Inhoudsopgave
Misschien ben ik bevooroordeeld, maar de mooiste stad van Italië vind ik niet Venetië, Rome of Florence. Nee, mijn favoriete stad is Verona. Een stad met minder allure, veel minder toeristen, maar die werkelijk prachtig is. De stad heeft een prachtig middeleeuws centrum, heerlijke restaurants en was ook nog eens de setting waar Romeo & Julia plaatsvond. Kortom: absoluut een bezoekje waard. Kijk mee naar mijn beste Verona tips voor dingen die je zéker moet zien en doen in deze leuke stad.
Hoe kom je in Verona?
Verona is vanuit Nederland hartstikke makkelijk te bereiken. De snelste optie is natuurlijk om het vliegtuig te pakken. Je kunt met Transavia en EasyJet vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Verona vliegen in 1 uur en 45 minuten. Een retourvlucht heb je al vanaf €58. Vanaf het vliegveld kun je de Airport Bus pakken naar het centrum. Dit duurt 15 minuten en kost €6.
Is Verona het begin van een rondreis? Wij huurden onze huurauto bij Sunnycars. Ik huur daar altijd mijn huurauto omdat je bij hun geen extra verzekeringen af hoeft te sluiten. Er zijn geen verborgen kosten en je bent gewoon helemaal verzekerd. Alleen maar goede ervaringen mee!
Waarom vind ik Verona zo fantastisch?
Misschien is het omdat de stad één van de eerste bestemmingen was die ik met mijn vriend bezocht, of misschien is het gewoon oprecht een geweldige stad: ik zal nooit objectief naar Verona kunnen kijken. Soms heb je gewoon een klik. Ik vind het gewoon een prachtige stad.
Verona is precies waar ik van droom als ik denkt aan een Italiaanse stad: het heeft een prachtig bewaard gebleven Middeleeuws centrum, met eeuwenoude torens en stadspaleizen. Je loopt letterlijk in de voetsporen van een historisch figuur als Dante. Het is bijzonder om te bedenken dat hij dezelfde bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd heeft gezien, zoals bijvoorbeeld de waanzinnige Romeinse Arena. Die doet écht niet onder voor het Colosseum in Rome.
Achter de stad liggen heuvels met prachtige paleizen, en op de voorgrond struin je over een oude stenen brug over een kolkende rivier. Ik vind het bovendien veel minder druk dan bijvoorbeeld Florence en Venetië, maar minstens net zo mooi!
Vanuit Verona ben je ook in no time in Milaan, Venetië, het Gardameer of Trento dus het is ook nog eens ideaal gelegen. En qua prijsniveau vond ik het ook goedkoper dan buursteden Milaan & Venetië. What’s not to love?
Verona bezienswaardigheden:
Arena van Verona
De eerste keer dat ik in Verona kwam viel mijn mond open toen ik de Arena zag. De Arena is een prachtig Romeins amfitheater, vol in het hart van het oude centrum. En het doet echt niet onder voor het Colosseum in Rome.
Kun je je voorstellen dat de Arena van Verona al in 30 na Christus voltooid was? Hij stond toen wel buiten de stadsmuren trouwens. Ook toen was het al één van de grootste amfitheaters in het Romeinse Rijk. In 1117 raakte het gebouw beschadigd na een aardbeving, waarna het als steengroeve gebruikt werd. Pas in de Renaissance werd het een theater.
De arena van Verona is één van de best bewaard gebleven amfitheaters in de wereld, en het leukste is dat hij nog steeds gebruikt wordt. Er worden concerten gehouden.
De eerste keer dat ik in Verona was heb ik er een opera bijgewoond, zo tof! Toen ik er recentelijk was, was er een music awardshow bezig.
Piazza delle Erbe
Verona kent een paar belangrijke pleinen, en dit is er één van. Al in de Romeinse tijd was dit plein de plek waar de markt gehouden werd, en ook nu staan er elke dag marktkraampjes. Als je van mooie gebouwen houdt, dan kijk je op dit plein je ogen uit.
Één van de belangrijkste gebouwen aan het plein is de Torre dei Lamberti (zie hieronder), een toren uit 1172. Je vindt er ook het barokke Palazzo Maffei, een stadspaleis waar een rijke edelman woonde, en Casa dei Mercanti, het voormalige huis van kooplieden.
Het oudste monument op het plein is de fontein. Hoewel de fontein zelf ‘slechts’ uit 1368 stamt, komt het beeld bovenop de fontein al uit de Romeinse tijd: het jaar 380, om precies te zijn!
Torre dei Lamberti
Één van de leukste tips om te doen in Verona is het beklimmen van de Torre dei Lamberti. Zoals eerder gezegd stamt de toren uit 1172, toen de bouw van start ging. Hoe bijzonder is het om te denken dat dit plein en de toren er al honderden jaren hetzelfde uitzien?
Dat is trouwens niet helemaal waar, want toen de toren in de 15e eeuw door de bliksem werd geraakt, werd hij uiteindelijk gerestaureerd en werd de toren vergroot.
Beklim de toren van Verona om een prachtig uitzicht te krijgen over de stad. Helaas hangen er (zoals bij iedere Italiaanse toren) wel netten boven. Maar als je een mooie foto wilt, niet getreurd. Toen wij er waren had iemand (kleine) gaten geknipt in het net zodat je alsnog je camera daar doorheen kon steken voor een mooie foto.
Vanaf de toren heb je 360 graden uitzicht over de stad en krijg je echt een idee van hoe oud de stad is, met zijn prachtige oranje daken. Je kijkt uit over de heuvels met stadspaleizen, het oude stadscentrum, en het bruisende Piazza delle Erbe.
Straatbeeld Verona
Castelvecchio
Zo’n beetje elke zichzelf-respecterende middeleeuwse stad heeft een kasteel, en zo natuurlijk ook Verona. Het veertiende eeuwse kasteel heet “Castelvecchio” en ligt aan de rivier Aldige, aan de westkant van het centrum. De naam betekent trouwens gewoon “oud kasteel”.
Omdat het een fort was met militaire functie, is het een vrij sober gebouw in Gotische stijl. Waarschijnlijk heeft er op dezelfde locatie in de Romeinse tijd ook al een fort gestaan.
Ponte di Castelvecchio
Bij het kasteel hoort ook een brug: Ponte di Castelvecchio. De brug was bedoeld als veilige ontsnappingsroute, mocht het kasteel belegerd worden. Zo kon de Della Scaga familie, die over de stad regeerde in de Middeleeuwen, naar het noorden ontsnappen. Deze berekening bleek te kloppen, want toen de familie uiteindelijk zijn greep op de stad verloor, vluchtten ze naar Duitsland en begonnen daar een eigen tak van de familie.
De brug werd in 1945 verwoest door de Duitsers die zich terugtrokken uit Verona aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, maar werd in 1949 herbouwd.
Ponte Pietra
Ponte Pietra is mijn favoriete brug in Verona, want vanaf hier heb je echt een prachtig uitzicht over de stad. Maar ook de geschiedenis is bijzonder, want de originele stenen brug die hier stond stamt nog uit de Romeinse tijd! De brug werd gebouwd in de eerste eeuw voor Christus.
De brug stortte tussen 1000 en 1250 vier keer in, maar iedere keer werd hij opnieuw opgebouwd. In 1503 stortte de brug nog eens in, en toen was het stadsbestuur er klaar mee: het zou nu een keer grondig hersteld worden. Die brug hield stand tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers ook deze brug opbliezen. De oude stadspoort uit de 13e eeuw bleef gelukkig wel bespaard.
Dit is één van mijn favoriete plekjes van de stad, want je kijkt hier prachtig uit over de rivier, de kleurrijke historische gebouwen van het oude centrum, en de heuvels iets verderop. Vooral aan het eind van de middag, als de zon een beetje zakt, vind ik het hier supermooi.
Casa di Giulietta
Waar Kopenhagen de zeemeermin heeft, en Brussel trots is op Manneke Pis, heeft ook Verona een vergelijkbaar symbool voor een fictioneel karakter: Casa di Giulietta.
Verona is de setting waar het Shakespeare verhaal ‘Romeo en Julia’ zich afspeelde. Casa di Giulietta is het huis waar Julia zogenaamd gewoond zou hebben. Hoe dat bepaald is? Tot het huis werd gekocht door het stadsbestuur in 1905, hoorde het huis toe tot de Cappello-familie. Aangezien hun achternaam heel erg lijkt op Julia’s achternaam (Capulet), werd door het stadsbestuur besloten dat dit ‘Julia’s huis’ zou worden, en omgetoverd zou worden tot toeristische trekpleister.
Je ziet naast het 14e eeuwse huis een muur vol handgeschreven liefdesbetuigingen, een standbeeld van Julia en een balkon. Als je de rechterborst van het standbeeld aanraakt, zou dat geluk in de liefde moeten opleveren (of een infectie door alle bacteriën, denk ik).
Het balkon is mooi, maar niet origineel. Het is pas in de twintigste eeuw aan het huis toegevoegd om het sprookje nog meer sfeer te geven, aangezien Juliet in het verhaal op dit balkon stond om de serenade van Romeo aan te horen.
Het is leuk om even gezien te hebben, maar ik vond het niet zo’n bijzondere plek. Het is er altijd súper druk met toeristen, en aangezien het hele verhaal hieromheen fictief is, maakt het op mij ook niet zoveel indruk :-). Wel leuk: ooit was dit gebouw een herberg.
Kathedraal van Verona
Als je maar één kerk bezoekt in Verona, laat het dan deze zijn. De Romeins-Katholieke kerk stamt uit 1187, en hij werd gebouwd op de plek waar eerder al twee kerken stonden, die in 1117 verwoest werden door een aardbeving. De kerk is in Romaanse stijl gebouwd.
Piazza dei Signori
Het tweede belangrijkste plein van Verona is Piazza dei Signori, om de hoek van Piazza delle Erbe. Grappig genoeg is dit plein verrassend rustig, in vergelijking tot andere plekken in Verona.
Dit statige plein was vroeger de zetel van de stad. Hier zat de rechtbank en regeerde de familie Della Scala. Bewonder de Gotische voorgevel van de Basilica Palladiana en zijn prachtige zuilen. Kijk naar de Loggia del Consiglio, wat vroeger de ontmoetingsplaats van de gemeenteraad was. Dat het gebouwd werd in Renaissance-architectuur was een statement tegen de buren in Venetië.
Ga ook even kijken bij het beeld van schrijver Dante Alighieri. De schrijver is een belangrijk figuur in Verona, aangezien hij hier terecht kwam nadat hij uit Florence verbannen werd. Hij schreef in Verona een aantal van zijn meesterwerken.
Mijn favoriete ding om te doen is om hier op het terras neer te strijken en een Hugo te drinken terwijl je omringd wordt door fascinerende eeuwenoude geschiedenis en verhalen.
Arche Scaligere
Inmiddels zal de naam “Scaligere” je wel bekend voorkomen. Die is namelijk afgeleid van de “della Scala” familie die in de middeleeuwen dus de scepter zwaaide over Verona.
Mocht je Piazza dei Signori oversteken dan kom je al gauw een bijzondere ‘begraafplaats’ tegen. Deze extravagante bouwwerken zijn de graftombes van de Della Scala familie. Het zijn er vijf, om precies te zijn. De Gotische monumenten stammen uit de veertiende eeuw. Ik keek mijn ogen uit. Het geeft een goede inkijk in hoe belangrijk deze familie voor de stad is geweest, om zulke graftombes te krijgen op zo’n centrale plek in de stad. Zelfs na hun dood worden ze nog vereerd.
Porta Borsari
De Romeinse stadspoort was ooit de hoofdingang van de stad Verona. De poort stamt uit de eerste eeuw na Christus en staat op de plek van een oudere poort. De witte kalkstenen poort wordt geflankeerd door pilaren en kent op de bovenste verdieping twaalf gewelfde ramen. Een belangrijke handelsroute liep door Noord-Italië en kwam via deze poort de stad binnen. Vandaar ook de rijke versieringen, die zelfs nu nog indruk maken!
Castel San Pietro
Hoewel Torre dei Lamberti een mooi uitzicht oplevert, is er een plek waar je nóg mooier uitzicht hebt op de stad: het oude kasteel van Castel San Pietro. Er zijn een aantal manieren om boven te komen: je kunt natuurlijk wandelen, maar je kunt ook de kabelspoorweg (funicolare) nemen, óf zoals wij… gewoon lekker met de auto.
Castel San Pietro zelf is trouwens niet te bezoeken, maar dat maakt niet uit. Je komt hier alleen voor het uitzicht. Want dat is écht spectaculair, kijk maar. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de oude stad.
Leukste restaurants in Verona
- Pizzeria Du de Cope: Op onze eerste avond zocht ik een écht goede houtoven pizza en kwam ik hier terecht. Het zit niet op de mooiste plek van Verona, maar je eet er wel voor weinig geld een heerlijke pizza en een verse salade.
- Caffè Dante Bistrot: Strijk neer op één van de terrasjes van Piazza Dei Signori, en bestel een Hugo: een heerlijk drankje met prosecco, vlierbloesem en mint. Wij zaten bij Caffè Dante Bistrot, en daar kreeg je dus ook lekker een aantal snacks bij je alcoholische drankjes. Ik weet nog dat de prijzen we echt enorm meevielen voor de centrale locatie!
- TOKYO SUSHI: Oké, jullie gaan me allemaal keihard uitlachen maar hear me out. Toen ik in Verona met lokale vrienden uit eten ging, hadden zij even geen zin in pizza of pasta (logisch als je er woont, denk ik). En dus stelden ze voor om All you can Eat Sushi te gaan eten bij Tokio Verona. Voor €25 kun je alles bestellen op de kaart, en het was heel smakelijk. Aanrader!
Hotel tips voor Verona:
- Albergo Trento: Als je op zoekt bent naar een fijn budgethotel dan kan ik je deze aanraden. Hier verbleven wij één nachtje. Voor het design moet je het niet doen, want het is flink verouderd, maar de locatie is handig (tussen het treinstation en het centrum in) en het personeel heel aardig.
- DENEB 19 Apartment: De tweede nacht sliepen wij in dit heerlijke appartement in het HART van de stad. Wat een droom om ’s ochtends het met bloembakken omlijnde balkonnetje op te wandelen en daar in de zon mijn ontbijt te eten terwijl het dagelijkse leven van Verona zich in de straat onder me plaatsvindt.
- Accademia: Voor echte verwennerij ga je naar dit hotel, wat traditionele luxe met stijl serveert. Alles is hier tot in de puntjes verzorgd. Dit gebouw, in het hart van de stad, was ooit eigendom van de wereldberoemde tenor Giovanni Zenatello. Hoe bijzonder?
Dat waren ze dan: mijn allerbeste tips voor Verona, mijn favoriete stad in Italië. Ik hoop dat je hier wat aan hebt voor jouw eigen bezoekje aan de stad.
3 reacties
Het leukste dat je kan doen wanneer (het heeft mijn hart ook gestolen, dus ik ga weer in mei) je in Verona bent. Met een groepje uitgebreid het balkon tegenover Juliet fotograferen, bewaren en be’ah-en. In subtiel, iets luidere toon zeggen dat dit eigenlijk het echte balkon was, maar door ligging (winkelstraat) ze het andere balkon hebben laten bouwen. 😇🤣
Kunnen helaas geen foto plaatsen maar zitten , als ik dit schrijf , bij caffe Dante bistro en de Hugo is vurrukkuluk
Groet Anjo en Ellen
04/06/2023
Super leuk!!