Inhoudsopgave
Het Zuid-Italiaanse Napels was geen liefde op het eerste gezicht. De vooroordelen zijn waar: het is een tikje duister, vies, en rauw. Je struikelt er niet over de prachtige monumenten zoals in Rome, Venetië of Florence. Maar dat betekent niet dat Napels niet de moeite waard is voor een stedentrip!
Napels speelt hard to get. Je moet dieper graven om de stad te begrijpen. Maar als je je best doet, geeft Napels langzaam haar geheimen bloot. Het is een stad waar gelééfd wordt. En dat voel je: in het luide volume waarop mensen met elkaar spreken (inclusief handgebaren), de auto’s die je bijna van je sokken rijden, in de balkonnetjes die zo dicht op elkaar hangen dat je handen kunt schudden met je overburen.
En in de keuken, waar pizza tot zo’n kunstvorm verheven is, dat het uitgeroepen is tot UNESCO werelderfgoed. Mijn gód wat kun je lekker eten in Napels. Ik bracht ruim anderhalve week door in de stad, en in die tijd heb ik een hoop kunnen zien. In dit artikel deel ik de beste bezienswaardigheden in Napels, zodat jij je stedentrip kunt plannen!
Hoe kom je in Napels?
Napels ligt in het zuiden van Italië, in de regio Campanië, en heeft een eigen vliegveld. Daarop kun je rechtstreeks vliegen vanuit Amsterdam en Eindhoven. Het is ook makkelijk te bereiken vanuit andere Italiaanse steden met het treinnetwerk. Met de intercity is het maar een uurtje naar Rome, en drie uur naar Florence.
Ik zou je ook zeker aanraden om een auto te huren om meer van de omgeving te zien. Daarmee kun je makkelijk naar Pompeii, Vesuvius, of de Amalfi-kust. Maar huur die auto pas als je klaar bent in Napels want autorijden in de stad is niet voor mensen met een zwakke zenuwen!
Hoe lang heb je nodig in Napels?
Napels is een grote stad waar een hoop te doen is. Maar met een dag of twee krijg je een goed idee van de stad, en kun je de belangrijkste dingen zien.
Als je wat meer van de omgeving wilt zien, zou ik je een week aanraden. Dan heb je genoeg tijd om niet alleen Napels, maar ook Pompeii, Vesuvius, Capri en Sorrento & de Amalfi-kust te bezoeken.
Is Napels gevaarlijk?
Nee. Napels is voor toeristen niet onveiliger dan andere steden. Ik heb me zelf geen moment onveilig gevoeld in Napels. Ik ben (in tegenstelling tot in Rome) geen enkele keer lastiggevallen, ook ’s avonds niet.
Natuurlijk is er de kans dat je een zakkenroller tegen het lijf loopt (vooral in de metro), maar let gewoon goed op je spullen, net als in elke andere stad. Verder zou ik niet verblijven in de buurt van het centraal station (Garibaldi), maar ook dat geldt voor de meest grote steden.
Om de maffia hoef je je niet druk te maken. Die is er wel, maar die richten zich niet op toeristen, maar op lokale bedrijven. Dus daar zul je niks van merken.
Bezienswaardigheden in Napels
Mijn research voor Napels was frusterend! Ik heb ter voorbereiding heel wat artikelen en reisgidsen gelezen, en elk artikel had weer andere tips en bezienswaardigheden voor de stad. Er was weinig overlap, waardoor ik uiteindelijk met een lijst van tientallen tips zat. Het leek wel of iedereen iets anders leuk vond, en er geen absolute “top bezienswaardigheden in Napels” waren.
Tientallen tips is natuurlijk veel te veel voor een stedentripje, dus ik heb mijn best gedaan dat terug te brengen tot een lijstje van mijn favorieten. Maar dan nog ontbreken er ook op dit lijstje weer dingen, die je zou kunnen gaan doen :-).
De bezienswaardigheden in Napels zijn ruwweg in twee delen te vinden: het oude stadscentrum, en het nieuwere stadscentrum (vlakbij het water). Van het ene naar het andere deel is ongeveer twintig minuten lopen, en dan kom je langs de Spaanse wijk (die ook het bezoeken waard is!). Hieronder het antwoord op de vraag: wat te doen in Napels tijdens je stedentrip!
Piazza Plebiscito
Het belangrijkste plein van Napels is Piazza Plebiscito. Aan het plein en in de buurt zijn veel bezienswaardigheden te vinden. Het plein ontstond als onderdeel van de Palazzo Reale die je aan de ene kant van het plein vindt.
Aan de overkant van het plein ligt de kerk van San Francesco di Paola, die flink wat wegheeft van het Pantheon in Rome, met zijn koepel. Ooit stond op deze plek een klooster waar Franciscus van Paola verbleef, maar die werd gesloopt om ruimte te maken voor het grote plein.
De kerk werd in oorspronkelijk gebouwd als eerbetoon aan de Franse keizer, door de schoonbroer van Napoleon, koning Murat van Napels.
Toen de Franse overheersing eindigde, werd de kerk afgebouwd door koning Ferdinand IV die de kerk opdroeg aan de Franciscus van Paola. Nu kun je de kerk gratis bezoeken.
Palazzo Reale
Recht tegenover de imposante San Francesco di Paola-kerk, staat het Palazzo Reale. Een gigantisch rood gebouw dat de afgelopen vier eeuwen het paleis was van de heersende koninklijke families (en die wisselden nogal eens).
Het waren de Spaanse Habsburgers die opdracht gaven voor de bouw van het koninklijk paleis in 1600. Hun opvolgers, de Bourbons, zorgden voor een grote uitbreiding en verfraaiing van het Paleis. Ten tijde van de Franse overheersing, woonden Jozef Bonaparte en zijn opvolger koning Joachim Murat in het paleis. Daarna kwam het weer in handen van de Bourbons.
Na de eenwording van Italië heeft er nooit meer een vorst gewoond, al is de latere koning Victor Emanuel III er wel geboren. Inmiddels zit in het paleis een museum (met de koninklijke appartementen) en een bibliotheek.
Galleria Umberto I
In Milaan vind je natuurlijk de prachtige winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele, maar ook in Napels kunnen ze er wat van. Hier vind je namelijk de Galleria Umberto I, ontworpen door een architect die voor het design dan ook geïnspireerd raakte door het voorbeeld in Milaan.
De galerij werd gebouwd tussen 1887 en 1891, als onderdeel van de renovatie van de stad, en valt vooral op vanwege zijn prachtige details, vond ik. Kijk dus vooral ook eens omhoog, en in de hoekjes. Het gebouw is inmiddels aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed.
Teatro San Carlo
Toen ik er was, stond hij volledig in de steigers, maar normaal gesproken is dit een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Napels. Het is een van de belangrijkste operatheaters ter wereld, en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het theater werd op 4 november 1737 geopend nadat het in opdracht van de Spaanse Koning Karel III gebouwd werd. In 1816 brandde het gebouw af, maar het werd opnieuw herbouwd. Het gebouw is één van de oudste constant actieve opera’s ter wereld, nog veel ouder dan die in Milaan of Venetië.
Je kunt de prachtige zaal in de vorm van een hoefijzer bezoeken met een rondleiding (om 11:30 en 15:30 in het Engels). Tickets kun je online of bij de deur kopen. Nog leuker is natuurlijk om een opera- of balletvoorstelling bij te wonen. Dan heb je meteen een avond die je niet meer vergeet ;-).
Castel Dell’Ovo
Napels heeft een aantal kastelen, en ik zal beginnen met de bekendste. Dit is waarschijnlijk één van de meest beroemde plaatjes in Napels, gezien zijn locatie op een eilandje in de Baai van Napels, met op de achtergrond de dreigende Vesuvius vulkaan.
De naam betekent zoiets als “kasteel van het ei”, en dat verwijst naar de mythe waarbij de poëet Virgil een magisch ei in de fundamenten van het gebouw stopte, dat het bouwwerk zou moeten verstevigen. Zodra het ei brak, zou dat slecht nieuws betekenen voor zowel het kasteel als Napels.
Het kasteel werd gebouwd door de Normandiërs in de 12e eeuw, wat het de oudste fortificatie van Napels maakt.
Castel Nuovo
Als je met de boot aankomt in Napels, dan zul je Castel Nuovo niet kunnen missen. Je stapt namelijk recht voor het gebouw uit. Dit Middeleeuwse kasteel was lange tijd het meest belangrijke kasteel van Napels.
Het kasteel werd in 1279 gebouwd door koning Karel I van Napels, die vond dat het oude kasteel Capuano niet voldeed als koninklijk paleis. En dus bouwde hij het nieuwe kasteel, vlak aan het water. Door de jaren heen is de het de zetel geweest van de verschillende koninklijke families die Napels regeerden, en zelfs twee pausen hebben er gewoond.
Momenteel (2020) zijn er flinke werkzaamheden aan het plein voor het kasteel, maar volgens mij is het kasteel wel gewoon te bezoeken.
Spaanse wijk
De meest authentieke, bijzondere wijk van Napels is zonder twijfel de Spaanse wijk. Denk: steegjes die zo smal zijn dat er niet veel zonlicht komt, met piepkleine balkonnetjes waar tussen wasgoed hangt te drogen. Snoezige kleine restaurantjes, kleurrijke street art en scooters die je bijna van je sokken af rijden. Kortom: levendig.
Quarteri Spagnoli ontstond ten tijde van de Spaanse overheersing. De wijk werd gebouwd in de zestiende eeuw om de Spaanse garnizoenen te huisvesten, die de Napolitaanse opstanden de kop in moesten drukken.
Tegenwoordig is het de meest drukbevolkte wijk van Napels. De arbeiderswijk was lange tijd een plek van armoede en misdaad. Tegenwoordig wonen er veel studenten vanwege de lage huren. Om het beste van de wijk te ontdekken kun je bijvoorbeeld een street art tour volgen waarin je meer leert over de verhalen van de wijk en de kunst op de muren.
Napels Sotterranea
Napels is eeuwenoud: het is al sinds de Griekse tijd bewoond. Daarna kwamen de Romeinen die daar weer overheen bouwden, en zo steeg het straatniveau van Napels keer op keer wanneer er nieuwe bebouwing kwam bovenop oude bebouwing.
Gelukkig is er nog een hoop van het ‘oude’ Napels bewaard gebleven, en dat kun je op verschillende plekken bezoeken. Ik koos er voor om Napels Sotterranea te bezoeken, een plek waar je veertig meter onder de grond gaat om een compleet ander Napels te ontdekken.
Je bezoekt het 2400 jaar oude aquaduct dat eeuwenlang het water verzorgde voor de stad, en dat later nog als schuilkelder werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het meest bijzondere aspect van de tour was het moment dat je zijwaarts door een piepklein gangetje schuift, verlicht door niets anders dan je eigen elektronische kaars, totdat je uitkomt bij een groot waterreservoir. Heel magisch!
Ook volledig optioneel trouwens, want het is ongeschikt als je claustrofobisch bent. Ik ben niet bijzonder claustrofobisch, maar vond het toch best spannend!
Als laatste bezoek je ook nog een typisch klein Napolitaans huisje, waar je via een luik de kelder in gaat en terecht komt in het oude Romeinse amfitheater. Hier heeft keizer Nero nog opgetreden.
Via San Gregorio Armeno
Misschien wel het meest verrassende plekje van Napels: een straat die volledig aan Kerst gewijd is. In dit smalle straatje vind je winkeltjes die het hele jaar door kerststalletjes verkopen.
Kerst en religie zijn allebei een big deal in de Zuid-Italiaanse stad, en het is dan ook superleuk om langs de winkeltjes te struinen en de kunstwerken te zien die er verkocht worden. Ook als je geen interesse hebt in Kerst, is het de moeite van een bezoekje waard: ik vond het het meest sfeervolle, gezellige straatje in Napels.
Duomo
In het religieuze Napels zal het je niet verbazen dat je werkelijk struikelt over de kerken. De een nog grootser dan de andere. Ze allemaal bezoeken is misschien nogal overdreven, dus ik heb er in deze lijst twee verzameld.
De kathedraal van Napels is de belangrijkste kerk van de stad, want het is de zetel van de Aartsbisschop van Napels. De kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd in opdracht van Karel I van Anjou om een oude kerk uit de vijfde eeuw te vervangen.
De kerk heet officieel Cattedrale di San Gennaro, vernoemd naar de beschermheilige van Napels: Sint Januaris. Zijn schedel vind je trouwens op het hoofdaltaar, als onderdeel van een zilveren borstbeeld. In de doopkapel vind je mozaïeken die nog uit de vijfde eeuw stammen.
Castel Sant Elmo
Het mooiste uitzicht over Napels, dat vind je bij Castel Sant Elmo op de berg Vomero. Verwacht geen prachtig sprookjeskasteel, dit was een verdedigingsfort. In het kasteel zelf valt weinig te bewonderen, dus je komt er echt voor het prachtige verre uitzicht over de baai van Napels en de Vesuvius-vulkaan. En dat is de moeite waard.
Je kunt er voor kiezen om de berg zelf te beklimmen, maar ik had al zoveel gelopen dat ik gewoon lekker de funicolare naar de top (en terug) nam. Vanaf de eindhalte is het nog een kwartier lopen naar de ingang van het fort.
Museo Cappella Sansevero
Deze kapel is de voormalige familiekapel van de prinsen van Sansevero, die verzot waren op kunst en natuurkunde. Binnenin betreed je dus ook een kapel met de meest waanzinnige wandschilderingen en barokke kunst. Het hoogtepunt is het beeld van de Gesluierde Christus, wat zo delicaat en verfijnd is, dat je niet anders kunt dan in totale bewondering ernaar kijken.
De kapel bestaat slechts uit twee ruimtes, en daarmee vond ik de entreeprijs van €10 best flink. Ik stond in een kwartiertje weer buiten. Je mag trouwens niet fotograferen binnen. Zorg dat je van te voren online je kaartje koopt, want normaal gesproken staan hier enorm lange rijen. Foto’s maken mag niet.
Museo Archeologico Nazionale di Napoli
Het archeologiemuseum van Napels is één van de meest toonaangevende archeologiemusea ter wereld. Het is voornamelijk gespecialiseerd in de oudheden uit de romeinse tijd. Je vindt hier veel vondsten uit bijvoorbeeld Pompeii.
Het gebouw zelf werd in 1595 gebouwd om de cavalerie te huisvesten. In de 17e en 18e eeuw zat hier de universiteit van Napels. Zelf had ik wel even genoeg oudheden gezien, dus heb ik het museum overgeslagen, maar ik ken veel mensen die er geweest zijn die het enorm aanraden.
Gesù Nuovo
De naam Gesù Nuovo betekent ‘nieuwe Jesus’, wat refereert naar dat er ook een ‘oude’ kerk is met dezelfde naam. Zowel het plein als een kerk dragen deze naam, al zou je dat laatste misschien niet verwachte omdat het gebouw totaal niet lijkt op een kerk!
En dat is niet gek: het werd namelijk gebouwd als paleis in 1470 voor de prins van Salerno. Vanwege wat politieke problemen met de familie, werd het paleis uiteindelijk geconfisceerd en aan de Jezuïten gegeven, die er in 1584 een kerk van maakten en de bijzondere gevel behielden.
De kerk is van binnen zeker even een bezoekje waard vanwege het dramatische interieur en de mooie fresco’s.
Chiostro di Santa Chiara
Aan de overkant van het plein vind je het klooster van Santa Chiara, wat tussen 1310 en 1328 gebouwd werd voor de vrouw van Robert van Anjou (koning van Napels). Hij ligt overigens ook begraven in dit complex. De ingang van het klooster is trouwens om de hoek, voorbij de kerk.
Ik vond het klooster één van de mooiste plekken om te bezoeken in Napels, al had ik enorm slecht weer toen ik er was. Het heeft een prachtige binnentuin met 72 kolommen die gedecoreerd zijn met kleurrijk beschilderde tegels.
Ik vond het heerlijk om even te zitten, omringd door afbladderende fresco’s en in alle stilte de tuin te bewonderen. Toch een unicum in het hectische Napels. Verder was er niet heel veel te bewonderen.
Doen in Napels:
Food tour
Één van de allerleukste dingen die ik in Napels gedaan heb, was een food tour! In twee uurtjes nam onze gids ons mee langs allerlei lokale hotspots, waar we verhalen hoorden over de geschiedenis van Napels en de rol die eten speelt in de cultuur. We proefden van alles, van heerlijke Fior di latte, tot pizza fritta, en van een glaasje limoncello tot gelato! Absoluut de moeite waard, en ik ging de stad echt meer waarderen na de tour!
Pizza workshop
Napels is de stad van pizza. Als echte pizza liefhebber, kon ik niet wachten om te ontdekken of Napolitaanse pizza nou écht zoveel beter was dan andere pizza, zoals de locals beweerden. En ja hoor… dat was zo.
Het geheim van de Napolitaanse pizza zit hem in de simpelheid: een goed deeg, goede tomatensaus, goede olijfolie en goede mozzarella. En een minuutje in de oven. Meer is het niet. Geen kruiden. Maar het deeg moet wel op een speciale manier bereid worden, anders mislukt het natuurlijk helemaal.
En precies dát leer je tijdens een pizza workshop in Napels. Hartstikke leuk om te doen, en de pizza die ik gemaakt had, was een van de lekkerste die ik de hele week op had!
Dagtrips vanuit Napels:
In de omgeving van Napels is echt een hoop te zien en doen, waardoor je je makkelijk een week of langer kunt vermaken. Hier een aantal van mijn favoriete dagtrips:
Pompeï
Ik weet nog dat ik in mijn geschiedenislessen vroeger leerde over Pompeii: een Romeins stadje dat in 79 bedolven werd door een uitbarsting van de Vesuvius-vulkaan. Het beeld van een prachtig en levendig stadje dat binnen één dag volledig verloren ging, heeft me nooit losgelaten.
Dus toen ik in Napels was, moest en zou ik Pompeï bezoeken om het met eigen ogen te bewonderen. Ik volgde een dagtrip waarbij ik zowel Pompeï als Vesuvius bezocht, wat me wel een mooie historische en actieve combinatie leek.
In een uur of twee werd ik rondgeleid door het complex, en ik heb nog niet eens een KLEIN beetje van Pompeï gezien. Als je alles wilt zien, kun je er meerdere dagen rondlopen. Sommige delen waren dicht omdat de huisjes te klein waren om afstand te houden, maar ik heb toch het idee dat ik een goed beeld heb gekregen van Pompeï.
In een uur of twee werd ik rondgeleid door het complex, en ik heb nog niet eens een KLEIN beetje van Pompeï gezien. Als je alles wilt zien, kun je er meerdere dagen rondlopen. Sommige delen waren dicht omdat de huisjes te klein waren om afstand te houden, maar ik heb toch het idee dat ik een goed beeld heb gekregen van Pompeï.
Vesuvius
Dreigend torent ze uit boven de baai van Napels. En die dreiging is ook reëel. De Vesuvius is nog altijd een actieve vulkaan, al slaapt ze sinds haar laatste uitbarsting in 1944 wel. De vulkaan is 1281 meter hoog en kun je beklimmen.
Gelukkig hoef je niet het hele stuk zelf te beklimmen. Je kunt met de auto een heel stuk naar boven rijden. Vervolgens moet je nog even lopen tot je bij de ingang komt. Zorg dat je de dag van te voren kaartjes reserveert online, want je kunt ze (op dit moment) niet ter plekke kopen!
En vanaf de ingang begint twintig minuten van flink afzien, voordat je op de top aankomt. Het is steil, maar te doen. Zorg dat je goede schoenen draagt, want het is onverhard. Maar hé… dat uitzicht op de top is echt waanzinnig. Enorm de moeite waard, en wie kan er nou zeggen dat hij een actieve vulkaan beklommen heeft?!
Capri
In de baai van Napels liggen een aantal heerlijke eilandjes die je kunt bezoeken. Het bekendste is natuurlijk jetset-eiland Capri. Ik hoor trouwens ook goede dingen over Procida (piepklein, leuk voor een dag) of Ischia (mooi & meer te zien).
Ik was in eerste instantie van plan om een dagexcursie te doen naar Capri, maar toen die nooit kwam opdagen, besloot ik gewoon lekker zelf te gaan. Ik wandelde naar de haven, kocht tickets voor de volgende boot, en een uur later stond ik op Capri.
Van de blauwe grot, tot de stoeltjeslift naar de top: er is een hoop dat je in een dag kunt zien in Capri. Verblijf er eventueel een nachtje, als je het eiland wilt zien zonder hordes andere toeristen.
Amalfi-kust
Het is één van de mooiste stukjes Italië: de beroemde Amalfi-kust. Ruige kliffen, helderblauw water, en pastelkleurige vissersdorpjes met baaitjes. Het is onmogelijk niet spontaan verliefd te worden. Al helemaal als je vrijwel alleen bent, zoals ik.
Volgens mij bestaat de Amalfi-kust uit 13 dorpjes (pin me er niet op vast, de getallen verschillen!), maar er zijn er een aantal die echt de toppers zijn. Bijvoorbeeld Amalfi, het vissersdorpje waaraan de streek zijn naam verleend. Of het prachtige Ravello, dat bovenop een heuvel ligt en daardoor de beste uitzichten heeft. En natuurlijk het dromerige Positano, dat zo weggelopen lijkt uit een romantische ansichtkaart.
Je kunt er zo lang doorbrengen als je zelf wilt, natuurlijk. In een dag kun je best een goed beeld krijgen en meerdere dorpjes bezoeken. Als je echt vakantie wilt vieren, of één van de wandelingen in de omgeving wilt doen, dan moet je er zeker wat langer verblijven!
Als je zelf geen auto hebt, of liever niet wilt rijden, check dan deze excursie naar de Amalfikust:
Rome
Misschien verwacht je Rome niet direct op een lijst van dagtripjes vanuit Napels te zien. Het is een grote stad waar zóveel te zien is dat je er makkelijk een week kunt doorbrengen en nog niet alles gezien hebt.
Ik zou een dagtripje vooral aanraden als je er al een geweest bent en gewoon even even de sfeer van Rome wilt opsnuiven. Dat kan prima vanuit Napels. De sneltrein naar Rome doet er slechts een uur over, dus je kunt makkelijk op en neer. Vergeet niet de belangrijkste bezienswaardigheden af te strepen ;-).
3 reacties
Ooit wil ik er heen, na corona…
Jaaaa <3
Hi! Hoe leuk! Ik vertrek vanavond…
Je link van de foodtour klopt echter niet…
Weet je nog waar je deze hebt gedaan :-)??