;

De 13 mooiste plekken in Flevoland voor een dagje uit!

door Explorista

Flevoland is de jongste provincie van Nederland maar als je daardoor denkt dat er niks te beleven is, dan heb je het mis! De provincie heeft een unieke geschiedenis. Door het droogleggen van de Zuiderzee was daar ineens in 1986 de provincie Flevoland, enkel ontstaan door werk van de mens. Een gek idee wanneer je door de provincie rijdt. Waar je precies moet zijn in Flevoland? Ik help je een handje met mijn favoriete tips voor de jongste provincie van Nederland. Dit zijn de mooiste plekken in Flevoland voor een dagje uit.

De mooiste steden in Flevoland

Bron foto

Lelystad

De hoofdstad van Flevoland dankt haar naam aan een van de belangrijkste oprichters van de Zuiderzeewerken: Cornelis Lely. Het is een van de jongste steden in Nederland, waardoor je hier een hele andere geschiedenis vindt dan in de andere steden.

Het heeft dan ook best een tijdje geduurd voordat Lelystad z’n draai gevonden had. Er waren geen historische gebouwen, weinig bezienswaardigheden en men gebruikte de stad vooral als woonplaats om vandaan te forenzen. Inmiddels is dat heel anders. Lelystad heeft meerdere grotere winkelcentra, restaurants en heel wat bezienswaardigheden zoals het Aviodrome, Batavia Stad en VOC-schip Batavia.

Hoteltip: Op je gemak alle bezienswaardigheden in Lelystad zien? Boek dan een nachtje weg in Apollo Hotel Lelystad City Centre. Dit viersterrenhotel is licht en ruim opgezet. Vanaf hier ben je binnen twee minuten bij het treinstation van Lelystad en rij je zo naar de omliggende natuurgebieden en dorpjes als Urk.

Bron foto

Almere

Toen Almere gebouwd werd, trokken er direct veel mensen naartoe. Dat heeft alles te maken met de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam. Dat was immers waar het meeste werk te vinden was.

Inmiddels is Almere nog steeds een gunstige plek waarvandaan je zo in Amsterdam staat, maar er is ook in de stad zelf meer te beleven. Er zijn veel verschillende winkels te vinden, van boetiekwinkels tot bekende namen, maar ook strand- en watersportfans zitten hier goed. Doordat de stad aan meerdere wateren grenst, behoren surfen, varen en kitesurfen tot de mogelijkheden.

Wanneer je door de stad zelf wandelt, kom je (logischerwijs) veel nieuwe architectuur tegen. Tof om te zien wanneer je je graag verdiept in de verschillende gebouwen en hun verhalen.

Hoteltip: Hotel Finn is een modern 3-sterrenhotel in het centrum van Almere. Je verblijft er niet alleen vlakbij de restaurants en winkels van de stad, maar bent ook zo bij de waterkant waar je allerlei watersporten beoefent. Bovendien slaap je ook vlakbij het treinstation, waarmee je zo de trein pakt voor een dagje Amsterdam.

De mooiste natuur in Flevoland

Het nieuwste nationale park van Nederland luistert naar de naam Nieuw Land en ligt in Flevoland. Het is een samentrekking van vier verschillende natuurgebieden die jarenlang afzonderlijk van elkaar gefunctioneerd hebben. De ambitie is om hier een evenwichtig ecosysteem van te maken, en dus is het park nog vol in ontwikkeling. Daarom licht ik de verschillende gebieden binnen Nationaal Park Nieuw Land uit.

Benieuwd naar de andere nationale parken van ons land? Lees dan het artikel met de mooiste natuur in Nederland.

Bron foto

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn een groot moerasgebied met graslanden, plassen en bossen. Het is een geliefd gebied bij vogels met als opvallendste inwoners de zeearend. De meest bekende inwoners van de Oostvaardersplassen zijn ongetwijfeld de Konikpaarden die regelmatig het nieuws gehaald hebben.

Zoals in veel natuurgebieden hebben de Oostvaardersplassen ook een buitencentrum waar je wandelroutes vindt, meer over het gebied leert en een restaurant tegenkomt. Een fijn start- en eindpunt van je fiets- en wandeltochten door de omgeving.

Bron foto

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen is ook een bijzonder vogelrijk natuurgebied, perfect voor vogelspotters. Door de plassen, bossen, rietvelden en natte graslanden zijn de omstandigheden ideaal voor vogels om te wonen. Er zijn genoeg verstopplekjes, ze kunnen er broeden en ook aan eten komen ze niets tekort.

Wanneer je naar de Lepelaarplassen trek, doe je er goed aan om een verrekijker mee te nemen. De verschillende routes door het gebied brengen je langs uitkijkpunten en observatiehutten. De ideale plek om met je verrekijker te ontdekken welke vogels er allemaal wonen.

Bron foto

Markermeer

Tussen Flevoland en buurprovincie Noord-Holland liggen twee grote wateren. In het noorden vind je het IJsselmeer, in het zuiden ligt het Markermeer. Een gedeelte van het Markermeer hoort bij Nationaal Park Nieuw Land.

Vroeger behoorde dit meer tot de Zuiderzee, maar ook hier veranderde de inpoldering van een hoop. Eerst ontstond er het IJsselmeer toen de Afsluitdijk aangelegd werd. Vervolgens werd er een dijk in het water aangelegd die Lelystad en Enkhuizen aan elkaar verbond. Zo ontstond er een scheiding in het water en was daar het Markermeer.

Het water wordt vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden en ook de flora en fauna is er goed vertegenwoordigd. Maak een mooie boottocht en bedenk je onderweg dat dit meer eigenlijk ook nog ingepolderd zou worden.

Bron foto

Marker Wadden

Het laatste gebied van National Park Nieuw Land zijn de Marker Wadden. Het is een jong eilandgebied (2016) in het Markermeer waarbij uiteindelijk 10.000 hectare aan natuur- en recreatie aangelegd wordt.

Het is een van de grootste natuurprojecten in West-Europa, waarbij ze streven naar ecologisch herstel van de omgeving. Wat je hier ziet, hangt voorlopig dus nog af van wanneer je de Marker Wadden bezoekt. Je maakt er mooie vaartochten, maakt lange wandelingen, spot uiteraard ook hier vogels en geniet je er zelfs op het strand van de Marker Wadden.

De mooiste dorpen in Flevoland

Bron foto

Urk

Doordat Flevoland nog niet zo heel oud is, is de geschiedenis van de dorpen hier ook heel anders. De meeste plaatsjes lenen zich prima voor een stop tijdens een route door de provincie, maar verder vind je er geen bijzondere geschiedenis.

Urk is daarin een van de uitzonderingen. Urk is namelijk een van de voormalige eilanden in de tijd dat Flevoland nog niet bestond. Het is een hechte gemeenschap met een eigen dialect, een eigen volkslied en een sterke kerkelijke gemeente. Dat zijn overblijfselen uit de tijd dat de inwoners nog eilanders genoemd werden.

Verder is Urk vooral bekend vanwege hun aandeel in de visindustrie. Een kijkje in de geschiedenis zoals je ‘m niet veel krijgt in Flevoland.

Schokland

Naast Urk is ook Schokland een van de voormalig eilanden in de Zuiderzee. Na de drooglegging van de Noordoostpolder werd Schokland opgenomen bij het vasteland en de provincie Flevoland.

Toch zorgde die bijzondere geschiedenis ervoor dat Schokland sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst staat. In Schokland zijn sporen van inwoners gevonden die tot meer dan 10.000 jaar teruggaan, waarmee bewezen is dat er al duizenden jaren mensen op dit (voormalige) eiland wonen.

De provincie is trots op de geschiedenis die je in Schokland vindt en daar hebben ze slim gebruik van gemaakt. Zo is er een bezoekerscentrum bij De Gesteentetuin waarin je alles over de reis van Schokland ontdekt. Van de zwerfkeien uit de voorlaatste IJstijd tot de ontwikkeling van het dorp vandaag de dag. Vanaf hier wandel je naar Museum Schokland waar je nog verder de geschiedenis en archeologie induikt.

De leukste uitjes in Flevoland

Bron foto

Walibi Holland

Een van de grootste pretparken van Nederland vind je in Flevoland: Walibi Holland, ooit bekend als Six Flags, maar ook als Walibi Flevo en helemaal in het begin zelfs onder de naam Flevohof. Het attractiepark is een favoriet bij achtbaanliefhebbers, maar met zo’n 35 verschillende attracties is er voor iedereen wel iets leuks te vinden.

Walibi vind je in het dorp Biddinghuizen, een van de meest bekende dorpen in Flevoland. Niet alleen vanwege Walibi, maar ook vanwege het evenemententerrein wat direct naast het pretpark ligt. Daar vinden namelijk veel van de grote evenementen plaats zoals Lowlands en Defqon.1. Niet direct activiteiten in de categorie ‘een dagje uit’, maar zeker prima te combineren met een langer verblijf in Flevoland.

Bron foto

Batavia Stad

Als je graag shopt, dan is een van de grootste fashion outlets een uitstekend dagje uit in Flevoland. Batavia Stad Fashion Outlet heeft meer dan 150 verschillende winkels, veelal internationale modemerken, die flinke kortingen geven. Vaak verkopen ze oudere collecties uit, waardoor je kwalitatief goede kleding tegen een lagere prijs koopt.

Zoals het een goede outletmall betaamt, ziet Batavia Stad er ook echt uit als een klein stadje. Sfeervolle straten, gezellige pleinen en opvallende architectuur waarin diverse winkels gevestigd zitten. Batavia Stad ligt direct naast Lelystad aan het water, dus wanneer je na een halve dag genoeg uitgegeven hebt, kun je altijd nog het centrum van Lelystad bezoeken.

Bron foto

Aviodrome

Luchtvaartmuseum Aviodrome is een paradijs voor lucht- en ruimtevaartliefhebbers. Het is namelijk het grootste Nederlandse museum over dit onderwerp. Het museum ligt op de luchthaven van Lelystad nadat het jarenlang onder de naam Aviodome op Schiphol gevestigd was.

In Flevoland is het museum uitgegroeid tot een plek met drie verschillende gebouwen waarin veel verschillende vliegtuigen te vinden zijn, verschillende (replica’s) van stationsgebouwen en een expositie met voorwerpen, satellieten en andere voorwerpen die meer over de ruimte- en luchtvaart vertellen.

Ook kun je daadwerkelijk de lucht in vanaf het luchtvaartmuseum. Verschillende partijen vliegen vanaf hier (met historische vliegtuigen) boven de provincie. Een uitzicht wat je niet vaak ziet!

Bron foto

Orchideeënhoeve

In Luttelgeest vind je een van de mooiste dierentuinen van het land. Niet zozeer vanwege de dieren die er wonen, maar vooral vanwege de verschillende tropische tuinen.

Wandel bijvoorbeeld de Zwevende Bloementuin door en waan je in het gevoel van het wereldberoemde kersenbloesemfeest in Japan. Na deze romantische plek bezoek je de tientallen vlinders die in de Vlindertuin wonen, maak je kennis met de stokstaartjes in de Stokstaartjestuin en kun je het park niet verlaten voor je de Orchideeëntuin bezocht hebt. Wat dieren betreft vind je in de Orchideeënhoeve vooral de kleinere (jungle)dieren.

Bron foto

Batavialand

Een opvallend museum in het landschap van Flevoland vind je langs de kust van het Markermeer. Aan de Bataviawerf ligt daar een reconstructie van het schip Batavia wat ten tijde van de VOC een belangrijk Nederlands schip was. Met de bouw van de Batavia werd een onofficieel startschot gegeven voor de Bataviawerf als plek voor historische scheepsbouw.

Inmiddels is er niet alleen een reconstructie te vinden, maar ook verschillende werkplaatsen die van belang zijn voor de scheepsbouw. Denk aan een beeldsnijderij, smederij en zeilmarkerij. Al deze plekken vormen samen met het schip zelf en een museumgedeelte Batavialand. De beste plek in Flevoland om een kijkje in de geschiedenis te krijgen.

Genoeg leuke uitjes in Flevoland om uit te kiezen dus!

Wat is jouw favoriete plek in Flevoland?

Bron hoofdfoto

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.