Wat te doen tijdens een dagje Brussel: mijn tips en bezienswaardigheden

door Explorista

Brussel is een interessante stad: aan de ene kant een beetje smoezelig, maar aan de andere kant heeft het ook een prachtig charmant centrum. Hoewel het qua populariteit in het niet valt bij zustersteden Antwerpen, Gent en Brugge, is ook Brussel echt een bezoekje waard. Een dagje Brussel is precies genoeg om alle highlights te zien. Als je je afvraagt wat te doen in Brussel, dan heb ik hier een gids met mijn beste tips voor bezienswaardigheden, eten en hoe er te komen.

Kaart Brussel bezienswaardigheden:

Hoe kom je in Brussel:

Brussel2

Brussel3

Brussel met de auto: vanaf Utrecht is Brussel zo’n twee uur rijden, afhankelijk van het verkeer. De afstand is 170 kilometer. Let op dat sinds 1 januari 2018 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een lage-emissiezone geldt, wat inhoudt dat bepaalde auto’s niet langer in deze zone mogen rijden. Check hier precies wat dit inhoudt. Een deel van het centrum van Brussel is autovrij. Lees hier alles over parkeren in Brussel.

Brussel met de trein: je kunt vanuit vijf plekken met de intercity trein naar Brussel: Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Breda en Den Haag. Met de Thalys ben je in minder dan twee uur vanuit Amsterdam in Brussel. Niet alleen de Thalys is een optie, de Eurostar is dat sinds kort ook. Voor meer informatie kijk je op de website van NS International.

Brussel met de bus: geld besparen en is tijd geen bezwaar? Dan is met de bus nog altijd de meest voordelige optie. Ga met Flixbus naar Brussel vanuit een groot aantal Nederlandse steden vanaf een paar euro voor een enkele reis (als je op tijd boekt).

Brussel4

Brussel5

Brussel bezienswaardigheden:

1: Het Atomium

Het Atomium is een mooie plek om je dag te beginnen, en daar zijn een aantal redenen voor te geven. Niet alleen ligt het buiten het centrum, en is het dus handig om dat alvast gehad te hebben, maar je krijgt er ook alvast een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Binnenin zijn fascinerende exposities over het ontstaan van het bouwwerk, en op de heenreis rij je (afhankelijk van je route, natuurlijk) langs het Kasteel van Laken, een indrukwekkend bouwwerk dat dient als het woonhuis voor de Belgische Koning en zijn gezin.

En dan hebben we het natuurlijk nog niet écht gehad over het glanzende boegbeeld van Brussel, misschien wel de Eiffeltoren van België: het Atomium. Dit 102 meter hoge bouwwerk uit 1957 werd (net als de Eiffeltoren) gebouwd voor de Wereldtentoonstelling.

Openingstijden:

  • Elke dag (365 / 365): van 10u tot 18u (kassa sluit om 17u30).
  • Op 24/25 december en 31 december & 1 januari andere tijden (check de site)

Entreeprijs:€15. Koop je entreeticket hier.

Brussel11

Brussel12

Brussel13

Brussel17

2: Grote Markt

Grandeur met een grote (en zachte) G. Een indrukwekkende markt bouwen, dat konden die Belgen wel. Zo vergaapte ik me al eerder aan die van Brugge en Gent, en ook de Grote Markt viel niet tegen. Het meest opvallende gebouw (al heeft het zware concurrentie…) is zonder twijfel het stadshuis. Ik weet dat er rondom de kerstperiode een paar jaar geleden elke avond lichtshows waren, wat erg indrukwekkend was, maar ik weet niet of die er nu ook nog zijn. De gebouwen aan het plein zijn veelal in Gotische stijl gebouwd, iets wat ik zelf altijd erg gaaf vind omdat het iets onheilspellends heeft. Alsof het een tipje van de sluier van een duistere geschiedenis oplicht… ofzo. Oh, ja. Bonus: in de zijstraat richting de Beurs tref je ontelbaar veel bonbonzaakjes, die je natuurlijk allemaal moet proberen.

Brussel14

Brussel15

Brussel16

3: Manneken Pis

Ja, zeker één van de meest overhypete bezienswaardigheden ter wereld. Maar ach. Het is een bloot mannetje, het is wereldberoemd, en het staat in Brussel. En daarom ga je er heen. Godzijdank is deze, in tegenstelling tot een niet nader te benoemen halfvis/halfmens-wezen in een Scandinavisch land, wèl in het centrum. Vanaf de Grote Markt is het maar vijf minuten lopen.

4: Kuifje

Vlakbij Manneken Pis vind je een Manneken waar ik persoonlijk veel meer mee heb: Kuifje. Hoewel ik altijd meer een Guust Flater en Suske & Wiske-lezer was op het gebied van Belgische strips, is de gigantische kleurrijke fresco vlak naast de fontein van het plassende jongetje heel tof om te zien. Niet alleen omdat het je herinnert aan een cultureel erfgoed van België, maar ook omdat het iets heel modern en jongs heeft ten midden van alle oude en prachtige gebouwen. (En nu mogen jullie raden wat mijn persoonlijke band met Kuifje is! *hint* Google *hint*)

Brussel20

5: De Beurs

Hoewel gesloten toen ik er was, vond ik het Beursgebouw erg indrukwekkend met zijn pilaren en beelden van leeuwen. Het lijkt bijna romeins, wat ik niet helemaal vond passen bij België, maar daarom juist fascinerend vond. Op het trapje zat overigens een modeblogger die zich liet fotograferen door haar vriend waarbij alle voorbijgangers haar ondergoed zagen. LOL. Maar terug naar het beursgebouw. Dat is inmiddels niet meer in werking als beursgebouw, nadat het zo’n twintig jaar geleden bij een brand erg beschadigd raakte. Treurig. Gezien de grandeur van het gebouw zou het wel iets hebben als de financiële toekomst van het land hier beslist zou worden. Maargoed, de magie verdwijnt. In de toekomst zou het gebouw onder andere een bar met dakterras moeten huisvesten. Deze hele wijk is overigens een gebied met veel leuke winkels.

Brussel6

Brussel7

6: De Koninklijke Sint Hubertus-galerij

Wat wil een toerist liever dan een weelderige met gouden kronkels versierde overdekte winkelstraat, die je meteen het idee geeft met Prinses Sisi herself te shoppen? Niets zeg ik je. Als een kid in a candystore. De marmeren muren, de dure merken, ik genoot er van. En zo ook mijn familie. Nostalgisch kijkend verzuchtten ze dat dit zo op Napels lijkt, waar ze ooit al eens kwamen. Mij deed het vooral aan Milaan denken, overigens. Een heerlijke plek om te schuilen van de regen, te windowshoppen en je te vergapen aan de architectuur. Met recht koninklijk!

Brussel8

Brussel9

Brussel10

7: De Beenhouwersstraat

Sla linksaf halverwege de galerij en je belandt in een straat vol met restaurantjes. Ik heb de regel dat zodra ik op straat word aangesproken door een ober, ik automatisch NIET bij dat restaurant ga eten. Ik wil graag zelf in alle rust beslissen. Wel is het erg leuk er even doorheen te lopen, naar binnen te kijken en ondanks het feit dat het zwaar toeristisch is, krijg je toch het idee in een oud straatje te lopen, door de nauwe doorgang. En al die eettentjes en terrasjes hebben ook wel weer iets gezelligs. Ik zou hier niet snel zitten omdat ik vermoed dat het eten hier niet geweldig is. Ze verkopen allemaal dezelfde paella’s die erg aan de prijs zijn.

Ik moet nodig eens terug naar Brussel zodat ik je snel ook leuke eettentjes kan aanraden :-)

Brussel18Brussel1

Hotels in Brussel

Mocht je een weekendje Brussel doen, dan tip ik je hier wat leuke adresjes voor een fijne overnachting!

De kamers van Bed & Breakfast All-in One zijn allemaal op unieke wijze ingericht. Het hotel ligt aan de rand van het centrum, bij de Nieuwstraat. Geniet in de zomer van het zonnetje op het terras van het hotel. Ontbijt is bij te boeken. Check de huidige prijzen hier.

Hotel Metropole is een artdeco hotel uit 1895, dat ligt in het centrum van Brussel. De prachtige kamers zijn klassiek ingericht en een goed ontbijt is bij te boeken. Check de huidige prijzen hier.

Wat zijn jouw tips voor een dagje Brussel?

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

13 reacties

Liese 10 juli, 2014 - 19:31

Wat leuk om te lezen! De meeste dingen heb ik als belg al gedaan, maar ik ben wel nog nooit in het Atomium geweest ö

Plaats een reactie
Stephanie 12 juli, 2014 - 13:45

Ik ben nu twee keer in Brussel geweest, maar heb er eigenlijk nooit echt iets gedaan of bezichtigd. Gewoon op het terras gezeten, lekker eten en een beetje rondlopen, en dan zie je ook al genoeg denk ik. Het Atomium lijkt me wel nog een keer cool om te bezoeken.

Plaats een reactie
Explorista 13 juli, 2014 - 14:56

Een dagje op het terras zitten is ook leuk. Of je dan ‘genoeg’ ziet is natuurlijk aan jou. Iedereen wil iets anders van zijn tripjes. Ontspannen is ook een goede reden :-)

Plaats een reactie
Claudia 12 juli, 2014 - 17:00

Ik zou eerlijk gezegd het Atomium niet zozeer aanraden voor een dagtrip, tenzij in combinatie met Mini Europe. Ik zou eerder de Marollen aanraden en het Justitiepaleis, vanwaar je ook een mooi uitzicht hebt over Brussel. Als tegenhanger voor de Marollen raad ik de Zavel aan. Tenslotte heeft Brussel ook een bekende stripmurenwandeling. Naar het schijnt is ook de Brusselse Kerstmarkt heel erg de moeite, maar daar ben ik zelf nog niet naartoe geweest :)

Plaats een reactie
Explorista 13 juli, 2014 - 14:57

Leuke tips! Ik ben daar nooit geweest, moet ik zeggen. Ik blijf bij mijn aanrader: ik vind Atomium erg gaaf. Ik ben inderdaad op de Kerstmarkt geweest, erg leuk :-)

Plaats een reactie
Annebelle 12 juli, 2014 - 21:24

Heel leuk geschreven, zo vanuit het oogpunt van je Amerikaanse familie!

Plaats een reactie
antonette - we12travel 18 juli, 2014 - 14:19

Ik heb eigenlijk ook altijd wel respect voor de Amerikanen. Hoe ze het hoge reistempo volhouden en dat ze niet en masse naar het Turkije of Gran Canaria van de VS gaan om met hun dikke reet in het zand te gaan liggen. En hoe ze toch zo veel mogelijk in die 10 vakantiedagen per jaar proberen te proppen…

Plaats een reactie
Explorista 18 juli, 2014 - 15:25

Ze zitten ook en masse in all inclusive resorts in Cancun hoor ;-) maargoed, die kritiek heb ik ook niet zelf. Die zie ik gewoon vaak. Blij dat jij, net als ik, respect hebt voor hun reisstijl :-)

Plaats een reactie
Stephanie 19 april, 2015 - 17:09

Leuk geschreven, super goede foto’s & Brussel zoals het is voor een toerist! Ik was er gisteren nog voor 1,5 dagje en ik heb ongeveer dezelfde dingen gedaan als jij. Al heb ik het Atomium al enkele keren gezien en ben ik er bijna maandelijks. (ik shop daar dichtbij). Als Belg vind ik het leuk om eens iets over België te lezen uit een ander perspectief!

Ik ben trouwens op je blog gekomen via YouTube! Heel erg leuke filmpjes, zelf wil ik ook graag filmpjes gaan maken. Ik ben er alleen nog niet 100% uit hoe of wat! Dus dank je alvast voor de inspiratie!

Love,

Stéphanie (https://stephaniesmolders.com)

Plaats een reactie
Christophe Jacobs 7 november, 2015 - 17:21

Gelukkig ben je verder gewandeld en niet binnen gegaan in de Rue des Bouchers, allemaal malafide restaurants (op 1 of 2 na) in handen van buitenlanders die hier een mega toeristenval hebben opgezet.

Plaats een reactie
Thea 4 december, 2015 - 16:03

Ik lees je blog met plezier; heb zelf 8 jaar in deze prachtige stad mogen wonen. Je hebt inderdaad wel de meest toeristische plekjes eruit gezocht, maar hé…. je hebt Brussel niet gezien als je niet bij het Atomium of Manneke Pis bent geweest? Heb je Jeanneke ook gezien overigens? Die zit te plassen in een (doodlopend) zijstraatje van de Rue de Bouchers…:)

Mocht je nog eens tips willen voor leuke restaurantjes; kijk eens op mijn site. Heb een artikeltje over eten en drinken in Brussel :)

Plaats een reactie
Ronald 23 mei, 2019 - 11:52

Het Atomium bezoeken is voor een keertje wel aardig vanwege het gebouw, maar voor het uitzicht is er een veel betere optie: De Basiliek op de Koekelberg!
Voordelen:
– Het is veel minder bekend en dus is het er zeer rustig, er is bijna geen toerist te zien.
– Het is veel dichter bij het centrum, dus je hebt een veel beter uitzicht over de stad. Je kunt helemaal rondlopen, dus je hebt 360 graden uitzicht.
– Je hebt beter zicht omdat je buiten staat (op de rand van de koepel).
– Het kost maar 5 euro in plaats van 15 euro, dus slechts één derde van de prijs voor het Atomium.
– En ook de Basiliek heeft een lift naar het uitzichtpunt.

De Basiliek op de Koekelberg is te bereiken met de metrolijnen 2 en 6, stap uit bij Simonis of Elisabeth. Vanaf daar is het in 10 minuten te belopen, of je kunt nog twee haltes meerijden met tram 19 in de richting van Groot Bijgaarden. Deze tram vertrekt ondergronds vanuit het station Simonis.

Plaats een reactie
Nicolas 16 mei, 2020 - 23:01

Kleine correctie ivm de Grote Markt. De gebouwen zijn er veelal in Renaissance stijl gebouwd en dus niet gotisch. Enkel het stadhuis is gotisch (en het Broodhuis neogotisch).

Plaats een reactie

Laat een reactie achter