;

Kosten & prijzen: Hoe doe je een safari in Kenia goedkoop?

door Explorista

In Budget Bucketlist behandel ik iedere maand een locatie die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat, maar waarvan gedacht wordt dat een nier verkopen de enige manier is om er te komen. Explorista zoekt uit hoeveel een locatie daadwerkelijk kost, en hoe je het op een manier kunt aanpakken dat je de reis van je dromen maakt met al je organen intact. Dit keer: relatief goedkoop Kenia, één van de mooiste landen in Afrika en misschien wel de wereld!

Door ExploristaTeam.

Als je Kenia zegt, dan zeg je échte natuur: savanne en steppes, De Leeuwenkoning en natuurlijk safari. Maar als je safari zegt, zeg je dan niet eigenlijk “dure droomreis voor gepensioneerde artsen en renteniers?” Nee! Natuurlijk kan je een safarireis zo duur maken als je zelf wilt en kost een georganiseerde groepsreis voor een week minstens €2000. Maar een reis naar het bekendste land van Oost-Afrika, met haar overweldigende, pure natuurschoon dat we allemaal kennen van films en televisie, hoeft echt niet een maandsalaris te kosten.

Kenia heeft een ontzettend rijke en oude geschiedenis. Veel van de alleroudste menselijke resten zijn in de regio gevonden, waardoor Oost-Afrika ook wel de geboorteplaats van de mensheid wordt genoemd. Toch is het land zelf nog maar een halve eeuw oud: tot aan het begin van de jaren ‘60 was Kenia een Britse kolonie, en nog steeds maakt het land onderdeel uit van het Gemenebest. De hoofdstad is Nairobi, wat met 6.5 miljoen inwoners een van de grootste metropolen van het continent is. Het oostelijke kustgebied van Kenia is overwegend moslim, maar de binnenlanden zijn protestant of christelijk, en in Nairobi staat er zelfs een synagoge. Vorst komt eigenlijk niet voor en de temperaturen schommelen het hele jaar tussen het comfortabele ‘dunne zomerjas’ en het interessante ‘eerste cirkel van de hel’.

Van alle landen in Sub-Saharaans Afrika is Kenia een van de meest ontwikkelde, en een van de meest veilige om te bezoeken, en heeft het samen met Gambia, Tanzania en Zuid-Afrika de beste voorzieningen voor toeristen. Klinkt dat goed of klinkt dat goed? Dus pak je koffers maar tevoorschijn en koop een extra SD-kaart voor je camera, want die ga je sowieso nodig hebben!

2. SECOND

GOEDKOPE VLIEGTICKETS NAAR KENIA

Gelegen op een afstand van zo’n 7000 kilometer hemelsbreed is het vliegtuig vanzelfsprekend de enige optie om in Kenia te geraken (behalve als je de roadtrip van je leven wilt maken). Volgens Skyscanner is het goedkoopste retourtje van Amsterdam naar Nairobi al vanaf €353 te boeken. Moet je wel even overstappen in Cairo.

3. THIRD

Vanaf Nairobi is het ongeveer 4.5 uur rijden naar het bekendste nationale park van Kenia, de Masai Mara. De eerste 3 uur hiervan rij je op de enige snelweg van het land, die tweebaans is, midden door dorpen kruist en waar snelheidsdrempels liggen, en de laatste anderhalf uur mag je tachtig kilometer lang over een onverharde zandweg hobbelen. Het is dus niet een ritje dat je onderneemt als je net 9 tot 11 uur klem in een vliegtuig hebt gezeten en een hotelovernachting in Nairobi na aankomst is geen overbodige luxe. De stad zelf is ook zeker een bezoek waard, maar wees waakzaam: de bijnaam ‘Nairobbery’ is niet voor niks zo goed ingeburgerd ;)

De prijs van een middenklasse huurauto voor 8 dagen vanaf de internationale luchthaven Jomo Kenyatta in Nairobi komt neer op €400 inclusief alle belastingen, verzekeringen.

Benzine kost in Kenia gemiddeld €1.10 per liter, en zodoende ben je bij een bescheiden gemiddelde van 1 liter per 14 kilometer zo’n €43 kwijt voor een retourtje Masai Mara. Daar komt ook nog bij dat je binnen in het safaripark behoorlijke einden zal rijden om de hele Big Five te zien, en tijdens je tijd in Nairobi ongetwijfeld ook de auto zal pakken voor boodschappen en sightseeing. Laten we er alles bij elkaar €80 van maken.

4. FOURTH

HOEVEEL KOSTEN HOTELS IN KENIA?

Accomodaties zijn iets waar je in Kenia echt op kan besparen. In Nairobi heb je al een bed in een goed aangeschreven hostel met gratis wifi en parkeren voor €7 per persoon per nacht, of een privékamer in een ietwat achenebbisj hotel voor €28. In de nationale parken zelf is overnachten (zoals verwacht) absoluut onbetaalbaar; denk maar gerust aan €400-€600 per kamer per nacht. Gelukkig weten de lokale entrepreneurs zelf ook dat deze exorbitante prijzen voor de meeste toeristen niet binnen handbereik liggen.

Enkele kilometers van de ingang van elk park zijn een grote variatie aan betaalbare accommodaties te vinden. Zo is er op een kwartier rijden van de Masai Mara entree al een luxe tentenkamp waar je kan slapen vanaf €33 pppn. Het is ook nog best een romantisch idee, slapen in een tent op de savanne, met alleen een stuk stof tussen jullie en de sterrenhemel… totdat een bepaalde achtpotige nachtelijke bezoeker ook tussen de lakens kruipt om je te vergezellen. Maar je komt tenslotte toch ook naar Afrika voor the exotic wildlife? ;)

Boek hier een betaalbaar hotel in het Masai Mara Park.

5. FIFTHHOEVEEL KOST ETEN IN KENIA?

Eten is in Kenia niet erg duur. Je scoort al een maaltijd in een goedkoop lokaal restaurant voor €4. Als je liever driegangen uit eten gaat, moet je rekenen op zo’n €22 per persoon.

Als je een accommodatie boekt met keuken kun je zelf koken. Scoor je producten op lokale markten met verse producten en kleine winkeltjes. De prijzen liggen wel verrassend hoog, ongeveer vergelijkbaar met het Nederlandse prijsniveau. Waarschijnlijk komt dit ook door het kenmerkende uiterlijk van de gemiddelde toerist: bergschoenen, rugzak, een cameratas en cargoshorts.

6. SIXTH

HOEVEEL KOSTEN EXCURSIES IN KENIA?

De Masai Mara is eigenlijk net als de Efteling: de grootste toeristentrekpleister in het zuiden van het land, en daardoor ontzettend duur om te mogen betreden. Entree tot het nationale park is omgerekend maar liefst €64 per persoon per dag, plus nog eens €5 voor je auto. Omdat je natuurlijk wel de hele Big Five wilt zien (en als je timing goed is, de massale wildebeest trek over de Mararivier), zijn drie volle dagen wel nodig. Ka-ching! Misschien klinken drie dagen zelfs als heel weinig, maar geloof me als ik zeg dat gewenning aan de wonderen om je heen heel snel optreedt, en de ene zebra eigenlijk precies gelijk is aan de volgende.

7. SEVENTH

In de omgeving van de Masai Mara kan je voor €25 ook een van de vele traditionele (maar noodgedwongen gecommercialiseerde) Masai dorpen bezoeken, en de traditionele levenswijze van de grootste stam van Kenia bewonderen. Eenmaal terug in Nairobi zijn er genoeg musea en attracties om te bezoeken, en daarvoor kom je met €50 per persoon een heel eind. Op de terugweg vanaf de Masai Mara is het een kleine omweg van twee x 30 minuten naar Naivasha. Direct tegen die stad aan ligt een werkelijk prachtig meer, waar je voor €20 een boottocht kan maken dwars door kuddes nijlpaarden heen naar Crescent Island. Een groen en bosrijk eiland waar je op een tiental meters afstand van giraffes en zebra’s kan wandelen. Een mooi einde van de reis, want in de Masai Mara mag je tijdens de ‘game drives’ niet de auto uit!

Totaal aan bezienswaardigheden: €295 per persoon

8. EIGTH

Dit artikel is geschreven door Wesley Pechler. Volg hem op Instagram: https://instagram.com/wesleypechler

Misschien vind je dit ook interessant

16 reacties

Ilse 7 januari, 2016 - 13:02

Poeh, toch ietsjes te duur voor mij, helaas. :-)

Plaats een reactie
Nathalie 7 januari, 2016 - 22:12

Ik hou van Afrika en vind Kenia fantastisch. Heb je de kans om dit land te ontdekken; doen! Het is de Lion King in het echt. Maar zelf een auto huren en gaan rondrijden (door safariparken)? Nope! Helaas is Kenia niet zo veilig als de zuidelijker gelegen Afrikaanse landen. Ik zou echt niet op mijn veiligheid besparen. Tenzij je met een groep reist, maar dan nog is een guide héél fijn hier. Slapen in een tent is supergaaf tijdens deze reis. Zelfs als je -net als ik- kan brullen als een leeuw als je iets 8-pootigs ziet ;)

Plaats een reactie
Wesley Pechler 7 januari, 2016 - 22:33

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf Kenia ook gewoon op een 8-daagse georganiseerde safari heb verkend (samen met/op kosten van mijn vader, toch leuk als je ouderlijk huis na hun scheiding met een dikke winst wordt verkocht haha), maar ik zou zeker open staan om het de volgende keer zelf met een huurauto te ontdekken! Ik zou het niet zo snel als vrouw alleen aanraden (of ik zelf als homo alleen ooit doen), maar met een grote sterke man erbij en een gezonde dosis verstand zou het op deze touristische route geen problemen moeten opleveren, mijns insziens.

Zolang je aardig bereisd bent en goed kan rijden, waarom niet? Ik heb vrienden die gehitchhiked hebben door Kenia (all the way naar Zuid-Afrika), een andere vriend die er in de jaren ’90 meerdere keren alleen met een huurauto op pad is geweest, en ken genoeg reisblogs die hetzelfde hebben gedaan. Maar inderdaad, niet iets wat je zomaar doet zonder goed bij na te denken.

Plaats een reactie
Jessica 7 januari, 2016 - 23:59

Pfoeh dat is toch wel een flinke prijs! Het is niet zo duur in alle Afrikaanse landen toch? (al heb ik wel gehoord dat bijvoorbeeld de gorilla trektochten in Uganda ook al snel 500 euro zijn). Maar het klinkt wel heel erg gaaf! :)

Plaats een reactie
Wesley Pechler 8 januari, 2016 - 12:42

Ik ben bang dat deze prijzen wel toonaangevend zijn voor alle landen in Sub-Saharaans Afrika. De Arabische landen in Noord-Afrika zijn goedkoper, maar daar kan je dan ook niet op safari. Het hoge prijsniveau komt doordat de landen heel goed weten wat voor uniek natuurschoon ze bezitten, en er daardoor hoge prijskaartjes aan hangen. Zoveel toeristen komen er nou ook weer niet (nog veelal de 1%), en ze weten dat als mensen 500-1000 aan vluchten uit kunnen geven, een paar honderd voor parkentree ook geen probleem moet zijn. Een ballonvaart boven de Masai Mara tegen de opgaande zon was ook 500 (!!!) euro, en dat voor één dagdeel! Per persoon!

Plaats een reactie
Leoni - justtravelme 8 januari, 2016 - 11:01

Zo dat is niet goedkoop. Ik hoop ook zeer binnenkort een keer naar Afrika te gaan en daar een weekend op safari te gaan, maar dan hoop ik echt een stuk minder kwijt te zijn dan je hier noemt (ook al is dit voor meer dagen).

Plaats een reactie
Wesley Pechler 8 januari, 2016 - 12:39

Vanaf waar wil je een weekend op safari gaan? Het is bijvoorbeeld goedkoper mogelijk vanaf Gambia, maar dan kom je in een soort Safaripark Beekse Bergen terecht (Fathala Game Reserve) dus dat telt niet echt. Vanaf Mombasa/Nyali heb je safariweekenden naar Tsavo Oost of West, maar daat betaal je voor 3 dagen ook minstens 300-400 euro pp (incl vervoer/overnachting/entreegelden/halfpension) en aangezien je dan nog je reis van en naar Mombasa moet kopen en daar een accomodatie, komt het op een vergelijkbaar bedrag neer. Afrika is helaas heel duur voor toeristen!

Plaats een reactie
Nelleke 21 januari, 2016 - 20:29

Hier zijn nog wat tips om je Afrikaanse avontuur wat goedkoper te houden.

Plaats een reactie
Natalie 4 maart, 2016 - 01:56

Ik hou van Kenia en hebben er meerdere malen geweest. Goede ideeën en tips!

Plaats een reactie
Jurgen De Cock 17 januari, 2019 - 11:41

Hoi Nathalie, we zijn een gezin met drie kinderen(7,11,14) die graag zouden rondtrekken in Kenia en Tanzania met een 4x 4 jeep dubbele roof top tents. Kan je me een betrouwbaar adres doorgeven en eventueel zeggen waar we zeker moeten op letten.

Alvast bedankt Jurgen

Plaats een reactie
Inez Wilbrink 3 november, 2016 - 21:00

Ik heb deze zomer een trip georganiseerd voor 4 reizigers. Wij hebben goed geslapen….tented camp tot Thomson Falls hotel.
2 weken was de reis. incl Samburu Game drives, Nanyuki ( mt Kenya) , Thomson Falls, Nakuru NP gamedrives, Naivasha boot trip en fietsen Hells Gate NP, Masai Mara 3 dgn gamedrives. Amboseli ( Kilimanjaro ) Gamedrives. Big five gezien en nog veeeeel meer.
Voor 100 us per persoon per dag. Inclusief Alles. Entree parken, Eten drinken, slapen, transport, chauffeur en begeleiding door mij ;-)
Het ticket Nairobi moet je nog zelf kopen.

Plaats een reactie
M 30 december, 2016 - 22:12

Hallo Inez,

Wij, 2 volwassenen en 2 kinderen van 12 en 14 jaar, zijn aan het kijken of een vakantie in Kenia volgend jaar zomer in ons vakantie budget past. Je geeft aan 100 dollar pp per dag kwijt te zijn voor 2 weken. Aangezien we met kinderen reizen is onze vraag welk bedrag we voor de kinderen moeten incalculeren ?

Gr. M.

Plaats een reactie
Inez Zondag 15 december, 2017 - 18:45

Wij hebben ongeveer dezelfde plannen. Komende zomer willen we met onze drie kinderen van 21, 18 en 12 jaar een tour maken door Tanzania en Kenia om de laatste dagen bij de tanken op het strand van Zanzibar. Heb je tips om het enigszins betaalbaar te houden? Een paar dagen kamperen is altijd leuk, maar wat variatie en soms een zwembad zou ik geen straf vinden… dank alvast!

Groet, (andere) Inez

Plaats een reactie
Inez Wilbrink 27 mei, 2017 - 22:11

Sorry voor het late antwoord. Ik kijk hier bijna nooit…..
Voor de kinderen zal het iets goedkoper zijn qua entree gelden voor de nationale parken. Wanneer een volwassen 60 us betaald, zal een kind 35 betalen.
Qua overnachtingen, zal het niet heel veel uit maken qua prijs. Soms is er iets van een korting bij een tentet camp.
De vliegtuigticket voor 12 en 14 jaar is zelfde prijs als volwassenen.
Je hebt geen Visum nodig voor je kinderen ( dat scheelt ook weer 2x 50,00)
Groetjes Inez

Plaats een reactie
Explorista 6 juni, 2017 - 13:50

Dankjewel voor je toevoeging <3

Plaats een reactie
Pieter Hazenoot 10 februari, 2019 - 17:26

Ik heb nog een vraag over het huren van een auto. Op de meeste sites staat dat ze verhuren vanaf 25 jaar. Waar heb jij een auto verhuurder gevonden vanaf 23 jaar?

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.