Pompeï bezoeken: alles dat je moet weten | Bezienswaardigheden & tips!

door Explorista

Er zijn weinig plekken die vroeger in de geschiedenislessen zó mijn aandacht grepen als het verhaal van Pompeï: een Romeinse stad die binnen een dag volledig bedolven werd door de vulkaanuitbarsting van Vesuvius in het jaar 79. Als klein meisje besloot ik al dat ik daar ooit zelf eens naartoe zou willen om de opgravingen met eigen ogen te zien.

Gelukkig ligt Pompeii op een steenworpafstand van Napels in het zuiden van Italië, en is het makkelijk als dagtripje vanuit die stad te bezoeken. Na mijn bezoekje aan dit UNESCO Werelderfgoed heb ik alle tips voor jou verzameld. Dit is alles wat jij moet weten als je de opgravingen in Pompeï wilt bezoeken!

Waar ligt Pompeï?

Pompeï ligt in de baai van Napels, ten zuiden van de Vesuvius-vulkaan. Napels ligt ten noorden van de vulkaan, en dat is de reden dat die stad onaangetast bleef (de wind stond richting het zuiden). De steden liggen zo dicht bij elkaar (op zo’n 25 kilometer afstand), dat Pompeï onderdeel uitmaakt van de metropolitane stad Napels.

Hoe kom je in Pompeï?

Het is ongeveer een half uurtje rijden met de auto van Napels naar Pompeï. Er zijn verschillende parkeerplekken in de buurt van de ingang van het opgravingencomplex.

Nog makkelijker is om met de trein te gaan. Er ligt namelijk een treinstation vlak voor de ingang van het complex. Je pakt dan de Circumvesuviana trein. Dit is een trein die rijdt tussen Napels en Sorrento, en stopt in (onder andere) Pompeï. Die vertrekt elk half uur, en de rit duurt ook ongeveer een half uurtje.

Schrik niet, het is echt de meest armoedige rammelende trein die ik in Italië genomen heb, haha. Het lijkt meer op een metro dan een trein. Maar het is ook goedkoop en effectief. Een treinkaartje koop je op het treinstation bij een ticket office of kiosk en kost €3,50. Volg op Napoli Garibaldi station de bordjes voor Circumvesuviana, de trein vertrekt op het onderste platform.

De Circumvesuviana is geen onderdeel van het “normale” treinnetwerk, dus je kunt geen tickets online kopen of bij ticketmachines van Trenitalia.

Hoe lang heb je nodig in Pompeï?

Pompeï is GROOT. Je kunt er makkelijk dagen doorbrengen, als je een echte archeologiefan bent. Als je net als ik vooral een impressie wil van de plek, dan heb je aan een halve dag wel voldoende. In die tijd kun je rondstruinen en een aantal van de beroemde plekken bezoeken. Zeker als je een gids hebt. Het complex zelf adviseert een uur of vier voor je bezoek te reserveren.

Geschiedenis Pompeï

Pompeï was een romeinse provinciestad, ontstaan in de 7e eeuw voor Christus. Het was een populaire stad met zo’n 20.000 inwoners. Pompeï werd al eens grotendeels verwoest door een aardbeving in het jaar 63. Slechts 16 jaar later volgde de genadeklap, toen de nabijgelegen Vesuvius vulkaan uitbarstte.

Vesuvius op de achtergrond

De uitbarsting van de Vesuvius vulkaan

Op 24 oktober 79 barstte de Vesuvius vulkaan uit, en werd de stad bedekt onder een vier meter hoge laag as en brokstukken. Het begon allemaal vier dagen eerder met aardschokken. Aangezien aardbevingen regelmatig voorkwamen in de regio, was dat niet bijzonder alarmerend voor de inwoners. Bovendien wisten ze waarschijnlijk niet dat Vesuvius een vulkaan was, en geen berg.

Toen de Vesuvius in de ochtend van 24 oktober begon te roken, gingen er wel iets meer alarmbellen rinkelen. Om één uur ’s middags begon de uitbarsting. Die bestond in eerste instantie uit een regen van as, die de hemel zwart kleurde en de omgeving onder een laag as bedekte. Pas de volgende dag kwam er een pyroclastische stroom vrij. In de avond van de tweede dag was het voorbij.

Er kwamen bij de ramp zo’n 16.000 mensen om, in Pompeï en het nabijgelegen Herculaneum. Dat is overigens ook te bezoeken. Van zo’n duizend lichamen zijn gipsen afgietsels gemaakt die tonen in welke houdingen zij gevonden werden. Een aantal daarvan zijn te bewonderen.

Een deel van de inwoners stierf doordat gebouwen waar zij inzaten instortten of doordat ze getroffen werden door rondvliegende brokstukken. De meeste mensen kwamen echter om door de extreme hitte, of door verstikking vanwege de giftige gassen die vrijkwamen bij de uitbarsting.

Gelukkig zijn er ook mensen die de ramp overleefd hebben omdat zij óf niet in de stad waren ten tijde van de uitbarsting, of omdat ze op tijd vertrokken zijn.

Hieronder liggen waarschijnlijk nog meer opgravingen

Opgravingen in Pompeï

De eerste resten van Pompeii werden al in 1600 teruggevonden, bij de aanleg van het Sarno-kanaal. Maar pas in 1748, onder leiding van de Koning van Napels, werd begonnen met serieuze opgravingen.

Naar schatting is slechts 60% van de stad opgegraven, en ligt nog 40% bedekt onder de aslaag. Inmiddels wordt er trouwens niet veel meer opgegraven, omdat ze zich meer richten op het beschermen van wat al gevonden is.

Doordat de stad onder een grote laag as bedolven raakte, is het bijzonder goed bewaard gebleven. Daardoor geeft het een uniek inkijkje in het dagelijks leven in de Romeinse tijd.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Pompeï

Forum

Het belangrijkste centrum van Pompeï was het Forum. Het ligt niet ver van de ingang, dus je kunt het niet missen. Het valt op vanwege zijn grootste opzet. En dat is niet gek want dit was vroeger hét plein in de stad, waar het publieke leven plaatsvond.

Aan het plein vind je tempels en het gerechtsgebouw. Ook vind je hier een standbeeld (dat overigens niet origineel is). In een hoekje van het plein vind je een opslag met gevonden voorwerpen en een aantal afgietsels van slachtoffers van de vulkaanuitbarsting.

Ik heb geen foto van het Bordeel dus dit is er nog één van het Forum

Bordeel

Één van de populairste plekjes in Pompeï is het bordeel. Die was toen ik er was gesloten (omdat het te klein was om afstand te bewaren), maar naar het schijnt helemaal versierd te zijn met erotische fresco’s. Deze dienden voor meer dan alleen decoratie, reizigers uit alle windstreken konden zo makkelijk aanwijzen welke diensten ze wilden afnemen.

Ook leuk: op straat vind je een tegel in de vorm van een piemel die wijst in de richting van het bordeel. Dit is een standaard-symbool in Romeinse steden, en diende (wederom) om reizigers die de taal niet spraken de weg te wijzen naar het etablissement.

Suburbane Thermen

Als je Pompeï binnenkomt is de Suburbane Thermen Thermen het eerste gebouw dat je tegenkomt. Het badhuis was nieuwe en luxer dan andere badhuizen in de stad, en werd daarom waarschijnlijk alleen voor particuliere klanten gebruikt.

De muren worden versierd door mooie fresco’s. Er zijn ook erotische afbeeldingen te vinden, die hinten op het feit dat er waarschijnlijk illegale prostitutie plaatsvond in het badhuis.

Het gebouw had ooit twee verdiepingen, maar net zoals bij bijna elk gebouw in Pompeï is de bovenste verdieping verloren gegaan.

(Dit is niet het amfitheater maar het gewone theater als ik het me goed herinner)

Amfitheater

Het amfitheater van Pompeï is het oudste Romeinse amfitheater. Het werd gebruikt voor klassieke gladiatorenspelen en gevechten met wilde dieren. In 59 vC vonden er flinke rellen plaats, waardoor keizer Nero de gladiatorenspelen voor tien jaar verbood.

Winkels

Aan de hoofdstraten vind je veel winkeltjes waar vroeger allebei zaken verkocht werden. Vaak was er in de voorgevel een winkeltje, en daarachter een huis waar de winkeleigenaar woonde. Ik vond vooral de eetzaakjes leuk om te zien. Je krijgt precies een inkijkje in hoe fast food eruit zag ten tijde van het Romeinse Rijk.

Landhuizen

Er zijn een aantal prachtige villa’s die je kunt bezoeken in Pompeï. De bekendste is Villa dei Misteri, die in een buitenwijk van Pompeï ligt. De reden dat deze zo populair is, is omdat het zo goed bewaard gebleven is. Het landhuis was van een rijke inwoner en is versierd met de meest prachtige fresco’s.

Versteende mensen

Het is misschien een beetje luguber, maar laten we er niet omheen draaien: we zijn allemaal wel een beetje gefascineerd door het zien van de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting toch? Deze mensen zijn niet echt “versteend”, maar er zijn gipsen afgietsels gemaakt van hoe ze gevonden zijn. En deze gipsen afgietsels zijn te zien op verschillende plekken.

Je ziet er een aantal bij het Forum, maar de bekendste plek is “The Garden of the Fugitives” waar 13 afgietsels te vinden zijn van mensen die via deze tuin probeerden te vluchten, maar overvielen raakten door de pyroclastische stroom. Overigens zijn er ook een heel aantal afgietsels te bewonderen in het archeologisch museum in Napels.

Pompeï met een tour of zelf bezoeken?

Een van de belangrijkste vragen om voor jezelf te beantwoorden is: Moet ik Pompeï bezoeken met een tourgids of zelfstandig? Er is voor allebei iets te zeggen.

Met een tour

Zelf heb ik Pompeï met een tour bezocht vanuit Napels. In de ochtend bezochten we Pompeï en in de middag beklommen we Vesuvius. Ik vond het heel fijn om een goede gids te hebben die ons uitleg gaf over wat we zagen, maar de tour ging ook best wel snel en je hebt natuurlijk geen invloed op wat je allemaal bezoekt. Hoewel we de highlights bezocht hebben, waren er een aantal plekken die ik gemist had, en die ik wel had bezocht als ik er zelfstandig was geweest.

Het is dus perfect als je een indruk wilt krijgen van Pompeï maar niet te lang wilt bezoeken, niet precies weet wat je wel en niet wilt zien, en vooral gewoon lekker rondgeleid wilt worden en verhalen wilt horen!

Bij deze tour bezoek je Pompeï én Vesuvius in één dag

Met een gids

Ik zou (als ik nog eens ging) ervoor kiezen om de locatie met een tourgids te bezoeken. Eventueel privé of met een klein groepje. Dan heb je the best of both worlds. Je hebt meer invloed op hoe lang je gaat, en wat je bezoekt, en hebt daarnaast ook de kans om alle vragen te stellen die bij je opkomen. Gelukkig zijn er een hele hoop archeologen die dit soort diensten aanbieden!

Boek een rondleiding met een klein groepje

Zelfstandig bezoeken

Dan heb je alle tijd om zo lang als je wilt in Pompeï te blijven. Wel zul je waarschijnlijk wat extra uitleg missen, waardoor je een beter begrip hebt van de plekken die je bezoekt. Hieronder zie je de openingstijden en ticketprijzen als je Pompeï wilt bezoeken.

Openingstijden Pompeï

Pompeï is gesloten: iedere maandag, 25 december, 1 januari en 1 mei.

Tussen 1 November en 31 maart:

Van dinsdag t/m zondag: 09.00 – 17.00 (laatste entree: 15.30)

Pompeï is gesloten tot en met 3 december 2020, vanwege de huidige maatregelen.

Hier vind je de actuele openingstijden.

Ticketprijzen Pompeï

Een ticket voor Pompeï kost €16 (+ €1.50 in de presale).

Als je EU-inwoner bent tussen de 18 en 25 jaar kost Pompeï slechts €2 (+ €1.50 presale)

Vanwege de drukte is het een goed idee om tickets een aantal dagen van te voren te bestellen, zodat je gegarandeerd een ticket hebt.

Openingstijden en ticketprijzen kunnen snel veranderen dus kijk vooral op de officiële website van Pompeï om op de hoogte te blijven van actuele openingstijden en prijzen.

Via deze link vind je de actuele ticketprijzen.

Op de top van Vesuvius!±

Vesuvius beklimmen

Pompeï ligt maar een paar kilometer verwijderd van Vesuvius, en hoewel dat in 79 nogal een nadeel was, is dat als toerist een voordeel als je beiden op dezelfde dag wilt bezoeken. Je kunt de Vesuvius vulkaan namelijk beklimmen!

Mij werd aangeraden om dat in de middag te doen, omdat Vesuvius in de ochtend vaak omsloten is door laaghangende bewolking, waardoor je geen uitzicht hebt (en dat zou zonde zijn!). Ik heb dus ’s ochtends Pompeï bezocht, en na de lunch Vesuvius beklommen. In de zomer zou ik het misschien wel omdraaien, want je wilt deze klim (zonder schaduw) niet op het heetst van de dag doen.

Vesuvius is een nog altijd actieve, maar slapende vulkaan. De laatste uitbarsting was in 1944. De vulkaan wordt goed in de gaten gehouden, en hij is veilig om te beklimmen. Ik zal binnenkort een uitgebreid artikel schrijven over Vesuvius beklimmen, maar er zijn een aantal dingen die je moet weten voor je gaat.

  • Met openbaar vervoer: Er gaan vanaf Pompeï bussen naar Vesuvius, hier vind je meer informatie.
  • Met tour: Tourbussen zetten je af aan het eind van de weg, waar de klim begint. Vanaf daar is het 200 meter klimmen naar de top. Heel handig als je niet moeilijk wilt doen met vervoer. Check bijvoorbeeld deze excursie vanuit Napels.
  • Met eigen auto: Als je met de auto gaat, moet je 100 meter lager parkeren (€5), en extra klimmen. Je kunt ook de shuttle bus nemen die je naar het begin van de klim brengt.
  • Tickets online kopen: als je Vesuvius wilt beklimmen MOET je online tickets kopen. Dat kan niet ter plekke.
  • Ik vond de klim ZWAAR, maar wel vrij kort (20 minuten). Ik moest een aantal pauzes nemen, maar afgezien daarvan was het prima te doen.
  • Hou er rekening mee, dat er boven op de top geen toiletten zijn. Die vind je alleen bij de ingang van de wandeling. Je vindt zowel bij de ingang als op de top kleine stalletjes die snacks en drinken verkopen.
  • Bereid je goed voor op de klim. Draag goede schoenen (het is onverhard), smeer jezelf in met zonnebrand (er is geen schaduw) en breng water met je mee. Vergeet ook niet een vestje in te pakken voor op de top, want daar is het een flink stuk kouder!

Check hier de ticketprijzen en openingstijden van Vesuvius.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze gids als je Pompeï wilt bezoeken! Nog een laatste grappig feitje: tijdens het schrijven van deze gids zat het liedje Pompeii van Bastille de hele tijd in mijn hoofd. En ja, het liedje gaat daadwerkelijk over de uitbarsting van Vesuvius die Pompeï verwoestte! Goed om te luisteren voor je bezoekje dus ;-).

Heb jij nog tips voor Pompeï bezoeken?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Lola 29 november, 2020 - 14:01

God wat wil ik daar graag naar toe!!! Wanneer o wanneer zal dat weer mogelijk zijn???

Plaats een reactie
Explorista 30 november, 2020 - 13:45

Volgens mij is het in eerste instantie tot 6 december gesloten, maar de vraag is natuurlijk hoe lang dat eventueel verlengd gaat worden :-( Fingers crossed!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter