10x waarom Brabant de leukste provincie van Nederland is (+quiz)

door Explorista

Als ik gevraagd wordt naar mijn favoriete plek in Nederland, kan daar op maar één antwoord komen: Noord-Brabant. Mijn thuis. Waar de nachten lang zijn, de geschiedenis rijk, en de mensen Gezellig met een hoofdletter (én zachte!) G. In dit artikel deel ik dan ook waarom Brabant de leukste provincie van Nederland is, waarom je het deze zomer absoluut moet overwegen voor een vakantie en kun je ook alvast je Brabant-kennis testen aan het eind (en deel ik mijn eigen score ;-). Kijk mee!

Ik ben een geboren en getogen Brabantse. Geboren in Breda, opgegroeid in Etten-Leur, studeerde in Tilburg en na een paar jaar buiten de provincie- (en zelfs lands-) grenzen woon ik inmiddels al ruim een jaar in ’s Hertogenbosch.

Anderhalf jaar zwierf ik de wereld rond, op zoek naar een plek waar ik me thuis voelde. Die vond ik ironisch gezien pas toen ik terugkeerde. Om vervolgens te realiseren: Brabant is mijn thuis. Een plek waar ik 21 jaar aan herinneringen heb. Waar mijn vrienden wonen. Waar ik me thuis voel.

Dus toen één van mijn droompartners VisitBrabant mij benaderde om in een samenwerking te vertellen over mijn liefde voor mijn thuisprovincie hoefde ik niet lang na te denken.

Ik kon met gemak tien redenen uit mijn mouw schudden. Alle tien redenen waarom Brabant de beste provincie van Nederland is staan op willekeurige volgorde, behalve de laatste: en die is wat mij betreft de allerbelangrijkste :-).

Je struikelt over de historische dorpjes

Één van mijn favoriete dingen om te doen op een zonnige zondag, is in de auto stappen en een beetje rond te rijden. Stoppen in prachtige dorpjes voor een drankje en een bitterbal, en verder wat rond te struinen. En dat kan in Noord-Brabant goed. De provincie barst van de prachtige dorpjes.

Heusden staat bekend als één van de mooiste vestingstadjes van Nederland, maar zelf ging ik altijd graag naar Willemstad. Ook een vestingstadje, met bijzondere historische gebouwen, een mooie oude molen en een leuke haven.

Als je door de straten van Willemstad wandelt, kun je in gedachten houden dat Willem van Oranje, Prins Maurits, Napoleon Bonaparte en zijn broer Lodewijk Napoleon langs dezelfde plekken hebben gewandeld als jij. Bizar toch?

Carnaval is het allergezelligste feestje

Laat ik meteen maar even vloeken in de kerk: ik ben nooit zo’n groot Carnavalsfan geweest. In my defense: het is niet mijn schuld, wij gingen vroeger altijd op wintersportvakantie. Door de jaren heen vierde ik wel eens carnaval, en toen ik nog voor de lokale krant werkte stond ik jaarlijks broodnuchter met mijn kladblokje en pen in de hossende menigte van het Stijlorenrijk (bonuspunten als je weet waar dat is!).

Maar als je in Den Bosch gaat wonen, móét je natuurlijk wel. Oeteldonk is immers dé Carnavalsstad van Nederland. (Maastricht ligt echt te ver weg om hier aanspraak op te kunnen maken, sorry). In de maanden voor Carnaval zag ik carnavalswinkel na carnavalswinkel oppoppen in de binnenstad, en in de carnavalsweek ligt het complete leven stil.

En dus stond ik afgelopen jaar in de befaamde geel-rode kleuren mee te dansen en zingen in Oeteldonk. En wat was het léúk! Ik begin nu echt te begrijpen waarom iedereen er zo naar toeleeft elk jaar. Wat een feest!

Natuur is overal

Van Nationaal Park de Biesbosch tot Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, en van het Mastbos tot de Galderse Meren… aan natuur heb je geen gebrek in Noord-Brabant. Één van mijn favoriete dingen aan de provincie is dat je eigenlijk altijd binnen een half uur midden in de natuur kunt staan.

Als ik teveel aan mijn hoofd heb, wandel ik zo van de binnenstad recht de Bossche Broek in, een eeuwenoud natuurgebied in Den Bosch. Als kind heb ik mening herinnering aan wandelen in het Mastbos. En als tiener propte ik me met mijn vriendengroep in een aftands autootje op weg naar een dagje zonnen bij de Galderse Meren. De afgelopen jaren kon je me regelmatig, met picknickmand, op een bootje vinden in de Biesbosch.

Eten doe je nergens beter

Je kunt het niet hebben over de meest Bourgondische provincie van Nederland, zonder het te hebben over eten, toch? Brabant was al eens de Europese Regio voor de Gastronomie (in 2018) en de afgelopen jaren was het een ware Michelinsterrenregen in Noord-Brabant. Ik kan je De Zwaan in Etten-Leur en Noble in Den Bosch persoonlijk aanraden.

Maar ook in een andere prijsklasse valt er veel te genieten in Brabant. Wat dacht je van een lekker Tilburgs worstenbroodje? Of een Bossche Bol? Altijd als vrienden van buiten de provincie me komen opzoeken, maken ze even een tussenstop bij Jan de Groot voordat ze de rivieren weer oversteken. En geef ze een ongelijk ;-).

Brabantse Gastvrijheid is echt ongekend, en daarvoor is zelfs een Award in het leven geroepen: Brabantse Gastvrijheidsaward.

Leuk voor de fans van Heel Holland Bakt: bezoek ook eens ‘bij Robèrt’ in de oude leerfabriek in Oisterwijk, een prachtig monumentaal pand. Je eet er niet alleen de lekkerste gebakjes, je hebt ook nog eens kans hem tegen het lijf te lopen.

Dorst hoef je ook niet te hebben in Brabant. In mijn studententijd sloeg ik menig shotje Schrobbelèr achterover, maar tegenwoordig zou ik je eerder aanraden één van de brouwerijen te bezoeken. Ik drink zelf geen bier, maar ik vond het bezoek aan de brouwerij van La Trappe, de Abdij de Koningshoeve, echt de moeite waard vanwege de prachtige ligging en interessante rondleiding.

Grote kunstenaars werden hier geboren

Met alle respect voor Rembrandt en Vermeer (over wiens kunst ik geen slecht woord zal zeggen), maar laten we even eerlijk zijn: Vincent van Gogh is toch echt nog wel een potje beroemder. Vraag een willekeurig persoon waar ook ter wereld over Van Gogh en ze zullen meteen beginnen over zijn afgesneden oor, zijn prachtige zonnebloemen of zijn mysterieuze dood.

Of je houdt van zijn kunst is natuurlijk persoonlijk (ik hou er wel van), maar dat hij wereldberoemd kunstenaar is, dáár valt niets tegenin te brengen. Leuk is ook dat er een Van Gogh fietsroute door Brabant loopt bestaande uit 10 deelroutes die je kunt volgen als de je meest iconische plekken uit zijn leven wilt bezoeken.

Hé, en laten we ook Jeroen Bosch niet vergeten, trouwens. Geboren en getogen in Den Bosch. Wie heeft er niet zijn Tuin der Lusten gezien? Je kunt er naar blijven kijken en steeds weer iets nieuws ontdekken. Leuk om te doen is de Jeroen Bosch boottocht over de Binnendieze. Zo zie je een aantal figuren uit zijn werk, en leer je de Middeleeuwse stad vanuit zijn ogen kennen.

Hier zijn de leukste steden

Aan leuke stedentrips heb je in Brabant ook geen gebrek. Het tofste vind ik dat er zo veel afwisseling is. Je hebt de chique steden Breda (beste binnenstad van Nederland!) en ’s Hertogenbosch die een prachtig historisch centrum hebben waar de voormalige rijkdom nog goed te zien is.

Maar je hebt ook Eindhoven en Tilburg, ruwere arbeiderssteden die op een andere manier enorm bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de provincie. Niet per sé mooi, maar door het ruwe randje juist extra hip en leuk.

Bezoek eens een kasteel

Als je deze website al een tijdje volgt, weet je dat ik dol ben op kastelen. En ook daaraan heb je in Brabant geen gebrek. Toen ik net in Den Bosch woonde, gingen we een keer op de bonnefooi rondrijden en kwamen we uit bij Kasteel Heeswijk. Een prachtig kasteel uit de 11e eeuw waar zonnekoning Lodewijk de XIVe nog verbleven heeft (die van Versailles, ja!). Als je niet naar binnen wilt, kun je trouwens ook heerlijk in het bijgelegen café een stukje taart eten. Leuk voor een dagje uit.

Efteling is het leukste pretpark

Het is bijna onvergeeflijk om nog nooit in de Efteling geweest te zijn, vind ik. Het is het grootste attractiepark in de Benelux! Ik kom er eigenlijk elk jaar wel een keertje, en het is altijd een heerlijke stap uit de realiteit.

Als kind waren Carnaval Festival en Fata Morgana mijn favoriet (ik spot een reisthema…), als tiener ging ik non-stop in de Vogel Rok. Tegenwoordig is mijn favoriete attractie Joris en de Draak, al vind ik het op een zomerse dag ook altijd heerlijk om met een ijsje door het Sprookjesbos te struinen.

Geschiedenis op elke straathoek

Ik ben dol op verhalen. En daarvan zijn er in Brabant voldoende. Op zo’n beetje iedere straathoek vind je geschiedenis die vele eeuwen teruggaat. Beklim de vijftiende eeuwse Grote Kerk in Breda (waar ik ooit Koning Willem Alexander zag) waar tot aan Willem van Oranje iedere Nassau-telg begraven werd.

Vaar op een bootje over de Binnendieze, die honderden jaren lang de watervoorziening (en riool) was van de stad, en waar mensen tijdens de oorlog zelfs onderdoken.

Bezoek de prachtige Basiliek van Oudenbosch, die misschien met honderdvijftig jaar nog niet zo oud is, maar qua uiterlijk niet misstaan zou hebben in Londen of Rome.

En ga zeker eens naar het Noord-Brabants Museum in Den Bosch als je meer wilt leren over de geschiedenis, kunst en cultuur van de provincie. Hier vind je trouwens ook echte werken van Van Gogh!

De mensen zijn het allerleukst

Als je Brabander bent, zul je het weten: ze zijn nergens anders in Nederland zo vriendelijk als hier. Ik weet nog dat ik als tiener op mijn eerste dag op kamers in Utrecht over straat liep en hallo zei tegen iemand die ik tegenkwam. Op straat! Ze keken me aan alsof ik spontaan in de fik was gevlogen.

Maar hier in Brabant zeg je hallo als je elkaar in het park tegenkomt. Zeg je dankjewel tegen de buschauffeur als je uitstapt op je halte. En is het echt niet gek dat iemand je bij het stoplicht even aanspreekt voor een kletspraatje. Je hebt zo makkelijk aanspraak.

Dáárom hou ik zo van Brabant.

Doe de Brabant Quiz!

Denk je de provincie een beetje te kennen? Waag je dan aan de Brabant Quiz. Zelfs voor de locals niet makkelijk, maar des te leuker om te doen. Laat je me in de comments weten wat jouw score was?

DOE HIER DE QUIZ!

Mijn score? Ik had 9/10. Ik had alleen de laatste vraag fout over Halsteren, waar ik nooit geweest ben. Ruimte voor verbetering dus :-).

Wat is jouw favoriete Nederlandse provincie?

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

lenneke 24 mei, 2020 - 14:22

Love dit artikel!!!
Brabantse in hart en nieren ondanks mijn omzwervingen :P

Opgegroeid met Carnaval, wagens bouwen, optochten lopen.

Ik hou van Brabant, haar natuur, eten, historie, verhalen en mensen!

Plaats een reactie
Explorista 25 mei, 2020 - 10:08

Yaaaay! Brabant zit in je DNA, hè? Zoveel mensen die uiteindelijk weer terugkomen in Brabant :-).

Plaats een reactie
Sanne 25 mei, 2020 - 11:05

Ik ging ook de mist in bij Halsteren. Ook 9/10, maar als Brabo is dat misschien niet zo gek haha. Je artikel inspireert me wel weer om, als het allemaal weer kan, eens wat vaker de toerist in eigen omgeving uit te hangen. Zeker deze zomer, als vakanties er even niet inzitten, lijkt me dit heel leuk.

Plaats een reactie
Erik Jansen 22 juni, 2020 - 09:32

Welke blogger durft het aan om nu eens niet de voor de hand liggende plekken in Brabant te bezoeken, maar op zoek te gaan naar de onbekende parels?
Wij kennen er nog wel een paar in het ‘vergeten’ oosten van Brabant…

Plaats een reactie
Explorista 22 juni, 2020 - 11:42

Hallo Erik, in plaats van zo’n denigrerende opmerking bij mijn blogpost, had je me ook een uitnodiging kunnen sturen voor je regio. ????????‍♀️

Plaats een reactie
Erik Jansen 23 juni, 2020 - 12:14

Bijzonder dat jij mijn reactie als ‘denigrerend’ opvat, want zo is-ie namelijk niet bedoeld…
Het is vooral een aanmoediging om juist in deze tijd, waarin we toeristen oproepen meer onbekende regio’s en bezienswaardigheden te bezoeken, op zoek te gaan naar die ‘parels’ die nog slechts weinigen kennen.
En uiteraard ben je hier van harte welkom. Noem maar datum en tijd!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter