Wat te doen in Amsterdam: 25 leuke tips voor een dagje uit (+ tips voor shoppen)

door Explorista

Ik vind het altijd heerlijk om Amsterdam te bezoeken. Onze hoofdstad zit vol met fotogenieke hotspots, historische plekken en gezellige terrassen. Amsterdam is veelzijdig en daarmee perfect voor een weekendje weg in eigen land.

Je vindt er wereldklasse musea, hippe restaurantjes, of bewonder de bijzondere grachtenpanden. Dompel je onder in het toeristische Amsterdam als ’toerist in eigen land’ of ga juist als een local op zoek naar de verborgen parels als historische gebouwen, boetiekwinkels en kleine cafeetjes. Laat je inspireren door deze reisgids met de leukste tips voor wat te doen in Amsterdam tijdens een dagje uit. Enjoy!

LEES OOK: De 18 mooiste plekken in Noord-Holland voor een dagje uit!

Bezienswaardigheden in Amsterdam

Bron foto

Westerpark

Het Westerpark is een van de vele mooie parken in Amsterdam. Bijzonder aan deze locatie is het bijbehorende cultuurpark Westergas. Je vindt daar toffe cafés, leuke restaurantjes, kunst en cultuur in verschillende vormen (musea, galeries).

Ook kun je de naam herkennen van verschillende Tv-programma’s die hier uitzenden (of uitgezonden hebben). Denk aan Pauw, Jinek en M. Zelf heb ik hier een keer een concert bijgewoond, en in de zomer genoten van drankjes in het zonnetje.

Grachtengordel

Amsterdam staat bekend om haar vele grachten. Je kunt ze eigenlijk niet missen wanneer je door de straten van de stad struint. De vele grachten zorgen voor fotogenieke plekjes en het is een goed excuus voor een mooie stadswandeling. De grachtengordel van Amsterdam staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor het ontdekken van de grachten vanaf het water. Kies dan wel voor het huren van een eigen bootje wanneer je liever niet hutjemutje tussen de toeristen zit. Altijd fijn, ik doe bijna elk jaar wel een boottochtje over de grachten. Sla de Brouwersgracht, Prinsengracht, Reguliersgracht en Herengracht niet over.

Bron foto

Paradiso

Paradiso zou je ook kunnen scharen onder de uitjes in Amsterdam, want deze voormalige kerk is inmiddels al vele jaren een van de poppodia in de stad. Wanneer er geen concert is waar je naartoe gaat, dan is het bewonderen van buitenaf absoluut de moeite waard.

Paradiso was oorspronkelijk van De Vrije Gemeente, maar werd uiteindelijk door een groep hippies gekraakt. Hierna werd Paradiso opgericht en stonden er bekende namen als Pink Floyd in de poptempel. Ook hier heb ik wel eens een concert bijgewoond, haha!

Beurs van Berlage

In de Beurs van Berlage worden regelmatig toffe exposities en congressen gehouden, maar bovenal is het een opvallende verschijning op je route van Centraal Station naar het centrum.

Dit rijksmonument is prachtig om te zien en organiseert ’s zomers ook allerlei wisselende activiteiten. Bekijk de agenda van de Beurs om te zien wanneer je er kunt dineren, geniet van voorstellingen of bijzondere exposities ziet. Laten we hopen dat ze het beeld van J.P. Coen snel weghalen van de gevel.

Bron foto

Concertgebouw

Een van de meest statige concertgebouwen van Nederland staat aan het Concertgebouwplein 2. Het Koninklijk Concertgebouw ligt tegenover Museumplein en is een van de best bezochte concertzalen voor klassieke muziek ter wereld. Oorspronkelijk gebouwd in 1888 en daarmee een prachtig gebouw om te zien, ook wanneer je er niet naar binnen kunt!

Je kunt hier trouwens ook een drankje doen, wat ik ook leuk vond.

Vondelpark

Het Vondelpark in Amsterdam-Zuid is een van de bekendste plekken in Amsterdam. Het park is al jaren een rijksmonument, wat betekent dat er goed voor gezorgd wordt.

Relaxed, want daardoor kun jij er uitgebreid picknicken, relaxen met vrienden, wandelen, hardlopen en fietsen. Het is geen oase van rust, zoals parken dat soms kunnen zijn, maar juist een levendige plek waar locals en toeristen allebei graag komen.  

Toch is het een heerlijke ontsnapping aan de drukte van een wereldstad, en ben je even lekker omgeven door groen. Ik vind het altijd een fijn plekje.

Jordaan

De Jordaan staat zeker in de top 3 van bekendste buurten in de hoofdstad. De – van oorsprong – volkswijk ligt centraal in de stad, afgebakend door de Prinsengracht, Brouwersgracht, Lijnbaansgracht en Leidsegracht.

Het is een gezellige plek om doorheen te lopen. Je wandelt er over de grachten, langs verstopte hofjes en bent er op de plek waar bekende namen als Rembrandt van Rijn, Jan Klaassen (jazeker, die van de poppenkast) en muzikanten waaronder René Froger, Koos Alberts, Johnny Jordaan en Lil’ Kleine woonden of opgegroeid zijn.

Koninklijk Paleis Amsterdam & de Dam

Wanneer je vanaf Amsterdam CS naar de winkelstraten loopt, dan passeer je op een gegeven moment het Paleis op de Dam en daarmee ook de Dam zelf. Het paleis wordt niet bewoond door de Koninklijke familie, maar als ontvangstpaleis gebruikt. Daardoor kun je het paleis ook bezoeken.

De Dam zelf is het grote plein wat voor het paleis ligt. Je kent het ongetwijfeld van de herdenkingen op 4 mei, die bij het Nationaal Monument gehouden worden. Leuk om even te zien, en vervolgens snel door te lopen, want het is hier altijd ontzettend druk met toeristen.

Bron foto

Begijnhof

Mijn favoriete minder bekende plekje in Amsterdam is het Begijnhof. Het Begijnhof is een hofje gesticht in Middeleeuws Amsterdam. Een van de weinige Begijnhoven in ons land (de ander vind je in Noord-Brabant).

Het diende als een gemeenschap/klooster waarbij zieken verzorgd werden en er onderwijs gegeven werd door ‘begijnen’. Je kunt het Begijnhof dagelijks bezoeken, maar let wel op de openingstijden. Er wonen nog steeds mensen, dus zorg dat je een beetje op je geluidsniveau let.

Museumplein

Het Museumplein dankt zijn naam ook daadwerkelijk aan de grote hoeveelheid musea die aan dit plein liggen. Onder meer het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Moco Museum staan hier. Met ook het Concertgebouw aan het plein is dit plein (en deels stadspark) een belangrijke plek in Amsterdam.

Niet alleen wordt het gebruikt voor recreatie, maar ook manifestaties vinden vaak plaats op het Museumplein (bijv. demonstraties, Koningsdag, Uitmarkt). Vroeger vond je hier ook de “I Amsterdam” letters, maar die zijn in 2018 verwijderd, en reizen nu rond door minder bekende delen van de stad om de drukte te spreiden.

De Pijp

Naast de bekende wijk De Jordaan is er ook nog De Pijp. De buurt, die ooit YY heette, ligt in Zuid en is een levendige wijk. In deze van oorsprong volkswijk wonen veel mensen van allerlei verschillende achtergronden bij elkaar.

Daardoor vind je bijvoorbeeld op de Albert Cuypmarkt (die vind je in De Pijp) de meest uiteenlopende producten uit allerlei verschillende werelddelen. Het is een gezellige wijk waar je je al snel op je gemak zult voelen.

De Oude Kerk

De Oude Kerk is het oudste monument van Amsterdam en ligt in hartje centrum. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd, maar heeft heel wat uitbreidingen en restauraties ondergaan in de eeuwen daarna. Het doet dus ook echt al eeuwenlang dienst als kerk.

Inmiddels is het echter ook een museum voor de hedendaagse kunst, waarbij je ook direct een kijkje krijgt in het bijzondere gebouw.  

Leuke uitjes in Amsterdam

Foto door Fred Romero via flickr

A’DAM Toren

De A’DAM Toren is een van de betere plekken voor een mooi uitzicht over de stad. Er zitten verschillende horecagelegenheden in het gebouw waar je met iets lekkers geniet van het uitzicht. Je kunt ook gewoon naar het panoramische skydeck, het 360 graden uitzicht bewonderen en zelfs op Europa’s hoogste schommel ‘Over The Edge’ schommelen. Ik sliep er al eens in het Sir Adam hotel.

Moco Museum

Aan het Museumplein ligt het Moco Museum met moderne kunst en streetart. De collecties wisselen, maar onder meer Banksy, Yayoi Kusama en Studio Irma zijn er te zien (geweest). Je krijgt een goed beeld van de collectie wanneer je op de site kijkt.

Bestel hier je entreekaartje

Foto door Loz Pycock via flickr

WONDR Experience

De WONDR Experience is een waar paradijs voor Instagramfans. Deze kleurrijke ervaring is gericht op het beleven van kunst en er niet alleen maar naar te kijken. Ga van de glijbaan, in de ballenbak, laat je verrassen door alle kleuren en zorg vooral dat je telefoon opgeladen is en je er foto-ready uitziet. Bekijk hun Instagram (@wondr.experience) en je snapt gelijk waarom.  

Bestel hier je entreekaartje voor WONDR Experience

TonTon Club

De TonTon Club is een speelparadijs voor volwassenen. Alleen dan niet vanuit het zoete perspectief zoals in de WONDR Experience, maar vanuit spelletjesperspectief. Met drie vestigingen in Amsterdam ben je altijd wel in de buurt van een club. De clubs staan vol arcades en binnen- en buitenspellen. Ieder in een eigen thema. Zo is de locatie West in een Japans thema en heeft Centrum een Pinball & Pizza vibe.  

Foto door Udo Geisler via flickr

Amsterdam Light Festival

Een uitje met een toeristisch randje, maar dat is het waard. Amsterdam Light Festival vindt jaarlijks in december en januari plaats in de binnenstad en de grachten. Kunstenaars van over de hele wereld creëren lichtkunstwerken speciaal voor het festival. Via vaste routes ontdek je kunstwerken en stadsverhalen. Extra leuk: andere locaties in de stad profiteren van de drukte ’s avonds door ook iets bijzonders te doen. ARTIS opent soms in de avonduren en ook Het Scheepvaartmuseum heeft speciale avonden.

NEMO Science Museum

In de basis een kindermuseum, maar zo’n iconisch gebouw met een hele toffe invulling en daarom toch een uitje voor volwassenen. Leuker dan dit wordt wetenschap en technologie namelijk niet. Met kinderen is het een must-visit, maar gegarandeerd dat je je er als volwassene ook vermaakt.

Bestel hier je entreeticket voor NEMO.

Varen over de grachten

Dit zou het meest toeristische uitje van de lijst kunnen zijn, maar leuk is het toch. De grachten van Amsterdam zijn echt een van de meest herkenbare plekken van heel Nederland. Er worden veel rondvaarten georganiseerd. Als je je eigen boot huurt, dan zie je Amsterdam vanaf een unieke perspectief, maar wèl zonder uitleg die je vertelt wat je links en rechts ziet.

Boek hier je grachtenrondvaart met audiogids

Rijksmuseum

De keuze uit musea is gigantisch in Amsterdam, maar het Rijksmuseum is daarbij zeker een van de topfavorieten. Na een grondige verbouwing – die van 2003 tot 2013 duurde – heropende het kunstmuseum haar deuren. Daarmee is niet alleen de kunst, maar ook het gebouw zelf zeer de moeite waard.

Je kunt je er makkelijk een hele middag vermaken, en ik beloof je dat niets je kan voorbereiden voor de Nachtwacht in het echt zien :-). Zó mooi.

Bestel hier je entreekaartje voor het Rijksmuseum.

Van Gogh Museum

Als Brabantse, is het museum over kunstschilder Vincent van Gogh natuurlik mijn favoriet. Ook deze ligt aan het Museumplein, en je vind er meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven die het leven van Van Gogh laten zien. Reserveer van te voren je kaartje, zodat je gegarandeerd een timeslot om te bezoeken hebt.

Bestel hier je entreekaartje voor het Van Gogh Museum

Stadsstrand Amsterdam

Amsterdam is inventief en heeft allerlei stadsstranden ontwikkelt, terwijl de stad niet aan de kust ligt. Ga ’s zomers voor zand en zon naar StrandZuid, Zwemstrand Sloterplas, Pllek of een van de vele andere strandlocaties. Drankje bij het restaurant scoren en voeten in het zand. Hallo zomergevoel!

Anne Frank Huis

Een van de Amsterdamse plekken die je niet mag overslaan is het Anne Frank Huis. Dit is een museum gebouwd rond het onderduikadres van de Joodse familie Frank in de Tweede Wereldoorlog (Prinsengracht 263). De plek waar Anne het wereldberoemde dagboek ‘Het Achterhuis’ schreef. Indrukwekkend om te zien.

Hortus Botanicus

Combineer een bezoek aan de Hortus met een van de stadsstranden en je vergeet bijna dat je ‘gewoon’ in Amsterdam staat. De Hortus Botanicus Amsterdam is een prachtige botanische tuin met meer dan 6000 tropische en inheemse planten. Je kijkt je ogen uit en geniet er van de rust midden in de stad.

Street art wandeling

Op zoek naar een originele wandeldate met jouw lover of beste vriendin? Ga dan op pad met de Street Art Speurtocht van Girls Who Magazine! Tijdens deze interactieve wandeling ga je samen op zoek naar 15 ‘verstopte’ street arts, loop je zo’n 10.000 stappen en geniet je onderweg van een drankje & hapje. Lees hier meer over de speurtocht.

Shoppen in Amsterdam

Shoppen zonder te weten waar je mee thuis komt? Dat doe je op een van de bekende Amsterdamse markten. Denk aan de Albert Cuyp, die maandag tot en met zaterdag de plek is voor alles. Van eten tot kleding, je vindt het hier. Naast de bekende Albert Cuyp zijn er nog veel meer markten te vinden. De leukste staan hieronder opgesomd.

Leuke markten in Amsterdam:

 • Waterlooplein (ma t/m za): de plek voor vintage items (kleding en interieur)
 • Noordermarkt (zaterdag): midden in de Jordaan rondsnuffelen tussen vintage kleding en allerlei snacks (sla ook de appeltaart bij Winkel 43 niet over)
 • IJhallen (1x per maand): de grootste vlooienmarkt van Europa
 • Sunday Market (zondag): moderne markt met veel mode, design en kunst

De ‘gewone’ winkels en boetiekjes kom je door het centrum van Amsterdam overal en nergens tegen. Gerichter shoppen? Bezoek dan onder andere de Utrechtsestraat, Haarlemmerstraat en vergeet ook de Negen Straatjes niet, mijn persoonlijke favoriet.

Winkels die je niet mag missen:

 • The American Book Center: een van de meest uitgebreide Engelstalige boekhandels in Nederland. Boekliefhebbers zijn hier uren zoet.
 • Anna + Nina: Toffe, kwalitatieve sieraden, maar ook voor kleding en interieur kun je hier terecht.
 • Mint Mini Mall: een boetiekwarenhuis(je) waarin je allerlei toffe spullen vindt. Als je nog een cadeau nodig hebt, dan slaag je hier zeker.
 • Geitenwollenwinkel: Duurzame, vegan kleding en accessoires.
 • Tony Chocolonely’s Super Store: Een museum meets winkel, waarin je alles leert over het concept achter Tony Chocolonely, exclusieve repen scoort en een eigen reep maakt.
Foto via hoteljakarta.amsterdam

Slapen in Amsterdam

 • Conscious Hotel Westerpark: Een mooi hotel in een monumentaal pand met een prachtige ligging aan het Westerpark. De beste plek wanneer je in de drukte van Amsterdam ook een rustpuntje zoekt.
 • Jakarta Hotel: Dit unieke, duurzame hotel is een tropische oase in hartje Amsterdam. Het hotel doet de naam eer aan met kamers ingericht in een Indonesische stijl. Met een ligging aan het IJ heb je een prachtig uitzit vanaf de Sky Bar op de 8e en 9e verdieping.
 • Volkshotel: Een superhip hotel in een het relaxte Amsterdam-Oost. Er is een cocktailbar, lobbycafé en een dakterras met 360°-uitzicht over de stad.
 • Faralda Crane Hotel: Uniek slapen in een voormalig havenkraan bij de NDSM-scheepswerf. Luxe suites en een verwarmd bubbelbad op het bovendek (met prachtig uitzicht).

Meer hotels in Amsterdam? Ontdek de top 10 mooiste boetiek- en luxe hotels in Amsterdam

Wat zijn jouw favoriete plekjes in Amsterdam?

Met dank aan:

Dit artikel werd geschreven met behulp van echte Amsterdamse locals! Met dank aan Kisha voor deze tips.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter