; Zo leuk is Wroclaw! Deze bezienswaardigheden mag je niet missen – Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Zo leuk is Wroclaw! Deze bezienswaardigheden mag je niet missen

Goed nieuws! Hoewel we momenteel niet echt op stedentrip kunnen, kun je wel alvast inspiratie op doen voor volgend jaar! Wat dacht je bijvoorbeeld van Wroclaw? Deze historische stad ligt in het Westen van Polen en was in 2016 nog de Culturele Hoofdstad van Europa. Het romantische Wroclaw ligt aan de Odra-rivier, en barst van de musea en prachtige bezienswaardigheden. Dankzij de ligging heeft het bovendien een zacht klimaat. Kortom: een hele hoop om te beleven. Kijk mee naar de leukste culturele bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Hoe kom je in Wroclaw?

KLM vliegt vanaf Schiphol rechtstreeks naar Wroclaw. Makkelijker kan niet dus! Klik op de button hieronder voor de prijzen en beschikbaarheid:

Culturele bezienswaardigheden Wroclaw:

Ik heb al eens geschreven over de belangrijkste bezienswaardigheden van Wroclaw, dus in dit artikel ga ik me voornamelijk richten op de culturele hotspots van de stad!

City Museum of Wroclaw

Dit barokke paleis werd gebouwd in 1717 in Weense stijl, voor de kanselier van de bisschop. Toen Wroclaw in handen kwam van Pruisen, kocht Frederik II van Pruisen het huis, en werd het een koninklijk paleis. Door de eeuwen heen werd het paleis steeds weer een stukje uitgebreid en gedecoreerd tot het gebouw wat je nu ziet.

Na de val van het Koninkrijk van Pruisen, kwam het gebouw in handen van de stad. Sinds 1926 is het in gebruik als museum, al hebben er in de afgelopen honderd jaar wel verschillende musea in gezeten. Sinds 2008 vind je er het City Museum of Wroclaw, met een tentoonstelling over 1000 jaar Wroclaw.

De kabouters van Wroclaw

Sinds 2005 heeft Wroclaw er een aantal kleine inwoners bij: honderden kleine beeldjes van kabouters. Het begon vrij simpel in 2001 met één beeldje dat de verzetsbeweging Oranje Alternatief eerde, een verzetsgroep die die in de jaren ’80 op ludieke manieren protesteerden tegen het communistische regime. De kabouter was hun mascotte.

Inmiddels zijn er honderden, en kun je ze zelf gaan zoeken met een speciale kaart waar je ze allemaal vindt. Leuk als je kinderen hebt, of zelf nog een beetje kind bent ;-). Er is elk jaar in September ook een kabouterfestival in Wroclaw.

Universiteitsmuseum

Gelegen aan de rivier, valt dit prachtige barokke universiteitsgebouw op. Het gebouw is gesticht door de Oostenrijkse keizer Leopold en heeft vele functies gehad, maar is het meest bekend als universiteit. Hier studeerden namelijk maar liefst negen Nobel-Prijswinnaars!

Tegenwoordig is het een museum over de geschiedenis van de universiteit en kun je een aantal prachtige zalen bezoeken. Zo zie er bijvoorbeeld de rijk gedecoreerde Aula Leopoldina, het enige niet-religieuze barokke interieur in Polen. De oudste collecties in het museum stammen uit de 15e eeuw. Ga ook vooral naar de vierde verdieping en geniet daar van het uitzicht op de stad vanaf het terras.

Bron

Puppet Theatre

Leuk voor kinderen: het poppentheater van Wroclaw, in het pools ook wel Teatr Lalek genoemd. Het zit in een prachtig neobarok gebouw uit 1892, op het theaterplein. Het theatergezelschap heeft vele prijzen gewonnen voor hun shows; het is een de belangrijkste centra voor poppenspel van Europa.

Er worden vaak voorstellingen gegeven van literaire klassiekers en sprookjes (zoals Doornroosje en Belle en het Beest). Maar ook zijn ook voorstellingen voor volwassenen.

Bron

Wroclaw Opera

Volwassenen gaan misschien liever naar de opera van Wroclaw. De historie van opera gaat al lange tijd terug in Wroclaw: al in 1725 werd er in de stad een Italiaanse opera gevestigd. Het huidige gebouw stamt uit 1841. De opera van Wroclaw is een van de belangrijkste in het land. De opera staat bekend om de “grootste” optredens, met honderden artiesten en uitgebreide decors.

Museum of Archeology

Het 15e eeuwse gebouw huisde ooit het wapenarsenaal, maar is nu het thuis voor duizenden eeuwenoude vondsten. Er zijn drie permanente exposities: over de steentijd, de bronstijd en de middeleeuwen. Het museum is gratis te bezoeken, maar voor tijdelijke exposities moet je wel betalen.

Bron

White Stork Synagogue

Deze synagoge is de enige die de holocaust overleefd heeft in Wroclaw, en daarom van bijzonder grote historische en culturele waarde. Het is nog altijd hét centrum voor de Joodse gemeenschap. De geschiedenis van het gebouw is heftig.

Het neoklassieke gebouw stamt uit 1829, en het raakte natuurlijk ernstig beschadigd tijdens de Kristallnacht. De enige reden dat het niet (net als de andere synagoge in de stad) tot de grond afgebrand werd, is dat men bang was dat het vuur over zou slaan naar andere niet-religieuze gebouwen die er naast stonden. Later werd het de plek waar Joden verzameld werden om ze naar de concentratiekampen te sturen.

Na de oorlog werd het niet veel makkelijker onder het communistische regime, en pas sinds 1995 is het gebouw weer in handen van de Joodse gemeenschap. In 2010 werd het gebouw gerestaureerd.

Waar de bijzondere naam vandaan komt? Het is vernoemd naar het herberg met dezelfde naam die hier stond.

Bron

Wroclaw Contemporary Museum

Als je van hedendaagse kunst houdt, dan moet je naar dit museum. Het museum bestaat sinds 2011 en toont (vooral lokale) hedendaagse kunst. Ook qua architectuur is het bijzonder om te zien: dit is een oude bunker. Vanaf de zesde verdieping heb je uitzicht over de stad.

Nationaal Museum

Het Nationaal museum in Wroclaw is niet alleen het belangrijkste museum in heel de stad, maar zelfs één van de belangrijkste in Polen. In tegenstelling tot veel gebouwen op deze lijst, stamt het Nationaal Museum van na de oorlog (1947). Het interieur is indrukwekkend.

De kunst in dit museum is veelal Pools en de meeste tentoonstellingen hebben dan ook te maken met de geschiedenis van Wroclaw. Even verderop ligt trouwens het Panorama van Racławice, wat ook een bezoek waard is. Dat is een panorama-schilderij van 15 bij 120 meter dat de slag bij Racławice afbeeldt.

Heb zijn jouw favoriete culturele hotspots in Wroclaw?

Deze blogpost is gesponsord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Benjamin Schulp

    Svp , ook vermelden dat je met de trein naar Wroclaw kan. Verder een mooie artikel.

    | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring