Tivoli, Mads Mikkelsen en andere onmisbare bezienswaardigheden in Kopenhagen

kopenhagen - Tivoli, Mads Mikkelsen en andere onmisbare bezienswaardigheden in Kopenhagen

Van sprookjesachtige momenten in het oudste pretpark ter wereld tot cocktails in een geheime bar, en van het meest teleurstellende beeld ooit tot een bijna ontmoeting met Mads Mikkelsen. Kopenhagen, you did not disappoint.

Ik startte mijn ontdekkingsreis in Kopenhagen met een gratis (*jeej*) rondleiding door de stad door Copenhagen Free Walking Tours. Elke dag verzamelen ze om elf en twee uur voor het stadshuis. Gekleed in knalrood kun je ze niet missen. Mijn toergids Ben sleepte ons de hele stad door, en schudde de ene anekdote na het andere geschiedenisfeitje uit zijn mouw alsof hij Hans Klok himself was. Zonder twijfel de beste beslissing die ik maakte, want naderhand had ik echt het idee de stad te kennen, het was de perfecte introductie. Note: Don’t be an asshole, en zorg dat je een kronen meeneemt, aangezien de tourguide niet betaald krijgt. Een fooi wordt gewaardeerd (en eigenlijk ook wel verwacht). De wandeling duurt ongeveer drie uur, en naast een goede indruk van Kopenhagen, kreeg ik ook nog een privéserenade van drie Koreaanse vrouwen op middelbare leeftijd die maar verbaasd bleven over het feit dat ik hun naties enige internationale hit niet kende. (Ik ben ‘m nu al weer vergeten. Ik verdien het niet te leven.)

kopenhagenexplorista18

kopenhagenexplorista22

kopenhagenexplorista20

kopenhagenexplorista21
Voor een uitzicht over de stad raad ik de Ronde Toren (25 DKK) aan. De toren was ooit in gebruik als astrologisch centrum, en kent geen trappen, maar een pad dat zich zeven keer om de binnenkant van de toren wikkelt. Het wereldrecord voor het naar boven en beneden rijden op een eenwieler stond op 1.48 min, wat goed uitkwam, omdat ik die net mijn eenwieler had meegenomen. Vanaf de top heb je weids uitzicht over de platte stad. Ik vond het een heel rustgevende plek, en raakte bijna in trance. Totdat ik ineens dacht de broer van Mads Mikkelsen te zien (niet Lars, maar als hij er nog één -iets dikkere- had gehad). De gezichtsconstructie, de stem, het móést wel familie zijn. Ik liep dus zes rondjes door de toren achter de beste man aan, terwijl ik probeerde te ninjastalken. Eenmaal buiten rende ik naar de dichtsbijzijnde koffietent om Wifi te stelen, en op te zoeken of Mads nóg een broer heeft. Nee dus. Tot zover mijn celebrity-ontmoetingen. FAIL.

Er zijn twee dingen waar ik zielsgelukkig van word tijdens mijn reizen: geschiedenis en warm zijn (dat wordt schromelijk onderschat op reis..). Lekker een middag in mijn eentje door het Nationaal Museum struinen was dus echt geen straf (O ja: GRATIZZ). Ik keek vooral uit naar de exposities over Vikingen (want: wat een bazen), maar in alle eerlijkheid overtrof het hele museum mijn verwachtingen. Het gebouw is gigantisch en kent meerdere tentoonstellingen, waardoor je je prima een uur of vier kunt vermaken. Van religieuze voorwerpen tot eeuwenoude skeletten, en van ingerichte huiskamers uit 1600 tot algemenere informatie over de relatie tussen Denemarken en haar voormalige bitch Noorwegen. Ik vond het allemaal even interessant. Had ik al gezegd dat het lekker warm is binnen?

Kopenhagen

kopenhagenexplorista29

kopenhagenexplorista31

Nyhavn is dé locatie die je op alle ansichtkaarten aantreft. Pittoresk, kleurrijk en knus. Het is kleiner dan ik verwacht had, letterlijk één straat met een haventje en gekleurde huisjes. Maar daardoor wel intiem. Ik dronk aan de haven een warme chocolademelk, en struinde langs een paar kerststalletjes die er stonden. Ik kan me voorstellen dat je hier in de zomer heerlijk op terrasjes kunt chillen, en heb me voorgenomen die proef een keer op de som te nemen.

“Krijg geen grote verwachtingen bij de Kleine Zeemeermin”, werd me voor de zoveelste keer verteld, dit keer door een Deense dame uit Roskilde, in de trein naar Kopenhagen. Ik wist dat het beeld klein was, ver uit het centrum stond, en met trots ieder lijstje van ‘meest teleurstellende toeristische attracties’ topte. Ik had totaal geen hoop. Maar toch wilde ik het even zien. En, verbazingwekkend genoeg, zelfs zonder enige hoop kan het nóg tegenvallen. Het is echt niets meer dan een simpel grijs beeld van een vrouw op een steen. Meerdere keren dacht ik: ‘Heb ik het misschien niet gewoon gemist?’ toen ik op weg was naar het beeld. Maar nee, je moet een lichtjaar lang wandelen, en zodra je een groep toeristen ziet, weet je dat je de juiste plek gevonden hebt. En dan ben je tóch nog teleurgesteld.

kopenhagenexplorista32

kopenhagenexplorista33

kopenhagenexplorista34

kopenhagenexplorista35

Van te voren werd ik lekker gemaakt voor de wijk Christiana: het zou een apart stukje grondgebied zijn waar mensen hun eigen regels maakten. Ontstaan uit hippies en criminelen die er waren gaan wonen. Rennen is verboden, en je moet toegelaten worden door een commissie als je er wilt wonen. Ik verwachte een flower power gemeenschap. Iets met bloemen, veel huppelen, lange jurken en een paar vrolijke hippies met een joint. In plaats daarvan leek de kern van Christiana eigenlijk meer op een Joodse ww2-getto (als ik de films mag geloven). Drugs werd er op straat verkocht, de mannen keken erg onvriendelijk, en het kende veel (gave!) graffiti. Ik was blij er met drie mannen te zijn, en niet in mijn eentje. Enigszins onveilig voelde ik me wel.  Overigens is de rest van de wijk een gigantisch contrast, daar staan heel luxe huizen, en is hartstikke mooi. Waarschijnlijk is Christiana mooier in de lente of zomer, dan in de grijze, grauwe winter.

In dezelfde wijk ligt ook de kerk Church of our Savior met de glanzende gouden top. Beklimmen kan via de trappen die er omheen gewikkeld zitten. Maar om eerlijk te zijn had niemand van mijn reisgroepje zin om in de vrieskou trappen te beklimmen, er half van af te waaien, en daarvoor te betalen. Bovendien had ik al een uitzicht gehad door de Ronde Toren. Desondanks vond ik het wel een pareltje om naar te kijken, misschien vanwege het feit dat het een Hollandse stijl heeft? Ik meen het, zo’n kerk mag in elke stad wel staan.

kopenhagenexplorista43

kopenhagenexplorista45
Ik was van plan het slot Rosenberg te bezoeken, maar uiteindelijk bleek ik liever rond te hangen met mijn nieuwe vrienden. Wel bezocht ik het park Kongens Have twee keer. Eind november is het een vrij treurige boel met kale bomen, maar dan nog vond ik het prettig om er rond te wandelen. Het kent een aantal hoekjes en beelden, en het vijvertje met eenden en zwanen bij Slot Rosenborg was ronduit schattig. In de zomer schijnt dit de plek te zijn waar iedereen picknickt en biertjes drinkt na het werk. Ik zou heel graag nog eens in het voorjaar terugkomen, ik denk dat dit park dan prachtig is. Nu was het in ieder geval een bron van rust, en een prima plek om je dag te beginnen.

In de vele Europese landen die ik bezocht heb, is het me gelukt niet één keer een wisseling van de wacht mee te maken. In Kopenhagen moest dit dus gebeuren bij Amalienborg. Waar je bij andere landen met een verrekijker vanaf het dichtsbijzijnde ruimteschip mag toekijken, liepen de wachten in Kopenhagen gewoon op een meter voor mijn neus voorbij. Hun harige hoofddeksels (?) kriebelden nog net niet onder mijn neus, al zal mijn lengte van 1.66m daar wel iets mee te maken hebben. De hele routine duurde zeker een half uur, en is gratis te bezoeken. Leuk om eens gezien te hebben, zo’n oude traditie. Zwaai daarna eens naar koningin Margaretha, die in het paleis met vijf schoorstenen woont.

kopenhagenexplorista46

kopenhagenexplorista48

kopenhagenexplorista50

kopenhagenexplorista42
Ik ben dol op kerstmarkten. Ze zijn schattig, warm, gemoedelijk, knus. Ze maken me vrolijk. Ik koop er nooit iets, curryworsten kunnen me gestolen worden, en ook glühwein doet me niets, maar toch hangt er altijd een fijn sfeertje. Niemand heeft haast. De kerstmarkt in Kopenhagen stond midden in het centrum, maar hij was best wel klein vond ik. Beetje jammer, want hij was verder wel gemoedelijk!

Mocht je nog niet genoeg meermin gehad hebben, dan tref je in één van de kanalen in het centrum (vlakbij het Nationaal museum) de meerman en zijn zeven zonen aan. Het enigszins lugubere beeld kent een verhaal. Namelijk dat van een meerman die ooit verliefd werd op een landvrouw, die uit liefde bij hem onder water kwam wonen. Samen kregen ze zeven kinderen. Op een dag wilde de vrouw haar familie bezoeken boven water, en smeekte ze meerman een dagje terug te mogen naar het vaste land. Eenmaal in Kopenhagen vergat ze haar man, zeven kinderen, en keerde ze nooit meer terug. Mocht het je niet opgevallen zijn: Scandinavische sprookjes kennen geen Happy End.

kopenhagenexplorista16

kopenhagenexplorista8

kopenhagenexplorista9

kopenhagenexplorista10

kopenhagenexplorista12
Ik was niet van plan naar Tivoli te gaan. Duur, en ik zou toch niet in attracties gaan. Maar op de laatste dag bleek ik nog een hele dag over te hebben, en bleken veel musea dicht op maandag. Dus na een tijdje rondstruinen, besloot ik Tivoli toch te bezoeken. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Het park was groter dan ik verwachtte, en ondanks de immense kou (mijn vingers vielen er bijna af), voelde ik me net een kerstelfje. Het hele park was in kerstsfeer uitgedost, inclusief liedjes. Ik deed geen enkele attractie, maar genoot van het pittoreske uiterlijk, en kon heerlijk mijmerend rondstruinen en naar de elanden zwaaien. Ik heb zelfs nog tien minuten in stilte gekeken naar eendjes die gevoerd werden. Als dat geen rijkdom is…

kopenhagenexplorista53

kopenhagenexplorista55

kopenhagenexplorista58
Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Kopenhagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

17 reacties

 1. Kopenhagen staat echt heel hoog op mijn lijst om te bezoeken. Wordt dankzij je blog alleen maar meer ;)

  | Reageer op deze reactie
 2. Oeh ik wil zó graag naar Denemarken, maar op de één of andere manier ben ik bang dat Kopenhagen tegenvalt… Viel het jou ook niet een pietsie tegen?

  | Reageer op deze reactie
  1. Een beetje misschien. Maar dat komt denk ik door twee dingen: 1) het was grijs en najaar (ik denk dat het in de lente bruist) en 2) verkeerde verwachtingen. Ik had verwacht dat het ouder was, met meer historische gebouwen. Dat is het niet. Het is veel moderner. Het is wel gewoon een heel relaxte stad om rond te struinen, dus ik heb me echt prima vermaakt. Er hangt een heel fijne sfeer. Maar je moet het niet vergelijken met een stad als Parijs, Londen of Rome, omdat het gewoon heel anders is qua stijl en bouw :)

   | Reageer op deze reactie
 3. Ohhh ik wil al zó lang naar Kopenhagen. Ik ben zwaar verliefd op Scandinavië, (of nouja, eigenlijk Zweden en Noorwegen want in de andere landen ben ik nog niet geweest) en ik hoor er zo veel goede verhalen over. Jammer dat je Mads niet echt ontmoet hebt, haha. Dat zou echt geweldig zijn.

  | Reageer op deze reactie
 4. Life Of Roshelle

  Ha, dat sprookjesverhaal! Lekker sip, maar wel bijzonder. Fijn dat je zo’n tour hebt gekregen, dat is vaak door mensen die de stad ook nog eens door en door kennen! Je hebt overigens erg mooie foto’s gemaakt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Dankjewel! Ja, absoluut. Hij kwam oorspronkelijk niet uit de stad, maar tours geven is zijn hobby dus hij wist erg veel van zijn woonplaats :)

   | Reageer op deze reactie
 5. Caroline

  Superleuk stuk heb je geschreven en mooie foto’s – je doet mijn woonplaats eer aan. En: als je in het voorjaar / de zomer terugkomt, strijk dan niet (zoals de toeristen) op een terrasje op Nyhavn neer, maar haal een sixpackje bij Netto/Irma/Fakta en ga aan de overkant van het water zitten, toeristen bekijken. Zoals locals doen. En wat de zeemeermin betreft: teleurstellend in grootte, maar ik zie wel een gelijkenis met het formaat van het land ten opzichte van de mate van deens chauvinisme. Klein in formaat, groots in eigendunk :) Oja, de kerstmarkt waar je bent geweest, is een Duitse kerstmarkt, vandaar de curryworst en gluhwein. Denen doen hun kerst met aebleskiver, gløgg en pølse. Overigens is deze inderdaad wel de meest knusse en hij is vrij populair, ook onder de Denen. Meer klein Deens geluk lees je op mijn blog https://kleindeensgeluk.wordpress.com. Groet! Caroline

  | Reageer op deze reactie
 6. Ik vond Kopenhagen een heerlijke stad, maar wil zeker nog eens terug met m’n lief. En na jouw blog komt de stad alleen nog maar hoger op onze wishlist. Zo leuk!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring