De meest populaire plekken voor digital nomads om te wonen en werken

door Explorista

Ik ben nu een paar maanden digital nomad, en dat bevalt best wel goed. Maar wat jullie misschien niet weten is dat ik al ruim anderhalf jaar de grootste community voor vrouwelijke digital nomads run. Maf hè? De groep groeit als kool, en dat zorgt ervoor dat ik het idee had om aan een aantal van de meest besproken onderwerpen een blogpost te wijden. Zoals vandaag: de meest populaire plekken voor digital nomads om te wonen en werken. Gebaseerd op de bestemmingen die ik in mijn groep het meest voorbij zie komen. 

Op bijna alle continenten, want helaas zijn er niet zoveel digital nomads die naar Australië en Nieuw-Zeeland trekken. Althans: wel om te reizen, maar het is niet zo dat er echt plekken zijn die bekend staan om het feit dat er massaal DNs (afkorting voor digital nomads) gaan wonen. Auckland in Nieuw-Zeeland is denk ik nog het meest populair voor dit soort doeleinden. Voor de meeste digital nomads is leven in deze twee landen te duur. Niet dat ze het niet kunnen betalen, maar ze wíllen niet zoveel betalen, omdat je op veel plekken voor minder geld ook heerlijk kunt leven.

Budapest10

Europa:

1. Boekarest, Roemenië

Dit zal je misschien verrassen, maar de Roemeense hoofdstad is erg populair voor digital nomads. Boekarest staat bekend om zijn súpersnelle internet (dubbel zo snel als Amsterdam, bijvoorbeeld). Daarnaast is het een leuke stad met prachtige bezienswaardigheden (het parlementsgebouw is één van de grootste gebouwen ter wereld), lekker eten, en een heel prettig prijsniveau. In de winter wordt het wel koud, maar in de zomer kun je erop uit en het prachtige land ontdekken.

2. Gran Canaria, Spanje

Een zonnig eiland in Europa, waar je kunt genieten van afwisselende natuur, goed internet, Spaans eten, en betaalbaar leven? Dat is Gran Canaria. Dit is vermoedelijk de meest populaire spot in Europa voor Digital Nomads, en je ziet veel nomads die klaar zijn met Azië naar Gran Canaria trekken, waar je een zelfde soort levensstijl kunt leiden. Andere populaire bestemmingen in Spanje voor digital nomads zijn Palma de Mallorca, Barcelona en Tarifa.

3. Budapest, Hongarije

Ken je Petra nog, die voor mijn site schreef? Die woont nu in Boedapest. Net als veel andere nomads. Budapest is een prachtige stad vol geweldige bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen. Het voelt aan als een heel westerse stad, afgezien van dat gekke taaltje wat ze daar spreken (wist je dat Hongaars één van de moeilijkste talen is om te leren)? Het deed me enorm denken aan Parijs qua architectuur. Combineer dat met snel internet, veel hippe initiatieven en een goed vliegveld, en je hebt een populaire bestemming. Lees hier mijn Boedapest tips voor een leuk weekendje in de stad.

4. Berlijn, Duitsland

De Duitse hoofdstad zou je misschien niet verwachten, omdat het qua prijsniveau wel iets hoger ligt dan veel van de plekken in dit artikel, maar ik zie om mij heen veel mensen in Berlijn wonen. Het is niet alleen een superleuke stad natuurlijk, het is ook een goede plek om te wonen als je graag in Europa wilt wonen. Je woont heel centraal, bijna in West-Europa, en dat voor een aanzienlijk lager tarief dan dat je dat in Amsterdam, Parijs of Londen zou kosten. Berlijn barst van de hippe hotspots, en alle leuke startups komen uit Berlijn. Om heel eerlijk te zijn begint het idee van een paar maanden in Berlijn steeds meer te kriebelen bij me. Lees hier mijn tips voor bezienswaardigheden in Berlijn.

Pai31

Azië:

5. Bali, Indonesië

Bali is momenteel de meest hippe bestemming voor digital nomads. En niet alleen omdat ik er ben (grapje). Echt… Bali is paradijs. De natuur is prachtig, de mensen zijn zo aardig, het eten is heerlijk, en je hebt er allerlei leuke cafeetjes om uit te werken. Er zijn ook co-working spaces speciaal voor digital nomads. En om af te sluiten is het er ook nog eens goedkoop. De meest populaire plekken om te wonen zijn Canggu en Ubud.

6. Chiang Mai, Thailand

De andere populaire hotspot voor digital nomads in Azië is Chiang Mai, een stad in het noorden van Thailand. Zelf heb ik er ook drie weken doorgebracht, en ik kan je vertellen: het is inderdaad een heerlijke plek. Minder warm dan Bangkok, relatief rustig, met fijne natuur, lekker eten en wederom een heel goedkoop prijsniveau. Het is hier makkelijk wonen. In allerlei hippe café’s zie je mensen werken op hun laptop. Ik schreef niet veel over Chiang Mai (ik was vooral druk aan het werk), maar wel over de tempel bovenop de berg en het lantaarnfestival dat ik bijwoonde. Bangkok is overigens ook populair voor digital nomads, maar zelf vond ik de stad iets te hectisch en warm om te wonen.

sebastien-jermer-27003

Noord/Midden/Zuid-Amerika:

7. Nosara, Costa Rica

In de Amerika’s zie je de trend dat mensen voornamelijk naar iets kleinere dorpen en steden trekken, aangezien grote steden over het algemeen nogal druk en chaotisch zijn en niet per sé de kwaliteit van leven zoeken waar digital nomads naar op zoek zijn. In Costa Rica is San José redelijk populair, maar de meeste nomads zie ik vooral in stranddorpjes. Een aantal populaire opties zijn Tamarindo en Puerto Viejo. De members in mijn groep zaten het meest in de omgeving van Nosara. Hoewel het internet hier niet geweldig is, kun je er wel surfen, genieten van de prachtige omgeving en goedkoop leven.

8. Medellín, Colombia

Medellín in Colombia wordt ook wel het Chiang Mai van het zuiden genoemd. En dan weet je genoeg. Deze plaats kent veel leuke werkplekken, heerlijk eten, veel dingen om te doen in Colombia zelf, en een goede expat-scene. Er is op heel veel plekken gratis wifi. Het is bovendien niet duur om te wonen. Ik zou er graag eens heen gaan, Joris is wel in Colombia geweest maar niet in Medellín.

9. Buenos Aires, Argentinië

Na Medellín lijkt Buenos Aires de meest populaire optie voor digital nomads in Zuid-Amerika. Niet gek… heerlijk weer, fantastisch eten, prachtige architectuur.. De stad wordt gezien als een heel Europese stad. En hoewel het echt niet zo is dat Europees altijd maar beter is, zijn Europese steden vaak wel iets leefbaarder dan de hectiek van Zuid-Amerikaanse of Aziatische steden. Buenos Aires is wel één van de duurdere locaties in Zuid-Amerika, maar dat levert dan ook iets op wat betreft een comfortabele levensstijl.

10. Playa del Carmen, Mexico

Mexico is samen met Thailand en Indonesië één van de meest populaire bestemmingen voor digital nomads. Ik kan me wel voorstellen waarom. Elke dag Mexicaans eten terwijl je lekker aan het strand kunt werken… leven in Mexico is vrij goedkoop. Als je dat combineert met een lekker weertje, dan trekken er massaal mensen naartoe die online werken. De omgeving rondom Tulum en Cancun is populair om te wonen en werken. Vooral Playa del Carmen is populair. Ik heb trouwens ook een hoop nomads gezien die in Mexico Stad wonen en werken.

marcelo-novais-264671

Afrika:

11. Taghazout, Marokko

Marokko is misschien niet de eerste plek die bij je opkomt als je denkt aan een populaire bestemming voor digital nomads. Dat is ook niet zo gek. Internet in Marokko is niet zo goed. Maar aan de kust vind je een aantal digital nomad plekken, zoals Essouira. De meeste nomads trekken echter naar Taghazout, een surfdorpje ten noorden van Agadir. Hier heb je ook een coworking plaats, bijvoorbeeld. Dit is vooral populair bij mensen die surfen een belangrijk onderdeel van hun levensstijl vinden.

12. Kaapstad, Zuid-Afrika

De laatste jaren zie ik steeds meer mensen (tijdelijk) verhuizen naar Kaapstad. En ik moet eerlijk zeggen: wij hebben het lang overwogen als eerste bestemming voor ons digital nomad avontuur. Het staat nog steeds erg hoog op de wensenlijst. De stad heeft betaalbare woonruimte, en barst van de hippe cafés en restaurants. Het ligt aan het strand, omgeven door prachtige natuur, en het is een geweldige uitvalsbasis om de rest van Zuid-Afrika (en het Afrikaanse continent) te bezoeken.

Waar zou jij als digital nomad willen wonen?

Foto’s van mij of via Unsplash.

Misschien vind je dit ook interessant

7 reacties

Robin 28 januari, 2018 - 09:38

Kaapstad❤️. Ik wil zo graag terug naar Zuid-Afrika.

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2018 - 14:48

Ik zou er zó graag eens naartoe gaan!

Plaats een reactie
Amanda 28 januari, 2018 - 16:50

Ik denk dat Bali inderdaad wel heel relaxt en leuk is om te werken als Digital Nomad!

Plaats een reactie
Explorista 29 januari, 2018 - 14:49

Ik kan het je 100% aanraden :-)

Plaats een reactie
Sophie 29 januari, 2018 - 15:15

Kaapstad lijkt me ook heel gaaf!

Plaats een reactie
Danique 30 januari, 2018 - 17:18

Fijne bestemmingen! Bali lijkt mij heerlijk om te werken. En ik ben dan toch een van die uitzonderingen, want in maart vertrek ik naar Nieuw-Zeeland voor een jaar. Al moet ik wel zeggen dat ik in NZ ook ter plekke wat wil gaan werken, maar dit wil ik combineren als digital nomad.

Plaats een reactie
stephanie 15 april, 2018 - 15:47

Oh ik vond Chiang Mai echt fantastisch en ik kan me goed voorstellen dan bloggers daar willen wonen.
Bali en Kaapstad klinken ook erg gaaf :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter