Wat te doen in Kopenhagen: de leukste bezienswaardigheden (+ hotel tips)

door Explorista

Van sprookjesachtige momenten in het oudste pretpark ter wereld tot cocktails in een geheime bar, en van het meest teleurstellende beeld ooit tot een bijna ontmoeting met Mads Mikkelsen (mijn droomman/Deense topacteur). Kopenhagen, you did not disappoint.

Ik deel graag mijn beste tips met jou, zodat jij net zo kunt genieten van Kopenhagen als ik dat gedaan heb. In deze Kopenhagen reisgids vind je onder meer de beste bezienswaardigheden in Kopenhagen, en mijn favoriete hotel- en restaurant tips. Boek die stedentrip naar Kopenhagen!

Wat je moet weten over Kopenhagen

Als hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen sinds eind middeleeuwen een belangrijke speler in het land. Destijds omdat het de ‘koopmanshaven’ (de oorspronkelijke naam van de stad) was, inmiddels omdat bijna eenvijfde van de totale bevolking in de hoofdstad van Denemarken woont. De daadwerkelijke oprichting van de stad dateert rond het jaar 1000 en hebben we te danken aan Sven Gaffelbaard en Knoet de Grote (fan-tas-ti-sche namen, eerlijk is eerlijk).

Kopenhagen ligt vlakbij Zweden, en wordt gescheiden door de zeestraat Sont. Toch ben je sneller van Kopenhagen in Zweden, dan je van Utrecht in Eindhoven staat. In 2000 is er namelijk een treinverbinding tussen Kopenhagen en de Zweedse stad Malmö aangelegd. In 35 minuten sta je in een ander land. Leuk om te doen wanneer je een paar dagen in Kopenhagen bent!

Hoe kom je in Kopenhagen?

Voor veel van ons zal een bezoekje aan Kopenhagen gelinkt zijn aan een citytrip met het vliegtuig. Na een kleine 1,5 uur vliegen vanuit Amsterdam sta je in de Deense hoofdstad. Onder meer KLM vliegt naar de stad en de prijs voor een retourvlucht begint bij € 99. Niet duur voor een stedentrip dus.

Kopenhagen ligt op zo’n 800 kilometer vanaf Utrecht en is daardoor ook prima met de auto te bezoeken. Voor een citytrip is dat niet de meest efficiënte keuze, maar maak je Kopenhagen onderdeel van een roadtrip, dan is het heel goed te doen (8-10 uur rijden, afhankelijk van je vertreklocatie in Nederland). Vroeger reed er ook een nachttrein, maar die rijdt niet meer. (Wat een herinneringen heb ik daaraan!)


Bezienswaardigheden in Kopenhagen (en de leukste wijken!)

Nyhavn

Nyhavn is dé locatie die je op alle ansichtkaarten aantreft. Pittoresk, kleurrijk en knus. Het is kleiner dan ik verwacht had, letterlijk één straat met een haventje en gekleurde huisjes. Maar daardoor wel intiem. Ik dronk een warme chocolademelk op een terrasje aan de haven en struinde langs een paar kerststalletjes die er stonden. Ik kan me voorstellen dat je hier in de zomer heerlijk op terrasjes kunt chillen, en heb me voorgenomen die proef een keer op de som te nemen.

De Kleine Zeemeermin

“Krijg geen grote verwachtingen bij de Kleine Zeemeermin”, werd me voor de zoveelste keer verteld, dit keer door een Deense dame uit Roskilde in de trein naar Kopenhagen. Ik wist dat een klein standbeeld was en ver uit het centrum stond. Het staat trouwens ook voor niets bovenaan ieder lijstje van ‘meest teleurstellende toeristische attracties’. Ik had totaal geen hoop. Maar toch wilde ik het even zien.

En, verbazingwekkend genoeg, zelfs zonder enige hoop kan het nóg tegenvallen. Het is echt niets meer dan een simpel grijs beeld van een vrouw op een steen. Meerdere keren dacht ik: ‘Heb ik het misschien niet gewoon gemist?’ toen ik op weg was naar het beeld. Maar nee, je moet een lichtjaar of drie lang wandelen en zodra je een groep toeristen ziet, weet je dat je de juiste plek gevonden hebt. En dan ben je tóch nog teleurgesteld.

Bron

De Meerman en zijn Zeven Zonen

Mocht je nog niet genoeg meermin gehad hebben, dan tref je in één van de kanalen in het centrum (vlakbij het Nationaal Museum) de meerman en zijn zeven zonen aan. Het enigszins lugubere beeld kent een verhaal.

Het vertelt het verhaal van een meerman die verliefd werd op een landvrouw die uit liefde bij hem onder water kwam wonen. Samen kregen ze zeven kinderen. Op een dag wilde de vrouw haar familie bezoeken boven water en smeekte ze meerman een dagje terug te mogen naar het vaste land. Eenmaal in Kopenhagen vergat ze haar man, zeven kinderen en keerde ze nooit meer terug.

Mocht het je niet opgevallen zijn: Scandinavische sprookjes kennen geen Happy End.

Free walking tour

Ik startte mijn ontdekkingsreis in Kopenhagen met een gratis rondleiding door de stad door Copenhagen Free Walking Tours. Elke dag verzamelen ze om elf voor het stadshuis (er zijn ook nog andere tours beschikbaar, de website van de walking tour weet alles!).

Mijn toergids Ben sleepte ons de hele stad door en schudde de ene anekdote na het andere geschiedenisfeitje uit zijn mouw alsof hij Hans Klok himself was. Zonder twijfel de beste beslissing die ik maakte, want naderhand had ik echt het idee de stad te kennen, het was de perfecte introductie.

TIP: Don’t be an asshole en zorg dat je een kronen meeneemt, aangezien de tourguide niet betaald krijgt. Een fooi wordt gewaardeerd (en eigenlijk ook wel verwacht). De wandeling duurt ongeveer drie uur en, naast een goede indruk van Kopenhagen, kreeg ik ook nog een privéserenade van drie Koreaanse vrouwen op middelbare leeftijd die maar verbaasd bleven over het feit dat ik hun naties enige internationale hit niet kende. Shame on me.

Ronde Toren

Voor een uitzicht over de stad raad ik de Ronde Toren (25 DKK) aan. De toren heeft de oudste sterrenwacht van Europa (en is nog steeds in gebruik). Toen de toren net gebouwd was, kende hij geen enkele trap. Je kwam boven via een spiraalgang die zich zeven keer om de binnenkant van de toren wikkelt. Dat is overigens nog steeds zo, alleen is er inmiddels wel een trap om je het laatste stukje naar het astronomisch observatorium te brengen.

Vanaf de top heb je weids uitzicht over de stad. Ik vond het een heel rustgevende plek en raakte bijna in trance. Totdat ik ineens dacht de broer van Mads Mikkelsen te zien (niet Lars, maar als hij er nog één -iets dikkere- had gehad). De gezichtsconstructie, de stem, het móést wel familie zijn. Ik liep dus zes rondjes door de toren achter de beste man aan, maar kwam er later achter dat Mads helemaal niet nog meer broers heeft, hahaha.

Bron

Nationaal Museum

Er zijn twee dingen waar ik zielsgelukkig van word tijdens mijn reizen: geschiedenis en warm zijn (dat wordt schromelijk onderschat op een winterreis). Lekker een middag in mijn eentje door het Nationaal Museum struinen was dus echt geen straf.

Ik keek vooral uit naar de exposities over Vikingen (want: wat een bazen), maar in alle eerlijkheid overtrof het hele museum mijn verwachtingen. Het gebouw is gigantisch en kent meerdere tentoonstellingen, waardoor je je prima een uur of vier kunt vermaken.

Van religieuze voorwerpen tot eeuwenoude skeletten en van ingerichte huiskamers uit 1600 tot algemenere informatie over de relatie tussen Denemarken en Noorwegen. Ik vond het allemaal even interessant.

Had ik al gezegd dat het lekker warm is binnen?

Christiana

Va tevoren werd ik lekker gemaakt voor de wijk Christiana: het zou een apart stukje grondgebied zijn waar mensen hun eigen regels maken. Ontstaan uit hippies en criminelen die er zijn gaan wonen. Rennen is verboden en je moet toegelaten worden door een commissie als je er wilt wonen.

Ik verwachte een flower power gemeenschap. Iets met bloemen, veel huppelen, lange jurken en een paar vrolijke hippies met een joint. In plaats daarvan was de kern van Christiana nogal guur en anarchistisch.

Drugs werd er op straat verkocht, de mannen keken erg onvriendelijk, en het kende veel (gave, dat wel!) graffiti. Ik was blij dat ik het met drie mannen bezocht en niet in mijn eentje. Enigszins onveilig voelde ik me wel.

Overigens is de rest van de wijk een gigantisch contrast, daar staan heel luxe huizen en het is hartstikke mooi. Waarschijnlijk is Christiana mooier in de lente of zomer, dan in de grijze, grauwe winter.

Bron

Church of our Saviour

In dezelfde wijk ligt ook de kerk Church of our Saviour met de glanzende gouden top. Beklimmen kan via de trappen die er omheen gewikkeld zitten. Maar om eerlijk te zijn had niemand van mijn reisgroepje zin om in de vrieskou trappen te beklimmen, er half van af te waaien, en daarvoor te betalen. Bovendien had ik al een uitzicht gehad door de Ronde Toren.

Desondanks vond ik het wel een pareltje om naar te kijken, misschien vanwege het feit dat het een Hollandse stijl heeft? Ik meen het, zo’n kerk mag in elke stad wel staan.

Kongens Have

Ik was van plan het slot Rosenberg te bezoeken, maar uiteindelijk bleek ik liever rond te hangen met mijn nieuwe vrienden. Wel bezocht ik het park Kongens Have twee keer. Eind november is het een vrij treurige boel met kale bomen, maar dan nog vond ik het prettig om er rond te wandelen. Het kent een aantal hoekjes en beelden en het vijvertje met eenden en zwanen bij Slot Rosenborg was ronduit schattig.

In de zomer schijnt dit de plek te zijn waar iedereen picknickt en biertjes drinkt na het werk. Ik zou heel graag nog eens in het voorjaar terugkomen, ik denk dat dit park dan prachtig is. Nu was het in ieder geval een bron van rust, en een prima plek om je dag te beginnen.

Amalienborg

In de vele Europese landen die ik bezocht heb, is het me gelukt niet één keer een wisseling van de wacht mee te maken. In Kopenhagen moest dit dus gebeuren bij Amalienborg. Waar je bij andere landen met een verrekijker vanaf het dichtstbijzijnde ruimteschip mag toekijken, liepen de wachten in Kopenhagen gewoon op een meter voor mijn neus voorbij. Hun harige hoofddeksels (?) kriebelden nog net niet onder mijn neus, al zal mijn lengte van 1.66m daar wel iets mee te maken hebben.

De hele routine duurde zeker een half uur en is gratis te bezoeken. Leuk om eens gezien te hebben, zo’n oude traditie. Zwaai daarna naar koningin Margaretha die in het paleis met vijf schoorstenen woont.

Tivoli

Ik was niet van plan naar Tivoli te gaan. Duur, en ik zou toch niet in attracties gaan. Maar op de laatste dag had ik een hele dag over en bleken veel musea dicht op maandag. Dus na een tijdje rondstruinen, besloot ik Tivoli toch te bezoeken. Ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Het park was groter dan ik verwachtte en ondanks de immense kou (mijn vingers vielen er bijna af), voelde ik me net een kerstelfje. Het hele park was in kerstsfeer uitgedost, inclusief liedjes. Ik deed geen enkele attractie, maar genoot van het pittoreske uiterlijk en kon heerlijk mijmerend rondstruinen en naar de elanden zwaaien. Ik heb zelfs nog tien minuten in stilte gekeken naar eendjes die gevoerd werden. Als dat geen rijkdom is…

De 3 leukste restaurants in Kopenhagen

Madklubben: Van deze keten zijn een hoop locaties te vinden en welke je kiest, maakt niet zoveel uit. Betaalbaar, maar wel echt gezellig uit eten. De locaties zien er modern uit, het eten is goed en je hebt genoeg keuze (van vega tot lokale gerechten).
Paludan’s Book & Cafe: Als boekliefhebber moet je echt langs Paludan’s. Je geniet de hele dag door van simpele, maar hele lekkere gerechten, terwijl je omgeven bent door boeken. Extra pluspunt: heel betaalbaar!
Magasasa: Voor de Aziatische keuken moet je bij Magasasa zijn. Dim sum in allerlei verschillende combinaties (vlees, vis, vega) en cocktails toe. Extra handig, je kunt het zelf zo duur maken als je budget toelaat.

Bron: Tripadvisor.nl

Hotel tips in Kopenhagen

Hotel Christian IV: Van buitenaf niet het mooiste hotel in de stad, maar van binnen is het prachtig. Het driesterrenhotel verhuurt bovendien fietsen en serveert dagelijks een uitgebreid ontbijt. Dit hotel is perfect voor reizigers die graag centraal, maar toch rustig willen verblijven.
Hotel SP34: Een prachtig ingericht, 4-sterren boetiekhotel op steenworp afstand van het stadshuisplein. Het hotel heeft een eigen bioscoop, serveert dagelijks gratis wijn tijdens happy hour en heeft een gratis minibar in de suites. Perfect voor luxe reizigers die in het hart van Kopenhagen willen logeren.
Copenhagen Island Hotel: Met een ligging op een eiland in de stad heb je vanaf Copenhagen Island Hotel een prachtig uitzicht. Dit viersterrenhotel ligt vlakbij Kopenhagen CS, heeft een eigen restaurant en een sauna. De beste keuze voor luxe reizigers die ook in het hotel extra willen relaxen.

Wat zijn jouw beste Kopenhagen tips?

Misschien vind je dit ook interessant

19 reacties

Eva 2 januari, 2014 - 11:01

Kopenhagen staat echt heel hoog op mijn lijst om te bezoeken. Wordt dankzij je blog alleen maar meer ;)

Plaats een reactie
Explorista 2 januari, 2014 - 11:06

Tof! Enne: doe Mads de groeten :)

Plaats een reactie
Marieke 2 januari, 2014 - 11:59

Oeh ik wil zó graag naar Denemarken, maar op de één of andere manier ben ik bang dat Kopenhagen tegenvalt… Viel het jou ook niet een pietsie tegen?

Plaats een reactie
Explorista 2 januari, 2014 - 12:02

Een beetje misschien. Maar dat komt denk ik door twee dingen: 1) het was grijs en najaar (ik denk dat het in de lente bruist) en 2) verkeerde verwachtingen. Ik had verwacht dat het ouder was, met meer historische gebouwen. Dat is het niet. Het is veel moderner. Het is wel gewoon een heel relaxte stad om rond te struinen, dus ik heb me echt prima vermaakt. Er hangt een heel fijne sfeer. Maar je moet het niet vergelijken met een stad als Parijs, Londen of Rome, omdat het gewoon heel anders is qua stijl en bouw :)

Plaats een reactie
Rosalie 2 januari, 2014 - 13:33

Ohhh ik wil al zó lang naar Kopenhagen. Ik ben zwaar verliefd op Scandinavië, (of nouja, eigenlijk Zweden en Noorwegen want in de andere landen ben ik nog niet geweest) en ik hoor er zo veel goede verhalen over. Jammer dat je Mads niet echt ontmoet hebt, haha. Dat zou echt geweldig zijn.

Plaats een reactie
Explorista 2 januari, 2014 - 15:41

Haha, echt hè?! Denemarken was mijn eerste Scandinavische land, ben erg benieuwd naar de andere!

Plaats een reactie
Life Of Roshelle 2 januari, 2014 - 15:44

Ha, dat sprookjesverhaal! Lekker sip, maar wel bijzonder. Fijn dat je zo’n tour hebt gekregen, dat is vaak door mensen die de stad ook nog eens door en door kennen! Je hebt overigens erg mooie foto’s gemaakt!

Plaats een reactie
Explorista 2 januari, 2014 - 15:40

Dankjewel! Ja, absoluut. Hij kwam oorspronkelijk niet uit de stad, maar tours geven is zijn hobby dus hij wist erg veel van zijn woonplaats :)

Plaats een reactie
Brenda Beckers 2 januari, 2014 - 16:15

Wauw, door dit te zien en te lezen wil ik steeds liever en liever naar Scandinavische landen op vakantie!

Plaats een reactie
Lindsey 2 januari, 2014 - 19:22

Wat super leuk geschreven, Kopenhagen lijkt me een geweldige stad!

Plaats een reactie
Caroline 3 januari, 2014 - 12:49

Superleuk stuk heb je geschreven en mooie foto’s – je doet mijn woonplaats eer aan. En: als je in het voorjaar / de zomer terugkomt, strijk dan niet (zoals de toeristen) op een terrasje op Nyhavn neer, maar haal een sixpackje bij Netto/Irma/Fakta en ga aan de overkant van het water zitten, toeristen bekijken. Zoals locals doen. En wat de zeemeermin betreft: teleurstellend in grootte, maar ik zie wel een gelijkenis met het formaat van het land ten opzichte van de mate van deens chauvinisme. Klein in formaat, groots in eigendunk :) Oja, de kerstmarkt waar je bent geweest, is een Duitse kerstmarkt, vandaar de curryworst en gluhwein. Denen doen hun kerst met aebleskiver, gløgg en pølse. Overigens is deze inderdaad wel de meest knusse en hij is vrij populair, ook onder de Denen. Meer klein Deens geluk lees je op mijn blog https://kleindeensgeluk.wordpress.com. Groet! Caroline

Plaats een reactie
Explorista 3 januari, 2014 - 13:16

Dankjewel voor je complimentje! En wat een leuke tips, bedankt!

Plaats een reactie
Marlou 3 januari, 2014 - 17:44

… Nu mis ik Kopenhagen een beetje :)

Plaats een reactie
Explorista 3 januari, 2014 - 18:24

Ha, it’s just a trainride away :)

Plaats een reactie
vintagirie 5 januari, 2014 - 15:08

Wat schrijf je super leuk, ik heb het met plezier gelezen

Plaats een reactie
Explorista 5 januari, 2014 - 17:32

Thanks :)

Plaats een reactie
Marcella 5 januari, 2014 - 20:14

Ik vond Kopenhagen een heerlijke stad, maar wil zeker nog eens terug met m’n lief. En na jouw blog komt de stad alleen nog maar hoger op onze wishlist. Zo leuk!

Plaats een reactie
Wendy 31 augustus, 2023 - 13:25

Hoi! Welke free walking tour heb je gedaan? Ik ben me aan het orienteren, maar er zo veel aanbod, haha. Alvast bedankt!

Plaats een reactie
Explorista 27 september, 2023 - 17:17

Meestal doe ik die van Sandemans :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter