De 12 mooiste dorpen in Nederland (in iedere provincie één!)

door Explorista

Mijn gezellige ‘s-Hertogenbosch, het studentikoze Groningen en het veelzijdige Amsterdam zijn allemaal steden die een bezoekje waard zijn. Maar hoe leuk is het juist om de stad te verlaten en de kleine dorpjes en stadjes in te duiken? Die maken Nederland tot wat het is. Geniet van de lieve mensen en de rustige, groene omgeving die je bij de dorpen aantreft. Dit zijn de 12 mooiste dorpen in Nederland, uit iedere provincie één. Ik ben wel benieuwd of jij het met mijn keuzes eens bent, zo niet, dan moet je het vooral in de comments laten weten!

Nederland kent namelijk een heel divers landschap voor zo’n klein landje. Je kunt aan onze eigen Riviera genieten van het mooie weer, varen door het lokale Venetië, wandelen waar ooit de Zuiderzee lag, wadlopen waar nog altijd de Waddenzee ligt en je verbazen over de adembenemende landgoederen en buitenplaatsen rondom de Utrechtse Heuvelrug. Welk prachtig Nederlands dorp ontdek jij binnenkort?

De mooiste dorpen in Nederland

Bron foto

Broek in Waterland, Noord-Holland

Niet ver van het geliefde Amsterdam ligt het dorpje Broek in Waterland. Een pittoresk dorpje omgeven door weilanden en water. Het is lange tijd een van de meest welvarende dorpen in de regio geweest, mede dankzij de ligging waar veelal schippers van profiteerden. Er zijn in die tijd vele prachtige panden gebouwd en voorzien van een luxueuze inrichting die in enkele gevallen nog altijd te bewonderen is. Zo vind je in ‘Het Beroemde Huis’ bijzondere schilderingen uit de 17e eeuw die vrij recentelijk gerestaureerd zijn.

Het contrast met Amsterdam is enorm en juist dat maakt Broek in Waterland zo geliefd bij vele stadsinwoners. Je kunt in het dorp uitstekend wandelen of via een van de vele fietsroutes de omgeving ontdekken. Rondom Broek in Waterland kun je ook nog eens via vaarroutes te nabijgelegen dorpen aandoen. Huur een boot, ontdek de prachtige omgeving en meer aan bij een van de restaurants op de route om even bij te komen.

Bron foto

Leersum, Utrecht

Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug ligt het dorp Leersum. Een rustig dorp op een half uur rijden van Utrecht wat vooral geliefd is vanwege de ligging in de groene omgeving. Omgeven door bos, buitenplaatsen en landgoederen maakt dat er genoeg te beleven is wanneer je hier verblijft. Leersum maakt namelijk onderdeel uit van de Stichtse Lustwarande. De Stichtse Lustwarande is een reeks van ruim honderd landgoederen en buitenplaatsen aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug.

In Leersum vind je bijvoorbeeld Kasteel Broekhuizen, wat ook direct een van de bekendste plekken in het dorp is. Ook Huis Zuylenstein en Landgoed Dartheide kom je tegen in Leersum. Je kunt uitstekend wandelen in deze omgeving, maar ook fietsend de omgeving verkennen is de moeite waard. Fietsen naar nabijgelegen dorpen als Doorn en Veenendaal is niet alleen een prachtige route, maar ook nog eens een gezellige eindbestemming. Je kunt in de dorpen immers prima winkelen of genieten van een lekker koud biertje op een van de terrassen.

Bron foto

Earnewald, Friesland

Helemaal in het noorden van Nederland vind je Earnewald, ook wel Eernewoude genoemd. Het dorp ligt in het midden van de provincie Friesland en grenst aan Nationaal Park De Oude Venen. De ligging van Earnewald is ook direct waarom het zo’n geliefde bestemming is voor een weekendje weg. Earnewald wordt namelijk ook regelmatig tot watersportdorp gedoopt. Ontdek De Oude Venen bijvoorbeeld eens per kano of ga een middag suppend (SUP) het water over. Ook kun je hier uitstekend terecht wanneer je liever over land de omgeving ontdekt.

Earnewald ligt niet al te ver van het gezellige Leeuwarden. Wanneer je langere tijd in Earnewald verblijft dan is het zeker de moeite waard om eens een dag richting de stad te trekken. Ga gezellig een avondje uit; geniet van een heerlijk diner en een mooie film of theatervoorstelling bijvoorbeeld. Ook een avondje uit in Earnewald zelf is een cadeautje. Zie hoe de zon ondergaat vanaf een terras dat uitkijkt op het water en je hebt een prachtige natuurvoorstelling te pakken zoals je die nergens anders ziet.

Bron foto

Zoutelande, Zeeland

Zoutelande is al eens eerder op Explorista benoemd tot een van de mooiste stranden in Nederland, maar wist je ook dat het een hele fijne vakantiebestemming is? Oorspronkelijk diende Zoutelande voornamelijk als een boerendorp waarin landbouw de belangrijkste bron van inkomsten was. Inmiddels is het vooral bekend vanwege het prachtige strand en de mooie omgeving. Het strand van Zoutelande ligt op het zuiden en dat is een zeldzaamheid binnen Nederland. Zoutelande maakt dan ook deel uit van de zogeheten Zeeuwse Riviera, waarbij we in Nederland (met een beetje fantasie) ook het gevoel kunnen hebben alsof we even aan de warme Zuid-Franse kust liggen.

Langs de boulevard van Zoutelande vind je niet alleen het prachtige strand, maar ook een gezellig winkelcentrum en diverse terrassen en strandtenten waar je geniet van een koud drankje op de warme zomerdagen en een heerlijke warme chocolademelk als je in het najaar Zoutelande bezoekt. Bovendien ligt Zoutelande op fietsafstand van het gezellige Middelburg. Niet alleen een mooie route om te fietsen, maar ook een gezellige stad om eens een kijkje te nemen.

Bron foto

Schin op Geul, Limburg

In het zuidelijkste deel van Nederland ligt het dorpje Schin op Geul. Grenzend aan het bekendere Valkenburg met zowel België als Duitsland op minder dan een half uur rijden: Schin op Geul is een uitstekende vakantiebestemming. Het landschap in Zuid-Limburg is adembenemend en bijna on-Nederlands te noemen. Het dorp ligt namelijk in een vallei van de Geul en is voor vele wandelliefhebbers het startpunt om de omgeving te verkennen. Fietsend de omgeving verkennen is zeer zeker de moeite waard, maar kost de nodige inspanning door het heuvelachtige landschap.

In het dorp vind je alle basisvoorzieningen die je nodig hebt voor een fijn verblijf. Wanneer je graag wat meer terrassen en winkels hebt, dan ligt het aanzienlijk toeristischere Valkenburg op minder dan 10 minuten rijden vanaf Schin op Geul. In het dorp zelf vind je overigens ook een van de letterlijke hoogtepunten van wielerwedstrijd de Amstel Gold Race. De Keutenberg is een van de steilste hellingen, niet alleen in de race, maar überhaupt in het Nederlandse landschap. De klim levert je wel een prachtig uitzicht op over het dal waarin het dorp ligt.

Kalenberg, Overijssel

Midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt het dorp Kalenberg. Zoals de ligging wellicht al doet vermoeden is dit dorp lastig te bereiken wanneer je met het OV of de auto komt. Juist dat geeft het dorp z’n charme. Parkeer je auto langs de Kalenbergergracht en wandel het historische dorp in. Uiteraard kun je het voormalig vaardorp nog altijd te water ontdekken. Het Nationaal Park leent zich perfect voor rondje kanoën, suppen of al dan niet in groepsverband varen. 

Rondom Kalenberg vind je diverse dorpen die ook een bezoekje waard zijn. Fiets door de regio en kom langs de buurtschap Nederland (verwarrend, maar echt waar!) en het Nederlandse Venetië: Giethoorn. Voor veel dorpen rondom Kalenberg is de boot het belangrijkste vervoersmiddel, maar nergens is het zo van belang als in Giethoorn. De plaatselijke VVV en de bezoekerscentra van Weerribben-Wieden hebben allerlei routes beschikbaar waarmee je de omgeving op z’n best ziet.

Lauwersoog, Groningen

Het Groningse Lauwersoog is een belangrijke vissershaven in het noorden van Nederland. Grenzend aan het water dient Lauwersoog als belangrijk vertrekpunt van de veerboot richting Schiermonnikoog. Het dorp is nog lang zo oud niet, omdat het pas in 1969 ontstaan is toen het Lauwersmeer gecreëerd werd vanuit de Lauwerszee. Er worden sindsdien vele bijzondere activiteiten georganiseerd die de moeite waard zijn. Ga op een rustige zeehondenexpeditie om deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving te zien of ga juist voor een avontuurlijke rescueboatexpeditie waarbij je langs de zandplaten richting de Noordzee vaart.

Zoals gezegd kun je vanaf Lauwersoog gemakkelijk het waddeneiland Schiermonnikoog bezoeken. Zeker de moeite waard wanneer je meerdere dagen in deze omgeving verblijft. Nog een unieke manier om de omgeving te ontdekken is via wadlopen. Je loopt dan over de zandbanken van de bodem van Waddenzee. Uiteraard moet je dit altijd onder begeleiding doen, want de zee blijft onvoorspelbaar. Een hele vette ervaring waarbij je echt even helemaal weg bent uit het alledaagse ritme.

Bron foto

Kraggenburg, Flevoland

In de Noordoostpolder in Flevoland ligt het gezellige dorpje Kraggenburg. Ze noemen zichzelf ook wel een recreatiedorp dankzij de prachtige groene omgeving met diverse wandel- en fietspaden, hotels, restaurants en ‘Oud-Kraggenburg’. De laatstgenoemde is een voormalig vluchthaven. Een vluchthaven is een plek waar minimale voorzieningen te vinden zijn voor schepen die in een noodsituatie moeten binnenlopen. Oud-Kraggenburg heeft nog altijd de lichtwachterswoning waarin men destijds verbleef. Dit gedeelte van Kraggenburg was er dus al ten tijde van de Zuiderzee.

Kraggenburg ligt op een kwartiertje rijden vanaf de grootste stad in de Noordoostpolder: Emmeloord. Combineer een bezoek aan het rustige Kraggenburg dus gerust met een middag de gezelligheid van een levendige stad. Je kunt er terecht voor winkels, sfeervolle restaurants en cafés. In Kraggenburg zelf kun je overigens ook terecht voor diverse activiteiten. Zo vind je er Netl, een recreatiepark met strand, obstacle run en pitch & putt golfbaan.

Bron foto

Aalten, Gelderland

Tegen de Duitse grens, in de bekende Achterhoek ligt het dorp Aalten. De geschiedenis wijst uit dat het dorp zijn oorsprong vond ergens halverwege de 8e eeuw. Je vindt dus een bijzonder rijke historie wanneer je in Aalten verblijft. Er zijn relatief veel religieuze gebouwen te vinden in het dorp. De Oude Helenakerk is een van de meest kenmerkende kerken in Aalten. Tijdens het hoogseizoen kun je op sommige dagen een kijkje nemen in de kerk die al rond 1152 gebouwd is (meer informatie over openingstijden vind je op de website van de VVV Aalten).

Doordat Aalten tegen de Duitse grens ligt, breng je ook gemakkelijk een bezoekje aan de Oosterburen. Münster, Düsseldorf en Dortmund liggen alle drie op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Aalten. Prima voor een dagje uit dus! Rondom Aalten zelf wandel of fiets je het beste door de omgeving. Hoofdzakelijk omdat je dan het meeste ziet van de prachtige, natuurrijke omgeving die de Achterhoek kenmerkt.

Bron

Deurne, Noord-Brabant

Vlakbij Helmond ligt het Brabantse dorpje Deurne. Grenzend aan het beschermde natuurgebied De Peel maakt Deurne deel uit van een hele diverse omgeving. Vanuit Deurne sta je zo tussen de bossen en vennen, maar ook bij open heidevlaktes en zandruggen. Ook het Nationaal Park De Groote Peel ligt op korte afstand van Deurne. Het dorpje is een prima startpunt voor het verkennen van het prachtige Brabant.

Het Toon Kortooms Park is een van de bezienswaardigheden in Deurne zelf. Bewandel het blotevoetenpad waar je voeten over verschillende ondergronden lopen. Een hele natuurlijke massage als het ware! In het park leer je ook over het leven van Toon Kortooms in het museum waar onder meer zijn boeken te vinden zijn. Voor de kunstliefhebbers is er de kunsttuin waar diverse kunstenaars hun werk exposeren.  

Bron foto

Dwingeloo, Drenthe

Een van de terugkerende thema’s in de mooiste dorpen van Nederland zijn de Nationale Parken die rondom de dorpen liggen. Ook Dwingeloo ligt nabij een van de prachtige parken die Nederland rijk is. Nationaal Park Dwingelderveld kent vele vennen die door verschillende oorzaken ontstaan zijn. Enkele stammen uit de ijstijd waar anderen juist door de mens gecreëerd zijn. Naast het prachtige natuurgebied heeft Dwingeloo ook een mooi dorpscentrum wat zelfs een beschermd dorpsgezicht is.

De groene brink in Dwingeloo is ook de plek waar je de Sint-Nicolaaskerk vindt. Deze kerk stamt uit de 15e eeuw en is een prachtig gezicht in het Drentse dorpje. Rondom de brink vind je diverse cafés en sfeervolle restaurants waar je geniet van lokale gerechten. Ook de winkels kom je in deze hoek van het dorp tegen. Vanaf hier ontdek je de omgeving het beste te voet of per fiets, omdat je zo het meeste van de natuurrijke omgeving van Dwingeloo ziet.

Bron foto

Rockanje, Zuid-Holland

Vanuit de drukke Randstad is Rockanje helemaal niet zo ver. Als een van de zuidelijkste delen in Zuid-Holland is het dorpje, en tevens badplaats, Rockanje een geliefde bestemming voor iedereen die wil genieten op de zonnige dagen en tot rust wil komen. Het kleine dorpscentrum heeft alles wat je nodig hebt voor een aangenaam verblijf. Zo haal je bij de supermarkt wat lekkers te eten en te drinken voor je een lange strandwandeling maakt in het najaar. In de zomer geniet je van een ijskoud drankje in een van de strandtenten van Rockanje.

Rondom Rockanje ligt niet alleen strand, maar ook duinen en bossen vormen het landschap. Wandel dus niet alleen over het zand, maar verleng je route via het duingebied. Er zijn online meerdere wandelroutes te vinden als je liever een vaste route volgt. Wat je ook doet in Rockanje: het is met recht een van de mooie plekjes in Zuid-Holland waar je even ontsnapt aan de drukte van alledag.

Wat vind jij de mooiste dorpen in Nederland?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

vandermolen 29 november, 2020 - 13:28

Wil je een dagje uit dan moet je beginnen in Opende / Groningen.
Dat ligt in het westerkwartier een grootschalig gebied waar de tijd lijkt stil te staan.
Pak je kaart en stippel daarop een route uit door Friesland en dan naar boven naar
Groningen. Wedden dat u hierna zegt dit had ik eerder moeten weten.
Ik wens u alvast een mooie dag

Plaats een reactie
Hans Pels 9 juni, 2021 - 19:04

Edam is heel bijzonder!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter