5 dingen die me verrasten in Venetië

door Explorista

Venetie7

Time flies! Het is inmiddels al weer meer dan een maand geleden dat ik een weekendje doorbracht in Venetië. Beste.Beslissing.Ooit. Ik spendeerde een heerlijk weekendje met struinen langs de kanalen, koolhydraten eten alsof mijn leven er vanaf hing en genieten van het herfstzonnetje in één van de mooiste steden ter wereld.

Ik was er ooit al wel eens een dagje geweest, maar ik vond het wel eens tijd er een volledig weekend door te brengen, zodat we alles konden zien wat er te zien was. En hoewel ik er vol verwachtingen heen ging, viel ik op sommige fronten van de ene verbazing in de andere. Dit waren vijf dingen die ik mij verrasten in Venetië! 

Venetie24

Venetie4

1. Het is niet zo druk

Dit ligt natuurlijk volledig aan perceptie, en verwachtingen. Iedereen, maar dan ook IEDEREEN zei dat Venetië retedruk zou zijn. En dat sloot ook aan bij mijn ervaring, toen er een paar jaar geleden in de zomer een dagje was. Maar dit keer… ik vond het echt enorm meevallen. Ja; sommige delen van Venetië (San Marco plein & Rialto Brug) zijn erg druk. Maar er waren ook delen van Venetië die vrijwel uitgestorven waren. In sommige straten liepen we helemaal alleen. Zodra je van de gebaande wegen af gaat, is het super rustig. Nu waren wij er natuurlijk ook in oktober, dus dat zal een verschil maken. Maar het viel me echt op hoe rustig het in grote delen van Venetië was.

2. Het is best groot

Als ik aan Venetië denk, dan denk ik aan een oude historische, knusse stad. Maar jeetje mineetje: die stad is dus gigantisch. Je kunt echt rustig vijftien kilometer per dag lopen. En als je van het treinstation naar het San Marco-plein wandelt ben je ook een stief kwartiertje bezig, zoals we dat in Brabant zeggen (en nee dat is geen letterlijk begrip). Misschien was het omdat ik Dubrovnik gewend was (dat is dus piepklein en retedruk), of misschien had ik gewoon een verkeerd idee, maar Venetië is dus echt veel groter dan ik dacht.

Venetie9 Venetie23

3. Er is niet zo veel te doen

Tenminste: er zijn natuurlijk best een aantal dingen te doen. Maar het viel me eigenlijk tegen. Er zijn niet zoveel musea als bijvoorbeeld Parijs of Londen, en als je niet zoveel geld wilt neertellen blijft er helemaal niet heel veel over (gratis is een onbekend begrip in Venetië: afgezien van de Basiliek San Marco, maar daar ben je dan ook in drie minuten doorheen).

Zelf vond ik het wel lekker dat er niet zoveel te doen was, het maakte ons tripje een welverdiende mini-vakantie. Eentje die vooral bestond uit lekker eten, wijn, zon en slenteren door een prachtige bestemming. Echt heerlijk.

4. Het is er inderdaad duur

Tsja. Venetië is niet goedkoop. Een acceptabel hotel heb je niet snel onder de €100 per nacht, en ook een simpel etentje gaat al snel over de €40 heen. Maargoed. Dat is dan Venetië. Laten we maar hopen dat dat geldt wordt besteed aan een paar stevige dijken.

5. Het is écht wonderschoon.

Ja, ik wordt als reisblogger regelmatig doodgegooid met plaatjes van de mooiste plekken op aarde. En Venetië is er daar vaak eentje van. Maar dan kom je daar met het idee dat het dus best wel eens tegen kan vallen…. en dat deed het niet. Venetië was in het echt nog mooier en nog indrukwekkender dan op foto’s. Het was bijzonder om midden in zo’n poppenkast (op een positieve manier) rond te lopen. Ik vind de Venetiaanse architectuur één van de mooiste stijlen ter wereld, dus ik keek mijn ogen uit.

Mocht je naar Venetië willen: ik kan het iedereen aanraden! En schiet maar op, want je hebt geen idee hoe lang de stad nog bestaat ;-)

Venetie28 Venetie25 Venetie31

Wat vond jij verrassend aan Venetië?

Misschien vind je dit ook interessant

14 reacties

Stéphanie | Expeditie Aardbol 24 november, 2015 - 08:25

Leuk om te lezen, want ik zit vol vooroordelen over Venetie Mag dus allemaal wel wat genuanceerder. Het trekt (trok) me dus totaal niet, en dat terwijl ik zoveel van Italië hou!

Plaats een reactie
dionne 24 november, 2015 - 08:50

Leuk om te lezen! Venetie staat hoog op mijn reis wishlist!

Plaats een reactie
Fleur Sophia 24 november, 2015 - 09:36

Ik ben zelf nog nooit in Venetie geweest, maar het lijkt me wel een heel gave plek om nog eens heen te gaan.

Plaats een reactie
Marieke 24 november, 2015 - 09:36

Ik ben er ook eens 1 dagje geweest en de dingen dien toen het meeste indruk hebben gemaakt waren de drukte, de warmte en de prijzen, haha! Ik vond het ook wel mooi, hoor, maar ik kon daar niet echt omheen kijken. Maar ik was er ook wel hartje zomer.

Plaats een reactie
Leoni 24 november, 2015 - 10:23

Interessant dat je wat van mijn vooroordelen bevestigd, maar ook laat zien dat het toch wel een mooie stad is.
Toch trekt de stad mij niet. Kan er niet echt een vinger opleggen waarom niet.

Plaats een reactie
Jildou 24 november, 2015 - 11:00

Precies ook deze dingen. Ik was er in juli en hoewel het op het plein inderdaad zwart zag van de mensen was de rest van de stad redelijk rustig. Maar wat me niet verbaasde, jeetje wat was het warm!

Plaats een reactie
Bianca 24 november, 2015 - 13:54

!00 procent eens met punt 1 + 5. Ik was echt verbaasd dat we idd soms alleen liepen en ik was verbaas dat echt álles mooi is. Gotte love Venice!!

Plaats een reactie
Henriette 24 november, 2015 - 16:31

Leuk om jou ervaringen te lezen. Ik ben er wel 6 x geweest nu doordat ik een tijd vlakbij woonde. Veel mensen gaan alleen naar het echte centrum maar Lido en Giudecca zijn ook leuk om een bezoek te brengen. Er is zoveel meer te doen dan men denkt..

Plaats een reactie
karbonkel 24 november, 2015 - 17:32

Grappig om te lezen. Venetië is de stad die ik iedereen volmondig afraadt, ik was er in de zomer, het stonk, was overal druk en enorm duur. Ik was blij dat ik er maar een dag zat. Vond burano veel mooier, schoner en rustiger. Misschien dat ik ooit eens buiten het seizoen terug ga om de stad een nieuwe kans te geven. Mijn vriend wil er immers ook ooit nog heen

Plaats een reactie
Kees Bikker 24 november, 2015 - 21:51

Klopt, de stad is duur, maar als je goed om je heen kijkt, zijn er best methodes om goedkoop te overnachten. Zo logeerde ik eens in Lido di Venezia, hartje zomer. Waar de hotels een fractie kosten van de prijzen die ze in het centrum vragen. Overdag lekker aan het strand en einde van de middag, als de dagjesmensen op hun retour gingen, in 10 minuten met de boot de lagune over en aanleggen bij San Marco. Heb je s’ avonds ook de hele stad voor je zelf. En zomeravonden duren lang…

Plaats een reactie
Sanne 24 november, 2015 - 23:30

Ik heb hier 3 jaar geleden 4 maanden mogen wonen! Waar ik van te voren ook wel wat vooroordelen had kan ik nu alleen maar jouw lijstje bevestigen! Zo mooi, vooral ook de rustige achterafstraatje, maar ook inderdaad de eilanden burano en murano zijn prachtig! En wonen naast een kanaaltje waar zingende mannen in gondels voorbij kwamen kan natuurlijk niet mooier. Het voorjaar of najaar is wel aan re raden ipv de zomer.

Plaats een reactie
Ljenneke 25 november, 2015 - 13:22

Venetië, staat echt zoo hoog op mijn travel wishlist, maar het komt er gewoon nooit van.
Maar je hebt absoluut gelijk dat je niet weet hoe lang het nog zal bestaan. In 2016 toch maar eens gaan.

Plaats een reactie
Roselinde 25 november, 2015 - 20:21

Ah, Venetië! Al jaren niet geweest. Leuke post, nu wil ik eigenlijk zo snel mogelijk weer een bezoekje brengen (voordat het te laat is).

Plaats een reactie
Eva - eighty7 4 december, 2015 - 16:06

Venetië vind ik vaak zo fotogeniek! Heel mooi :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter