;

Wat te doen in Groningen (stad): 21 bezienswaardigheden & uitjes voor een dagje uit!

door Explorista

Er gaat niets boven Groningen! Als me één ding opgevallen, is dat inwoners echt héél erg fan van zijn van de stad. En dat is niet gek: Groningen is charmant en hip tegelijk. Gezelligheid kent geen tijd in de vele kroegjes en restaurants. Vanwege de grote hoeveelheid studenten is er een rijke culturele scène en of je nu wilt shoppen in hippe boetiekjes, eeuwenoude gebouwen wilt bewonderen of lekker varen over de grachten: in Groningen kan het allemaal! Lees in dit artikel mijn reisgids met tips voor wat te doen in Groningen tijdens een dagje uit.

LEES OOK: De 12 mooiste steden in Nederland voor een dagje uit!

Bezienswaardigheden in Groningen

Bron

Martinitoren

d’Olle Grieze, zoals de toren door de Groningers wordt genoemd (de oude grijze). Hét icoon van de stad moet je natuurlijk beklimmen voor het uitzicht over de stad. De Gotische toren uit 1469 is onderdeel van de Martinikerk, staat aan de Grote Markt en is met 96.8 meter de hoogste toren van de stad Groningen.

De Oude Suikerfabriek

Ooit stond hier de oude suikerfabriek van de Suikerunie, maar zoals zoveel oude fabrieken is die inmiddels niet meer in gebruik. Het terrein is nu volop in ontwikkeling en is regelmatig de locatie voor creatieve initiatieven, toffe events en concerten. Met zijn ruwe industriële sfeer is het één van de hipste plekken van de stad.

Groninger Museum

De meningen over het uiterlijk van het Groninger Museum zijn verdeeld: you hate it or love it. Waar vroeger vooral het eerste kamp de overhand had, hebben de meeste Groningers het bouwwerk inmiddels in hun harten gesloten vanwege het unieke uiterlijk en zijn bijzondere tentoonstellingen. De tentoonstellingen wisselen regelmatig, waardoor er altijd wel eentje bijzit die interessant is.

Grote Markt

Het belangrijkste plein van de stad, en tevens het plein waar je de Martinikerk en het stadhuis vindt. Tot in de 19e eeuw heette het de Breede Merckt. Nu misschien moeilijk voor te stellen, maar op oude schilderijen is te zien dat dit ooit één van de mooiste pleinen van Nederland moet zijn geweest. Helaas is er tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog veel schade aangericht, waardoor veel gebouwen van na die periode stammen.

Vismarkt

Om meteen de lijst van markten maar compleet te maken, moeten we ook de Vismarkt benoemen. Hier vind je op dinsdag, vrijdag en zaterdag een markt met versproducten en natuurlijk vis. Dat kan ook niet anders want dit plein wordt al sinds de vijftiende eeuw gebruikt als locatie voor vismarkten.

Station Groningen Centraal

Net als in bijvoorbeeld Rotterdam en Antwerpen, is ook het centraal station van Groningen een architectonisch juweeltje. De ontvangsthal heeft een plafond dat gemaakt is van papier maché. Dat klinkt belachelijk, maar het is echt prachtig. Op het stadsbalkon is het standbeeld ‘Peerd van Ome Loeks’ te vinden, een icoon in Groningen.

Het Forum

Dé nieuwe aanwinst van de stad, te vinden aan de Grote Markt. Jarenlang lag de bouw stil, maar sinds 2019 is het eindelijk open. Met roltrappen die kriskras door het gebouw gaan, kun je helemaal naar het dakterras vanwaar je een tof 360 graden uitzicht over de stad hebt. Het Forum is een multifunctioneel gebouw: er zit een bibliotheek en een bioscoop, je kunt er naar het stripmuseum, en ook nog eens lekker eten en drinken. Nog fijner: toegang is helemaal gratis.

Bron

Hoge der A en Lage der A

Aan deze kades vind je prachtige oude pakhuizen en mooie boten. Leuk om langs te wandelen en te fotograferen, want hier staan maar liefst 29 rijksmonumenten. De oudste gebouwen hier stammen uit de 13e (!) eeuw. In de winter vind je hier bovendien de Winterwelvaart, een gezellige wintermarkt met kraampjes met streekproducten. Vele lichtjes versieren de kade.

Synagoge Groningen

Hoewel de koepels aan de buitenkant je misschien het idee geven dat dit een moskee is, is niets minder waar waar. Dit bouwwerk is een synagoge, ontworpen door gereformeerde architecten. Het gebouw uit 1906 is een architectonisch pareltje dat absoluut een bezoekje waard is.

De Synagoge is opgetrokken in neo-moorse stijl, en heeft daardoor veel Oosters aandoende invloeden in het interieur. De synagoge is het laatste en meest uitbundige voorbeeld van deze stijl in Nederland. Het bouwwerk is zeer beïnvloed door de synagoges van Berlijn en Dresden, die de architect tijdens studiereizen bezocht.

De Grote- en Kleine Kromme Elleboog

Nog geen genoeg van straten vol prachtige architectuur? (Als je “jawel” zegt, zijn we geen vrienden meer. Hoe kun je OOIT genoeg hebben van prachtige architectuur?). In de binnenstad vind je deze twee kleine halvecirkelvormige straatjes met twee rijksmonumenten en vijf Gemeentelijke monumenten.

Bron

Bezoek de hofjes

Ik HOU van hofjes. Ze zijn altijd zo’n heerlijke verrassing, een klein cadeautje verstopt van de stadsdrukte. In de binnenstad (en daarbuiten) vind je hofjes die vroeger gratis onderdak gaven aan armen, weduwen en zieken. Inmiddels wonen er gewoon particulieren, en een aantal kun je binnenlopen voor een moment stilte in de levendige binnenstad. Aanraders? Het Martinikerkhof en de Prinsentuin (waar je ook wat kunt eten en drinken).

Het Noorderplantsoen

Als je zin hebt om lekker even in een park te gaan zitten ontspannen, dan is het Noorderplantsoen een goede keuze. Het is een geliefde plek onder de Groningers, zowel de studenten als de Stadjers. Op een mooie dag zul je hier veel mensen in het gras zien zitten, lekker sporten, de hond wandelen, aan het water zitten en de eendjes voeren. Als je goed kijkt zie je soms een schildpad opduiken. Aan het einde van de zomervakantie is er altijd tien dagen Noorderzon met kunst, cultuur, muziek, en gezelligheid.

Stadspark

Mocht het Noorderplantsoen het niet helemaal zijn, kun je ook nog naar het stadspark gaan. Er zit hier een kinderboerderij met heel veel hertjes. Ontzettend leuk om te zien. En mocht je een betaalbare lunch willen, dan is Ni Hao in het park een goeie keus. Voor €13,50 kun je onbeperkt eten op maandag t/m vrijdag en op zondag voor €14,90. Zaterdagmiddag zijn ze gesloten voor de lunch.

Bron

Stadsschouwburg

Dit gebouw is prachtig van binnen en van buiten, dus mocht je de kans hebben om een voorstelling te bezoeken: doen! Het bouwwerk stamt uit 1883 en om geld te besparen werd vooral gebruik gemaakt van traditionele bouwmaterialen zoals baksteen en hout. In de jaren ’80 werd het gebouw flink gerestaureerd, en met resultaat: in 1994 werd het als rijksmonument bestempeld.

Hoornsemeer & Paterswoldsemeer

Heb je meer tijd en wil je even lekker de natuur opzoeken? Ga dan naar het Hoornsemeer of het Paterwoldsemeer om lekker te picknicken, wandelen, fietsen of aan het water te zitten.

Academiegebouw

Als studentenstad mag je het universiteitsgebouw aan de Broerstraat natuurlijk niet overslaan. Dit Noord-Nederlandse neo-Renaissancestijl gebouw werd in 1907-1909 gebouwd, toen het vorige universiteitsgebouw in vlammen opging.

Dit is het hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Het gebouw is rijkelijk versierd en zit vol prachtige details, zoals gebrandschilderde ramen, geornamenteerde plafonds en houten lambrisering.

Het academiegebouw wordt trouwens nog steeds gebruikt door een aantal faculteiten van de universiteit en elke afstuderende student maakt hier een foto op de trappen.

Uitjes in Groningen

Boottochtje of suppen over de grachten

Afhankelijk van hoe sportief je je voelt, zijn er verschillende manieren om Groningen vanaf het water te bewonderen. Als je zin hebt in een beetje beweging, kun je gaan suppen of kanovaren door de grachten. Liever lekker in het zonnetje zitten en genieten van het uitzicht dat aan je voorbij trekt? Dan kun je in een rondvaartbootje stappen en rondgevaren worden.

Stappen in Groningen

Waar studenten zijn, zijn feestjes. En dat kan Groningen als geen ander. Hier kun je uitgaan alsof de morgen niet bestaat, want sluitingstijden bestaan hier niet. Rondom de Poelestraat en de Grote Markt vind je de meeste kroegen. Ook de omgeving van de Kromme Elleboog is een leuk uitgaansgebied.

Storyworld

Het voormalige stripmuseum heet tegenwoordig “Storyworld” en zit in het Forum. Het is een museum over stripboeken, animatie en games. Ontzettend leuk met kinderen, maar ook voor de studenten en volwassenen die meer willen leren over storytelling.

Pak een concert mee

Groningen is een muziekstad. Als je daar wat van mee wilt krijgen is het een goed idee om naar één van de vele festival, evenementen en concerten te gaan in de stad. Je vindt ze in de Stadsschouwburg, Oosterpoort of de Oude Suikerfabriek. Er is altijd wat te doen in Groningen.

Shoppen in Groningen

In Groningen zijn veel leuke winkels te vinden. In de Folkingestraat, Oosterstraat, oude kijk in ’t Jatstraat en Zwanestraat vind je de meeste leuke kleine winkels, conceptstores, cadeauwinkels en boetiekjes.

De Folkingestraat is een historisch stukje Groningen met allemaal lokale ondernemers die stuk voor stuk eigenzinnige winkels hebben; van feestwinkel, ijssalon, giftshops, boutiques en toffe eettentjes, je vind het hier allemaal. Deze straat is benoemd tot leukste winkelstraat van Nederland!

De Oosterstraat is ook erg leuk met een sterk variërend winkelaanbod met leuke duurzame en tweedehands kledingwinkels, een poppodium en andere leuke lokale initiatieven.

 • De Zwerver is perfect voor reizigers. Het is een kleine boekenwinkel die reisgidsen verkoopt. Hier kun je goed terecht voor wat reisinspiratie.
 • Zheng: als je van kleurrijke kleding en duurzame merken houdt, is dit de kledingwinkel voor jou.
 • EN VOGUE: leuke boetiekwinkel met luxe merken in de Zwanestraat.
 • Wir War: dit is dé place to go als je houdt van spelletjes en puzzels. Je hebt hier keuze uit duizenden exemplaren… vervelen zul je je dus nooit.
 • Heerlijk Chocolade: de beste chocoladewinkel van Groningen. Om je vingers bij af te likken. Hoe kun je de tientallen bonbons die je toelonken nu afwijzen?
 • De Pindakaaswinkel: een winkel met tien verschillende smaken pindakaas! Heb je al eens Pindakaas met zeezout/karamel geprobeerd? Of met kaneel/dadel? Nu heb je geen excuus meer.
 • Le Souk: hier vind je de sfeer van een arabische markt. Doe je tegoed aan lekkernijen, producten en hapjes uit het Midden-Oosten.
 • Regenboogwinkel: hier vind je vrolijke hebbedingetjes, leuke cadeautjes en uniek speelgoed. Leuk als je nog een cadeautje zoekt voor een jarig kind in je omgeving.
 • Ascoli: zoek je een leuk cadeau voor een volwassene? Dan ga je naar Ascoli. Dit is een zogeheten design gift shop. Leuk voor kleurrijke hebbedingetjes.
 • Muts Fashion: hier vind je super leuke kleding, rechtstreeks uit Parijs. Hun motto? “No more boring clothes!”
 • Stardust: een bijzondere concept store waar je binnenloopt voor unieke vintage vondsten aangevuld met nieuwe items van jonge designers.
 • Spaak Koffie en Koers: een combinatie van koffiebar en het repareren en verkopen van fietsen. Want, waarom ook niet?

Leukste hotels in Groningen

Kom je helemaal uit het zuiden van het land en besluit je er een weekendje weg van te maken? Of ben je een local en vind je het leuk om een keer een staycation te doen? Dat kan in één van deze hippe hotels in Groningen.

 • Rebel Rebel Hostel: Op het terrein van de Oude Suikerfabriek vindt je dit hippe hostel, dat het eerste “containerhostel” van Nederland is. Het hostel is ingericht met duurzaamheid en upcycling hoog in het vaandel. Je kunt zelf je verse kruiden plukken in de tuin, zwemmen in het kanaal voor de deur of andere reizigers ontmoeten in de bar. De perfecte keuze als je een sociale reiziger bent, die andere reizigers wilt ontmoeten! (Momenteel niet boekbaar via deze site)
 • The Student Hotel: Ik hou van een fijne Student Hotel! Deze leuke design hotels zijn thuis voor een grote groep (internationale) studenten, maar in het weekend kun je hier ook zelf een kamer huren. In de lobby kun je eten in het restaurant, een potje tafeltennis of een plekje innemen in de relaxte loungehoek. De beste keuze als je van een hip en speels designhotel houdt.
 • B&B Sint Anthony Guesthouse – ga logeren in een hofjeswoning in Groningen. Een van de charmante huisjes in het Sint Anthony Gasthuis is ingericht als B&B voor een korter of langer verblijf. Leuk als je van geschiedenis houdt! (Momenteel niet boekbaar via deze site)
 • Hotel Miss Blanche, Suites & Apartments: Aan de Hoge der A, Lage der A en in de Brugstraat kun je overnachten in luxe en comfortabele suites met uitzicht op de grachten. Ontbijt wordt geserveerd bij het leuke Bakkerij Blanche. De perfecte keuze als je van luxe houdt.

Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Groningen?

Met dank aan:

Dit artikel werd geschreven met hulp van echte Groningse locals! Met dank aan Paula Bange, Iris Doeven, Tessel Ebbes & Ellen van Hegelsom.

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Charlotte 30 april, 2020 - 00:32

“Want als ik weg ben, dan mis ik de straten, vanaf de toren tot aan Westerhaven…” Heb een tijdje in Groningen gewoond, maar sinds 2011 woon ik in Twente. Ben er al zo lang niet geweest dat ik echt heel benieuwd ben wat er allemaal veranderd is!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.