7x leukste dingen om te zien en te doen in Belgrado, Servië

door Esmee Kluft

Is er een Europese hoofdstad met een turbulentere geschiedenis dan Belgrado? Op het kruispunt van de grote rivieren Donau en Sava, is dit een van de oudste steden op het continent. Als bewijs van de voortdurende oorlog en ontreddering zijn maar weinig gebouwen in Belgrado die ouder zijn dan een paar honderd jaar. Maar Belgrado is geen treurige stad: het barst van het leven, en het nachtleven is episch. De stad barst van de fantastische restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Om jullie een handje te helpen deel ik (stagiaire Esmée) mijn tips met wat er te doen en te zien is in Belgrado.

WAAR LIGT BELGRADO

Belgrado is de hoofdstad en grootste stad van Servië. De voormalige hoofdstad van Joegoslavië barst van de leuke dingen te doen in Belgrado waar iedereen van kan genieten. Belgrado is een van de interessantste hoofdsteden van Europa. De Balkanstad biedt veel meer dan op het eerste gezicht lijkt, als je dieper graaft kan je wel eens verrast worden. Je kunt makkelijk vliegen naar Belgrado en reizen met het openbaar vervoer is prima te doen. De meeste bezienswaardigheden zijn zelfs makkelijk lopend te bereiken, het huren van een auto is dus niet nodig.

Belgrado is een stad met monumentale architectuur, tastbare geschiedenis en een nachtleven dat schijnbaar nooit stopt. Belgrado moet bovenaan je Balkan-reislijst staan. Je kunt deze levenslust voelen op Skardarlija, de Boheemse straat, of de splavovi, de partyboten die aangemeerd liggen op de Donau en de Sava. Het fort van Belgrado domineert het stadsbeeld, terwijl orthodoxe kerken en paleizen voor de Servische royalty’s opdoken nadat Servië in de 19e eeuw onafhankelijk werd. Als klap op de vuurpijl is Belgrado ook nog eens een van Europa’s meest betaalbare steden.

De belangrijkste reden waarom reizigers Belgrado bezoeken, is om hun reis op de Balkan te beginnen. Maar de stad is ook behoorlijk interessant en biedt een verscheidenheid aan attracties. Belgrado heeft geleidelijk zijn weg gevonden naar de toeristische scene dankzij zijn prachtige authenticiteit. Terwijl je door de diverse straten slentert, zal je gecharmeerd zijn van de geluiden van lokale Servische liederen terwijl je de vele steegjes met al fresco eetgelegenheden bekijkt. Dat soort karakter en charme maakt het gebrek aan wereldberoemde attracties zeker goed.

7x ZIEN EN DOEN IN BELGRADO

FORT KALEMEGDAN

Het fort Kalemegdan is waarschijnlijk het grootste hoogtepunt van Belgrado en het is niet voor niets populair. Op een hoge bergkam waar de Donau en de Sava samenkomen, ligt het fort van Belgrado. Dit fort heeft heel wat conflicten meegemaakt in de afgelopen 2000 jaar en is dus een belangrijke geschiedenis bron van de stad. Al dat bloedvergieten lijkt heel ver weg als je de jonge stellen arm in arm in Kalemegdan Park ziet, terwijl je de zon ziet ondergaan boven Zemun.

Dit is absoluut een van de beste plekken in de stad om te ontspannen en te genieten van de prachtige Servische hoofdstad (vooral rond zonsondergang). Het fort kijkt uit over de samenvloeiing van de rivieren Sava en Donau en is ongetwijfeld de meest romantische plek van de stad. Op een mooie zonnige dag is een wandeling door dit park en over het fort van Belgrado perfect. Dit bijzondere fort is gratis toegankelijk en organiseert het hele jaar door allerlei evenementen.

Er is geschiedenis bij elke bocht in het fort, van de Romeinse bron tot de middeleeuwse poort van despoot Stefan Lazarević. Het fort is opgesplitst in 3 delen – Bovenstad, Benedenstad en Kalemegdan Park, waarbij de laatste een populaire ruimte is vanwege het kunstpaviljoen, verschillende sculpturen en uitnodigende schaduwplekken. Kalemegdan heeft talloze standbeelden, geweldige uitkijkposten, oude mannen die schaken en veel straatverkopers waar je Servische souvenirs kunt vinden. 

SAINT SAVA KERK

Dit is één van de beste plekken om te bezoeken in Belgrado. De kerk van Sint Sava is een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld en behoort blijkbaar tot de grootste kerkgebouwen ter wereld! Het is echt indrukwekkend vanaf de buitenkant, maar je moet ervoor zorgen dat je ook naar binnen gaat. De binnenkant is net zo prachtig als de buitenkant, er is overal goud en kleur en muurschilderingen! 

Op een kaart lijkt het vrij ver van het stadscentrum en wel een wandeling, maar het is niet zo ver als dat het lijkt. Ik zou wandelen aanraden omdat het interessant is om delen van de stad buiten het centrum te zien. Het domineert de skyline van de stad en met een hoogte van 79 meter is het gemakkelijk te begrijpen waarom. De kerk werd gebouwd op de plek waar de Ottomanen in 1595 de overblijfselen van Saint Sava verbrandden, maar er gingen bijna 400 jaar voorbij voordat de kerk zelf voltooid was. 

Hoog op het Vračar-plateau kun je de witte granieten en marmeren muren van de kerk zien vanaf elke benadering van Belgrado, terwijl je luistert naar de 50 klokken die ’s middags klinken over de stad. Het imponeert met de fijne details en indrukwekkende architectuur en is met recht het kroonjuweel van de stad. Net om de hoek van de kerk van St. Sava ligt Vracar, een van de hipste buurten van Belgrado. Er zijn talloze cafés in de buurt om ’s ochtends koffie te drinken.

MILITARY MUSEUM

Als je het fort van Belgrado verkent, kun je langs een van de wallen een cache met moderne militaire hardware tegenkomen. In de rij staan ​​uitgeschakelde mijnen, Duitse pantsers en torpedo’s, terwijl er aan de buitenkant ook antieke kanonnen zijn die de geschutsopstellingen op de buitenmuur nog bewapenen. Het hoort allemaal bij het militair museum, dat sinds 1878 in het fort is gevestigd.

Als je graag meer wilt weten over deze historische plek en andere wapens, kun je dat doen door het afgesloten gedeelte van het museum te bezoeken. In de galerijen is een schat aan wapens die teruggaat tot de oude Grieken en Romeinen, met helmen en zwaarden van meer dan 2000 jaar oud.

Vanaf de middeleeuwen zijn er handschoenen en ander pantser, schilden, bijlen, zwaarden gesmeed, zowel in de Balkan als in West-Europa. Naarmate je de moderne tijd betreedt, behandelt het museum gevoeligere onderwerpen en toont het wat NAVO-apparatuur uit 1999, waaronder een gevangen genomen Humvee en fragmenten van vermeende clusterbommen.

KNEZ MIHAILOVA STREET

Knez Mihailova Street is de hoofdstraat in Belgrado en tegelijkertijd is dit het belangrijkste winkelgebied voor voetgangers in Belgrado, omringd door voornamelijk culturele bezienswaardigheden zoals het Nationaal Museum en het Nationaal Theater. Dit is ook een van de oudste straten in Belgrado en het belangrijkste ontmoetingspunt. Als je iemand ontmoet, kun je diegene ontmoeten voor het Knez Mihailo-monument, ook bekend als ‘het paard’. Ga naar de noordkant van Knez Mihailalova Street voor de beste cadeaus en souvenirs.

Knez Mihailova is omringd door prachtige gebouwen uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Hoewel het niet het geografische centrum van de stad is, is Knez Mihailova zonder twijfel het sociale middelpunt van de Servische hoofdstad. Knez Mihailova heeft chique boetieks en internationale high street merken zoals Sephora, Zara en Gap. Deze worden omringd door tal van restaurants en bars, dus elk moment van de dag of nacht zal je massa’s shoppers, stelletjes of feestvierders tegenkomen.

Deze lange doorgang is waar alle delen van de samenleving te zien zijn, of dat nu zakenlieden zijn die deals sluiten in cafés of jonge mensen die doelloos heen en weer rennen. Dit is de beste plek voor een beetje mensen kijken, en hele middagen kunnen worden besteed aan Knez Mihailova, terwijl je de dag werkeloos voorbij ziet gaan. Je moet ’s ochtends de Knez Mihailova-straat lopen, wanneer deze nog redelijk leeg is, om de prachtige architectuur rondom te bewonderen en later terug te keren om te genieten van de levendige sfeer van de plaats.

STREET ART

In Belgrado kan je zeker genieten van indrukwekkende straatkunst. Het verkennen van het kleurrijke werk is ook een geweldige manier om de stad te voet te leren kennen. De straatkunstscene in Belgrado is divers en er is ook voor elk wat wils. Belgrado heeft een van de beste straatkunstscènes in de Balkan en je kunt overal in de stad talloze werken vinden. Velen van hen zijn gewoon willekeurige tags en graffiti op de muren, maar je kunt ook een aantal behoorlijke stencils, stickers of muurschilderingen vinden.

De bekendste is die van de wereldberoemde artiesten uit Italië – BLU. Hij schilderde een gigantische man die een boom eet en zijn werk laat zien hoe we allemaal het milieu schaden. Je vindt het in de buurt van Brankov Most, aan de Pop Lukina-straat. Als je ronddwaalt op zoek naar straatkunst in Belgrado, zul je ook snel merken dat veel van de werken overleden mensen herdenken, vaak verbonden met de lokale voetbalteams – het schilderen van hun portretten op de muren is een manier om ze te onthouden en eren.

De beste gebieden om straatkunst te vinden in Belgrado zijn de gebieden Savamala en Dorcol in het centrum, evenals de wijken van Nieuw-Belgrado aan de overkant van de rivier de Sava. Je kunt de street art langs veel van de gebouwen daar niet missen, en het is echt een lust voor het oog. Bovendien is Skadarlija ook een leuke en levendige plek vol met kunsttentoonstellingen en straatartiesten. Als je op zoek bent naar een paar hotspots om je Instagram mee aan te vullen, zit je hier zeker op de juiste locatie.

ADA CIGANLIJA

Ada Cignalija, gelegen aan de rivier de Sava die door het centrum van Belgrado loopt, is een riviereiland dat trots door mensenhanden is gecreëerd. Dit schilderachtige gebied staat bij de lokale bevolking bekend als “Belgrado Zee” en is ideaal voor een beetje rust en ontspanning na het verkennen van de stad. Aan de ene kant is er een dijk en aan de andere kant het glinsterende Sava-meer, met talloze wandelplekken en watersporten om in te duiken.

Ada Ciganlija is een van de mooiste plekjes van Belgrado. De thuisbasis van een hele reeks wilde dieren, het is ook ideaal voor een uur of 2 vissen en als je er in de zomer bent. Je zal worden opgewacht door scènes van levendig groen en glinsterend water. Ada Ciganlija is een bekend zwemgebied met brede stranden en een breed scala aan sportieve en avontuurlijke activiteiten. Deze riviereiland ligt net buiten het stadscentrum.

Er zijn tal van bars in de buurt voor verfrissing, waardoor een dagje luieren aan het water nog gemakkelijker wordt. Je kan hier zelfs bungeejumpen en barbecueën. Ada Ciganlija, een riviereiland dat is veranderd in een schiereiland, staat bekend als de kust van Belgrado, en het is over het algemeen druk met mensen bij lekker weer. Het is een plek voor de lokale bevolking van Belgrado om hun hart te luchten en actief te zijn.

ZEMUN

Een andere plaats om te bezoeken in Belgrado is Zemun. Zemun heeft een locatie direct aan de rivier de Donau en is misschien wel een van de mooiste buurten in Belgrado. Plan om hier op een zonnige dag te komen en te genieten van een lunch in een van de vele cafés langs de rivier. De straten hier zijn allemaal geplaveid en schilderachtig, alleen al door ze te lopen, kom je in een tijdloze stemming. De parel van Zemun is Gardoš, waar de Gardoš-toren staat. De toren kan je niet missen als je omhoog kijkt.

Het beklimmen van de toren is een echte aanrader, en het uitzicht over de stad is zeker de moeite waard. Er gaan verschillende stadsbussen naar Zemun vanuit het centrum en Nieuw Belgrado, dus het zou geen probleem moeten zijn om daar te komen. Zemun is zo’n aangename plek om te bezoeken, de waterkant is een populair recreatiegebied waar je in het weekend veel lokale bewoners kunt verwachten. Je vindt hier de typische architectuur van het Habsburgse rijk, met lagere huizen en rode daken, vergelijkbaar met de steden van Midden-Europa. 

Zemun is een van de oudste gebieden in Belgrado. Dit gebied is uniek vanwege de architectuur, de rustige en gemoedelijke houding, naast de geweldige natuur en het echte stadsleven. Zemun heeft enkele van de beste wandelgebieden, adembenemende uitzichten vanaf Gardos en een perfecte balans tussen natuur en stadsleven. De sfeer van Zemun is ook een beetje anders, meer ontspannen en het voelt alsof het leven hier langzamer voorbijgaat.

Ben jij wel eens in Belgrado geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Nicole 28 november, 2021 - 18:34

Leuk om zo wat meer over Belgrado te weten te komen! Ik ben hier nog nooit geweest en hoor er ook niet zo vaak over, maar het ziet er erg mooi uit!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter