Romantisch Wroclaw: de mooiste stad in Polen die je nog niet kent

door Explorista

Natuurlijk, Krakow en Warschau ken je wel. Maar wist je dat Polen nog véél meer te bieden heeft? In het westen van Polen vind je bijvoorbeeld Wroclaw, een stad die veel mensen niet kennen, maar die in 2016 Culturele Hoofdstad van Europa was. Vanaf 6 mei vliegt KLM dagelijks naar Wroclaw. Een goede reden om de stad beter te leren kennen! Deze tien bezienswaardigheden mag je er absoluut niet missen.

Wroclaw is de vierde grootste stad van Polen. Qua grootte moet het alleen Warschau, Krakau & Łódź voor zich laten. De stad staat onder andere bekend om zijn prachtige bruggen. De rivier de Oder doorklieft de stad, waardoor de stad verspreid ligt over 12 eilandjes (afhankelijk van het waterniveau kunnen het er wel 25 zijn!). Een beetje zoals Stockholm, dus. En wie houdt er nou niet van een stad met lekker veel water?

Bezienswaardigheden Wroclaw

Ontdek de bruggen van Wroclaw

Wist je dat er in Wroclaw maar liefst 130 bruggen zijn? Die moet je dus zeker ontdekken. De Rędzin Bridge is de langste en hoogste brug in het hele land, met een hoogte van 122 meter. De bekendste brug is trouwens de Tumski Bridge. Die is meer dan 100 jaar oud, en is het meest bekend omdat het de slotjesbrug is: mensen hangen hier een liefdesslotje op en gooien de sleutel vervolgens in de rivier. Voor de oorlog bezat Wroclaw nog meer dan 300 bruggen, maar er zijn er in de oorlog een hoop verloren gegaan.

Ostrow Tumski

Één van de mooiste eilandjes in de stad is Ostrow Tumski, oftewel: Cathedral Island. Dit is het oudste deel van de stad. De eerste (houten) bouwwerken op het eiland stamden uit de 10e eeuw, al werden die in de twaalfde eeuw door stenen bouwwerken vervangen. In 1315 werd het eiland verkocht aan de kerk. Omdat het eiland niet langer onder de jurisdictie viel van de rest van de stad, werd het eiland een schuilplek voor criminelen, die hier niet langer vervolgd konden worden.

Marktplein

Het marktplein is het centrum van de stad, en je herkent het aan zijn kleurrijke geveltjes in barokke en gotische stijl (waarover zometeen meer). In het midden van het plein ligt het oude raadhuis uit de dertiende eeuw, en verder vind je op dit plein veel restaurants. Wat meteen opvalt is hoe groot het plein is: het is niet voor niets één van de grootste pleinen in Europa.

Wroclaw Multimedia Fountain

Als je van gave fonteinshows houdt, dan kom je in Wroclaw aan je trekken. Hier staat namelijk de grootste fontein van Polen, en één van de grootste in heel Europa. Met maar liefst 800 lichtjes en 300 waterstralen is het flink indrukwekkend. De shows vinden plaats ieder uur van iedere dag. Ze spelen verschillende muziek, van klassieke muziek tot Madonna.

Kleurrijke geveltjes

Wroclaw staat onder andere bekend om de kleurrijke geveltjes, die de stad als een regenboog laten kleuren. Natuurlijk zie je er veel op het Marktplein, maar de echte hotspot voor de kleurtjes is Plac Solny, de oude zoutmarkt.

Wratislavia Floating Restaurant

Wratislavia is de grootste rivierboot in Polen, en het bezit ook een eigen bar en restaurant. In de zomer kun je op het bovenste dek genieten van het heerlijke weer, en tijdens een boottochtje kun je genieten van een etentje aan boord.

St Elizabeth-kerk

Het beklimmen van de St. Elizabeth-kerk is een goede tip als je meer wilt zien van de gekleurde geveltjes in de stad. Qua entreeprijs zal het je niet veel kosten, maar je kuiten zullen flink zeer doen, want om de top van de 90 meter hoge toren te bereiken, moet je maar liefst 300 treden overwinnen. Deze kerk stamt uit de 14e en 15e eeuw, en is door de eeuwen heen helaas vaak het slachtoffer geweest van de elementen. Zowel hagel, brand als bombardementen hebben de Gotische kerk flink beschadigd, maar de kerk is altijd weer gerestaureerd.

Słodowa Island

Dit is het studenteneiland van de stad, gelegen in de Oder. Ooit was het flink bebouwd, maar het eiland is niet ongeschonden door de WW2 gekomen. Het goede nieuws is dat er daardoor wel veel groen is. Vanaf 21 maart begint hier het picknickseizoen. Dan wordt er door scholieren het begin van de lente gevierd. In de zomermaanden worden hier veel evenementen georganiseerd, zoals openluchtbioscopen, danslessen of een openluchtbibliotheek.

Boottochtje over de rivier Oder

Als je dan toch in de stad met de tientallen eilandjes bent, dan kun je maar beter genieten van het water toch? De beste manier is om een boottochtje te maken over de rivier. Er worden tussen 10:00 en 18:00 elke vijftien minuten boottochtjes georganiseerd door Żegluga Pasażerska. Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen bootje of kayak huren in de Zwierzyniecka Marina, misschien nog wel leuker!

Geniet van het stadsstrand in de ZaZoo Beach Bar

Mocht je in de zomermaanden in Wroclaw zijn, dan kun je niet missen om te genieten van het stadsstrand. Je vindt de beach bar vlak achter de dierentuin. Steek je tenen in het zand, drink een koud biertje, en geniet van je zomer!


Vliegen naar Wroclaw met KLM

Ook helemaal enthousiast geworden over een stedentrip naar Wroclaw? Goed nieuws! Vanaf 6 mei 2019 biedt KLM directe dagelijkse vluchten aan naar Wroclaw. Tickets zijn al te boeken vanaf €89 (excl. €10 boekingskosten), en boeken doe je hier.

Heb jij nog tips voor wat te doen in Wroclaw?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter