Brugge bezienswaardigheden: wat te doen in Brugge (+ goedkoop eten tips)

door Explorista

Het romantische Brugge is de ultieme stedentripbestemming als je wilt genieten van een prachtig Middeleeuws UNESCO-genoteerd stadscentrum vol mooie plekjes, heerlijk eten en fijne hotels. De Belgische stad ligt bovendien slechts op zo’n 2,5 uur rijden van Utrecht en is daarmee perfect voor een weekendje weg. Ik ben er geweest, en heb de stad helemaal uitgeplozen voor jullie op zoek naar de leukste tips voor dingen om te doen in Brugge! Het beste nieuws? Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar. Ik deel bovendien ook mijn beste Brugge tips op het gebied van goedkoop eten! Lees snel mijn uitgebreide reisgids voor Brugge.

Dit artikel werd oorspronkelijk in 2013 gepubliceerd, maar is in 2018 geüpdatet!

Bezienswaardigheden in Brugge

 

De Markt

Brugge’s rijke verleden als handelsstad valt hier goed te zien. Op het grote plein werd mijn blik vooral getrokken door het indrukwekkende Provinciaal Hof, waarnaast het VVV-kantoor gevestigd zit. De markt werd vroeger gebruikt als handelsplaats.

De Belfort

Dit is de vroegere opslagplaats van handelsgoederen, stamt al uit de dertiende eeuw en is gratis te bezoeken. De toren staat er ‘pas’ sinds de vijftiende eeuw. Het beklimmen van de 366 treden levert je een uitzicht over Brugge op. Ik vond het te duur en sloeg de beklimming over. Er stonden overigens ook erg lange rijen.

GotischezaalBrugge2

GotischezaalBrugge3

De Burg

Op dit plein, wat vlak naast de Markt ligt, trof ik niet alleen een paar angstaanjagend goede levende standbeelden, maar ook een bruiloft. Aan de Burg ligt namelijk het stadhuis, waar in de grandioze Gotische zaal nog steeds vrijwel elke dag stellen trouwen. De zaal bezocht ik voor €4 en deed mijn mond openvallen. Een gigantische zaal vol bladgoud en kleurrijke wandschilderingen die episodes uit de Brugse geschiedenis weergeven. Must see!

 

De Brugse Vrij

Mag je met hetzelfde kaartje bezoeken, waardoor het een goede deal is. De voormalige rechtbank van Brugge zit vlak naast het stadhuis, en ik betwijfel of ik ooit een groter contrast heb gezien dan deze. Waar de gothische zaal licht en glanzend is, is de Renaissancezaal in de Brugse Vrij donker en zwaarmoedig. Een massieve houten schouw zal veel Brugse misdadigers angst hebben ingeboezemd voor hun terechtstelling. Ik was plaatsvervangend bang.

 

Crowne Plaza

Dit hotel is een vrij onbekend historisch plekje voor toeristen. Schuin tegenover het stadhuis, aan de Burg, ligt dit hotel dat gebouwd is op de restanten van de gigantische St. Donaaskathedraal. De kathedraal, waarvan de bouw in 944 startte, werd na de Tweede Franse inval in 1799 afgebroken. Pas bij de bouw van het hotel werden de ruïnes ontdekt. Deze zijn nu gratis te bezoeken. Vraag het bij binnenkomst gewoon aan de vriendelijke portier. Kijk ook even naar de expositie erbij van spullen die gevonden zijn in de ruïnes; van een eeuwenoude munt tot een vijftiende eeuws graf met schilderingen.

VismarktBrugge

VismarktBrugge2

Brugse Vismarkt

De Brugse Vismarkt bereik je door tussen het stadhuis en de Brugse Vrij door te steken. Sinds 1745 wordt hier vis verhandeld, op doordeweekse dagen. Loop vooral de wijk door, ik vond er een heerlijke gezellig sfeertje hangen!

 

Walplein, Simon Stevinplein + De Halve Maan

Hier kun je leuk een hapje eten. Je vindt er bovendien ook de oudste brouwerij van Brugge: de Halve Maan. Lees meer over De Halve Maan in het gedeelte over restaurants.

 

Begijnhof

Het Begijnhof is klein, maar leuk. Het is een gemeenschap van pittoreske witgeschilderde huisjes uit de zestiende tot achttiende eeuw, waar nonnen wonen. Één van de huisjes, ‘het Begijnhuisje’, is ingericht als museum en bezoek je voor €2. Aangezien ik op mijn pinpas leef, en geen muntgeld had, moest ik overslaan. Wel was ik getuige van zingende nonnen in de Begijnkerk, wat ik heel sereen en intiem vond.

BegijnhofBrugge

BegijnhofBrugge2

BegijnhofBrugge3

Minnewater

Aangrenzend aan het Begijnhof ligt het Minnewater, waarschijnlijk de meest romantische plek van Brugge. Al is de mythe rondom het meer wel een beetje duister… Na het executeren van een bewindvoerder van Brugge in 1488 ligt er zogenaamd een vloek op het meer; er zullen voortaan als straf altijd zwanen rondzwemmen. Waarom zwanen? Het familiewapen van de beste man was een zwaan. Bewonder ze vanaf één van de pittoreske bruggen.

 

Volkskundemuseum

Het Volkskundemuseum ligt verder uit het centrum, maar de wandeling brengt je wel langs het leuke Jan van Eyckplein. Het museum is gevestigd in oude arbeidershuisjes en laat zien hoe de inwoners van Brugge in de achttiende en negentiende eeuw leefde. De decors zijn met veel liefde nagebouwd, en ik genoot er dan ook echt van. My kind of museum. De kosten zijn €4. Ga wel op een moment dat je nog fris bent. Het museum verdient je aandacht en geduld vanwege de geweldige details.

 

Gruuthuuzemuseum

Het Gruuthuuzemuseum was dicht toen ik er was. Eeuwig zonde! Maar achter het museum tref je een parkje dat je terugbrengt naar de Middeleeuwen, compleet met gracht, tuin en stenen bruggetje. Mijn trip terug in de tijd werd voltooid door twee jongedames die er dwarsfluit en viool speelden. Sprookjesachtig!

 

KoetsritBrugge2

 

MarktBrugge3

MarktBrugge4

Chocolatiers

Shoppen doe je in één van de vele winkelstraten. In het centrum struikel je overigens over de chocolatiers (ik las dat het er vijftig zijn). Het zou een misdaad tegen de mensheid zijn niet minstens een paar chocolaatjes te proeven.

 

Stadswal

Als laatste kun je op de oude stadswal de vier molens en oude stadspoort bewonderen. Vanaf de molens heb je een gratis uitkijkje over de stad. Ik rustte uit met het zonnetje op mijn gezicht in één van de parkjes ernaast, en voelde me even helemaal Oud Hollands thuis

 

Centrum van Brugge

En uiteraard: vergeet niet gewoon lekker door de wijken te struinen. Alles tussen de stadsmuren van Brugge is sfeervol en vaak zelfs middeleeuws sprookjesachtig. Sjok dus lekker rond, snuif sfeer en proef wat de stad voor gastronomische kunstjes in petto heeft.

MolenBrugge

MolenBrugge2

Goedkoop eten in Brugge

Bhavani

Op mijn eerste avond Brugge streek ik neer bij Bhavani aan het Simon Stevinplein. Een geweldig sfeervol zaakje met een prachtige open bar en subtiele Indiase details. Verwacht hier geen cheesy Indiase muziek op de achtergrond. Het is een kwaliteitsrestaurant. Kies een menu voor €35 of ga voor iets meer lowbudget. Ik at een vegetarische linzendahl met naanbrood en een drankje voor ongeveer €20. De huisgemaakte ijsthee die Meneer dronk was god-de-lijk. Ga dus vooral ’s middags op het terras zitten met een ijskoude homemade ijsthee.

 

Frites

Vlaamse frieten mogen natuurlijk niet ontbreken op een weekend België. Voor de Belforttoren staan twee frietkotten. Wij kochten bij de linkse en ik had absoluut geen spijt. Stevige frieten, niet te vet of te zout, en de mayonaise precies op smaak. Zelfs ik (geen fan van friet) genoot!

Brugge is één en al verleiding...

Bonbons

Brugge verlaten zonder bonbons te hebben gegeten is een misdaad. Één van de oudste chocolatiers vind je aan de Katelijnestraat: Sukerbuyc. Prijzen starten vanaf €4,40 voor 100g bonbons (ong 8 stuks). Probeer absoluut de lokale specialiteit: ’t Brugs Swaentje. Een bonbon in de vorm van een zwaan met een vulling van praliné, kletskoppen en duizend geheime ingrediënten (vermoed ik, want OMG). De melkvariant is lekkerder dan puur, waren Meneer en ik (puurlovers) allebei eens. Maar alle smaken zijn het proberen waard. En helemaal mooi: ze zijn zeven dagen per week open.

 

De Halve Maan

Bier drinken kun je eigenlijk maar op één plek doen in Brugge. Brouwerij de Halve Maan is de enige overgebleven originele brouwerij in Brugge, en biedt ook rondleidingen. Maar zo op het zonnige terras met een Brugse Zot, heb je niets meer om te wensen. Relaxte sfeer met veel jonge mensen.

 

Wafels

Wafels met slagroom en aardbeien; mijn raison d’etre samengevat in één gerecht. Mijn tactiek was simpelweg binnenlopen bij de zaak waarbij de wafels er het beste uitzagen. Ik mag dan geen wafelexpert zijn: deze waren superlekker. Een naam heeft het zaakje niet (ik kon het althans echt niet ontdekken), maar hij zit op de kruising van het Walplein en de Wijngaartstraat. Jammer: je moet extra betalen voor een vorkje, en mag alleen binnen zitten als je ook iets te drinken bestelt. Klantonvriendelijk dus. Maar wel een goed excuus om je wafel lekker buiten op te eten, aan het Minnewater bij de zwanen. En de wafel is het waard.

 

78518478

Foto van Booking.com

De leukste hotels in Brugge

 

€ – Naast het treinstation van Brugge ligt het ibis budget hotel. In slechts een paar minuten wandelen ben je in het centrum. Ibis kamers zijn altijd comfortabel, met fijne bedden en ondanks het prijskaartje van alle gemakken voorzien. Check hier de prijzen & beschikbaarheid.

€€ – You know me: ik hou wel van een origineel hotel. Daarom heb ik als midrange optie voor Boat Hotel De Barge gekozen. Jawel, een hotel in een boot op één van de kanalen van Brugge. Hoe gaaf is dat? De kamers zijn fijn en het eten wordt erg hoog gewaardeerd. Check hier de prijzen & beschikbaarheid.

€€€ – Het echte historische karakter zie je terug in de luxe hotelkamers van Hotel Die Swaene. Het hotel ligt midden in het UNESCO-centrum van Brugge en kijkt uit op een kanaal. Als je graag wilt voelen alsof je in een herenhuis uit de 17e eeuw verblijft, dan moet je dit hotel kiezen. Check hier de prijzen & beschikbaarheid.

 

Dat was mijn uitgebreide reisgids met tips voor Brugge! Al met al is Brugge echt een ontzettend leuke bestemming voor een stedentrip, of zelfs maar voor een dagje weg. Met deze bezienswaardigheden en lekkere eettips zul je je zeker een dag of twee kunnen vermaken!

Wat zijn jouw beste tips voor een weekendje in Brugge?

Header foto van  Libby PennerAfflink

 

Misschien vind je dit ook interessant

27 reacties

Linda 17 november, 2013 - 07:14

Leuk zeg! Ik ken Brugge (leuke kerstmarkt!) maar met jouw tips kan ik weer wat nieuwe dingen ontdekken!

Plaats een reactie
Over van alles en nog wat 17 november, 2013 - 10:55

Heel handig! Je hebt echt een leuke blog! X

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2013 - 13:59

Dankjewel :)

Plaats een reactie
Eva 17 november, 2013 - 16:23

Brugge wil ik ook echt heeeel graag nog een keer heen! Snel vriendje maar eens meesleuren :)

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2013 - 17:07

Doen! Je bent er echt zo :)

Plaats een reactie
Marlou 17 november, 2013 - 19:26

Geen weekend, wel gewoon twee dagen ;) Maar toen ben ik vooral snel doorgegaan naar de zee en heb ik in mijn (supergezellige) hostel gezeten, omdat Brugge zelf niet echt mijn ding was. Ik was er midden in de zomer, dus misschien dat dat het is… Maar ik herinner me echt alleen chocolatiers en Spanjaarden, en daar had ik snel genoeg van O:)

Maar het is er inderdaad wel echt prachtig! Vooral de grachten vond ik mooi (en dan weer vooral ’s avonds, als ze verlicht waren).

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2013 - 19:49

Ach, soms ligt een plek je gewoon niet zo. Ik was er ook midden in de zomer (begin juli) en het was vrij druk (ook spanjaarden!), maar ik vond het toch een heerlijke plek om te zijn. Ik vond vooral de winkelstraat erg druk, maar verder goed te doen. En ja, ik ben echt een beetje verliefd op Brugge. Erg mooi :)

Plaats een reactie
Marieke 17 november, 2013 - 20:33

Leuk stadje, hè? Ik ben er ook al twee keer geweest. Aanrader!

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2013 - 21:10

Jaaa! Brugge <3

Plaats een reactie
Marcella 18 november, 2013 - 15:52

Lijkt me een geweldige stad, ik wil d’r graag nog eens naartoe. Wat een leuke tips in je blog en zo uitgebreid ook! Tof, als ik ooit ga wordt het dankzij jouw tips helemaal top! Die zaal is echt onwijs prachtig! Als anders dan anders stedentripje is Edinburgh ook een aanrader trouwens!

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2013 - 16:33

Dankjewel! Wat lief :) Ik vond het echt heel leuk, en de bezienswaardigheden zijn ook helemaal niet zo duur, dus dat is fijn. Die zaal is inderdaad fantastisch. Ja, ik wil echt een keertje naar Edinburgh, ik hoor goede dingen over die stad!

Plaats een reactie
Michelle - Travel lifestyle.nl 18 november, 2013 - 20:25

Brugge is leuk! Heerlijke post :)

Plaats een reactie
Debby 19 november, 2013 - 14:15

Oh, die stad staat echt nog op mijn lijstje :D have fun in Kopenhaaageeeen <3

Plaats een reactie
Explorista 19 november, 2013 - 14:23

Dankjeweeeeeel. Nog twee nachtjes! (Of nouja, drie, als je die in de nachttrein meetelt..)

Plaats een reactie
Johanna 19 november, 2013 - 14:28

Ik mis in je rijtje belangrijke to-do’s toch echt wel het bier drinken! Ik was vorig jaar met mijn vriend in Brugge en nou moet ik zeggen dat ik normaliter niet echt bier drink, maar ze hebben er de meest verrukkelijke fruitbieren die je je maar kunt bedenken. Wij deden ook een rondleiding door de brouwerij van Brugse Zotte (is leuk wanneer je nog nooit in een brouwerij geweest bent, indien dat wel het geval is is het niet heel bijzonder). Maar wat ik écht het hoogtepunt vond qua biertoerisme was het kroegje ‘de Garre’. Niet heel bekend bij toeristen, piepklein (deed me denken aan kroegjes in Harry Potter-films) en in de kroeg wordt het bier gebrouwen wat ook daar geschonken wordt. Nergens anders ter wereld verkrijgbaar.

Plaats een reactie
Explorista 19 november, 2013 - 14:32

Hai Johanna! Ik heb de brouwerij Halve Maen wel degelijk even genoemd :) Maar ik vind bier drinken waanzinnig smerig, dus vandaar. Ik schrijf alleen uit eigen ervaring. Ik ben blij dat jij het wel lekker vond en zo naar je zin had. :)

Plaats een reactie
Lisette | Travellust.nl 4 april, 2014 - 10:59

Fijne tips en mooie foto’s! Ik ga in mei een weekendje naar Brugge, dus dit artikel bewaar ik even :D

Plaats een reactie
Baukje 23 december, 2014 - 14:55

Beetje laat, maar ik mis nog op je lijstje de Rozenhoedkaai, Sint Janshospitaalpark/Oude Sint Jan en het Arentshof!
Daarnaast kan ik het beklimmen van het Belfort zeker aanraden, je hebt een erg mooi uitzicht tot aan Oostende toe :)
In de zomer is het Koningin Astridpark leuk om te relaxen, en op ’t Zand (groot plein) is elke zaterdagochtend markt.

Verder heb je een goede samenvatting van Brugge gemaakt, erg leuk! Heb er een halfjaar gewoond dus grappig om het zo nog eens terug te zien. :)

Plaats een reactie
Explorista 23 december, 2014 - 15:13

Leuke toevoeging, dankjewel! En altijd welkom, er zullen altijd mensen zijn die nu pas naar Brugge gaan :-)

Plaats een reactie
Rondreizen.net 15 september, 2016 - 11:57

Brugge is een pittoresk stadje die je eigenlijk een keer gezien moet hebben. Vooral de grachtentocht vond ik een echte aanrader. Wij hadden destijds een erg toegewijde man die vanalles vertelde over het verleden van Brugge. Gelukkig hadden we geluk dat het ook mooi weer was. Nadien nog een heerlijk Belgisch biertje gedronken op het terras en vervolgens weer terug naar Nederland. Een echte aanrader voor een weekendje weg::).

Plaats een reactie
Mathilde 31 oktober, 2017 - 14:46

heel fijn gedaan

Plaats een reactie
Giovanni 19 maart, 2018 - 16:54

Zandfeesten in Brugge: 3 zondagen (juli-aug-sept) grootste antiek- en curiosamarkt van Vlaanderen. 5km wandel, kijk/koop plezier. Vlakbij het station of parkeren onder “Het Zand”. Gelegen aan de westzijde van de binnenstad. Ga lekker vroeg of beter nog maak er een heel weekend van.

2018
zondag 1 juli
zondag 5 augustus
zondag 23 september

2019
zondag 7 juli
zondag 4 augustus
zondag 22 september

Plaats een reactie
Caro 17 april, 2018 - 12:41

woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

groetjes

Caro

Plaats een reactie
Explorista 19 april, 2018 - 13:37

Hi Caro! Thanks :) Ik gebruik een Nikon D5300. De bovenste foto is niet van mij, die komt van een stock-fotowebsite, maar de rest zijn van mij. Geen speciale filters of iets dergelijks gebruikt.

Plaats een reactie
Sam 7 november, 2020 - 18:43

Leuke tips en heel volledig!

Als er nog één acitiviteit/bezienswaardigheid is die ik mag aanvullen, dan is dat het ‘Duvelorium’. Eigenlijk is dit een cafeetje helemaal boven in het Historium (een museum), maar het uitzicht dat je vanaf hier krijgt op de Grote Markt is echt wel de moeite waard!

Plaats een reactie
Explorista 8 november, 2020 - 01:33

Leuke tip, thanks Sam!

Plaats een reactie
David 6 juli, 2023 - 15:45

Bedankt voor deze nuttige tips! Zojuist een hotelletje geboekt en we gaan zeker de Halve Maan bezoeken. Een goed biertje gaat er altijd in. Zijn er nog meer brouwerijen die we echt niet mogen missen? Groetjes, David

Plaats een reactie

Laat een reactie achter