Florence bezienswaardigheden: 21 tips voor een leuke stedentrip

door Explorista

Niets zo veranderlijk als een mens, dus terwijl ik in 2019 nog hardop verkondigde dat ik Florence geen klap aan vond, riep ik de stad in 2020 uit tot één van mijn favoriete bestemmingen van het jaar. Ik verbleef er drie weken in een snoezige Airbnb, deed een gooi naar het wereldrecord pasta eten, struinde zwijmelend over de eeuwenoude bruggetjes, en droomde weg bij het aanzien van de mooiste bezienswaardigheden in Florence, die ik dit keer bijna helemaal voor mezelf had.

In dit artikel deel ik mijn favoriete Florence tips: van de leukste wijken, tot de mooiste bezienswaardigheden en -omdat ik de vervelendste niet ben- gooi ik er ook nog een paar leuke restaurantjes in. Andiamo!

Hoe kom je in Florence?

Florence is de hoofdstad van de regio Toscane, en is één van de top tien grootste steden in Italië. Toch is het centrum van Toscane vrij klein, en wandel je overal in een minuut of twintig wel heen. Ik heb dus geen openbaar vervoer gebruikt toen ik er was.

Er komen gaat het makkelijkst met het vliegtuig. Florence heeft een eigen vliegveld, maar dat stelt niet zo veel voor en het is meestal voordeliger om naar Pisa of Bologna te vliegen, en vanaf daar de trein te nemen. Vliegen kan vaak al voor een paar tientjes via Skyscanner.

Als je de trein neemt naar Florence, dan moet je uitstappen bij Firenze Santa Maria Novella station. Dat ligt aan de rand van het oude centrum, en van daaruit sta je binnen een paar minuten in het hart van de stad. Onder dat treinstation zit trouwens ook een parkeergarage, dus daar kun je parkeren als je de stad wilt bezoeken voor een dagje.

Een korte geschiedenis van Florence:

Met een beetje kennis van de geschiedenis, ga je een stad met heel andere ogen zien, vind ik. En daarom deel ik dus graag een stukje context. Maar omdat ik zelf ook de draad kwijtraak bij teveel jaartallen, hou ik het hier lekker kort en bondig.

Florence werd in 59 gesticht door Julius Caesar voor voormalige Romeinse militairen. De gunstige ligging aan de Arno-rivier, en de positie recht tussen Rome en het noorden van Italië zorgde ervoor dat de stad al snel een commercieel centrum werd.

Door de eeuwen heen zuchtte de stad onder de hevige machtsstrijd die in de regio plaatsvond. Pas toen Florence in 774 onder Karel de Grote onderdeel werd van het hertogdom Toscane, begon de stad weer te floreren.

De belangrijkste periode in de geschiedenis was echter die van de Florentijnse Republiek, tussen 1115 en 1531. Je zult de naam Medici waarschijnlijk wel kennen. Deze invloedrijke bankiersfamilie regeerde de stad en onder hun hand was Florence één van de meest machtige en rijke steden ter wereld. De familie investeerde veel van hun rijkdom in kunst, architectuur en literatuur.

Overal waar je kijkt in de stad zie je de naam Medici opduiken, aangezien een hoop gebouwen in opdracht van de familie gebouwd zijn. De stad is de bakermat van de Renaissance, met een recordaantal van gebouwen en kunstwerken in die stijl.

Nadat de laatste Medici-telg kinderloos stierf, hebben de Habsburgers en de Fransen de stad nog een tijdje bestuurd, totdat de stad bij het Italiaanse Koninkrijk kwam. Daarvan werd het zelfs de hoofdstad, totdat de Italianen eindelijk Rome wisten te veroveren op de Kerkelijke Staat en Rome verkozen werd als hoofdstad van Italië.

Florence bezienswaardigheden:

Het compacte centrum van Florence barst van de prachtige paleizen, kerken en andere bezienswaardigheden. De middeleeuwse rijkdom druipt van de muren door de eeuwenoude straten. Dit zijn de bezienswaardigheden die je niet mag overslaan:

Duomo

De Kathedraal van Florence, die officieel Cattedrale di Santa Maria del Fiore heet, is de absolute parel van de stad. Hij torent boven de oranje daken van de stad uit en is van verre al te bewonderen. Ik weet nog dat ik vanaf een uitzichtpunt naar de kerk zat te kijken en dacht: wauw. Wat moet dit indrukwekkend zijn geweest als je in de Middeleeuwen op je paardje richting de stad kwam rijden. Ben ik de enige die wel eens dit soort gedachten heeft? Vast niet, toch?

En van dichterbij is hij nog mooier. Je kunt wel blíj́ven kijken naar de gedetailleerde voorgevel. Maar grappig feitje: deze is veel jonger dan de rest van de kerk. Wist je namelijk dat er (vanwege gebrek aan financiële middelen) lange tijd een heel simpele bakstenen voorgevel was? De huidige Neogotische voorgevel stamt pas uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

Florence was in de Middeleeuwen één van de belangrijkste steden van Italië, en om dat te laten zien moest er natuurlijk een flinke kerk gebouwd worden. En dus werd er een kathedraal ontworpen die op alle manieren grootser was dan die van buursteden Siena en Pisa. Zelfs nu is het de derde grootste basiliek van Europa. De bouw begon in 1296.

De werkzaamheden werden pas in 1472 afgerond, en waren in de tussentijd enkele keren stil komen liggen door het overlijden van een architect of iets kleins als de pestepidemie van 1348. De dom bestaat uit de hoofdkerk met koepel, de campanile (de klokkentoren ernaast) en het baptisterium (er tegenover).

Hoe indrukwekkend ik de buitenkant ook vind, ik vind de binnenkant dus heel wat minder bijzonder. Die is bij lange na niet zo uitbundig als de voorgevel. Naast de façade is de koepel het meest bijzondere onderdeel van de kathedraal, en die kun je beklimmen. Het hoogste puntje van de kerk is de lantaarn bovenop de koepel, die uitkomt op een hoogte van 114,5 meter.

Instructies Dom bezoeken (+ koepel beklimmen):

  • De Duomo zelf is gratis te bezoeken. De meest actuele openingstijden vind je op de officiële website.
  • Voor alle andere onderdelen van de Duomo, waaronder de koepel en klokkentoren, heb je een entreeticket nodig.
  • Als je de koepel wilt beklimmen, moet je een tijdstip vastleggen. Zorg dat je ruim van te voren aanwezig bent.
  • De koepel beklimmen gaat via een smalle trap van 463 treden. Zorg dus dat je goede schoenen draagt.
  • Italië heeft strenge kledingvoorschriften in kerken. Bedek je schouders en knieën.

Campanile di Giotto beklimmen

Naast de Dom zie je een marmeren klokkentoren staan. Dat is de Campanile. Met zijn 85 meter hoogte is hij iets kleiner dan de dom. Oorspronkelijk zou de toren een torenspits gehad hebben, maar die is er nooit gekomen. De toren werd ontworpen door Giotto di Bondone, waardoor de toren ook wel Giotto’s toren wordt genoemd.

Ook deze toren kun je beklimmen, en daarvoor moet je 414 treden beklimmen. Het is even een pittig klimmetje, maar het uitzicht maakt alles waard!

Ik heb er zelf voor gekozen om de campanile te beklimmen in plaats van de koepel, omdat ik juist graag een uitzicht wilde met de Dom, in plaats van op de klokkentoren. En het was echt prachtig! Helaas staan bovenop wel hekken die fotograferen lastig maken.

Campanile bezoeken:

  • Je hebt een ticket nodig om Giotto’s Bell Tower te beklimmen.
  • Tickets raken vaak al dagen van te voren uitverkocht, dus ik raad je aan om van te voren online je entreetickets te kopen.
  • Je moet ook hier van te voren een ticket met tijdsslot kopen.
  • Er zijn 414 treden naar de top, maar er zijn regelmatig platforms waar je kunt uitrusten.

Piazza della Signoria

Florence heeft een aantal opvallende pleinen, en de Piazza della Signoria is waarschijnlijk mijn lievelings. Aan dit plein vind je onder andere het Palazzo Vecchio en de Uffizi Gallery, twee van de belangrijkste musea in Florence.

Maar dat niet alleen, ook op het plein zelf is voldoende te zien. Zo zie je er onder andere de Neptunusfontein, een standbeeld van Cosimo I de’ Medici en een beeldengalerij. Voor het Palazzo Vecchio vind je een replica van Michelangelo’s David (het origineel stond ook ooit op deze plek, maar staat nu in het Accademia Gallery).

In de veertiende eeuwse beeldengalerij, Loggia dei Lanzi, vind je een aantal prachtige beelden. De meest beroemde zijn de Sabijnse maagdenroof van Giambologna en Perseus van Cellini. De galerij is vrij toegankelijk.

Ik heb hier ook een keer heerlijk in het zonnetje een drankje gedaan op het terras, maar ga er wel van uit dat je zes euro betaalt voor een cola. Dat wist ik van te voren, maar ik vond het zo heerlijk om in het zonnetje te zitten, met een boekje en uitzicht op het plein dat ik dat met liefde neertelde.

Palazzo Vecchio

Florence en de Medici familie kun je niet los van elkaar zien. De machtige familie regeerde eeuwenlang het middeleeuwse Florence en maakte de stad tot één van de rijkste en culturele steden van Europa. Overal waar je loopt zie je nog restanten van de invloed van de familie. Vaak in de vorm van paleizen waar ze gewoond hebben.

Één van de belangrijkste gebouwen met een connectie tot de familie is de Palazzo Vecchio, wat zoveel betekent als: “oud paleis”. Nou is dat niet gelogen, want het paleis stamt uit 1298.

Het Palazzo Vecchio was eeuwenlang het stadhuis van Florence. Dezelfde architect als van de Duomo en de Santa Croce kerk werd ook voor Palazzo Vecchio ingehuurd. Moet je voorstellen. Als je die man, Arnolfo di Cambio, vroeger naar zijn portfolio had gevraagd hoefde hij alleen maar een beetje vaag om zich heen te gebaren. Florence is zijn portfolio.

Duke Cosimo I de’ Medici koos Palazzo Vecchio (dat toen Palazzo Signoria heette) uit als zetel voor zijn macht. Toen hij later naar Palazzo Pritti verhuisde (en die twee met een overdekte gang aan elkaar verbond), liet hij het paleis “Palazzo Vecchio” noemen.

Hoewel het nu vooral een museum is, is het ook nog steeds in gebruik als het kantoor van de burgemeester en de gemeenteraad.

Toen ik het paleis bezocht was er bijna niemand, en dat was echt enorm magisch. De mooiste zaal was wat mij betreft de Salone dei Cinquecento, die je vanaf de eerste verdieping kunt bewonderen. Mijn andere favoriete plekje was het terras, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het oude stadscentrum.

Palazzo Vecchio bezoeken:

  • Ik raad je aan van te voren online je ticket te kopen, omdat dit één van de populairste musea in Florence is, en tickets snel uitverkocht raken.
  • Je moet een tijdslot reserveren om te bezoeken.
  • Tickets kun je online bestellen op de officiële website. Daar vind je ook de actuele openingstijden.

Ponte Vecchio

Het is misschien wel één van de meest beroemde bruggen ter wereld: de Ponte Vecchio (de “oude brug”). Deze middeleeuwse brug over de rivier Arno stamt uit 1345, al was er al in de Romeinse tijd een houten brug op deze plek.

Je vindt op de brug veel winkeltjes, voornamelijk juweliers. In 1539 verbood Cosimo I de Medici slagers en leerlooiers hun werk uit te oefenen op de brug, omdat hij de brug een meer status te verlenen. Zij dumpten namelijk regelmatig hun slachtafval in de rivier.

De Ponte Vecchio is de enige brug die niet verwoest werd in de Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan verwoestte Hitler gebouwen aan beide kanten van de brug, zodat de brug toch niet toegankelijk was.

De ironie van bruggen is dat ze vaak veel mooier zijn van een afstandje. Ik liep vrijwel elke dag van Santo Spirito (zie hieronder), waar ik mijn appartement had, over de Ponte Santa Trinita naar het oude stadscentrum. Vaak stopte ik dan even om naar de Ponte Vecchio te kijken. Wat een plaatje.

Piazza Santo Spirito

Mijn absolute favoriete wijk in Florence is Oltrarno. Deze wijk vind je ten zuiden van de Arno rivier. Het is een authentieke wijk vol leuke restaurantjes en is stukken rustiger dan het stadscentrum. Hier wonen nog veel locals en je voelt je echt onderdeel van het lokale leven.

Wil je toch alle bezienswaardigheden zien? Palazzo Pritti, de Boboli tuinen en Piazzale Michelangelo liggen op steenworp afstand en met slechts een paar minuutjes wandelen ben je al weer in het oude centrum. Ideaal.

Je vindt in deze wijk het Santo Spirito plein met een gelijknamige basiliek. Vooral dat plein is leuk. Het barst van de bruisende terrasjes om neer te strijken in de namiddag voor een lekkere aperitivo. Mijn appartementje zat hier letterlijk om de hoek, dus ik was er regelmatig met een drankje te vinden. Er worden ook vaak marktjes gehouden, en ik vond vooral de antiekmarkt heel verleidelijk!

Piazza della Repubblica

Ik zal alvast eerlijk zeggen dat dit niet mijn favoriete plein is. Ik vind het er altijd erg druk, en ik vind het een beetje een circus met de oude draaimolen, en veel straatverkopers. Maar aangezien het zo’n groot plein is, ga je het waarschijnlijk toch niet kunnen vermijden. Bovendien zit hier een leuke rooftopbar.

In de romeinse tijd was hier het forum te vinden. Daarna was hier een ghetto te vinden, maar die werd platgegooid en vervangen door een 19e eeuws plein met status, toen Florence korte tijd de hoofdstad van Italië was. Het wordt omlijnd door café’s.

Basilica di Santa Croce

De andere belangrijke kerk in Florence die je niet mag overslaan is de Basilica di Santa Croce. Oftewel: “Santa Croce” in het kort. Het is één van de mooiste gotische basilieken van Italië, en het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat hij ontworpen is door Arnolfo di Cambio. Juist, die van de Duomo en Palazzo Vecchio.

De bouw van de kerk begon in 1294 en verving een oudere kerk op dezelfde plek, wat gebruikelijk was. Volgens de legende zou Franciscus van Assisi die kerk zelf hebben gesticht. De huidige kerk is dan ook de grootste franciscaner kerk ter wereld.

Veel bouwwerken uit de Middeleeuwen hadden als voornaamste doel om “de grootste” te zijn. En dan vooral groter dan die van rivaliserende steden, families of stromingen. En zo ook de Santa Croce, die groter wilde zijn dan de Santa Maria Novella.

De rijk gedecoreerde façade komt, net als bij de Duomo, uit de 19e eeuw. In de kerk zijn veel graftombes te vinden van beroemde Florentijnen. Zo vind je er de laatste rustplaats van grootheden als Alfieri, Galileo Galilei, Machiavelli, Rossini en Michelangelo. Een soort celebrity begraafplaats, dus.

Santa Croce bezoeken:

  • Je kunt tickets kopen via de officiële website. Daar vind je ook actuele openingstijden.
  • Het is een kerk dus hou je netjes aan de kledingvoorschriften en bedek je schouders en knieën.

Uffizi Gallery

Wie is de Mol-kijkers zullen het wel herkennen: de Uffizi Gallery! Het is niet alleen het beroemdste museum van Florence, het is zelfs één van de meest toonaangevende kunstmusea ter wereld.

De naam Uffizi komt van de oorspronkelijke functie van het gebouw. Het was een stadspaleis met kantoren (Uffizi) voor de magistraten van Florence, gebouwd in opdracht van Francisco de’ Medici, de zoon van Cosimo I de’ Medici. Het werd opgeleverd in 1581.

Vanaf het begin zat er op de bovenste verdieping al een galerij, die met de prachtigste kunstwerken gevuld werd, aangezien de Medici familie nogal dol was op kunst, en het flink verzamelde. Door de jaren heen groeide de collectie. De laatste erfgenaam, doneerde de kunstcollectie en het gebouw aan de stad Florence. Inmiddels is het in bezit van de Italiaanse staat.

Het museum beschikt over een grote collectie van Italiaanse schilders. Je zult de namen Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci tegenkomen. Maar er hangen ook schilders uit andere landen, waaronder Rubens en Rembrandt. De gangen worden versierd met beeldhouwwerken.

Uffizi is ALTIJD druk. Zelfs toen ik er was, in Oktober 2020, moest ik nog in de rij wachten. Zorg er dus voor dat je van te voren je kaartjes online reserveert, zodat je niet uren in de rij hoeft te staan.

Uffizi bezoeken:

  • Uffizi is één van de beroemdste en populairste musea ter wereld. Als je niet uren in de rij wilt staan, zou ik je aanraden van te voren online je tickets te reserveren met skip-the-line toegang.
  • Je vindt de actuele openingstijden op de officiële website.
  • Als je ook Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen wilt bezoeken, kun je het beste een PassePartout kopen. Die geeft je toegang voor alledrie en is vijf dagen geldig. Dat scheelt je €10.

Palazzo Pitti

Aan de overkant van de Arno-rivier ligt Palazzo Pitti. Het paleis is vernoemd naar de eerste eigenaar van het pand, de rijke bankier Lucca Pitti. De Pitti-clan was één van de rijkste en machtigste families in de stad.

Het werd gebouwd in 1458, en kwam in 1549 in de handen van Eleonora van Toledo, die getrouwd was met Cosimo I de’ Medici. Hij verbond het paleis met het Palazzo Vecchio via een overdekt wandelpad zodat hij zich nooit onder de “gewone” burgers hoefde te begeven. Ook de Habsburgers en Napoleon Bonaparte hebben tijdelijk in het paleis gewoond.

Toen Florence tijdelijk de hoofdstad was van Italië was Palazzo Pitti de residentie van de Italiaanse koninklijke familie. Inmiddels is het een prachtig kunstmuseum. Achter het paleis liggen de Boboli-tuinen (zie hieronder) die ook een bezoekje waard zijn.

Palazzo Pitti bezoeken:

  • Tickets koop je via de officiële website. Hier vind je ook de actuele openingstijden.
  • Als je óók de Boboli-tuinen en Uffizi Gallery wilt bezoeken, dan kun je het beste een PassePartout kopen. Die geeft je toegang voor alledrie en is vijf dagen geldig. Dat scheelt je €10.

Giardino di Boboli

De Boboli-tuinen zijn één van de fijnste plekjes van de stad, als je het mij vraagt. Ik heb hier op een warme zomerdag een keer lekker een uurtje liggen dutten op het gras, met een fantastisch uitzicht over de stad.

De gigantische tuinen werden in de 16e eeuw aangelegd voor Eleonora van Toledo. Je vindt er allerlei beeldhouwwerken, een amfitheater, een fontein, een koffiehuis, vijvers en een grot. Er werken een handvol mensen fulltime aan het onderhouden van de tuin.

Helaas is de tuin niet gratis te bezoeken, maar het is wel de moeite waard van de entree vond ik. Zeker vanwege het geweldige uitzicht dat je hebt over de stad, met Palazzo Pitti op de voorgrond.

Giardino di Boboli bezoeken:

  • Je kunt een normale toegangsticket kopen via de officiële website. Hier vind je ook actuele openingstijden.
  • Als je niet in de rij wilt staan, kun je deze skip-the-line tickets kopen.
  • Als je hiernaast ook het Palazzo Pitti en de Uffizi Gallery wilt bezoeken, dan kun je het beste een PassePartout kopen. Deze geeft je gedurende vijf dagen toegang tot alle drie, en is €10 goedkoper dan alle kaartjes los kopen.

Piazzale Michelangelo

Het beste uitzicht van Florence vind je aan de zuidkant van de Arno-rivier, op het Piazzale Michelangelo. Het is helaas geen goed bewaard geheim, want het plein is altijd druk met toeristen. Maar het is zeker de moeite van een bezoekje waard, zeker rond zonsondergang.

Zoek een goede rooftopbar op!

Luister, er zijn een miljoen culturele dingen om te doen in Florence. Maar één van de beste dingen die je kunt doen, is gewoon genieten van dolce far niente, toch? Neem een zak geld mee, zoek een leuke rooftopbar op, en geniet van het prachtige uitzicht op één van de mooiste steden ter wereld.

Zelf genoot ik van de rooftopbar op de bovenste verdieping van het winkelcentrum Rinascente. Het café heet simpelweg “La Terrazza“. Er schijnt vrijwel altijd een wachtrij te zijn, ook toen ik er was. We moesten een minuut of twintig later terugkomen, en toen waren we meteen aan de beurt.

We kregen een tafel aan de rand van het terras, vanwaar we prachtig uitzicht hadden over de Duomo en het oude centrum. Wat een droom, toen de zon onder begon te gaan, kleurde de lucht oranje, en schilderden de zonnestralen de Duomo roze. Ik moest mezelf bijna knijpen, zo genoot ik van het uitzicht. Drankjes zijn natuurlijk prijzig en de service onvriendelijk, maar goed, dat is de prijs die je betaalt voor het uitzicht.

Eten in Florence

Ik zal binnenkort een uitgebreider artikel schrijven met mijn favoriete restaurants in Florence, maar ik zal hieronder alvast vijf favorieten met je delen. En vergeet ook niet mijn artikel met favoriete cafés in Florence te checken voor de leukste koffiezaakjes!

  • Trattoria 4 Leoni: zit in Oltrarno aan een rustig pleintje niet ver van Palazzo Pitti, en serveert heerlijke traditionele gerechten. Ik at een smaakvolle lasagne. Je kunt er heel fijn op het terrasje mensen kijken.
  • Serre Torrigiani in Piazzetta: was een ontdekking die we per ongeluk tegenkwamen. Het is een super leuke urban garden met een bar, en heerlijke muziek, verstopt achter de hoofdstraat van Florence. De perfecte escape als het druk is.
  • La Terrazza del Principe: Als je vervoer hebt is dit mijn absolute tip. Het Siciliaanse restaurant op een heuvel buiten de stad, en heeft het allerbeste uitzicht. Wij zagen de zon zakken achter de stadsmuren, prikten in onze verse tomatensalade en pasta’s, nipten aan een glas wijn. Perfect voor een date.
  • Tamerò: Gelegen aan het Santo Spirito plein. Hier serveren ze heerlijke pasta’s en pizza’s. Omdat het vlakbij mijn appartementje zat, en ik vanwege de avondklok alleen nog maar take-away kon doen, ben ik hier héél vaak geweest.
  • Trattoria Zà Zà: Ook hier heb ik twee keer gegeten. Één keer voor de lunch, en één keer als diner. Ze serveren hier een aantal heerlijke gerechten met truffel, maar ook de steak Fiorentina is hier een specialiteit.

Slapen in Florence

Ik heb op meerdere plekken in Florence geslapen, en dit zijn mijn drie favoriete slaapplekken:

Het is misschien wel mijn favoriete AirBnb waar ik ooit ben verbleven: deze snoezige studio om de hoek van Santo Spirito, omringd door leuke restaurantjes. Klein maar fijn, met heel lieve eigenaresses die zelfs zelfgemaakte koekjes voor je achterlaten.

Check hier prijzen & beschikbaarheid.

Als je gewoon een goed hotel zoekt met een centrale locatie, zonder allerlei poespas, dan raad ik je Hotel Ambasciatori aan. Het ligt recht tegenover het Santa Maria Novella treinstation, dus handiger kan niet.

Check hier prijzen & beschikbaarheid.

Als je voor luxe en romantiek wilt gaan, dan raad ik je Villa Nardi aan. Dit geweldige landhuis uit 1850 ligt in de heuvels buiten het centrum, en je eet er ’s ochtends in het zonnetje in de tuin je ontbijt. ‘S avonds zie je vanaf je balkon de zon ondergaan boven Florence.

Check hier prijzen & beschikbaarheid.

Wat zijn jouw favoriete tips en bezienswaardigheden in Florence?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter