Balkan roadtrip: Meer van Bled in Slovenië

door Explorista

Het meer van Bled: you hate it or love it. Ik val zeker in het laatste kamp, hoewel ik ook best mijn twijfels heb over de plek. Je zou het niet zeggen (op de foto’s is het een pareltje, dat kan niemand ontkennen), maar het meer heeft dus best een hoop haters. Te druk, te toeristisch, te duur. Daar kon ik me niet helemaal in vinden.

Het Meer van Bled was één van de dingen waar ik het meest naar uitkeek aan het eind van onze roadtrip: het zat ingeklemd tussen Ljubljana en Salzburg, wat het ons laatste uitstapje in de natuur maakte. Op de planning? Een beetje varen, een beetje rondwandelen, een beetje relaxen.

Bled1 Bled6

Het Meer van Bled is zeker zo mooi als ik verwacht had, het water is ontzettend blauw, en de omliggende natuur knalgroen (zeker in de zomer). Wat me wel tegenviel is dat er inderdaad wel veel toerisme omheen is, in de vorm van lelijke hotels, en te dure restaurants zonder enige sfeer. De wegen raken bovendien snel opgestopt omdat er vaak maar één baan heen en één baan terug is.

Duur is alles ook: ik kan het me niet helemaal meer herinneren, maar volgens mij betaal je €10 voor een bootritje heen en terug naar het eiland met de kerk. Vervolgens mag je daar zo’n half uur zijn, voor je weer terug moet komen. Voldoende tijd, want er valt eigenlijk niets te beleven! Grappige traditie: bruidsparen die bij de kerk willen trouwen wacht een beproeving. De man moet zijn aanstaande vrouw trappen op dragen!

Bled2 Bled4
Leuker vond ik dan ook onze eerste keer suppen met Bananaway. Daar sta je dan te wiebelen op een instabiel plankje op het water. Ik had verwacht wel in het water te vallen, maar dat is niet gebeurd! (Wel drie keer bijna, met dank ook aan de geweldig getime’de kramp in mijn voet). We peddelden een rondje om het eiland, nog wat over het meer, en zijn bijna twee uur op het water geweest voor we terugkeerden. Wat een leuke sport!

Wat ook zeker een aanrader is, is het uitzicht vanaf het kasteel op de heuvel. Een beter uitzicht zul je niet krijgen.

Bled3 Bled7 Bled8

Jammer genoeg zat het ons niet mee tijdens ons bezoekje, en was het best wel frisjes. We waaiden bijna van het kasteel af, maar ach, na drie weken 30+ graden was dat eigenlijk ook wel eens welkom! :)

Wat vind jij van het Meer van Bled? Hate or Love?

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Yak Man 12 januari, 2016 - 11:26

Aaah, ik hoor ook sowieso in het laatste kamp! Echt super mooi zeg, en wat een grappige traditie zeg, ook zeker grappig om het te zien denk ik haha ;b

Plaats een reactie
Explorista 12 januari, 2016 - 14:54

Haha ja ik heb het zelf niet gezien, en ik vertrouw Meneer niet genoeg om mij een gigantische trap op te sleuren (arme jongen)

Plaats een reactie
Brian 12 januari, 2016 - 11:56

Prachtige natuur. Jammer van toerisme, maar ik neem aan dat dit beter zal zijn tijdens het laagseizoen?

Plaats een reactie
Explorista 12 januari, 2016 - 14:55

Dat durf ik niet te zeggen… ik vermoed van wel!

Plaats een reactie
Lizette 13 januari, 2016 - 09:15

Ik vnd Lake Bled ook heel mooi! Het was er heel rustig, dus het kwam op mij niet toeristisch over (behalve de prijzen inderdaad misschien). Het uitzicht vanaf het kasteel is wel een goede tip. Misschien dat we er dit jaar met de roadtrip weer langs komen, dan misschien toch daar naar boven klimmen en genieten van het uitzicht.

Plaats een reactie
Linda 14 januari, 2016 - 15:37

Ik was er in de zomer, ik vond het super mooi, maar Bohinj is toch mooier! Ik wil nog graag een keer naar de vintgar kloof bij bled, helaas hadden wij hier geen tijd voor, maar het schijnt ontzettend mooi te zijn.

Plaats een reactie
Leoni - Justtravelme 15 januari, 2016 - 11:05

Ik ben er nog nooit geweest, maar ben wel een beetje allergisch voor te toeristische plekken. Toch wil ik er wel één keer naar toe, want je foto’s zijn echt prachtig!

Plaats een reactie
Explorista 15 januari, 2016 - 11:12

Kei lief, dankjewel!

Plaats een reactie
Daphne 15 januari, 2016 - 20:18

Toeristische trekpleisters zijn dat meestal vanwege 1 ding: ze zijn het waard. Of het nou de Big Ben is in Londen, de Eiffel Toren in Parijs of het Sagrada Familia, mensen staan er voor in de rij en krijgen waar voor hun geld omdat de meesten het prachtig vinden. Dat zal hier niet anders zijn en de foto’s beloven veel. Er is dan ook niks mis met toeristisch als het resulteert in een mooie ervaring en herinneringen :). Het lijkt mij in ieder geval de moeite meer dan waard!

Plaats een reactie
Explorista 15 januari, 2016 - 20:27

Ik ben het op zich helemaal met je eens: en wat jij zegt, zeg ik ook altijd. Neemt niet weg dat het wel glans van je vakantie kan afhalen als je constant in de file rondjes rijd om een meer, of teveel betaalt voor een slap broodje als lunch ;-)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter