Stedentrip Venetië: 12 bezienswaardigheden die je niet wilt missen!

door Explorista

Venetië is een héérlijke vakantiebestemming: ik spendeerde mijn weekend met het struinen langs kanalen, koolhydraten eten alsof mijn leven er vanaf hing en genieten van een fijn herfstzonnetje. Ik vind de stad altijd zo ongeëvenaard mooi: er is simpelweg geen enkele stad die qua schoonheid in de buurt komt.

Venetië is een stad met prachtige bezienswaardigheden, een mooie geschiedenis en indrukwekkende architectuur. In deze reisgids heb ik mijn beste Venetië tips voor je verzameld. Ontdek de beste restaurants, hotels en mooiste bezienswaardigheden in Venetië hieronder!

Een korte geschiedenis van Venetië

Al ten tijde van het Romeinse rijk luisterde de stad naar de naam Venetia. Of eigenlijk kun je beter zeggen dat de groep eilanden in de lagune luisterde naar deze naam. De eerste noemenswaardige nederzettingen ontstonden pas in 450 toen bewoners uit naburige gebieden naar de eilanden vluchtten na invallen in hun oorspronkelijke steden. Een slimme zet, want al die eilanden maakten het voor de aanvallende partij een stuk lastiger om de nederzettingen te bereiken.

Uiteindelijk vormden de eilanden pas in de 9e eeuw een noemenswaardige stad. Er werden bruggen gebouwd die het makkelijker maakten om van het ene naar het andere eiland te reizen en een beschermheilige waakte vanaf dat moment over Venetië. Zoals veel heersers in die tijd, vonden ook de heersers van Venetië dat het grootser kon. Er werden meer eilanden veroverd en dat veroorzaakte de Chioggia-oorlogen. In de middeleeuwen was Venetië was oppermachtig qua rijkdom, cultuur en macht.

Aan die macht kwam een einde toen de Turken Constantinopel veroverden en Venetië veel van haar bezit verloor. Hierna volgde de laatste eeuw waarin Venetië onafhankelijk was, voordat Napoleon de stad veroverde in mei 1797. Venetië kwam uiteindelijk in 1866 bij Italië.

Door de jaren heen is er veel gebouwd in en rondom Venetië, maar met name de laatste eeuw voor Napoleon is de basis gelegd van het romantische wat Venetië heeft. Rijke families kwamen er graag, waardoor kunst, cultuur en architectuur de belangrijke pijlers van de stad werden. Eigenschappen die je vandaag de dag nog steeds ziet.

Hoe kom je in Venetië

Waar het vroeger niet zo makkelijk was om Venetië te bereiken, is dat inmiddels een stuk beter geregeld. Je vliegt vanaf Amsterdam in één rechte lijn naar de luchthaven van Venetië zelf. KLM heeft retour-vluchten vanaf €99 en brengt je in zo’n twee uur naar deze bijzondere stad. Goed om te weten is dat Venetië een autoloze stad is. Wanneer je richting Venetië rijdt, parkeer dan je auto aan de rand van de stad en reis met de trein of de bus verder.

In Venetië is het reizen net zo bijzonder als de stad zelf. Er vaart een goed georganiseerde waterbus die stopt op alle belangrijke plekken. Je kunt natuurlijk ook te voet de stad verkennen dankzij de vele bruggen. Het is er wel verraderlijk groot, vond ik. Je kunt echt rustig vijftien kilometer per dag lopen. Als je bijvoorbeeld van het treinstation naar het San Marco-plein wandelt ben je ook een stief kwartiertje bezig, zoals we dat in Brabant zeggen (en nee dat is geen letterlijk begrip).

Koop hier je openbaar vervoer-pas, voor 75 minuten, 24, 48 of 72 uur. Hiermee heb je toegang tot alle vormen van openbaar vervoer, inclusief de vaporetti (de waterbus).

Ook leuk om te bezoeken in de buurt: Verona, mijn lievelingsstad in Noord-Italië.

Bezienswaardigheden in Venetië (+ tips!)

San Marcoplein

Het San Marcoplein zal je vaker voorbij zien komen als het over Venetië gaat. Het is het centrale plein waaraan verschillende grote bezienswaardigheden liggen. Zo staat er op dit plein vrijwel altijd een flinke rij mensen te wachten tot ze de Basiliek van San Marco mogen betreden en vind je er ook het Dogepaleis.

Buiten de bezienswaardigheden kun je op het San Marcoplein ook prima terecht voor een terrasje, typisch toeristische winkeltjes vol souvenirs en de route naar de gondelvaarten. Het is vooral een plein waar je goed mensen kunt kijken. De leukste cafés en restaurants vind je namelijk niet aan dit plein (want, toeristisch), maar juist in de zijstraten van de stad. Een must-see waar je bijna onvermijdelijk terecht komt wanneer je in Venetië bent.

Het Dogepaleis en de Brug der Zuchten

Eigenlijk zijn dit twee bezienswaardigheden in één. Het Dogepaleis aan het San Marcoplein is verbonden met de gevangenis via de Brug der Zuchten. In het Dogepaleis woonden vroeger namelijk machthebbenden van de Republiek van Venetië. Een rijkversierd paleis dat inmiddels te bezoeken is en dienstdoet als museum. Vanuit het paleis moesten gevangenen vroeger via de Brug der Zuchten naar de gevangenis lopen.

Deze brug heeft ramen waardoor de gevangenen voorlopig (of soms voor altijd) het laatste beetje daglicht zagen. De titel ‘Brug der Zuchten’ verwijst naar de diepe zucht die gevangenen op de brug lieten met de kennis van hun lot in het achterhoofd.

Koop hier je fast track tickets voor het Dogepaleis, zodat je niet in de rij hoeft te wachten.

Basiliek van San Marco

De Basiliek van San Marco is de oorzaak van de lange rij mensen op het San Marcoplein. Deze kathedraal is de grootste kerk van Venetië en een opvallende verschijning.

De overblijfselen van de Heilige Marcus hebben hun laatste rustplaats in deze kerk gekregen en dat is bovendien de reden dat de basiliek gebouwd is. De Byzantijnse, Gotische bouwstijl is een van de redenen dat de kathedraal zo drukbezocht is. Ook het interieur is erg bijzonder.

Overigens is het er dus vrijwel altijd druk, hou hier rekening mee (vroeg vertrekken wil nog wel eens helpen)!

San Marco is gratis te bezoeken. Als je een audiogids wilt, kun je die hier bestellen.

Bron

Rialtobrug

Hoewel Venetië ontelbaar veel bruggen kent, is de Rialtobrug er eentje die in het bijzonder genoemd mag worden. Het is namelijk de oudste brug over Canal Grande.

De versie van de brug waar je vandaag de dag overheen loopt, komt uit 1591. De allereerste versie van de brug is echter veel ouder, want die werd al in 1181 neergezet. Het bleek nog een heel gedoe om een brug te ontwerpen die het drukke vaarverkeer niet in de weg zat. Er is bijna 100 jaar over gedaan om van het allereerste concept van een stenen brug naar de definitieve versie te gaan. Overheen wandelen en genieten van het mooie uitzicht over het kanaal dus!

Canal Grande

Canal Grande is niet te missen wanneer je in Venetië bent. Het is het grootste en belangrijkste kanaal in Venetië met een lengte van bijna 4 kilometer. Al in de Middeleeuwen was deze route van groot belang voor het verkeer in de stad. Er staan dan ook verschillende paleizen en imposante gebouwen langs het kanaal. Dat was immers de centrale plek waar je dichtbij wilde wonen als rijke familie.

Over dit kanaal lopen vier bruggen waarvan de eerdergenoemde Rialtobrug er een is. Je vindt op dit kanaal ook veel gondels waar toeristen graag gebruik van maken. Ook het openbaar vervoer, de waterbus, vaart over dit kanaal.

Wil je liever een gondeltocht doen? Reserveer die hier.

Bron

Scala del Bovolo

Scala del Bovolo is een klein palazzo in een van de zijstraten van Venetië. Het gebouw an sich is niet zozeer een bijzonder historisch monument, maar het uiterlijk ervan is de reden dat het een toffe bezienswaardigheid is.

Dit palazzo is van oorsprong namelijk een stadswoning van een welvarende familie en is gebouwd met een grote wenteltrap aan de zijkant van het pand. Niet alleen ziet dat ervan buitenaf mooi uit, maar het levert je ook een indrukwekkend uitzicht over de stad op. Inmiddels is het namelijk geen stadswoning meer, maar een te bezoeken palazzo met een spectaculair uitzicht.

Koop hier je entreetickets.

Bron

Basiliek van Santa Maria della Salute

De Basiliek van Santa Maria della Saluta is een van de imposante gebouwen die langs Canal Grande staat. Deze barokke kerk is door de bouwstijl een indrukwekkend gebouw om te bewonderen.

Terwijl je daar staat, realiseer je dan dat deze kerk gebouwd is om te vieren dat de pestepidemie ten einde was. Eerlijk is eerlijk, een originele manier om iets te vieren. Beetje spijtig dat na de bouw de pest toch weer terugkwam. Gelukkig kunnen wij vandaag de dag nog genieten van dit bouwwerk langs Canal Grande.

Bron

Libreria Acqua Alta

Een van de meest bijzondere hotspots in Venetië is de boekhandel Libreria Acqua Alta. Deze boekwinkel vind je langs het kanaal en, alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, is dat thema doorgetrokken in het interieur.

Boeken in badkuipen, kano’s en gondels en eigenlijk gewoon boeken overal waar je kijkt. Leuk als boekenliefhebber om even helemaal in de hemel te zijn. Geen lezer? Dan is het bijzonder genoeg om toch ‘ns een kijkje te nemen, want een interieur zoals hier vind je nergens.

Campanile di San Marco

Niet geheel verrassend ligt de Campanile di San Marco aan het San Marcoplein en naast de San Marco Basiliek. De campanile is een bijna 100 meter hoge klokkentoren die oorspronkelijk als vuurtoren diende.

Zoals veel gebouwen in Venetië is ook de Campanile di San Marco een mooi gebouw om te zien. Als je in de gelegenheid bent, breng dan ook een bezoekje aan de binnenkant. Je hebt namelijk – na een flinke klim – een prachtig uitzicht over Venetië en al haar bezienswaardigheden.

Venetië Carnaval

Venetië is onder meer bekend vanwege zijn Venetiaanse maskers die het gezicht onherkenbaar maken. Een bewuste keuze, want zo kon men vroeger zijn of haar sociale status verbergen en zorgeloos genieten tijdens wilde feesten en partijen.

Inmiddels zijn de maskers een belangrijk onderdeel van het carnaval in Venetië. Jaarlijks wordt er 12 dagen lang feest gevierd waarbij verschillende terugkerende thema’s te ontdekken zijn. Zo is er een prijs voor het mooiste masker en worden de straten en rivieren versierd met parades en andere festiviteiten.

Bijzonder om mee te maken, maar ook een hele drukke periode in Venetië. Als je dit graag bijwoont, zorg dan dat je op tijd je reis regelt, zodat je verzekerd bent van een plek en niet de hoofdprijs betaalt.

Bron

Burano eiland

Met al die boten is het niet gek dat er ook dagtrips en rondvaarten georganiseerd worden. Zo ook naar Burano eiland wat niet al te ver van Venetië ligt.

Ik vond Burano echt superleuk omdat het een hele kleurrijke verschijning is. Het wordt regelmatig omschreven als een levend, kleurrijk schilderij. Het is geen groot eiland en er zijn ook niet bijzonder veel bezienswaardigheden, maar het is wél heel tof om doorheen te wandelen en alle prachtig geschilderde huisjes te bewonderen. En om veel foto’s te maken natuurlijk, want als er één ding zeker is, dan is het dat Burano fotogeniek is.

TIP: Ga je meerdere musea bezoeken in Venetië? Dan komt een Museumpas mogelijk goedkoper uit. Check hier voor welke musea hij geldig is.

Restaurant tips in Venetië

  • All’Arco: Een zaakje waar je heerlijk kunt lunchen met allerlei kleine broodjes die heerlijk belegd zijn. Als je er zin in hebt, dan is een glas wijn erbij ook een dikke tip.
  • Osteria Bancogiro: Een sfeervolle taverne met een mooi uitzicht vanaf het terras op Canal Grande. Je geniet er van Italiaanse, mediterrane en visgerechten onder het genot van een wijntje.
  • Gelateria Nico: Niets zo lekker als een Italiaans ijsje en die scoor je in Venetië bij Gelateria Nico. Je haalt er je ijsje en struint verder door de straten of geniet op het terras van de voorbijvarende schepen.
Bron

Hoteltips in Venetië

  • Hotel Santo Stefano: Dit driesterrenhotel ligt in een 15e-eeuwse wachttoren en dat verklapt gelijk de charme van dit hotel. Het ziet er prachtig uit en de kleine kamers zijn praktisch en sfeervol ingericht. Het hotel ligt vlakbij het San Marcoplein op een centrale plek in Venetië.
  • Residenza d’Epoca San Cassiano: Op een centrale plek in Venetië ligt dit viersterrenhotel. Het hotel is stijlvol ingericht, heeft een ontbijtbuffet en een sfeervol terras met uitzicht op het Canal Grande.
  • Ca’ Bonfadini Historic Experience: Voor een ultiem luxe ervaring kies je vijfsterrenhotel Ca’ Bonfadini. Ruime suites, een luxe ontbijt en een mooi uitzicht vanuit de kamer. Het gastvrije personeel zorgt ervoor dat het gegarandeerd een onvergetelijke ervaring wordt.

Wat is jouw favoriete plek in Venetië?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter