1 dag in Brussel: The all American Guide to ‘amazing’ Brussels

Brussel1

Amerikaanse toeristen zijn een makkelijk doelwit voor grapjes. Al klikkend met hun grote camera’s lopen ze verwonderd rond, terwijl ze van wafelshop naar coffeeshop, en van museum naar kasteel rennen,  in dezelfde adem twintig keer het woord: ‘Amazing!’ roepend. Terwijl wij na een nachtje uitgaan rustig wildplassen tegen een veertiende eeuwse kerk (tenminste, als ik een piemel had) alsof het ons niets kan schelen, nemen zij enthousiast een foto van een tulp of een nietszeggend kinderkopje. En dan is het makkelijk om te lachen.

Maar liever verplaats ik me in hun schoenen. Zij wonen in een land dat, laten we eerlijk zijn, niet vooraan heeft gestaan in de afdeling fascinerende geschiedenis en daarbij horende architectuur. Ik heb ooit eens een boottocht langs de skyline van Boston gemaakt waar de reisleidster kirde over ‘ancient’ Boston. Nou, vraag ik je… En dus begrijp ik die Europa-fascinatie wel. In twee uur rijden zit je in een compleet ander land, met andere gebruiken, architectuur, eten en geschiedenis. Heck, vaak zelfs compleet ander weer. Europa kent op de grootte van een postzegel honderden jaren van fascinerende geschiedenis, mythes, gevechten en ontwikkeling. En daarom snap ik hun enthousiasme goed. Het is hetzelfde kinderlijke enthousiasme dat ik voel als ik een nieuwe plek bezoek.

Amerikanen (degenen die ik ken) hebben een pure, open, bijna kinderlijk eerlijke manier van reizen. Alles wat ze zien is anders dan thuis, en daarom speciaal. Daar hou ik wel van. Daarom was ik heel enthousiast om met mijn Amerikaanse familie (die ik vijf jaar niet gezien heb), door Brussel te trekken. Door hun ogen verwonderd te raken over de Belgische hoofdstad. En dat lukte prima in een (kort) dagje: van lunchtijd tot een uur of acht. Hierbij mijn tips voor één dag in ‘Amazing’ Brussel.

Brussel2

Brussel3

Brussel4

Brussel5

Het Atomium

Het Atomium is een mooie plek om je dag te beginnen, en daar zijn een aantal redenen voor te geven. Niet alleen ligt het buiten het centrum, en is het dus handig om dat alvast gehad te hebben, maar je krijgt er ook alvast een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Binnenin zijn fascinerende exposities over het ontstaan van het bouwwerk, en op de heenreis rij je (afhankelijk van je route, natuurlijk) langs het Kasteel van Laken, een indrukwekkend bouwwerk dat dient als het woonhuis voor de Belgische Koning en zijn gezin. En dan hebben we het natuurlijk nog niet écht gehad over het glanzende boegbeeld van Brussel, misschien wel de Eiffeltoren van België: het Atomium. Beiden staan garant voor veel ‘ooh’s en ‘aah’s van de Amerikaanse aanhang.

Brussel11

Brussel12

Brussel13

Brussel17

Grote Markt

Grandeur met een grote (en zachte) G. Een indrukwekkende markt bouwen, dat konden die Belgen wel. Zo vergaapte ik me al eerder aan die van Brugge en Gent, en ook de Grote Markt viel (weer) niet tegen. Het meest opvallende gebouw (al heeft het zware concurrentie…) is zonder twijfel het stadshuis. Ik weet dat er rondom de kerstperiode vijf jaar terug elke avond lichtshows waren, wat erg indrukwekkend was, maar ik weet niet of die er nu ook nog zijn. De gebouwen aan het plein zijn veelal in Gotische stijl gebouwd, iets wat ik zelf altijd erg gaaf vindt omdat het iets onheilspellends heeft. Alsof het een tipje van de sluier van een duistere geschiedenis oplicht… ofzo. Oh, ja. Bonus: in de zijstraat richting de Beurs tref je ontelbaar veel bonbonzaakjes, die mijn achtertante allemaal gefotografeerd heeft. Ik overdrijf niet. <3

Brussel14

Brussel15

Brussel16

Manneken Pis

Ja, zeker één van de meest overhypete bezienswaardigheden ter wereld. Maar ach. Het is een bloot mannetje, het is wereldberoemd, en het staat in Brussel. En daarom ga je er heen. Godzijdank is deze, in tegenstelling tot een niet nader te benoemen halfvis/halfmens-wezen in een Scandinavisch land, wèl in het centrum. Vanaf de Grote Markt is het maar vijf minuten lopen.

Kuifje

Vlakbij Manneken Pis vind je een Manneken waar ik persoonlijk veel meer mee heb: Kuifje. Hoewel ik altijd meer een Guust Flater en Suske & Wiske-lezer was op het gebied van Belgische strips, is de gigantische kleurrijke fresco vlak naast de fontein van het plassende jongetje heel tof om te zien. Niet alleen omdat het je herinnert aan een cultureel erfgoed van België, maar ook omdat het iets heel modern en jongs heeft ten midden van alle oude en prachtige gebouwen. (En nu mogen jullie raden wat mijn persoonlijke band met Kuifje is! *hint* Google *hint*)

Brussel20

De Beurs

Hoewel gesloten toen ik er was, vond ik het Beursgebouw erg indrukwekkend met zijn pilaren en beelden van leeuwen. Het lijkt bijna romeins, wat ik niet helemaal vond passen bij België, maar daarom juist fascinerend vond. Op het trapje zat overigens een modeblogger die zich liet fotograferen door haar vriend waarbij alle voorbijgangers haar ondergoed zagen. LOL. Maar terug naar het beursgebouw. Dat is inmiddels niet meer in werking als beursgebouw, nadat het zo’n twintig jaar geleden bij een brand erg beschadigd raakte. Treurig. Gezien de grandeur van het gebouw zou het wel iets hebben als de financiële toekomst van het land hier beslist zou worden. Maargoed, de magie verdwijnt. In 2018 moet er een museum gevestigd zijn. Deze hele wijk is overigens een gebied met veel leuke winkels.

Brussel6

Brussel7

De Koninklijke Sint Hubertus-galerij

Wat wil een Amerikaanse toerist liever dan een weelderige met gouden kronkels versierde overdekte winkelstraat, die je meteen het idee geeft met Prinses Sisi herself te shoppen? Niets zeg ik je. Als een kid in a candystore. De marmeren muren, de dure merken, ik genoot er van. En zo ook mijn familie. Nostalgisch kijkend verzuchtten ze dat dit zo op Napels lijkt, waar ze ooit al eens kwamen. Mij deed het vooral aan Milaan denken, overigens. Een heerlijke plek om te schuilen van de regen, te windowshoppen en je te vergapen aan de architectuur. Met recht koninklijk!

Brussel8

Brussel9

Brussel10

De Beenhouwersstraat

Sla linksaf halverwege de galerij en je belandt in dé straat om te eten. Tenminste, dat vermoed ik, want ik heb er niet daadwerkelijk zelf gegeten. Ik heb de regel dat zodra ik op straat wordt aangesproken door een ober, ik automatisch NIET bij dat restaurant ga eten. Ik wil graag zelf in alle rust beslissen. Wel is het erg leuk er even doorheen te lopen, naar binnen te kijken en ondanks het feit dat het zwaar toeristisch is, krijg je toch het idee in een oud straatje te lopen, door de nauwe doorgang. En al die eettentjes en terrasjes hebben ook wel weer iets gezelligs. Mijn Amerikaanse familie vond het overigens ongemakkelijk zoveel aangesproken te worden. Ik zou hier niet snel zitten omdat ik vermoed dat het eten hier niet geweldig is. Ze verkopen allemaal dezelfde paëlla’s die erg aan de prijs zijn.

Brussel18

To eat

Culinair is het niet, en overpriced zeker. Maar als je Amerikanen bij je hebt (of een ander type toerist dat sterft van geluk bij het zien van trapgeveltjes), dan mag het even lekker over the top. En wat is daarvoor beter dan eten bij het Madurodam-achtige ‘Mini Europe’, vlak achter het Atomium. Daarnaast zit een soort open ‘food court’ met allemaal (simpele) eettentjes, gevestigd in huisjes met een heel Nederlands uiterlijk. De trapgeveltjes vliegen je om de oren, en toen mijn achtertante een dubbeldekkerdraaimolen zag staan, kon ze haar geluk niet op. Prima voor een simpele lunch. American Approved.

Brussels Grill klinkt misschien niet als het meest pitoreske restaurant van Brussel. Maar dat valt eigenlijk best mee. En met mijn opa (82) op sleeptouw kun je geen uren rondstruinen op zoek naar iets leuks. En met een mosselhater (mijn vader) in het gezelschap moet je je opties ook wat breder trekken. Dus kwamen we op het gezellige Place Saint Catharine uit bij Brussels Grill, wat me honderd procent meeviel. De gefrituurde garnaaltjes, inktvisringen en garnalenkroketjes smaakten goed, en waren heerlijk gekruid. De salade erbij was vers. En de wafel als toetje (je bent in België of niet hè), met aardbeitjes, slagroom en vanille-ijs op een luchtige fluweelzachte wafel was het goddelijkste wat ik de laatste tijd gegeten heb. Ik moest zelfs mijn moeder (fervent toetjestegenstander) bevechten om het laatste stukje wafel, nadat ze had gezegd: “Ik moet niet denken aan een toetje. Pfff. Ik zit zó vol.”

Brussel19

Parkeren

Wij parkeerden in de parkeergarage bij Place Saint Catharine. Het kost je €2,50 per uur, wat ik ontzettend mee vond vallen gezien de enorm centrale locatie (maar een paar minuutjes lopen van de Grote Markt).

Wat mag je nog meer niet missen tijdens een dagtripje naar Brussel?

11 comments

 1. Liese

  Wat leuk om te lezen! De meeste dingen heb ik als belg al gedaan, maar ik ben wel nog nooit in het Atomium geweest ö

  Beantwoorden

 2. Stephanie

  Ik ben nu twee keer in Brussel geweest, maar heb er eigenlijk nooit echt iets gedaan of bezichtigd. Gewoon op het terras gezeten, lekker eten en een beetje rondlopen, en dan zie je ook al genoeg denk ik. Het Atomium lijkt me wel nog een keer cool om te bezoeken.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Een dagje op het terras zitten is ook leuk. Of je dan ‘genoeg’ ziet is natuurlijk aan jou. Iedereen wil iets anders van zijn tripjes. Ontspannen is ook een goede reden :-)

   Beantwoorden

 3. Claudia

  Ik zou eerlijk gezegd het Atomium niet zozeer aanraden voor een dagtrip, tenzij in combinatie met Mini Europe. Ik zou eerder de Marollen aanraden en het Justitiepaleis, vanwaar je ook een mooi uitzicht hebt over Brussel. Als tegenhanger voor de Marollen raad ik de Zavel aan. Tenslotte heeft Brussel ook een bekende stripmurenwandeling. Naar het schijnt is ook de Brusselse Kerstmarkt heel erg de moeite, maar daar ben ik zelf nog niet naartoe geweest :)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Leuke tips! Ik ben daar nooit geweest, moet ik zeggen. Ik blijf bij mijn aanrader: ik vind Atomium erg gaaf. Ik ben inderdaad op de Kerstmarkt geweest, erg leuk :-)

   Beantwoorden

 4. Annebelle

  Heel leuk geschreven, zo vanuit het oogpunt van je Amerikaanse familie!

  Beantwoorden

 5. antonette - we12travel

  Ik heb eigenlijk ook altijd wel respect voor de Amerikanen. Hoe ze het hoge reistempo volhouden en dat ze niet en masse naar het Turkije of Gran Canaria van de VS gaan om met hun dikke reet in het zand te gaan liggen. En hoe ze toch zo veel mogelijk in die 10 vakantiedagen per jaar proberen te proppen…

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ze zitten ook en masse in all inclusive resorts in Cancun hoor ;-) maargoed, die kritiek heb ik ook niet zelf. Die zie ik gewoon vaak. Blij dat jij, net als ik, respect hebt voor hun reisstijl :-)

   Beantwoorden

 6. Stephanie

  Leuk geschreven, super goede foto’s & Brussel zoals het is voor een toerist! Ik was er gisteren nog voor 1,5 dagje en ik heb ongeveer dezelfde dingen gedaan als jij. Al heb ik het Atomium al enkele keren gezien en ben ik er bijna maandelijks. (ik shop daar dichtbij). Als Belg vind ik het leuk om eens iets over België te lezen uit een ander perspectief!

  Ik ben trouwens op je blog gekomen via YouTube! Heel erg leuke filmpjes, zelf wil ik ook graag filmpjes gaan maken. Ik ben er alleen nog niet 100% uit hoe of wat! Dus dank je alvast voor de inspiratie!

  Love,

  Stéphanie (http://stephaniesmolders.com)

  Beantwoorden

 7. Christophe Jacobs

  Gelukkig ben je verder gewandeld en niet binnen gegaan in de Rue des Bouchers, allemaal malafide restaurants (op 1 of 2 na) in handen van buitenlanders die hier een mega toeristenval hebben opgezet.

  Beantwoorden

 8. Thea

  Ik lees je blog met plezier; heb zelf 8 jaar in deze prachtige stad mogen wonen. Je hebt inderdaad wel de meest toeristische plekjes eruit gezocht, maar hé…. je hebt Brussel niet gezien als je niet bij het Atomium of Manneke Pis bent geweest? Heb je Jeanneke ook gezien overigens? Die zit te plassen in een (doodlopend) zijstraatje van de Rue de Bouchers…:)

  Mocht je nog eens tips willen voor leuke restaurantjes; kijk eens op mijn site. Heb een artikeltje over eten en drinken in Brussel :)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *