De 21 mooiste plekken in Friesland: van natuur tot dorpen & steden!

door Explorista

In het hoge noorden van Nederland vind je Friesland, een provincie die bekend staat om haar trotse volk en vele meren. Friesland heeft een van de langste kustlijnen van Nederland. Friesland is een rustige provincie waar je veel natuurgebieden, dorpen en een aantal gezellige grotere steden tegenkomt.

Ook heeft Friesland als enige een officiële erkende landstaal naast het Nederlands: Fries. Officieel moeten we de provincie dan ook eigenlijk schrijven als Fryslân. Ik neem je mee langs de mooiste plekken in de provincie: van bezienswaardigheden tot steden, Waddeneilanden en natuurgebieden. Dit zijn de mooiste plekken in Friesland.

Schiermonnikoog

Het Waddeneiland Schiermonnikoog is een van de rustigste gemeentes in Nederland. Er wonen relatief weinig mensen en het eiland draait vooral op toerisme.

Hoe toerisme en rust samengaan? Schiermonnikoog is, zoals ze dat zo mooi noemen, een autoluw eiland. Op enkele uitzonderingen na mogen er geen auto’s het eiland op (er rijden wel bussen!). Alle ruimte om in rust te genieten van het Nationaal Park Schiermonnikoog, natuurgebied Duinen Schiermonnikoog en een terrasje te pakken in de gelijknamige dorpskern Schiermonnikoog. Je vaart in ongeveer 45 minuten per veerboot vanaf Lauwersoog naar het Waddeneiland.

Hoteltip: Driesterrenhotel Duinzicht op wandelafstand van het strand. Extra fijn aan dit hotel is dat het zowel een restaurant, als een bar, als fijne kamers heeft. Een handige uitvalsbasis voor het rustige Schiermonnikoog.

Bron foto

Friese Ballonfeesten

Eén keer per jaar worden de Friese Ballonfeesten georganiseerd in de plaats Joure. Al meer dan 34 jaar lang vindt in de zomer vijf dagen lang de ballonfeesten plaats. Op deze dagen in juli (check de website voor de exacte data) stijgen iedere avond zo’n 35 luchtballonnen op. Niet alleen de klassieke varianten, maar bijvoorbeeld ook Van Gogh, een heks, en een Cornetto-ijsje zoeken het hogerop. Je vindt op die avond ook diverse foodtrucks, muziekpodia, kermisattracties en activiteiten voor jong en oud.

Ameland

Waddeneiland Ameland bestaat vooral uit zandduinen en is met 27 kilometer aan strand de perfecte plek voor strandliefhebbers. Zoals op de meeste Nederlandse eilanden vind je ook hier vooral veel fiets- en wandelpaden. In tegenstelling tot Schiermonnikoog mag je de auto wel meenemen naar Ameland.

Vanuit Holwerd reis je met de veerboot naar het eiland (wel reserveren als je een auto meeneemt!). Maak lange wandelingen over het strand, ga op wadexcursie, verken de fietsroutes of ga kitesurfen: het kan hier allemaal.

Hoteltip: Westcord Hotel Noordsee ligt niet alleen vlakbij het strand, maar heeft ook ruime kamers, een binnenzwembad en een sauna. Een prima plek op de zonnige dagen en op de koude dagen ideaal om op te warmen na het uitwaaien.

Bron foto

Drents-Friese Wold

Natuurgebied het Drents-Friese Wold is – op de Hoge Veluwe na – het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Naast prachtige bossen kom je hier ook zandverstuivingen, moerasgebieden en vele vogelsoorten tegen.

Zoals de naam al doet vermoeden ligt dit natuurgebied deels in Drenthe en deels in Friesland. Uiteraard kun je hier fantastisch wandelen, fietsen en simpelweg genieten van de natuur. Een mooie plek om je bezoek te starten is in het bezoekerscentrum van het park. Deze vind je in het Friese Appelscha.

Bron foto

Eise Eisinga Planetarium

In Franeker vind je wetenschapsmuseum en planetarium: Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Eise Eisinga was een amateur-astronoom die tussen 1774 en 1781 een planetarium bouwde in zijn eigen huis. Hij bouwde een astronomisch uurwerk waarop je de (nog altijd) actuele positie van de planeten ziet.

Überhaupt al tof om te zien, maar helemaal wanneer je je bedenkt dat dit planetarium het oudste nog werkende planetarium ter wereld is. Beat that, Los Angeles! En als je dat uurwerk bewonderd hebt, dan is er nog genoeg tijd over om in de verschillende exposities te leren over astronomie.

Bron foto

Woudsend

Met zoveel kustlijn als Friesland heeft, zijn er ook meerdere ‘watersportdorpen’ te vinden. Woudsend is een charmant dorpje in het westen van de provincie met terrassen aan het water, een pittoresk dorpsplein en diverse prachtige molens. De reden dat dit dorp zo’n watersportlocatie is, heeft te maken met de ligging tussen twee meren en de locatie langs de Elfstedentochtroute. Huur een van de boten en geniet van prachtig Friesland vanaf het water.

Bron foto

Makkum

Naast Woudsend is ook Makkum een van de watersportdorpen in Friesland. Op een zonnige dag met een bootje in het water dobberen en genieten van het weer is ook hier een prima dagbesteding.

Naast varen, kun je in Makkum ook terecht voor een dagje strand. De plaats ligt aan het IJsselmeer en heeft een groot strand waar jong en oud graag komen. Ook kite- en windsurfen is hier een graag geziene bezigheid. Nog geen surfskills? Je vindt verschillende surfscholen langs de kust van Makkum.

Bron foto

Dokkum

Het gezellige Dokkum is een sfeervolle stad voor een leuk dagje uit. Je vindt er een leuke mengeling van winkels, restaurants, terrassen en bezienswaardigheden. Zo kom je hier de veelbesproken IJsfontein tegen die onderdeel is van het 11Fountains project waarbij kunstenaars voor 11 Friese steden een fontein gemaakt hebben.

Ook voor geschiedenis moet je in Dokkum zijn. Bonifatius zou in 754 in de buurt van Dokkum vermoord zijn, waardoor het stadje internationale bekendheid heeft. Onder meer in de Bonifatiuskapel zie je een verwijzing naar deze gebeurtenis.

Bron foto

Park Vijversburg

Historisch landgoed Groot Vijversburg vind je bij het dorp Tietjerk en is een veel bezocht park in de regio. De villa waar het landgoed bij hoort werd in 1528 gebouwd als buitenverblijf van de toenmalige stadhouder.

Het park zoals het er vandaag uitziet, is grotendeels in de 19e eeuw aangelegd. Je maakt er prachtige wandelingen en komt onder andere kunstlandschap het Ooievaarsnest en de Dwaalster tegen. Een prachtige plek om op je gemak te verkennen.

Ben je er in de zomer? Bezoek dan op zondagmiddag de Oranjerie waar cactussen en vetplanten gekweekt worden.

Bron foto

Wadlopen

Je kunt niet het noorden van Nederland bezoeken en het wadlopen overslaan. Je kunt op die manier vanaf het vasteland naar een van de eilanden lopen. Ontdek de natuur vanuit een nieuw perspectief en wandel onder begeleiding (!) over het Friese waddengebied.

Er zijn verschillende tours te vinden. Geniet bijvoorbeeld van de opkomende zon en totale stilte, ga voor een route waarbij je fysiek flink uitgedaagd wordt of ga juist voor de familiewandeling waarbij je vaker stopt. Wadlopen wordt onder meer gedaan vanaf Paesens-Moddergat.

Friese Waddenkust

Van wadlopen is het een kleine sprong naar de Friese Waddenkust. Bij het wadlopen loop je immers vanaf deze kust. Onder de Friese waddenkust verstaan we het gebied vanaf de Afsluitdijk tot nabij het Lauwersmeer. De verschillende vissersdorpjes met de havens, prachtige uitzichten over zowel het binnenland als de zee en de verrassende landschappen maken de Friese Waddenkust tot een van de mooiste gebieden in Friesland. Een mooi stuk Nederland om een langere vakantie te verblijven.

Bron foto

Terschelling

Ook Terschelling mag niet ontbreken in dit rijtje. Dit Waddeneiland is weer een slag groter dan Ameland, waardoor er meer keuze is in plekken om te verblijven op het eiland. Zo vind je in West-Terschelling de meeste inwoners, waarna Midsland volgt. De andere dorpen (of gehuchten) zijn een stuk kleiner.

Ook op Terschelling is het strand een van de belangrijkste plekken. Er is altijd wel een rustig strand te vinden, zelfs in de mooie zomermaanden. Wanneer je behoefte hebt aan wat gezelligheid, dan zoek je gewoon een van de strandtenten op voor gezelschap én heerlijk eten.

Hoteltip: Het rustige, maar centraal gelegen driesterrenhotel Bornholm ligt zowel gunstig voor het strand als voor de haven. Het heeft ruime kamers, een ontbijtbuffet en er is bovendien een sauna aanwezig.

Bron foto

Leeuwarden

De enige échte stedentripbestemming in Friesland is natuurlijk hoofdstad Leeuwarden. In de historische binnenstad vind je vele winkels, van boetiekwinkeltjes tot grotere namen, allerlei restaurants en bars, maar ook uitgaansgelegenheden en andere bezienswaardigheden.

Bewonder bijvoorbeeld het prachtige pand van de Centrale Apotheek, bezoek het Fries Museum en sla ook het Beerenburger Museum niet over wanneer je houdt van een kruidenbitter en proeverijen. De dag sluit je af met een bezoekje aan een van de bioscopen, in een gezellige bar of met een mooie avondwandeling door de stad.

Hoteltip: Bij een gezellige stedentrip hoort natuurlijk ook een mooi hotel. Oranje Hotel Leeuwarden is er daar eentje van. Sfeervol ingericht, met een terras, bar en brasserie bij het hotel. Handig!

Bron foto

Elfstedentocht

De Elfstedentocht is de trots van Friesland. Hoewel het klimaat al jaren niet meewerkt, is er toch ieder jaar weer de hoop dat de Elfstedentocht eindelijk geschaatst kan worden. De meest recente tocht langs 11 Friese steden werd in 1997 gehouden.

Al schaatsend kun je ‘m misschien nooit meer doen (thanks climate change!), maar wel op een andere manier. Reis met de auto (of de fiets als je wat sportiever bent) langs de Elfsteden en pak toch een beetje dat Elfstedengevoel mee. De route: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en de finish is wederom in Leeuwarden.

Bron foto

Ir. D.F. Woudagemaal

Het grootste stoomgemaal ter wereld vind je in Lemmer. Het gemaal luistert naar de naam ir. D.F. Wouda, de hoofdingenieur van de Provinciale Waterstaat in Friesland. Dit gemaal wordt nog altijd in periodes van slecht weer gebruikt om het water op het juiste peil te houden. Precies, een typisch Nederlandse uitvinding.

Hoewel het Ir. D.F. Woudagemaal nog altijd gebruikt wordt, is het niet meer het belangrijkste gemaal. In Stavoren staat het J.L. Hooglandgemaal die – behalve bij extreem hoge waterstanden – als elektrisch gemaal in z’n eentje het water op peil houdt.

Eerste Friese Schaatsmuseum

Het zal je niet verbazen dat met de trots van de Elfstedentocht, Friesland ook een heus schaatsmuseum heeft. Het Eerste Friese Schaatsmuseum staat in Hindeloopen en heeft de grootste verzameling schaatsen en sleeën ter wereld. Ook vind je er diverse werkplaatsen, van een smederij tot een lakkerij.

Dit is bovendien the place to be als je alles wilt ontdekken over de geschiedenis van de tocht der tochten. Het museum is dagelijks geopend en daarmee goed te combineren met het volgen van de Elfstedenroute.

Sneek

Sneek en daarmee ook het Sneekermeer zijn belangrijke plekken voor waterliefhebbend-Nederland. De stad zelf is een gezellige plek waar allerlei activiteiten plaatsvinden zoals de welbekende Sneekweek. Ieder jaar worden er een week lang zeilwedstrijden georganiseerd op het Sneekermeer en wordt de stad omgetoverd tot één groot festivalterrein.

Ook buiten deze week vaar je door de wateren, geniet je van gezelligheid op de terrassen en bewonder je de historische binnenstad tijdens een wandeling.

Vlieland

De laatste van de vier Waddeneilanden die bij Friesland horen is Vlieland. Vlieland kent slechts één dorp en is daarmee na Schiermonnikoog de dunstbevolkte gemeente van het land. Kortom, een plek om op adem te komen.

Ook hier zijn auto’s niet toegestaan en verken je vooral per fiets en te voet het eiland. Ontdek de verschillende fietsroutes en maak mooie wandelingen langs het 20 kilometer lange strand. Behoefte aan wat meer activiteiten? Jaarlijks vindt er in september muziekfestival Into the Great Wide Open plaats.

Hoteltip: Hotel Zeezicht, bij de naam alleen al krijg je een ontspannen gevoel. Dit moderne driesterrenhotel ligt vlakbij de haven, heeft uitzicht op zee (verrassend) en wellnessfaciliteiten.

Afsluitdijk

Of de Afsluitdijk nou echt het mooiste plekje in de provincie is, dat valt te betwisten. Het is echter wel een van de meest bijzondere stukjes in de provincie. De Afsluitdijk verbindt Friesland namelijk met Noord-Holland en sluit zo het IJsselmeer af van de Waddenzee.

Als onderdeel van de Zuiderzeewerken is het een bijzonder staaltje bouwkunst. Het is een van de grootste waterbouwkundige projecten ooit en juist daarom zo bijzonder om te zien. Een stukje Neerlandsch trots, zullen we maar zeggen. Het is bovendien een van de moderne zeven wereldwonderen, aldus de American Society of Civil Engineers.

Bron foto

Nationaal Park de Alde Feanen

Rondom het dorp Eernewoude vind je Nationaal Park de Alde Feanen. Het is een van de plekken in Friesland waar je veel vogels kunt spotten en – uiteraard – prachtige wandelingen maakt. Goede wandelschoenen zijn wel een must hier, want de paden zijn niet altijd even droog.

Wil je meer informatie over het park, dan begin je je route bij het bezoekerscentrum. Hier vind je informatie over de Alde Feanen, maar ook routes voor vaar-, fiets- en wandeltochten.

Bron foto

Oudemirdumur Klif

Oudemirdumur Klif is een natuurgebied in Gaasterland dat vele eeuwen geleden ontstond door oprukkend landijs. Vanaf hier kijk je uit over het IJsselmeer of het uitgestrekte landschap van Gaasterland.

Bij het woord ‘kliffen’ denk je niet direct aan Nederland en juist dat maakt dit Friese gebied nog net wat specialer. De Oudemirdumur Klif is bovendien zo’n zes meter hoog. Een van de meest bijzondere stukken Friesland om een wandeling te maken. En dat zegt wat, want na het lezen van alle mooie plekken in Friesland is er één ding zeker: deze provincie is perfect voor wandelend en natuurliefhebbend Nederland.

Wat vind jij de mooiste plek in Friesland?

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Anneke 19 april, 2020 - 08:22

Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik woon zelf vlakbij Dokkum maar heb toch nog heel veel leuke tips gelezen die ik nog niet kende. Gaaf om Friesland in het zonnetje te zien middels dit artikel!

Plaats een reactie
Explorista 20 april, 2020 - 10:57

Wat leuk om te horen :-)!

Plaats een reactie
Lenneke 23 april, 2020 - 20:54

Weer een mooi artikel over wat ons mooie landje allemaal te bieden heeft.
Mochten we straks weer in ieder geval door Nederland reizen ga ik zeker een paar van jou blogs erbij pakken voor what must sees.

Plaats een reactie
Explorista 27 april, 2020 - 09:49

Wat lief, dankjewel! Iets om naar uit te kijken <3

Plaats een reactie
bert Barend 27 juli, 2020 - 18:35

Oudega-Kolderwolde,prachtig.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter