest bijzondere museum dat ik ooit bezocht ligt in Malmö. Of ken jij een museum waar ze bijhouden hoeveel mensen hebben moeten overgeven en hoe lang het geleden is sinds de laatste kotsbeurt? In het Disgusting Food Museum kan je de meest smerige gerechten zien, ruiken en proeven. Niet voor zwakke magen maar hilarisch om je vrienden gekke gezichten te zien trekken bij zoveel onsmakelijkheid.

Ook grappig: op hun Instagram houden ze bij hoeveel dagen geleden het was toen er voor het laatst iemand over zijn nek ging.

Möllevångstorget en Folkets Park

Malmö is een multiculturele stad en die levendige sfeer merk je zeker bij Möllevångstorget en Folkets Park. Rond Folkets Park komen allerlei culturen samen. Het is er een gezellige mix van Zweden en mensen met een allochtone achtergrond. Dat weerspiegelt zich in de evenementen die elke zomer worden georganiseerd (voor jong en oud), maar ook in de vele restaurantjes met wereldse specialiteiten.

Joggen in Pildammsparken

Doe zoals de locals en ga powerwalken of joggen in een van de vele parken in Malmö. Pildammsparken is het grootste park van Malmö met een gigantische vijver. In Pildammsparken ligt een groot openluchttheater en je vindt er ook het populaire restaurant Bloom in the Park.

Shoppen in Malmö

Zweden is helemaal niet zo duur als vaak beweerd wordt. Prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland (alcohol buiten beschouwing gelaten). Hou dus zeker wat plaats in je koffer om te gaan shoppen! Aanraders zijn Grandpa, AB Småland, Aplace, Åhléns,… In het zuiden van de stad vind je Emporia, een van de grootste shopping centra van Scandinavië.


Over de auteur

Heidi Vandenbussche van de Belgische website Take me to Sweden en de podcast The Swedest Thing voelt zich helemaal thuis in Zweden. Zodra het kan, reist ze naar het noorden om er nieuwe plekjes, van Skåne tot Lapland, te ontdekken en zich onder te dompelen in de Zweedse levensstijl.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter