Mijn Stockholm tips voor een relaxed weekend (bezienswaardigheden & hotspots)

door Explorista

Onlangs bezocht ik voor het eerst Stockholm, voor een leuke citytrip met een vriendin die er een jaar gewoond heeft.  Hoewel het mijn eerste bezoekje aan Zweden was, zei ik na een paar minuten al: “ik zou hier ook wel kunnen wonen”. De charmante straatjes, de hippe restaurants en boetiekjes, de relaxte levensstijl in Scandinavië… ik kon me er wel in vinden. In tegenstelling tot normaal heb ik niet alle bezienswaardigheden afgevinkt, maar heb ik een lekker relaxed weekend doorgebracht. We bezochten een aantal mooie bezienswaardigheden, toffe musea, en hebben verder lekker veel tijd doorgebracht met relaxen en leuke hotspots bezoeken. Check mijn blog met mijn persoonlijke Stockholm tips voor jouw eigen stedentrip!

Mijn Stockholm City Guide kaart

Stockholm zelf is op 14 eilanden gebouwd, maar de gehele archipel bestaat uit 24.000 eilanden. De leukste wijken zijn Gamla Stan (de oude binnenstad), Södermalm (vol hippe winkels en cafés), Djurgården (de museumwijk) en Östermalm (de chiqueste wijk van de stad).

Tip: Wil je origineel lunchen? Dan is het leuk om deze prachtige rondvaart door de archipel van Stockholm te maken. Deze 2.5 uur durende cruise vaart door de archipel van Stockholm, en serveert een goede lunch aan boord.

Bezienswaardigheden in Stockholm

Gamla Stan

Het prachtige Gamla Stan is één van de absolute hoogtepunten in Stockholm. De naam vertelt al wat het is: Gamla betekent ‘oud’, en Stan betekent ‘stad’. De oude stad is één van de grootste en best bewaarde oude stadscentra in Europa. Dit is ook waar Stockholm in 1225 werd gesticht. De kronkelige straatjes, en de gebouwen in allerlei tinten geel maken het geheel super charmant. Je vindt er vooral veel cafeetjes (een goede locatie voor Fika!) en bezienswaardigheden, zoals de Stockholm Cathedral en het Royal Palace, met zijn zeshonderd kamers één van de grootste paleizen ter wereld. Er is een dagelijkse wisseling van de wacht. Andere leuke bezienswaardigheden in Gamla Stan zijn Stortorget (het oudste plein van de stad), en Mårten Trotzigs gränd, het smalste steegje van de stad dat slechts 90 centimeter breed is op sommige punten.

Tip: ga op een walking tour van het oude centrum, en leer alle geschiedenis en legendes over de oude binnenstad.

 Stockholm18
Stockholm20

ABBA The Museum

Mocht je mijn Instagram Stories gevolgd hebben, dan zul je gezien hebben dat het ABBA museum mijn hoogtepunt was van de trip naar Stockholm. Niet omdat de rest van de stad niet leuk is, maar omdat ik gewoon dol ben op ABBA en hun muziek. Ik keek al jaren uit naar een bezoekje aan het museum aangezien ik de meeste hits woord voor woord mee kan zingen. We hebben echt de grootste lol gehad in het museum. Het is echt een heel leuk, interactief museum. Je leert alles over de geschiedenis van de band, je ziet de originele kostuums, kunt meezingen in de studio, dansen op het podium, je eigen videoclip maken. Oftewel: echt heel erg leuk, en als je ook maar een beetje affiniteit hebt met de band, zou ik je zeker aanraden om te gaan.

Koop hier je kaartjes voor het ABBA museum.

Stockholm21
Stockholm22

Fotografiska

Vriendinnetje Veera, met wie ik in Stockholm was, wilde graag naar Fotografiska. Ze studeert namelijk voor fotografe, en het museum Fotografiska is één van de belangrijkste fotografiemusea op het gebied van moderne fotografie. In eerste instantie stond ik niet te popelen als ik eerlijk ben. Het leek me niet heel interessant. Maar nu ik er geweest ben, raad ik het museum aan iedereen aan. Het is écht een heel gaaf museum. Ik heb genoten van de prachtige tentoonstellingen, en de foto’s waren echt kunst gewoon. Mijn favoriete (tijdelijke) exposities waren die van Christian Tagliavini en Ellen von Unwerth.

Stockholm1
Stockholm3

Winkelen in Stockholm

Één blik in de winkelstraat Drottninggatan (de belangrijkste winkelstraat van Stockholm), en ik wilde meteen een paar uur blijven en van de ene winkel naar de andere hoppen. De straat zit vol bekende ketens, maar ook heel veel zustermerken van bijvoorbeeld H&M die we in Nederland helemaal niet kennen. Ik zag de leukste kleding-, homeware en make-yupwinkels. In Södermalm kun je het beste winkelen op Götgatan.

Er zijn een hele hoop dingen die ik tijdens mijn volgende bezoekje aan de stad graag zou bezoeken, maar één daarvan is Skansen. Dat is een openlucht museum (zo eentje als ik in Oslo ook bezocht heb), met 150 historische huizen en boerderijen die je een inkijkje geven in hoe de inwoners van Zweden tussen de zestiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw leefden. Ik hou echt enorm van dit soort musea. Koop hier je kaartjes voor Skansen.

Stockholm14

De hipste hotspots in Stockholm

Fika

Je kunt écht niet naar Stockholm zonder dat je ‘Fika’ doet. Fika is een soort koffiepauze, waarbij je ook een kaneelbroodje eet. Ik heb niet direct één specifieke tip, want je kunt de kaneelbroodjes zo’n beetje overal scoren, maar zelf deden wij onze Fika in Gamla Stan. Zo tussen de gele huizen, en de kronkelige straatjes, gaf het een heel bijzondere en traditionele sfeer.

Strandbryggen Sea Club

Aangezien Stockholm op veertien eilanden gebouwd is, houden de Zweden wel van water. En vooral als het lekker zonnig weer is, zoals toen wij er waren. Wij dronken een drankje bij een hip restaurant/bar op een pier: Strandbryggen Sea Club. Hier kun je heerlijk in het zonnetje zitten, uit de wind. Je kunt er ook iets eten, maar dat hebben wij niet gedaan.

YUC Mexican

Als we niet precies het adres hadden gehad van YUC Mexican, dan hadden we nooit geweten waar dit had gezeten. Het heeft namelijk niet echt een aantrekkelijke winkelpui, en het restaurant zelf zit een beetje verstopt. Maar als je eenmaal binnen bent, dan ben je in één van de hipste Mexicaanse restaurants van de stad, met een toffe inrichting, en bomvol locals. Het leuke is dat je twee of drie kleine gerechten per persoon bestelt, en dan eventueel kunt delen. Het eten was écht heel erg goed, en ik heb enorm genoten.

 Tak

Voor Veera’s verjaardag trakteerde ik haar op een etentje, en haar keuze viel op het Japanse fusion-restaurant Tak. Toevallig lag het rechtstreeks tegenover ons hotel, wat wel zo handig was. Vanuit dit restaurant heb je trouwens  prachtig uitzicht over de stad, omdat het op de weetikveelhoeveelste verdieping ligt. ‘Tak’ betekent in het Zweeds dan ook dak. Leuk om hier de zonsondergang te kijken terwijl je dineert. Het eten is een fusion tussen de Japanse keuken en Zweedse ingrediënten. Niet heel goedkoop, wel erg lekker!

 Phil’s Burger

Ik voel me na het vliegen altijd een beetje vies en brak, maakt niet uit hoeveel uur ik gevlogen heb (in dit geval één uur). Het hielp waarschijnlijk ook niet mee dat ik de avond ervoor een feestje had. Dus trokken we voor onze lunch naar het hippe Phil’s Burger, want -beloofde Veera- hier hebben ze de meest goddelijke haloumi burger en sweet potato fries. En holy sh*it. Ze heeft gelijk. Dit is écht de beste vegetarische “fastfood”-maaltijd die ik ooit op heb. Ze serveren hier overigens ook gewoon vlees hoor, maar daar had ik geen zin in. De restaurants zijn leuk ingericht en de ingrediënten zijn allemaal van hoge kwaliteit.

 Americain

 Onze laatste middag hadden we nog een paar uurtjes te besteden voordat we terugvlogen naar Helsinki. En dus besloten we maar wijntjes te gaan drinken, in een classy bar. De bar in het Haymarket by Scandic hotel is ingericht in jaren 20-stijl, met spotlights, blauwgroene en gouden tinten kleuren, velours banken en heerlijke cocktails en wijn. Dikke tip!

DowntownCamperScandic7

Ons hippe hotel in Stockholm centrum: Downtown Camper by Scandic

We spendeerden twee nachten in Downtown Camper by Scandic, perfect gelegen tussen het centraal station, Gamla Stan en Drottninggatan. Dit boetiekhotel is prachtig ingericht, met chique kamers, restaurants, een cocktailbar, en een rooftop spa en zwembad met uitzicht over  de stad. Mijn hoogtepunten waren het design, het geweldige ontbijtbuffet en de zachte bedden. De perfecte verblijfplaats voor een heerlijke citytrip die draait om genieten.

Check hier mijn review. | Check hier de prijs & beschikbaarheid.

Stockholm15

Stockholm16

Wat is jouw beste tip voor wat te doen in Stockholm?

Zoek je nog een andere leuke bestemming in Zweden? Gabrielle gaf haar tips voor Göteborg!

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Linda | One Day Trip 22 oktober, 2018 - 11:00

Top, al die eettips! Ik ga in december naar Stockholm. Erg benieuwd!

Plaats een reactie
Explorista 23 oktober, 2018 - 06:01

Leuk! Hoop dat je er iets aan hebt :-)

Plaats een reactie
René 25 december, 2019 - 21:51

Als je naar Stockholm gaat is het dan verstandig om vlucht en hotel appart te boeken ?
Gr Rene.

Plaats een reactie
Explorista 27 december, 2019 - 10:29

Ik doe dat altijd wel, maar als je een leuke pakketreis ziet, zou ik niet inzien waarom je dat niet zou doen :-).

Plaats een reactie

Laat een reactie achter