2015 in reizen: alle cijfers en landen op een rijtje | Jaaroverzicht 2015

door Explorista

Twee keer knipperen met je ogen en het jaar is voorbij.. huh?! Ik heb het idee dat 2015 echt voorbij is gevlogen. Het was voor mij een fantastisch jaar, met een aantal dieptepunten, maar vooral heel veel hoogtepunten. Zo maakte ik een aantal heel gave reizen, werd mijn bedrijf zo succesvol dat ik inmiddels een aantal freelancers voor me heb werken, groeide deze blog door, en verhuisde ik op het nippertje naar mijn favoriete stad: Londen!

En volgend jaar wordt nóg mooier als ik alle plannen voor de blog, het bedrijf, mijzelf en reizen mag geloven. Maar daarover snel meer :). Op deze laatste dag van het jaar kijken we eerst maar eens terug naar 2015, en alle reizen die ik daarin maakte.

De cijfers

In 2015 ben ik 19x op reis geweest (!) naar 13 verschillende landen. Daarvan waren er 5 nieuw voor me (Ierland, Kroatië, Slovenië, Bosnië en Montenegro). Dat betekent dat ik dus heel veel terugkeer naar landen en plekken waar ik al vaker geweest ben! Ik ging 3x op reis in Nederland (De Efteling en 2x Friesland), 2x naar België (Antwerpen), 3x naar Spanje (Barcelona/Lloret de Mar, Urdaibai en Valencia), 2x naar Duitsland (München/Slot Neuschwanstein en Harz gebergte) en 6x naar Londen (eigenlijk zeven keer, maar de laatste twee hebben te maken met mijn verhuizing en die tel ik als één keer).

In totaal was ik 106 dagen in het buitenland (inclusief de laatste 2,5 week in December dat ik in Londen woonde). Even de gepaste reactie hierbij:

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dat houdt dus in dat ik ongeveer 9 dagen per maand in het buitenland zit. Als ik mijn verhuizing hiervan aftrek dan zat ik 89 dagen in het buitenland, en dus ongeveer 7,5 dag per maand in het buitenland. Wow!

Dan nu de verschillende bestemmingen uitgelicht (niet per se op volgorde van bezoek):

België – Antwerpen:

Antwerpen25

Antwerpen is een stad waar ik me altijd enorm thuis voel. Ik groeide op in West-Brabant, op ongeveer een kwartiertje van de Belgische grens, dus ik kwam als tiener regelmatig in Antwerpen om te winkelen (5 H&Ms in één winkelstraat? Tienerhemel!). Dit jaar kwam ik er twee keer: een keer voor een dagje dierentuin (omdat ik zo graag mijn verjaardag in het buitenland wilde vieren, als verrassing van mijn vriend, haha), en de andere keer op uitnodiging van een hotelketen. Het was ijs- en ijskoud, maar ik kijk wel terug op een weekendje vol heerlijke culinaire ontdekkingen (een chocolademelk-café? Uh, yes please!)

Nederland – Efteling:

Of ik de Winter Efteling wilde komen uitproberen voor een weekendje? Nou, natuurlijk. Ik hou wel van een pretpark, en ik vond het leuk mijn kinderdroom van eens in het Eftelinghotel verblijven waar te kunnen maken (het maakte inderdaad alle beloftes waar, de kamers zijn een sprookje). Ik had een fantastisch weekend, en zou het iedereen aanraden. Maar het was tevens de plek waar ik het meest moeite had met mijn voorrecht, om als reisblogger soms gratis op plekken uitgenodigd te worden. Ik zat daar, op uitnodiging en compleet in de watten gelegd, tussen de mensen die zelf de volle prijs moesten betalen voor gezintickets (rustig €150+ voor een dagje), en daar had ik het eerlijk gezegd even heel moeilijk mee. Ik weet hoe hard mensen moeten werken voor hun geld, en voor zo’n uitje, omdat ik zelf ook ooit helemaal blut was. Ik weet dat het niet voor iedereen weggelegd is. Ik voelde dankbaar, maar ook schuldig.

Dat reizen niet voor iedereen is weggelegd, is iets waar ik me altijd van bewust ben, en ook de reden waarom ik reizen nooit als vanzelfsprekend zie. Het is waarom ik ernaar streef jullie altijd van het beste budget-reisadvies zal voorzien. We werken allemaal hard voor ons geld, dus ik wil dat jullie daarvoor de beste ervaringen krijgen. Dat is mijn ultieme doel. Hoewel ik mijn samenwerkingspartners heel dankbaar ben, sla ik steeds meer samenwerkingen af. Ik betaal steeds vaker liever mijn eigen reizen. Het drukt me goed met de neus op de feiten wat betreft de realiteit van de kosten van reizen, iets wat in mijn optiek heel belangrijk is als je blogt over budgetreizen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit gesponsorde reizen aan zal nemen (soms krijg ik gewoon heel mooie aanbiedingen), maar wel dat ik me daar soms heel ongemakkelijk bij voel. Dit is verder geen oordeel over andere reisbloggers.

Nederland – Friesland:

Lauwersmeer14

Friesland! Daar was ik dus nog nooit écht geweest. En waarom niet eigenlijk? Want het is een hartstikke leuke bestemming. Ik was voor een campagne in het Lauwersmeergebied (ik bedacht zelfs de nieuwe hashtag voor het gebied!), en moest daarna voor mijn werk nog een weekendje terug naar het hoge noorden voor het NK Fearljeppen. Who would’ve thought?!

Ierland – Dublin:

Dublin28

Dublin: WAT WAS HET KOUD! Het was niet ons helderste moment om eind Februari richting Dublin te gaan, maar het was wél heel erg leuk. Meneer en ik keken simpelweg welke Ryanair tickets goedkoop waren voor een bepaald weekend, maakten allebei een top drie van bestemmingen waar we heen wilden, en Dublin kwam als winnaar uit de bus. We hebben een fantastisch leuk weekend gehad in de stad die niet echt mooi is, maar wel een heel fijne sfeer heeft. En de Ieren zijn zonder twijfel mijn favoriete volkje: zo vriendelijk!

Spanje – Barcelona & Lloret de Mar:

Barcelona86

Ik was in Lloret de Mar voor een reisbloggersconferentie, en het was een heerlijke trip. Niet alleen een zonnetje en lekker warm weer, maar ook veel Spaans eten, interessante talks, en avonden feesten met mijn reisbloggersvrienden. Ik voelde me heerlijk. Ik plakte er nog een paar dagen in Barcelona aan vast, waar ik me tegelijkertijd eenzaam, maar ook heel rustig voelde. Godzijdank is Barcelona een oude bekende, dus dat maakte het in ieder geval vrij relaxed.

Spanje – Urdaibai:

Urdaibai7

Ik neem alles terug wat ik ooit over kou heb gezegd. Dit reisje was pas koud. Ik was op uitnodiging met een aantal bloggers (die nog steeds vriendinnen zijn) terug in het Baskenland. Maar dit keer in februari… en ook nog eens een historisch koud weekend. Tijdens een virtuele rondleiding door een grot raakte ik bijna onderkoeld. Maar het gebied was wel enorm mooi, en ik heb mijn hart verloren aan het Baskenland!

Spanje – Valencia:

Valencia51

In 2014 starte ik de traditie dat ik met familieleden apart op reis ging. Allereerst was mijn opa aan de beurt met een tripje naar Berlijn, en afgelopen juni trok ik met mijn vader naar Valencia. Hoewel we allebei Valencia mooi vonden maar het ons niet écht raakte, hadden we het toch enorm naar ons zin. Ook toen ik per ongeluk inktvis voor ons bestelde, terwijl mijn vader dat smerig vindt. Sorry, pap. We hadden prachtig weer, en hebben heel mooie herinneringen gemaakt. Next up: mijn moeder en mijn zusje!

Frankrijk – Parijs:

Parijs40

Voor een campagne met NS International moest ik een dagje heen en weer naar Parijs. Ik kan niet zo veel over de campagne zeggen, helaas. Hij had allang online moeten staan, maar toen vond de dramatische aanslag in Parijs plaats. Hopelijk kan ik hem in het nieuwe jaar alsnog snel delen, want ik heb tijdens dat dagje wel leuke dingen gedaan.

Italië – Venetië:

Venetie23

Voor mijn verjaardag wil ik maar één ding: reisjes. Of geld dat bijdraagt aan een reisje. Spullen heb ik voldoende, herinneringen nooit. En dus nam Meneer mij mee naar Venetië, waar we drie heerlijke dagen doorbrachten, slenterend door de stad, met een zonnetje, nergens waar we moesten zijn, en alleen maar lekker eten. Perfect.

Duitsland – Harz:

Harz14

De meest recente trip: naar het Harz gebergte. Het was heerlijk even de drukte van het ondernemen, bloggen, verhuizen en de feestdagen te ontvluchten met een weekendje Duitsland. We ontdekten schattige huisjes, en kwamen helemaal in Kerstsferen door alle Kerstmarkten.

Duitsland – München/Slot Neuschwanstein:

Neuschwanstein5

De eerste stop op onze gigantische Balkan-reis. En waar veel van mijn vorige tripjes heel koud waren, kwamen we tijdens een hittegolf uit in de Balkan. We reden met minimaal 38 graden (en zonder airconditioning!) in één ruk naar München. Ik vond de stad leuk, maar niet bijzonder. Slot Neuschwanstein daarentegen: wat een prachtig kasteel. Dat was voor ons echt het idee dat de reis begonnen was.

Oostenrijk – Salzburg:

Schermafbeelding 2015-08-01 om 16.36.53

Hier moet ik nog over schrijven, maar Salzburg was dus de laatste stop van onze reis. Ik ben niet gigantisch groot fan van Germaanse landen, geloof ik, maar ik vond Salzburg wel een heel culturele stad. Behalve erg mooi (maar niet erg gezellig), bezochten we het geboortehuis van Mozart (heel interessant!) en woonden we een vertoning van een opera bij, midden op het plein, met prachtig uitzicht op het kasteel. Toch wel een bijzonder einde van de trip.

Slovenië – Ljubljana/Meer van Bled:

Ljubljana7

Iedereen zei het al over Ljubljana, maar ze kregen gelijk: ik vond het inderdaad een erg leuke stad. Klein, schattig en charmant. Ook het Meer van Bled vond ik, ondanks het tegenvallende weer, heel erg leuk. We gingen er suppen met Bananaway supping. Het was mijn eerste ervaring met suppen, en ik vond het super gaaf!

Kroatië – Zagreb, Split, Trogir, Dubrovnik:

Dubrovnik29

Kroatië viel helemaal niet tegen. Het begon al met een super grote verassing in de vorm van Zagreb, dat we allebei erg leuk bleken te vinden, ging vervolgens door via het prachtige Split, het iets minder leuke Trogir en het monumentale Dubrovnik. De prijzen waren fijn, de mensen waanzinnig vriendelijk, en al met al was het een prettig land.

Bosnië – Mostar, Sarajevo:

Mostar5

Bosnië was meteen een heel stuk pittiger dan Kroatië. Niet alleen warmer, maar ook de Balkan-cultuur trad meteen in actie toen we geweigerd werden het land in te gaan wegens niet de juiste papieren (bedankt AllSecur verzekeringen!). Eenmaal binnen was het zwaar om te zien hoe erg het land nog zuchtte onder de gevolgen van de oorlog, twintig jaar later. Desondanks was Bosnië wel een heel prettig land met prachtige natuur, lekker eten en aardige mensen. Één van de leukste nieuwe landen van het jaar.

Montenegro – Meer van Kotor, Durmitor:

Durmitor1

Over mijn haat-liefde verhouding met Montenegro heb ik al uitgebreid geschreven. Het is zonder twijfel het land met de mooiste natuur van Europa dat ik gezien heb. Maar ik vond de mensen er onprettig, het Meer van Kotor veel te druk, de wegen gevaarlijk, en inmiddels begon ik ook moe te worden van de constante hitte – twee weken lang 40+ graden, overal waar we gingen. Durmitor was veruit één van de mooiste plekken die ik ooit zag (en gelukkig door de hoge ligging ook een stuk koeler), maar ik voel niet direct een drang om terug te keren naar het land.

Verenigd Koninkrijk – Londen:

Londen28

En dan mijn liefste Londen. Als je mij aan het begin van het jaar had gezegd dat ik er aan het eind van het jaar zou wonen, dan had ik je voor gek verklaard. En toch is het zo. En is het eigenlijk helemaal niet zo gek. Ik kwam er al ontzettend vaak voor mijn blog en werk, en nu zich steeds meer werkmogelijkheden voordoen in Londen, en daar bovendien een aantal van mijn beste vrienden woonden, was het voor mij niet meer dan logisch er een tijdje te gaan wonen. Ik heb nog steeds geen genoeg van de stad, en voel me er enorm thuis. Hopelijk zie ik volgend jaar wat meer van de rest van het land :)

Al met al kan ik alleen maar heel dankbaar zijn dat ik geboren ben in een land met een paspoort waar ik zomaar overal heen kan, met de gezondheid die mij in staat stelt bergen te beklimmen, eten te proeven en steden te ontdekken en een stabiele opvoeding die mij het zelfvertrouwen een bedrijf te beginnen dat mij nu in staat stelt te reizen zoveel ik wil. Ik kan mijn omgeving nooit genoeg bedanken voor alle liefde en steun die ik iedere dag ontvang, en die mij de grote drang geeft om jullie het gevoel te geven ook zo geliefd te zijn, en jullie te helpen óók zo’n mooi leven te kunnen leiden, hoe dat er voor jullie dan ook uitziet.

Dankjewel dat jullie dit jaar mijn site met zoveel plezier hebben gelezen, en mij van zoveel tips en liefde hebben voorzien. Ik hoop dat ik jullie volgend jaar nog meer van tips mag voorzien, zelfs al woon ik niet meer in hetzelfde land. Mochten jullie eens in Londen zijn, geef een gil. Als ik tijd heb, vind ik het altijd leuk een kopje thee te doen.

Heel veel liefs,
Milou!

Ps: Altijd op de hoogte van mijn laatste avonturen? Volg dan mijn Instagramkanaal: http://instagram/explorista

Misschien vind je dit ook interessant

15 reacties

Liese 31 december, 2015 - 08:50

Heerlijk, zoveel reizen! Daar kom ik nog lang niet aan, maar ben alleszins zelf heel tevreden met de reisjes die ik gedaan heb dit jaar. Op naar 2016 met nog meer tripjes. Door al die mooie foto’s op verschillende blogs lijkt een roadtrip in Kroatië en Slovenië me echt zalig ^^

Plaats een reactie
Fleur Sophia 31 december, 2015 - 10:00

Oh wauw, wat een mooi en bijzonder jaar moet dit voor jou zijn geweest met al die reizen! En wat een prachtige foto’s in dit artikel! Alvast een fijn nieuw jaar!

Plaats een reactie
Karlijn Travels 31 december, 2015 - 11:34

Wat een topjaar! Zoveel mooie reizen, zoveel successen: heerlijk! Op naar een nóg mooier 2016, geniet enorm van je tijd in Londen!

Plaats een reactie
Leoni - Justtravelme 31 december, 2015 - 11:46

Wouw wat een druk en bijzonder jaar heb je gehad. Zoveel mooie reisjes gemaakt en dan ook nog eens het jaar afsluiten door te gaan wonen in Londen. Beter kan bijna niet. Ik ben heel benieuwd naar al je plannen voor 2016.

Plaats een reactie
Shirley 31 december, 2015 - 14:38

Al jouw foto’s zijn zo mooi! En wat een bijzonder jaar heb je gehad. Alvast een fijne jaarwisseling, ik hoop dat 2016 je nog veel meer moois gaat brengen!

Plaats een reactie
Sabine 31 december, 2015 - 14:59

Wat een super reisjaar zeg! 106 dagen is echt wel veel haha :D En ja je hebt helemaal gelijk: met een Nederlands paspoort mag je echt gezegend zijn, als ik zie hoeveel moeite mijn lief moet doen om ergens te komen… Alvast de beste wensen voor 2016, dat je maar weer superveel mooie reizen mag maken!

Plaats een reactie
Wesley Pechler 31 december, 2015 - 18:33

Wat een héérlijke post! En zoals altijd, prachtige foto’s. Je verslaat me makkelijk met zowel aantal reisjes en dagen in het buitenland, ik haal je alleen in met (nieuwe) landen bezocht ;) En wat je zegt over Valencia beaam ik: leuk, mooi, maar niet heel grijpend ofzo.

Plaats een reactie
Denise - Follow my footprints 1 januari, 2016 - 20:48

Dat waren weer veel mooie trips. Net als jij was ik dit jaar ook in Valencia en Venetië, 2 steden waar ik ook erg enthousiast over was. Ook was ik net als jij vaak terug in landen waar ik al geweest was. Naar het Baskenland wil ik ook nog!

Plaats een reactie
Charelle 3 januari, 2016 - 09:34

Oh wat veel leuke en mooie tripjes! Hoop dat je komend jaar net zo veel mooie plaatsen mag bezoeken en je het geweldig hebt in Londen. Maar het is Londen, dus dat kan bijna niet anders. ;)

Plaats een reactie
Lenneke 3 januari, 2016 - 11:05

Prachtig Milou!

Plaats een reactie
Marcella 4 januari, 2016 - 21:39

Mooi reisjaar Milou, je deed ontzettend veel leuks! Ik ga 17 januari naar Valencia, mijn tweede ontdekking in Spanje. Erg benieuwd naar de stad, we gaan ons er vast vermaken. Ik wens je veel goeds voor 2016 Milou, maak er een ontzettend goed jaar van!

Plaats een reactie
Drumles Den Haag 4 januari, 2016 - 23:22

Wauw, die foto van Montenegro….misschien toch een bezoekje waard. Hopelijk vind ik de mensen dan wel aardig :P

Plaats een reactie
Larissa 5 januari, 2016 - 16:08

Mooi artikel Milou en nog een fijn 2016 gewenst :)

Plaats een reactie
Klasine | Wereldlicious.nl 6 januari, 2016 - 19:11

Wat heb je prachtige reizen gemaakt, om jaloers op te worden, hihi!

Plaats een reactie
Chantal 9 februari, 2016 - 12:22

Wat een mooie reizen heb je mogen maken zeg!!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter