; Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur10 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

De blauwe stad van Rajasthan, Jodhpur, is één van de plaatsen die zonder twijfel wordt aangedaan tijdens een rondreis door Noord-India. Het is een kleurrijke chaotische stad, die barst van de prachtige bezienswaardigheden. Jodphur ligt in het noordwesten van India, en dankt zijn bijnaam aan de vele indigo-blauwe huisjes die je in de stad ziet. Waarom de stad overigens massaal blauwgeverfd is weet eigenlijk niemand precies. Dit zijn de beste bezienswaardigheden in Jodhpur die je niet mag missen!

Eerst wat achtergrond: Jodhpur stamt uit 1459, het was toen de hoofdstad van het koninkrijk met dezelfde naam. Vanwege de handige ligging tussen Delhi en Gujarat wist de stad uit te groeien tot een belangrijk handelscentrum, met als voornaamste focus opium en zijde. Inmiddels is ook de export van meubels een belangrijke inkomstenbron. Daarnaast is toerisme een belangrijke pijler.

Jodhpur1 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur2 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur8 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur3 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jaswant Thada

Jaswant Thada is een monument van wit marmer, net buiten het centrum van Jodhpur. Het is gebouwd door Maharadja Sahar Singh in 1899 om zijn overleden vader te eren. Het werd toen ook de plek waar de koninklijke familie gecremeerd werd. Het detail in het snijwerk van het marmer is absurd, zó gedetailleerd en mooi. Prachtig om hier rond te dwalen.

Jodhpur9 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur12 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur16 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur22 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Mehrangarh fort

De belangrijkste bezienswaardigheid van Jodhpur is natuurlijk het Jodphur fort, dat ook de officiële naam draagt van Mehrangarh fort. Dit is één van de belangrijkste en grootste vestingwerken en India. En het was ook één van mijn favoriete forten om te bezoeken, en ik heb er nu een hoop gezien in India. Het Mehrangarh fort zag eruit alsof het rechtstreeks uit Game of Thrones was komen lopen, en er was een hoop te bewonderen: kleding, kunst, stoffen, architectuur… Het fort was überhaupt heel goed onderhouden, en werd mooi schoon gehouden. Één van mijn favoriete dingen aan het fort waren de kleurrijke kamers met prachtige kunst en kleurrijke glas-in-lood ramen.

Dwaal door de straten

Om echt even helemaal op te gaan in de stad, zul je lekker rond moeten dwalen door de prachtige kleurrijke straatjes van Jodhpur. Zo bewonder je de blauwe huisjes van dichtbij. Je kunt makkelijk van het fort naar beneden lopen, de stad in.

Jodhpur30 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur31 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur29 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur28 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Sardar Markt

Op zijn Indiaas shoppen? Ga dan naar de Sardar Markt. Je betreedt de bazaar via een poort, en in het midden kun je de markt herkennen aan zijn klokkentoren. Op de markt vindt je van alles: kleding, eten, kruiden. Je kijkt je ogen uit bij alle kleuren, geuren en geluiden.

Jodhpur32 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Mandore Gardens

Onze chauffeur Anil bracht ons na een ochtend sightseeing in Jodhpur naar de Mandore tuinen, om even lekker te ontspannen. En dat was een goede tip! In dit park vind je een aantal prachtige tempels, een grote apenpopulatie, en lekker veel groen. Het is de perfecte escape uit het chaotische Jodhpur.

Is Osian een bezoekje waard?

Ik wilde ook nog even een klein stukje wijden aan Osian, een plaats zo’n zestig kilometer buiten Jodhpur. De stad is bekend vanwege zijn grote Jaïn tempel, en het is een bekende tussenstop op weg naar Jodhpur. Ik vond dit dus echt een verschrikkelijke plek. Het was grotendeels verlaten, maar omdat de plaats zo zwaar leunt op toerisme, was je als bezoeker echt een “target”. Toen we een zakje chips kochten bij een verkoper, stonden er op een gegeven moment letterlijk VIJF vrouwen naast ons te bedelen. Ook de tempel die we bezochten was raar. Er liepen door de hele tempel gigantische hekken, waardoor het net een of ander apocalyptische wereld was. Heel creepy allemaal. Ik zou Osian zeker overslaan als je de kans krijgt. En je hoort mij niet vaak zo negatief over een bestemming, maar dit vond ik echt geen leuke, prettige plek. Het was misschien wel de enige plek in India waar ik me een tikje onveilig voelde.

Jodhpur23 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

Jodhpur21 - Jodhpur bezienswaardigheden: de beste tips voor een bezoek aan Jodhpur

 

Dat waren mijn tips voor Jodhpur! Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Jodhpur?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

  1. Wat een prachtige foto’s weer! India trekt me eigenlijk helemaal niet, maar door jouw blogs wordt ik toch iéts nieuwsgieriger. Maar wat bizar, die laatste plek, dat je je zo onveilig hebt gevoeld. Naar! Gelukkig voor de rest vooral positieve verhalen :D

    | Reageer op deze reactie
    1. Ja inderdaad! Het was echt een soort absurdistische dystopische films haha. En wat leuk dat ik je toch een beetje kan helpen met je nieuwsgierig maken naar India ;-)

      | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring