Inhoudsopgave
Met 21 nationale parken en nog veel meer andere, gevarieerde natuurgebieden is er in Nederland altijd wel een groengebied waar je geniet van de stilte en de omgeving. Waai uit in de duingebieden van Noord-Holland, dompel jezelf onder in het eilandleven op de Wadden, fiets over de Veluwe of laat je verbazen door de kracht van water bij de Oosterschelde.
Vrijwel alle natuurgebieden in Nederland hebben prachtige wandel- en fietsroutes. In de waterrijke parken als De Biesbosch vind je vaak ook nog een fluisterboot waarop je samen met een boswachter de verschillende dieren in het gebied spot. Ik laat je alle Nationale Parken van Nederland zien en vertel waarom je ze moet bezoeken. Geniet van de natuur in Nederlandse en ga er een dagje op uit!

De Hoge Veluwe
Een van de grootste parken in het land vind je in de provincie Gelderland: De Hoge Veluwe. En hoewel het een van de grootste nationale parken is, is het nog maar 5% van het hele grondgebied van de Veluwe.
Het park is van oorsprong een privéjachtterrein, waardoor je ook een aantal bijzondere gebouwen tegenkomt. Uiteraard het bekende Kröller-Müller Museum, maar ook het Jachthuis is een belangrijk monument op De Hoge Veluwe.
Extra fijn aan dit park? Je parkeert je auto bij de ingang en gaat vervolgens op de gratis witte huurfiets het park door.
Je vindt hier: bossen, heide, zandverstuivingen en het Kröller-Müller Museum

Zuid-Kennemerland
Vlakbij Haarlem in Noord-Holland ligt natuurgebied Zuid-Kennemerland, langs de kust van de provincie. Bijzonder aan dit natuurpark is de ligging vlakbij de Randstad. Het is daarmee een hele fijne plek om te ontsnappen aan het drukke stadse leven en even uit te waaien.
Zuid-Kennemerland kun je goed bekijken vanaf het uitkijkpunt op de duin met de naam Kopje van Bloemendaal. In het park kun je naast wandelen en fietsen ook paardrijden, zwemmen en Wisenten (Europese bizons) spotten.
Je vindt hier: duinen, stranden, duinrandbossen en landgoederen

De Biesbosch
Op de grens van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant vind je het waterrijke natuurgebied De Biesbosch. Het bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandsche Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen ze het grootste zoetwatergetijdegebied in Europa.
Dat betekent dat je hier terecht kunt voor allerlei activiteiten die met water te maken hebben. Denk aan vliegvissen, kanoën en varen met de fluisterboot. Mijn favoriete herinneringen zijn hier met een bootje rondvaren, picknicken en van het zonnetje genieten.
Je vindt hier: zoetwatergetijden, kreken, wilgenvloedbossen, riviereilanden en zand- en slikplaten
Tip: In De Biesbosch kun je een nachtje slapen bij de zogeheten ‘gastheren van de Biesbosch’. Dat zijn verschillende hotels en B&B’s die vlakbij het gebied liggen en het officiële Biesboschkeurmerk hebben. Kies bijvoorbeeld voor het budgetproof Stayokay Dordrecht, B&B ’t Steurgat of familiehotel de Brabantse Biesbosch.

De Alde Feanen
Ook in Friesland vind je een nationaal park waar water een belangrijke rol speelt. De Alde Feanen wordt vooral gebruikt voor recreatie zoals kanoën, kajakken, SUP-en, zeilen en surfen.
Wanneer je liever op de vaste grond blijft staan, dan zijn de wandeltochten in het oosten van het park een aanrader. Met als toevoeging dat je hier wel goede schoenen nodig hebt, omdat de grond erg nat kan zijn in dit natuurgebied. Hou je van wandelen met een doel? Er zijn zo’n 450 soorten planten te vinden in De Alde Feanen. Succes!
Je vindt hier: meren, rietlanden, moerasbossen en graslanden

Weerribben-Wieden
Ook Overijssel doet mee in het rijtje met nationale parken. Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het ontstond door menselijk handelen, omdat we lang aan vervening en rietteelt deden in dit gebied. Daardoor kregen meren, riet-, hooi- en weilanden, moerasbossen en venen de kans om te groeien.
Je komt hier tijdens je wandel- of fietstochten verschillende bijzondere dieren tegen. Denk aan de zeldzame vlindersoort de grote vuurvlinder en de otters die zich in 2002 opnieuw gevestigd hebben in dit gebied.
Je vindt hier: plassen, meren, moerasbossen, rietpercelen en hooilanden

Drents-Friese Wold
Het Drents-Friese Wold is net als De Hoge Veluwe een van de grotere parken in Nederland. Op de grens van Drenthe en Friesland krijg je eigenlijk gewoon een kijkje in de geschiedenis van het land.
Het Drents-Friese Wold is namelijk gevormd door de esdorpcultuur die begon in de middeleeuwen. Dat zijn dorpen die de rand van zandgronden staan, ofwel naast een ‘es’. Boeren lieten hun schapen grazen, waardoor de samenstelling van de grond veranderde en er heidevelden en stuifzand voor in de plaats kwamen.
Je vindt hier: bossen, heide en stuifzanden

Schiermonnikoog
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je een van de meest unieke parken in ons land. Dat heeft er alles mee te maken dat er een sterke zee, flinke wind en veel stuivend zand op en rondom het eiland waait. Er is altijd beweging en dat levert een vrij ongerept natuurgebied op.
Uitwaaien tijdens het wandelen, schelpen zoeken (er zijn meer dan 100 soorten te vinden) en luisteren naar de vele vogels is genieten op Schiermonnikoog. Het nationale park omvat trouwens ook het Natura-2000 gebied Duinen Schiermonnikoog.
Je vindt hier: stranden, duinen, bossen, kwelders en polders, maar ook een de Waddenzee en de Noordzee horen (deels) bij Schiermonnikoog
Hoteltip: Hotel De 4 Dames op Schiermonnikoog is een charmant hotel in het dorpscentrum en de ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Nationaal Park Schiermonnikoog.

Lauwersmeer
Het Lauwersmeer vind je op de grens van Friesland en Groningen en is ontstaan door de afsluiting van de Lauwerszee. Die zee werd afgesloten om de veiligheid te garanderen van de bevolking, nadat de Watersnoodramp van 1953 voor grote problemen zorgde. Door die afsluiting ontstond er op de vroegere zeebodem een nieuw landschap waardoor er ook veel nieuwe vogelsoorten kwamen.
Ook in dit park kun je wandelen, fietsen, varen en dieren spotten. Je komt hier bovendien veel wind- en kitesurfers tegen, omdat er een fijne combinatie van ondiep water en goede wind is.
Je vindt hier: open water, graslanden, rietvelden en bossen. Ook groeien er elf soorten orchideeën die van mei tot september het beste zichtbaar zijn via de orchideeënroute.

Duinen van Texel
Ook op Waddeneiland Texel vind je een van onze nationale parken. Duinen van Texel omvat het duingebied aan de westkant van het eiland waar vooral veel gewandeld wordt.
Hoewel alle Waddeneilanden geschikt zijn voor prachtige wandelingen, is dit gebied nog net iets specialer. Er is namelijk een grote variatie landschappen op een relatief klein oppervlakte te vinden. Enerzijds kun je eindeloos ver kijken op de uitgestrekte zandvlaktes, anderzijds wordt het juist intiemer in de gesloten bossen van Texel.
Je vindt hier: duinen, bossen, heidevelden, kwelders en zandvlaktes
Hoteltip: Langer dan een dag op Texel blijven? Doen! Strandhotel Noordzee ligt bij de Duinen van Texel op een van de mooiste plekjes op het eiland met uitzicht op het duinlandschap en de zee. Ook tijdens het ontbijt geniet je van het uitzicht.

Drentsche Aa
De Drentsche Aa is een van de uniekere parken uit dit lijstje. Dat komt doordat er in het gebied van het park maar liefst 21 dorpen en gehuchten staan en er ook 50% landbouwgrond aanwezig is. Het duurde daardoor even voor dit gebied officieel tot nationaal park bestempeld werd, maar sinds een aantal jaar mag dit eindelijk.
Het park ligt in het stroomgebied van de gelijknamige beek en is als een van de weinige beken niet door de mens beïnvloed. Je loopt er door eeuwenoude landschapsindelingen die elders in het land verloren zijn gegaan, omdat het land bewerken efficiënter was.
Je vindt hier: heidevelden, bossen en dorpen en gehuchten

Dwingelderveld
Het Dwingelderveld, wat in zijn geheel in Drenthe ligt, hoort bij de nationale parken vanwege de hoogteverschillen die het park vormgegeven hebben.
De basis werd gelegd tijdens de voorlaatste IJstijd toen het ijs ervoor zorgde dat er keileem in de grond van het Dwingelderveld terecht kwam. Keileem zorgt ervoor dat water direct wegzakt in de bodem, waardoor er onder meer het belangrijkste natte heidegebied in West-Europa ontstond.
Het park is goed begaanbaar, ook ’s nachts. Veel parken zijn ’s nachts juist niet toegankelijk, maar Dwingelderveld heeft daar een speciale nachtwandelroute voor.
Je vindt hier: heide, vennen en bossen

Veluwezoom
Veluwezoom ligt net als De Hoge Veluwe op de Veluwe (hoe vaak kan een mens Veluwe zeggen in één zin?!) in Gelderland. Het werd het allereerste nationale park van Nederland met een combinatie van zandverstuivingen, bos, heide en landgoederen. Het gebied is daardoor vooral geliefd bij wandelfanaten.
In het midden van de Veluwezoom vind je de Posbank. Hoog in het park staat een bank (vernoemd naar de tweede voorzitter van de ANWB: G.A. Pos) die je uitzicht geeft over het landschap. Op heldere dagen kun je tot in Duitsland kijken!
Je vindt hier: bossen, heide, landgoederen en zandverstuivingen

De Sallandse Heuvelrug
De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal uit de voorlaatste IJstijd in Overijssel. Er ontstond een heuvelachtig landschap met droogdalen, bossen en heide. Doordat het zo’n heuvelachtig gebied is, is de Sallandse Heuvelrug van ver al te zien.
In het park kun je goed wandelen, fietsen en paardrijden, maar ook extra goed mountainbiken door de hoogteverschillen. Na afloop geniet je van een welverdiende lunch in een van de restaurants in het park.
Je vindt hier: bossen, heide en heuvels

De Maasduinen
De Maasduinen in Noord-Limburg vormt de langste rivierduinengordel van Nederland, tevens de reden dat dit gebied nationaal park-waardig is. Het glooiende landschap van Limburg en de rustige omgeving maken dit een prachtige wandel- en fietslocatie.
De naam dankt dit park aan de rivier de Maas en de paraboolduinen die ontstonden door de westenwind die het zand verplaatste. De Maasduinen ligt tegen de Duitse grens en is een van drie nationale parken in Noord-Limburg.
Je vindt hier: bossen, paraboolduinen en heide

Utrechtse Heuvelrug
In het hart van het land vind je de Utrechtse Heuvelrug. Voor vele inwoners van Utrecht een relaxte plek om even te ontsnappen aan de randstad. Net als de Sallandse Heuvelrug is de Utrechtse Heuvelrug ontstaan door een stuwwal uit de IJstijd. Inmiddels is het heuvelachtige landschap gevuld met bossen, heide, zandverstuivingen en graslanden.
Ook vind je hier landgoederen met prachtige gebouwen erbij. Het park is een van de grootste nationale parken in Nederland en daarmee ook vanaf meerdere kanten bereikbaar. Perfect voor een mooie zondagmiddag!
Je vindt hier: bossen, heide, zandverstuivingen, landgoederen en graslanden

Oosterschelde
Het grootste nationale park van Nederland ligt in Zeeland: de Oosterschelde. Deze rivierarm heeft een unieke flora en fauna doordat er eeuwenlang een combinatie van zoet en zout water stroomde.
Hier kun je zeehonden en bruinvissen spotten en maak je ook het effect van het getij mee. Tijdens eb komen vele vogels af op de drooggevallen slikken, om daar hun eten te scoren. Toch verandert er hier nog veel sinds de afsluiting van de Oosterschelde. Het getijdeverschil is kleiner, waardoor het kustgebied verandert.
Je vindt hier: water, duinen, dijken, schorren, slikken en platen

De Groote Peel
Het tweede nationaal park van Noord-Limburg is De Groote Peel. Een hoogveengebied dat vooral bekend staat bij vogelliefhebbers. Het is een van de laatste ontgonnen hoogveengebieden, waardoor je een kijkje krijgt in hoe het eruit moet hebben gezien toen er tussen Noord-Brabant en Limburg nog hoogveenmoeras lag. Het is vandaag de dag vooral een rustige plek voor mooie wandelingen en tevens een favoriete locatie bij vogelspotters.
Je vindt hier: veenmoeras, plassen, heide en zandruggen

De Zoom-Kalmthoutse Heide
Een uniek nationaal park is De Zoom-Kalmthoutse Heide. De reden dat dit natuurgebied zo uniek is heeft niet direct iets met de natuur te maken, maar alles met het feit dat we het park delen met onze zuiderburen.
Het grenspark ligt deels in Noord-Brabant, deels in de Belgische provincie Antwerpen (in België ligt ook het bezoekerscentrum). Samen met België wordt er goed voor het park gezorgd, zodat de natuur volledig tot zijn recht kan komen. Je wandelt hier dus van het ene naar het andere land.
Je vindt hier: bossen, heide, stuifduinen en vennen

De Meinweg
Het derde park uit Noord-Limburg ligt net als De Maasduinen vlakbij de grens met Duitsland. De Meinweg bestaat uit een bijzonder terrassenlandschap, wat we eigenlijk nergens anders kennen in Nederland.
Door verschuivingen in de aarde zijn er drie breuken ontstaan waar ook nog eens twee beken doorheen stromen. Een bijzonder landschap om te wandelen dus! Alsof dat nog niet speciaal genoeg is, is De Meinweg ook nog eens de enige plek in Nederland waar de adder nog voorkomt.
Je vindt hier: bossen, heide, vennen en beekdalen

Nieuw Land
Dit nieuwe nationale park is een bijzondere. Nieuw Land ligt in Flevoland en kan dus niet enkel door de natuur ontstaan zijn. Net als Flevoland zelf zijn er mensen voor nodig om dit park te laten ontwikkelen.
Vier natuurgebieden vormen samen het waterrijke park waarin er hard gewerkt wordt aan een evenwichtig ecosysteem voor vele diersoorten. Hoewel het park dus nog volop in ontwikkeling is, is het al wel degelijk een prachtig natuurgebied om te ontdekken.
Je vindt hier: de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer

De Loonse en Drunense Duinen
We eindigen het rijtje mooiste natuur in Nederland in de Brabantse Sahara. In De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant wisselen vooral zandverstuivingen en naaldbossen elkaar af. Door die vele zandvlaktes die nog altijd vrij kunnen waaien is het een van de meest uitgestrekte zandstuifgebieden in West-Europa. De wandel- en fietspaden brengen je langs de mooiste plekjes in het park waar je ook vele diersoorten spot.
Je vindt hier: zandverstuivingen, bossen en weilanden
2 reacties
Wat fijn en mooi ze allemaal op een rijtje!
Genoeg inspiratie voor komende zomer voor vakantie in eigen land!
De adder komt ook voor in het oosten van het land in engbertsdijk venen dus jullie info is niet helemaal correct