Agra tips: Agra Fort & Taj Mahal bezoeken (een droom die uitkomt!)

door Explorista

Mocht je naar Noord-India gaan, dan is de kans érg groot dat je ook Taj Mahal wilt bezoeken. Daarvoor moet in Agra zijn, een stad op zo’n vier uur rijden van New Delhi. Er gaan ook treinen. Agra heeft twee belangrijke bezienswaardigheden: het Fort van Agra en de Taj Mahal. Als je ’s ochtends vertrekt uit New Delhi, dan heb je ’s middags nog even tijd om het Fort van Agra te bezoeken, en de zonsondergang de bewonderen bij de Taj Mahal. De volgende ochtend kun je dan de Taj Mahal bezoeken. Lees onze Agra tips!

Agra1

Agra3

Agra8

Het fort van Agra

Het Agra fort was onze eerste stop in Agra, en bovendien ook ons eerste fort dat we bezochten in India. Agra Fort is het grootste fort van India, het wordt omsloten door 2,5 kilometer vestingmuur. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Akbar van 1565 tot 1571. Agra was toen de hoofdstad, en de muur zou de stad moeten beschermen. Dit fort bleef de vestingplaats van het Mogolrijk tot Delhi in 1638 de hoofdstad werd. Één van de mooiste dingen aan dit fort is het feit dat je vanaf het balkon de Taj Mahal ziet liggen in de verte. En dat is toch wel zo’n beetje het mooiste uitzicht dat je kunt hebben, toch?

Entreeprijs: 550 rupee. Open van zonsopgang tot zonsondergang.

Agra26

Taj Mahal

Vanaf de eerste seconden dat ik de Taj Mahal zag, was ik omvergeblazen. Ineens begrijp je dat, ja: dit gebouw is terecht één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het witte marmeren gebouw is imposant, en maakt dat je je ineens heel klein en nederig voelt.

De meeste mensen kennen het verhaal achter de Taj Mahal wel: dat werd gebouwd door Shah Jahan, de vijfde keizer van het Mogolrijk in India, als grafmonument voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. De Taj Mahal (paleis van de kroon) werd gebouwd tussen 1632 en 1648. De tombes van zowel man als vrouw staan naast elkaar binnen in de Taj Mahal (je kunt alleen de replica zien, maar één verdieping lager liggen de echte). Rondom de Taj Mahal ligt een grote indrukwekkende tuin met fonteinen, omdat die in de islamitische traditie symbool staan voor het paradijs. Volgens Islamitische architectuur is de Taj Mahal volledig symmetrisch, met vier minaretten (één in elke hoek), en twee zandstenen gebouwen aan iedere zijde. De binnenkant vond ik vrij kaal en niet zo indrukwekkend, maar de buitenkant is echt waanzinnig mooi. Het is net alsof het gebouw er met iedere lichtval weer anders uitziet, en ik blééf maar kijken.

Taj Mahal bezoeken

Het beste moment om de Taj Mahal te bezoeken is bij zonsopgang. Zoals in India wel vaker, zijn er geen vaste openingstijden: het gebouw gaat open bij zonsopgang. Bij ons betekende dat opstaan om vijf uur ’s ochtends, want om 5:45 gingen we naar de Taj Mahal. We waren zeker niet de eerste in de rij, maar we zaten wel bij de eerste 100 mensen ofzo die de Taj Mahal konden bezoeken. Vrouwen en mannen moeten gescheiden wachten (omdat je gefouilleerd wordt bij binnenkomst), dus zorg dat je allebei je eigen ticket hebt en laat grote tassen thuis. Neem alleen je portemonnee en camera mee, anders sta je langer in de rij. Het was toen wij binnenkwamen nog best wel een beetje mistig, maar dat trok snel op. Ik vond het overigens helemaal niet zo druk als verwacht, toen wij er in november 2017 waren.

Agra29

Agra36

Agra23

Entreeprijs & openingstijden Taj Mahal

De entreeprijs voor de Taj Mahal is 1000 rupee voor buitenlandse toeristen. Daar krijg je een flesje water bij. Zoals gezegd is de Taj Mahal geopend van zonsopgang tot zonsondergang, maar hij is gesloten op vrijdag. Lees hier meer informatie over het kopen van tickets, op de overheidswebsite van de Taj Mahal, inclusief waar je moet zijn en hoe je online tickets kunt kopen.

Agra24

De beste plek om de Taj Mahal zonsondergang te kijken

Goed, de zonsopgang hebben we gezien bij de Taj Mahal zelf, maar waar kun je het beste de zonsondergang kijken? Dat kun je het beste doen in Mehtab Bagh (entreeprijs: 300 rupee per persoon), het park aan de andere kant van de Yamuna-rivier. Er ligt aan de rivier een stukje grasland waar alleen koeien mogen grazen, en dan heb je rivier. Ik heb wel eens foto’s gezien dat die heel vies zou zijn, maar dat was echt niet het geval. Het was allemaal supermooi, en bijna idyllisch.

De zonondergang was mijn eerste ervaring met de Taj Mahal, de dag voordat we de zonsondergang zouden meemaken. En dat moment ga ik nooit vergeten. Toen wij er waren, was er bijna niemand, en zaten we in alle rust van het waanzinnige uitzicht te genieten. De zon ging onder, en het enige wat we hoorden was het geluid van koeienbellen en de call to prayer. Ik zat daar te kijken naar de Taj Mahal en ineens kwam het bij me binnen: ik ben gewoon in India. Ik heb een droom waargemaakt waar ik al tien jaar van droom. En het is net zo mooi als ik me voorstelde.

Agra17

Agra28

Agra35

Hoteltip in Agra

Wij verbleven in het Four Points by Sheraton in Agra. De kamers waren heel comfortabel, het ontbijtbuffet was echt heerlijk, en het ligt op slechts een kwartiertje rijden van de Taj Mahal. Zeker een aanrader.

Hoe vond jij de Taj Mahal bezoeken? En wat vond je van het Agra fort?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Linda | travellersoftheworld 20 december, 2017 - 19:38

Dit is echt een bucketlist item, het lijkt me prachtig! Mooie foto’s, de mist geeft het iets magisch

Plaats een reactie
Bianca 1 maart, 2018 - 19:23

Beautiful pictures! Shame we didnt get to see Taj Mahal from across the river.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter