Bikaner tips: de mooiste bezienswaardigheden in Bikaner

door Explorista

Voor veel reizigers in Rajasthan is Bikaner een beetje een nietszeggende tussenstop. Het staat op je route, want het ligt nu eenmaal tussen Jaipur en Jaisalmer in. Ik had er voor mijn reis nog nooit van gehoord. Maar toen ik er was bleek ik het één van de leukste steden van Rajasthan te vinden. Vanwege de spectaculaire haveli’s, het prachtig gedecoreerde fort, en het authentieke centrum. Hier zijn mijn tips voor Bikaner, en de allermooiste bezienswaardigheden die je écht niet mag missen.

Bikaner is van oudsher een handelsstad. Zijn handige ligging aan de zijderoute betekent dat de kamelenkaravaan al sinds het begin der tijden een tussenstop maakt in Bikaner, op weg naar Jaipur (of Jaisalmer, het is maar net vanuit welke richting je komt reizen). Bikaner steunt dus niet op toerisme, in tegenstelling tot andere steden in Rajasthan. Het steunt nog altijd op handel.

Bikaner5

Bikaner is zo’n beetje de wolhoofdstad van de wereld, als ik mijn gids mocht geloven. Veel daarvan is niet eens voor toeristen te koop, maar alleen voor modemerken en importeurs. Wat een verademing vond ik het om in Bikaner te zijn. Niemand probeert je iets aan te smeren, je hoeft niet te onderhandelen over de prijs van een riksja, en het is bedelaars heb ik ook niet gezien.  Prachtige bezienswaardigheden dan weer wel.

Bikaner8
Bikaner13
Bikaner10

1. Bikaner Fort

De belangrijkste bezienswaardigheid in Bikaner is het fort. Daar werd ik echt meteen verliefd op de waanzinnige decoraties. Bikaner is de geboorteplaats van de minitiatuurkunst (waarover later meer) waardoor het fort in de meest prachtige geschilderde muren heeft. De rijkelijk gedecoreerde binnenplaats kent ramen met een soort gaas ervoor, waardoor de vroegere koninginnen wel naar buiten konden kijken, maar mensen op het plein niet de vrouwen konden zien. Behalve dat het gaas gewoon gemaakt is van steen, en de beeldhouwkunst hier dus zó gedetailleerd is. Waanzinnig. Elke hoek van het fort is prachtig versierd. De inspiratie gíérde door mijn lijf toen ik dit allemaal zag. Ik geloof dat ik later een huis wil dat eruit ziet als een Indiaas paleis, haha. Van alle paleizen die ik in India gezien heb, staat deze toch zéker in de top drie qua schoonheid en kunst.

Bikaner22
Bikaner25
Bikaner27
Bikaner30

2. Oude centrum met prachtige haveli’s

De volgende stop moet het oude centrum van Bikaner zijn, waar alles al decennia, en misschien wel eeuwen, exact hetzelfde is. Niet gek, want de haveli’s zijn beschermd erfgoed. Daar mag je dus niets aan veranderen zonder toestemming. Haveli’s zijn rijkelijk gedecoreerde gevels van woningen, vaak bestaande uit hout of steen. Door de straten dwalen van Bikaner is net alsof je in een sprookje terecht bent gekomen. Even verderop kom je op een kruidenmarkt, waar het dagelijkse leven gewoon zijn gangetje gaat. Bikaner is veilig, maar doordat toeristen veel minder in Bikaner komen, merkte ik dat de mannelijke aandacht ook wel groter was dan in andere steden. Hoewel ik geen seconde onveilig ben geweest, vond ik dat wel het (enige) nadeel aan de stad: de aandacht was soms best intimiderend. De stad is echter echt geweldig als je een stukje écht India wilt zien.

Bikaner35
Bikaner37
Bikaner39

3. Bhandasar Jain tempel

Even verderop ligt nog een Jaen tempel. Ik kan er eigenlijk niet zo heel veel over melden, behalve dat ook deze weer bijzonder kleurrijk versierd is. Deze 15-eeuwse tempel staat zelfs om zijn kleurrijke kunst bekend. De religieuze stroming van Jaïnisme is een eeuwenoude Indiase religie, een stroming van het Hindoeïsme (als ik het goed begrijp). Met 8 tot 10 miljoen aanhangers is het één van de kleinste belangrijke wereldreligies. De religie is heel puur, en predikt tegen geweld. Ghandi was onder andere sterk beïnvloed door het Jaïnisme, waardoor non-violence ook een grote rol uitmaakte van de onafhankelijkheidsstrijd van India. Aanhangers van Jaïnisme zijn veelal ook veganistisch, vanwege dat vredelievende aspect.

Bikaner41
Bikaner42

4. Bikaner Miniature Arts

Bikaner is de geboorteplaats van de minitiatuurkunst, en in Bikaner vind je dan ook de koning van deze kunststroming. Er is één bepaalde familie (Swami) die al generaties lang toonaangevend is op dit gebied. De voorouders waren minitiatuurkunstenaars in het fort, en de huidige kunstenaars hebben een studio (Bikaner Miniature Arts) waar je langs kunt om de kunst in het echt te bewonderen, en natuurlijk een exemplaar te kopen.

In Rajasthan zal je op meerdere plekken miniatuurkunst verkocht zien worden, maar als je het dan toch wilt kopen, dan wil je dat kopen bij de persoon die in het Guiness World Book of Records staat vastgelegd met het kleinste schilderij ter wereld, of niet dan? Ik wel. Wij spraken zijn broer, die ons liet zien hoe de kunst gemaakt werd. Gewoon, met het blote oog. Hier kocht ik mijn allereerste kunstwerk, een prachtig miniatuurkunstwerk van een godin.

Bikaner is niet de stad met de meeste bezienswaardigheden, maar echt een perfecte stad om een dagje door te brengen als niet-toeristische tussenstop tussen Jaipur en Jaisalmer. Ik vond het in ieder geval echt een verademing, en stond mijn ogen uit te kijken van de gedetailleerde kunst die hier te zien is. Het inspireerde me enorm, en ik zou iedereen aanraden een tussenstop te maken in deze stad. Omdat Bikaner niet echt op toerisme draait, is het kopen van souvenirs hier ook stukken leuker, omdat je weet dat je gids je hier oprecht naar vaklieden brengt, en niet naar een of ander toeristenzaakje. Ik heb dus een prachtige sjaal gekocht, en een mooi kunstwerk, die allebei van superkwaliteit zijn, en onwaarschijnlijk mooi. Dikke tip.

Ben jij ook in Bikaner geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Robin 1 februari, 2018 - 17:49

Wauw, ziet er super mooi uit!
Ik ga dit onthouden mocht ik ooit naar India gaan.

Plaats een reactie
Rikkie 2 september, 2023 - 11:58

Zoals altijd lees ik de bezienswaardigheden en must do’s altijd nadien. Maar zoals je zegt het was niet toeristisch, eerlijke tuktuk chauffeurs, prachtige haveli. idd de moeite waard.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter