Explorista maandoverzicht 38: Italië & Portugal | November 2020

door Explorista

Voor mij voelde November echt alsof het een eeuwigheid duurde. Als ik zie wat ik allemaal heb meegemaakt afgelopen maand: jeetje! Ik begon de maand in Florence, waar ik na een week moest vertrekken. Ik koos een paar dagen van te voren een nieuwe bestemming… Portugal! Kijk mee wat ik allemaal gedaan heb afgelopen maand.

Ik ging eigenlijk op een impuls naar Florence. Er was een stemmetje in mijn hoofd dat zei dat ik ernaartoe moest, en daar probeer ik tegenwoordig naar te luisteren. Want dat is dan gewoon de plek waar ik moet zijn, ook al weet ik van te voren niet waarom. Daar zijn dan dingen die ik moet meemaken of lessen die ik moet leren.

Blij in mijn mini appartementje in Florence

En dus besloot ik na een week in Florence om nog langer te blijven, en na die week heb ik wederom een week verlengd. Aan het einde van de tweede week voelde ik dat het einde van mijn tijd in Florence eraan kwam, want er dreigde een lockdown. En ik wilde koste wat kost vanwege mijn mental health niet vast komen te zitten in een lockdown. Daar eindigde mijn vorige maandoverzicht.

Nadat mijn andere plannen in het water vielen, boekte ik een vliegticket naar Lissabon die een week later zou vertrekken. In de tussentijd heb ik nog het meeste uit mijn tijd in Florence gehaald.

Zo maakte ik een dagtripje naar Bologna, een stad waar veel van mijn vrienden idolaat van zijn en constant naar terugkeren. Zelf was ik niet zó overdonderd door Bologna, maar ik zie wel waarom mensen de stad leuk vinden. De prachtige portico’s, het oude centrum en de vele heerlijke restaurantjes (waarvan ik er veel te weinig heb kunnen proberen!) maken het volgens mij een heerlijke bestemming voor dolce far niente.

Ik bracht mijn laatste dagen voor vertrek in Florence vooral door met werken, vrienden zien, en heel veel wandelen door de stad. Ik was constant verwonderd over alle mooie plekjes en zó dankbaar dat ik dit allemaal mee mocht maken.

Sleepover met Jessica

En toen ging ik naar Lissabon! De keuze viel uiteindelijk op Lissabon vanwege twee redenen: 1) een aantal van mijn beste vrienden wonen er en 2) er is geen lockdown. Met de rest van Europa die langzaamaan weer in lockdown verdween, was de keuze logisch.

Sinds een week of drie ben ik nu in Lissabon en ik vermaak me prima. Het is een charmante stad, het is overdag redelijk warm (een graad of zestien), ik heb een geweldig appartementje, spreek regelmatig af met een klein groepje vrienden en kan gewoon redelijk leven zoals normaal.

Bologna!

Doordeweeks zijn restaurants open tot elf uur ’s avonds, en in het weekend sluit alles om één uur. Dat is vervelend, maar prima te doen. Netflixen met take-away is ook geen straf. Veel sightseeing heb ik nog niet gedaan, maar ik ben eergisteren wel naar Belém gewandeld, en ben van plan de komende dagen wat meer van de stad te gaan zien.

What’s next?

Ik ben nog tot 17 december in Lissabon, en daarna vlieg ik naar Nederland voor de feestdagen. Ik heb nog geen idee voor hoe lang ik precies terugben, en waar ik na de feestdagen heenga. Je hoort het wel zodra ik het zelf weet!

Statistieken November 2020:

Landen bezocht: 2

Mijn geliefde Italië & Portugal

Nieuwe landen: 0

Het is mijn tweede keer in Portugal. Ik ben eerder al eens in de Algarve geweest. In Italië ben ik al heel vaak geweest.

Plekken bezocht: 3

Florence, Bologna en Lissabon.

Aantal vluchten: 1

Van Bologna naar Lissabon met Ryanair. Ik probeer Ryanair zo veel mogelijk te vermijden, maar in deze gekke periode is het opvallend vaak de enige maatschappij die nog wél vliegt.

Aantal nachten in een hotel: 30

Althans… het waren allemaal Airbnb’s. In Florence zat ik in één heel fijne Airbnb, hier in Lissabon heb ik er twee geprobeerd totdat ik mijn huidige plekje vond.

Mijn favoriete blogpost van de maand: Pompeï bezoeken: alles dat je moet weten! | Bezienswaardigheden & tips!

Ik ben eeuwig bezig geweest met deze blogposts, van het editten van de foto’s, tot het researchen van alle informatie, maar ik ben trots op het resultaat!

Coworker met Sofie

Hoogtepunt van de maand:

  • Beste vriendinnen weer zien: Twee van mijn allerbeste vriendinnen wonen momenteel in Lissabon. Het was zó fijn om ze na maanden weer te zien. Ik zie ze allebei minimaal één of twee keer per week, en met Jessica heb ik zelfs al een lockdown-logeerpartijtje gehouden.
  • Florence: Ik heb echt een heerlijke tijd gehad in Florence. Ik vond de stad dit keer zoveel leuker. Zo mooi, zo rustig, en vol leuke cafeetjes waar ik kon werken. Ik kom hier zeker nog wel eens terug!
  • De verkiezingsuitslag in Amerika: De laatste week in Florence stond in het teken van anxiously nieuwswebsites refreshen in de hoop dat het monster uit het Witte Huis zou worden gestemd en ik de komende vier jaar in ieder geval weer een zorg minder zou hebben. Ik zat in het vliegtuig naar Lissabon toen de uitslag officieel binnenkwam. De opluchting! Een perfecte afsluiter van mijn tijd in Italië.
  • Mijn appartementje in Lissabon: Sinds een week zit ik in een nieuw appartementje in Lissabon, en ik BEN ZO BLIJ ERMEE. Het is zo stijlvol ingericht. Net alsof ik terug ben in Bali. Het is niet goedkoop maar vanaf het moment dat ik binnenstapte voelde ik: ja, dit is ‘m. Het herinnerde me meteen aan hoe belangrijk sfeer is voor mijn humeur, en productiviteit.

Dieptepunt van de maand:

  • Portugees doktersbezoek: Deze maand was medisch gezien geen topper. Toen ik een paar dagen in Lissabon was, had ik wat symptomen (don’t worry, geen “C”) waarmee ik naar een Engelstalige privékliniek ging. Niks aan de hand, zei de dokter, maar laten we voor de zekerheid wat testjes doen. Die moest ik zelf afleveren bij het lab en daar begon het drama. De receptioniste sprak geen woord Engels, en was boos dat ik geen Portugees sprak. Dat is zó a-relaxed als het om iets belangrijks als je gezondheid gaat. De resultaten waren overigens goed, dus eind goed al goed. Maar wat een stressvol avontuur!
  • Zere knie: Een paar dagen geleden liep ik een heuvel af, en lette ik niet goed op. Ik zette mijn voet op een ongelijk stuk asfalt en mijn enkel klapte dubbel. Mijn hele gewicht stond op die voet, dus ik viel voorover en ving mezelf op met mijn knie. Resultaat? Gat in mijn broek en een wond en enorme blauwe knie. Mijn enkel was trouwens ook licht verstuikt, maar dat heb ik zo vaak gehad, dat het twee dagen later weer prima was.

Favoriete film of serie van de maand: The Crown

Als er één serie was waar ik afgelopen maand verslaafd aan was, dan was het wel seizoen 4 van The Crown. Ik vind The Crown zó’n goede serie, zo mooi gemaakt. De cinematografie, de kostuums, het acteren… geweldig. En dit was natuurlijk het seizoen waar iedereen naar uitgekeken heeft want in dit seizoen zouden we niet alleen Gillian Anderson als Margaret Thatcher krijgen, maar zou ook eindelijk Diana op het toneel verschijnen. Absoluut het kijken waard!

Favoriete boek van de maand: The Five: The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper

Iedereen kent het verhaal wel van Jack The Ripper, de mysterieuze seriemoordenaar die aan het eind van de negentiende eeuw de straten van Oost-Londen onveilig maakte met zijn femicide. Zijn identiteit is nog altijd één van de grootste raadsels ter wereld. Maar tot nu toe werd er verdomd weinig aandacht besteed aan de vrouwen die slachtoffer werden van Jack the Ripper. Terwijl hij uitgroeide tot een legende zijn de verhalen van zijn slachtoffers vergeten of opzettelijk verkeerd verteld.

Waarschijnlijk heb je, net als ik, altijd geleerd dat Jack the Ripper prostituees vermoordde. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Van de vijf vrouwen die hij vermoordde hebben drie helemaal nooit als prostituee gewerkt. Wat ze wel allemaal gemeen hadden: ze waren arm (veelal dakloos) en alcoholverslaafde.

In dit boek lees je de verhalen van de vijf vrouwen die hun leven verloren aan Jack The Ripper. Ik vond het een fascinerend inkijkje in het leven in armoede in Victoriaans Londen. Aanrader!

Vorig jaar rond deze tijd:

Vorig jaar November was ik in Londen. Begin november is mijn favoriete week van het jaar want dan is het World Travel Market in Londen, en zie ik al mijn vrienden weer. Vorig jaar was ik er en bracht ik de hele week door met feestjes en afspraken op de beurs. Fijne herinneringen!

Het jaar ervoor was ik in Vietnam. Ik was aan het bijkomen van een travel burn out, en we deden rustig aan in Hoi An, Ho Chi Minh City en Phu Quoc. Ik heb zowel van Hoi An (super schattig) als mijn lange weekend in een luxe resort in Phu Quoc enorm genoten (even lekker écht vrij).

In November 2017 maakte ik een reisdroom waar en was ik in India voor de bruiloft van een vriend van me. We reisden twee weken door Rajasthan, brachten een week in Mumbai door voor de bruiloft en hebben daarna nog anderhalve week in Goa gezeten. Wat een droomreis!

Lees de blogposts uit November:

Hoe was jouw November?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Jessica 4 december, 2020 - 11:14

Jaaaaa super fijn dat je hier in Lissabon bent en we lekker veel tijd samen kunnen doorbrengen <3

Plaats een reactie
Explorista 4 december, 2020 - 13:20

Jaaaa, helemaal mee eens <3 !!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter