Cityguide Gent: 10 tips voor de perfecte trip

Gent68

Het is een doodnormale zaterdag en je besluit: Dit weekend heb ik niets te doen. Ik ga naar Gent. YOLO. Ofzo. En dan kan ik u meedelen: dat is een uitermate prima beslissing. Gent is hartstikke leuk, en goed betaalbaar. Maar daar ben je dan…. en je hebt geen idee wat je eigenlijk moet doen in Gent. En daar kom ik in het spel.

Hierbij mijn cityguide voor Gent met absolute must see & do’s!

Gent21

Gent24

Gent25

Gent26

Gent29

Gent32

1. Boottocht

Ik weet dat het erg toeristisch is, maar ik heb een grote liefde voor varen. Er is geen betere manier om een zonnige dag door te brengen, vind ik. Ja, je zit hutjemutje met twintig andere toeristen wiens dijbenen tegen de jouwe aan zweten, maar het heeft iets om een plek vanaf het water te bewonderen. En het mooie is dat je meteen een hoop leert over de geschiedenis van een stad, iets wat altijd mijn lievelingsaspect is van een stad bezoeken. Er zijn twee rederijen in Gent, en ik heb Rederij de Gentenaer uitgeprobeerd. Dat beviel prima, ze varen vaak op de dag, en je krijgt veel en duidelijke uitleg.

Gent27

Gent70

Gent71

Gent72

2. Belfort beklimmen

Niet te missen: De Belfort-toren is de meest opvallende van de drie kerken die op een rij gebouwd zijn in het centrum van Gent. De bouw startte in 1313 en over de jaren heen heeft de kerk verschillende ‘punten’ gehad. Soms van hout, soms van ijzer. Hoewel de naastgelegen Sint-Niklaaskerk eerst als uitkijkpunt over de stad diende, kwam die eer later de Belfort toe. De toren is te bezoeken, en zo leer je over de totstandkoming van het gebouw, en de maatschappelijke rol die hij nog altijd vervult. Godzijdank hóef je niet alle trappen zelf naar boven te klimmen, er gaat een lift. En bovenaan wurm je jezelf door een heel smalle gang buiten, met het mooiste uitzicht over heel Gent.

Je mag het schilderij niet fotograferen... sorry!
Je mag het schilderij niet fotograferen. Vandaar maar één foto… sorry!

3. Lams God

Geloof me… ik hou niet zo van kunst. Ik kan het best waarderen, maar met een middagje musea per jaar heb ik mijn portie ook wel weer gehad. Ik ben een barbaar, ik weet het. Maar gewapend met een CityCard Gent, waarmee je overal gratis in kan, en ongeveer twintig Gentenaren die stuk voor stuk in mijn hersenpan stampten dat dit schilderij de raison d’etre van Gent is. En dus sleepten we onze derrières de kerk in. En daar raakte ik bekeerd. Ik meen het. Wat een prachtig gedetailleerd schilderij is het. Bijna een foto, zo scherp, fel en rijk qua kleuren, veel verschillende taferelen, en zo’n mooi rijk schilderij. De audiotour die erbij komt vertelde precies waar alles in het schilderij symbool voor staat. En dan blijkt dat zo’n beetje iedere verfklodder een bedoeling heeft.

Gent22

Gent17

Gent67

Gent9

4. Centrum

Het stadscentrum van Gent is gezellig. Veel meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Zodra de zon schijnt komen alle Belgen uit hun grotten gekropen en strijken ze neer op een van de vele terrasjes om de zonnestralen in zich op te nemen, terwijl ze een Belgisch biertje achterover gieten. My kind of life.

Gent19

5. Neuzekes

Ik heb mijn anekdote over Neuzekes al eens eerder gedeeld, maar hieronder dan ook de video waarin ik ze proef. Let wel: ik heb van te voren geen idee wat het is en hoe het smaakt. Neuzekes zijn speciale snoepjes (zegmaar rustig: snoepen, zo groot zijn ze) vanuit Gent. Je kunt ze in vrijwel elke toeristenshop scoren, en je leert een stad altijd pas echt goed kennen als je de keuken kent, denk ik maar zo. Een hele zak Neuzekes is misschien wat veel van het goede (ze smaken wat chemisch, vond ik), maar één of twee mag je niet overslaan. De buitenkant van Neuzekes zijn hard, terwijl de binnenkant een soort gelei is. Omdat ze maar zo’n drie weken houdbaar zijn, worden ze niet geëxporteerd en vind je ze dus bijna alleen maar in België.

Gent60

Gent61

Gent62

Gent63

Gent64

Gent65

Gent10

6. Lunchen bij True Beans

Een website vol hotspots bijhouden lijkt me super glamourous, maar ook een hel. Want ik ben er namelijk niet goed in: de leukste en hipste tentjes van een stad vinden. De echte hipstertentjes, waar je biocola uit een theekopje drinkt met in de hoek opgezette dieren. Nou kent True Beans geen van dat alles, maar het is wel retehip. En ik liep er per ongeluk tegenaan toen Marieke en ik onderweg waren naar Gravensteen. True Beans was toen nèt vijf dagen open, en nog niet alle decoraties waren opgehangen, maar je kon meteen zien dat het een toptentje was. En proeven, ook trouwens. De clubsandwich met zalm was super, en bij de groene thee kreeg je naast een Neuzeke óók nog een koekje en een bonbonnetje. Klasse. (Contant betalen)

Gent48

Gent49

Gent51

Gent52

Gent53

Gent54

Gent55

Gent57

7. Gravensteen

Kasteel/Burcht Gravensteen heeft een echte kastelennaam (vind je niet?) dus dat kon van te voren al niet missen. Toen Marieke uitriep: hier ben ik al eens geweest! En daarna: Ik ben hier al twee keer geweest! kon dat twee dingen betekenen: A) het was geen memorabel kasteel, B) ze heeft een slecht geheugen. Gelukkig (sorry!) was het toch meer dat tweede, want ik heb zelden een kasteel gezien dat zo goed bewaard is gebleven. Het kasteel kent zijn eerste stuipstrekkingen al rond 850, maar het echte begin werd gemaakt vanaf 1180. En je ziet het er niet aan af. Waar ik normaal gesproken door ruïnes loop als een kasteel zo oud is, is dit helemaal bewaard gebleven. Prachtig. Daardoor kun je je goed inleven in hoe het leven in het kasteel moet zijn geweest. De handige informatieborden in elke ruimte kleurt dat beeld mooi in. Het meest interessante vond ik de martelkamer, waar een tentoonstelling was over middeleeuwse martelinstrumenten. Fascinerend!

Gent35

Gent41

Gent38

Gent40

8. Slapen bij Hostel Uppelink

Tsja. Je krijgt een topuitzicht vanaf burcht Gravensteen én vanaf de Belforttoren. Maar niets overtreft toch het uitzicht vanuit Hostel Uppelink op de stadskern van Gent, met haar drie prachtige kerken en oude huisjes met trapgevels langs de grachten. Het hostel is schoon, gezellig, verzorgd, en je slaapt er voor een schijntje. Lees hier mijn review!

Gent11

Gent13

Gent14

9. Bootjes kijken op de Graslei en Korenlei

What more can I say? Er is geen betere manier om een verloren uurtje door te brengen dan lekker naar water en voorbij tuffende bootjes te kijken. Ook leuk: de hele rij Gentenaren die met een ijsje aan de waterkant zitten te kletsen.

Gent16

Gent23

 

10. Foto’s maken op St Michielsbrug

Mocht je modeblogger willen spelen (zoals ik): dit is je hotspot. Of als je wat minder behoefte hebt je outfit op de foto te zetten, dan kun je ook gewoon lekker van andere dingen foto’s maken op de St Michielsbrug. Zonder twijfel de mooiste plek van Gent, en er zijn voldoende mooie dingen te zien om vast te leggen. Gent is een plaatje.

Ik was maar een volle dag in Gent, en dus heb ik ook veel niet kunnen doen. Als ik terug zou gaan, dan zou ik dit de de volgende keer zou doen: Een geschiedenistour, de kloosters bezoeken, Het Huis van Alijn ontdekken, en het Museum Dr. Guislain bezoeken: een museum over psychiatrie. Genoeg te doen in Gent dus! Zeker een aanrader voor een weekendje weg.

Gent28

Gent29

Gent47

Ben jij wel eens in Gent geweest?

16 comments

 1. Roshelle

  Dat ziet er zeker leuk uit! Ga ik onthouden!

  Beantwoorden

 2. Marieke

  Ja! Met jou, haha! Ik loop daar echt een pakezel te zijn, hihi. En dan mijn ‘okeeeeeeej’ in dat filmpje. Voorspelt veel goeds, haha! Het was leuk :)

  Beantwoorden

 3. Liese

  Ik woon hier tijdens de week en wat leuk om te lezen.
  En ik moet duidelijk eens zélf een toeristische tour doen, want het gravensteen bezoeken en belfort beklimmen heb ik nog nooit gedaan!

  Beantwoorden

 4. Annebelle

  Als ik ooit naar Gent ga, zal ik deze dingen onthouden :)

  Beantwoorden

 5. Sharrel

  Ik ben nog nooit in Gent geweest, maar wat ziet het er leuk uit! Ik ga een dagje Gent plannen na het zien van de foto’s.

  x

  Beantwoorden

 6. Bianca

  Ik was er maar kort! Een boottochtje lijkt me wel leuk!
  Die snoepjes zag ik ook overal maar het trok me niet zo. Waar smaakte het naar?!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ik vond het een beetje naar chemische aarbeienkauwgom smaken, haha!

   Beantwoorden

 7. Eva

  Toen ik nog klein was ben ik een keer in Gent geweest, ik vond he toen fantastisch. Nu ik deze foto’s zie weet ik waarom ik het toen fantastisch vond, en wil ik er zeker nog een keer heen. Heel leuk en leuk voor een weekendje!

  Beantwoorden

 8. I love Ghent

  Ik botste (als Gentenaar) op deze blogpost. Wat je neerpent is de perfecte toeristische ervaring van Gent (behalve True Beans – dat is ook spot waar vele locals gaan), maar niet wat Gent écht is. Het is te zeggen; toch niet hoe vele jonge inwoners de stad beleven..

  Aangezien je Gent enorm fijn vond: moest je je trip naar Gent nog eens overdoen en je wil insidertips (bars / restaurants / hang-outplaces / dingen om te doen & zien..); http://iloveghent.be. ;-)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Bedankt voor je toevoeging. Het lijkt me normaal dat je bij je eerste bezoekje aan Gent (ruim 1 dag) voornamelijk de toeristenervaring beleeft. En die beviel me prima!

   Beantwoorden

 9. Wendy

  Gent is zoooooooooooo leuk!!
  Ik ben er vorig jaar zomer geweest met een combipakket van Kras.
  Als je de volgende keer gaat zeker naar het huis van Alijn gaan! Maar eet ook een pannenkoek bij Gwenola’s (Voldersstraat 66). Eet ook een wafel bij PI (Groentenmarkt 2), bij de neuzenverkopers (als die er nog staan). Zeer lekkere wafels!
  De beste frieten schijn je te eten bij De gouden Sate, die zit net iets buiten het centrum!

  S avonds, na zonsondergang, is er een hele lichtroute die je kunt lopen door Gent, gaat door tot middernacht. Info daarover kun je krijgen bij de Tourist Info.

  Beantwoorden

 10. Nanda

  Wat had je goed weer!!

  Beantwoorden

 11. Klasine | Krealicious

  Gent ziet er echt heerlijk uit! Gauw maar eens naar toe ;-)

  Beantwoorden

 12. Linda | One Day Trip

  Ik ga dit weekend last minute naar Gent, dus heb een paar van je tips genoteerd :) Ben benieuwd of het ook in een winter een leuke bestemming is!

  Beantwoorden

 13. Marlene

  Ik ga volgend weekend naar Gent! Bedankt voor de tips, het heeft me op weg geholpen en ik heb er al veel zin in!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *