Wat te doen in Rotterdam: 32 leukste tips voor een dagje uit! (+ shoppen & hotels)

door Explorista

Rotterdam is de meest sexy stad van Nederland. Als havenstad is Rotterdam rauw, speels en uniek en zit vol met prachtige architectuur en super leuke hotspots. Een dagje Rotterdam bezoeken is dan ook super afwisselend: van een wandeling langs de tofste street art, tot als een ware James Bond in een watertaxi het water oversteken, en van wereldklasse musea en prachtige architectuur tot drankjes in een verlaten tropisch zwembad.

In dit artikel deel ik de allerleukste tips voor wat te doen in Rotterdam tijdens een dagje uit. Veel plezier!

LEES OOK: De 12 mooiste steden in Nederland voor een dagje uit!

Markthal

Bezienswaardigheden Rotterdam:

Blaak

Op de plek waar vroeger een stroom water liep, loopt nu een grote verkeersader. Maar dat niet alleen: je vind er ook veel architectonische bezienswaardigheden dicht bij elkaar. De Markthal, de Kubuswoningen en de Blaaktoren (Het Potlood) kun je in één oogopslag bewonderen vanaf hier.

De Markthal

Ja het is een beetje toeristisch, maar toch een bezoekje waard. Er zijn leuke eetstalletjes, en binnenin vind je een prachtige schildering. Het gebouw was één van de redenen dat Rotterdam een paar jaar geleden door Lonely Planet op vijf werd geplaatst in de Best in Travel-lijst.

Kubuswoningen

Één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rotterdam zijn natuurlijk de kanariegele kubuswoningen in Blaak. Ontworpen door Piet Blom, en gebouwd tussen 1982 en 1984. Er is er ééntje, de Kijkkubus, die je kunt bezoeken om te weten hoe het nou is om hier te wonen. Vrij krap en onhandig, maar dat ligt meer aan de trap in het midden dan aan de schuine wanden. Uniek is het sowieso wel.

Coolsingel

Wie kent de Coolsingel niet? Dit is één van de hoofdstraten in de stad. Deze straat is het alleen al waard om doorheen te lopen met z’n prachtige statige gebouwen, zoals het stadhuis, postkantoor en het oude beursgebouw en de Bijenkorf. Momenteel wordt deze straat weer teruggebracht naar zijn oude glorie als boulevard.

Kubuswoningen

Stadhuis

Het stadhuis van Rotterdam is één van de weinige gebouwen dat het bombardement in 1940 overleefd heeft. Het gebouw werd gebouwd tussen 1940 en 1920 in Beaux-Artsstijl. Wat weinig mensen weten is dat je een gratis rondleiding kan krijgen in het stadhuis van Rotterdam, maar dat moet je wel van te voren aanvragen. De binnentuin is overigens wel zonder afspraak te bezoeken.

Binnenrotte

Op deze plek liep vroeger de rivier de Rotte. Na de Tweede Wereldoorlog was er zoveel puin, dat o.a. dit deel van de Rotte compleet gedempt is met puin. Nu is het een groot plein waar wekelijks de markt gehouden wordt. Die is leuk om te bezoeken, omdat je daar (in tegenstelling tot de Markthal) volledig tussen de locals loopt.

De wijk Rotterdam-Noord

Als je wilt ontsnappen aan het drukke centrum, en wat meer “off the beaten path” wilt, dan moet je naar Rotterdam-Noord. Hier kun je geweldige vintage shoppen, vind je de tofste hotspots en Brouwerij Noord!

Veerhaven

Rotterdam heeft (naast de grote haven) nog vele kleinere haventjes die een bezoekje waard zijn. De Veerhaven ligt in het scheepshavenkwartier van Rotterdam. Ooit vertrok hier een veerdienst naar Katendrecht, waar de naam van deze haven dan ook naar verwijst. Dit was de enige verbinding tussen de noord- en zuidkant van de Maas, totdat in 1878 de Willemsbrug in gebruik werd genomen.

Het is absoluut de moeite waard om dit oude rustige haventje te bezoeken, omdat je er veel karakteristieke vooroorlogse gebouwen ziet. Veel gebouwen langs de kade zijn rijksmonumenten. De veerhaven ligt niet ver van de Erasmusbrug. Als je doorloopt kom je in het Park terecht.

Erasmusbrug

Erasmusbrug

Hét icoon van Rotterdam, natuurlijk. De brug komt uit 1996 en is sindsdien het boegbeeld van de stad. Het is de moeite waard om hier rond zonsondergang naartoe te gaan, en de zon achter de skyline van Rotterdam te zien zakken. Als je oversteekt kom je in de Kop van Zuid uit (zie hieronder).

Kop van Zuid

Dit is het een aanrader. Loop over de Erasmusbrug met een prachtig uitzicht over de rivier naar de kop van zuid met al zijn markante woontorens. Je waant je alsof je door New York loopt. Dit was vroeger een oud havengebied die nu als woonwijk in gebruik is. Je vindt hier echter niet alleen glinsterende skyscrapers, je ziet er ook nog een stukje historie in de vorm van de oude loodsen en Hotel New York.

Hotel New York

Op de punt van de Kop van Zuid staat dit hotel en restaurant, dat gevestigd zit in het oude hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn (H.A.L). Vanuit hier emigreerden honderdduizenden mensen richting Amerika, tussen 1873 en 1971.

Oud Delfshaven

Vanwege het bombardement in 1940 is Rotterdam veel historische gebouwen verloren en ziet de stad er op veel plekken erg modern uit. Oud Delfshaven is echter precies wat je zou verwachten als je de naam ziet: een oud haventje. Vanaf deze plek zijn de Pelgrim Fathers in de zeventiende eeuw naar Amerika vertrokken. Je vindt in de historische grachtenpandjes restaurants, winkeltjes en kunstateliers. Leuk om in één van de cafétjes te zitten en je voor te stellen dat hier eeuwen geleden al zeevaarders op dezelfde plek zaten, wachtend op hun vertrek naar een onbekende wereld.

Hotel New York

Hofbogen

De Hofbogen is één van de leukste plekjes om te winkelen in Rotterdam. Vanaf het oude station Hofplein loopt een dakpark, een oud spoorviaduct van 2 kilometer, met in de gehele lengte allerlei leuke koffiezaakjes en boetiekjes van kleine ondernemers. Ooit lag hier de eerste elektrische spoorlijn van Nederland.

Het Park

Ja, zo heet het echt. Voor velen erg verwarrend, maar Rotterdammers zullen meteen weten waar je het over hebt: het uitgestrekte park recht naast de Euromast. Vooral op een zomerse dag kun je hier heerlijk zitten.

Centraal Station

Er is geen plek logischer om je dag te beginnen, dan bij het Centraal Station van Rotterdam. In 2014 opende het vernieuwde station haar deuren. Een bijzonder stukje architectuur, met haar prachtige houten plafond en glazen voorgevel met uitkijk over de stad.

Keilewerf

In een verlaten havengebied aan de rand van de stad vind je de keilewerf. Waar vroeger veel havenactiviteit was vind je nu overal kunstateliers, creatieve bedrijven en worden in de zomer vele festivals gehouden, zowel binnen als buiten. Leuk!

Euromast

Euromast

Niemand kan om de Euromast heen. Een bekende toeristenspot, maar sowieso de moeite waard om te bezoeken. Met een speciale lift ga je helemaal naar de top, waar je een prachtig 360 graden uitzicht hebt over de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en je kan met een speciale lift helemaal de hoogte in. Je kunt ook lekker eten in het restaurant op de top.

Koop hier je kaartje.

De Hef

Dit is echt een iconische brug in Rotterdam, die officieel Koningshavenbrug heet. Vroeger reden hier de treinen overheen toen deze via een bovengronds spoorviaduct door het centrum heen reden. De Hef is sinds 1993 niet meer in gebruik (toen hij vervangen werd door een tunnel), maar wel bewaard als monument aan die goeie oude tijd. Deze prachtige oude spoorbrug is uniek en dateert uit 1927. Echt een bezoekje waard.

Van Nelle Fabriek

Dit gebouw staat sinds 2014 op de UNESCO werelderfgoedlijst en dat is meer dan terecht. Je ziet dit iconische gebouw van de Van Nelle fabriek altijd als je met de trein van en naar Rotterdam reist. Het is nog steeds in gebruik, er zitten nu een aantal bedrijven. Je kan dit gebouw uit 1927 alleen met een rondleiding bezoeken.

Kralingse bos

Wil je een middag even uit de drukte? Dit is waar de locals heengaan. Een wandeling door dit bos is mooi en rustgevend, daarnaast kan je hier tussendoor ook terecht voor een heerlijke pannenkoek.

Kruiskade

De kruiskade is de straat waar je alle toko’s, hairshops en juweliers vindt. Ben je op zoek naar een goed Surinaams, Japans, of Vietnamees restaurant dan is dit echt de place to be! Daarnaast ook gewoon een hele leuke vibe.

Alle historische gebouwen in de straat gingen bij het bombardement van 1940 verloren, behalve Grand Hotel Central en de Luxor-bioscoop (nu het Oude Luxor Theater).

Street Art in Rotterdam

Leuke uitjes in Rotterdam

Neem de watertaxi!

Op meerdere plekken in Rotterdam kun je je met de watertaxi verplaatsen. Wil je graag naar de overkant van het water, naar bijvoorbeeld Katendrecht of de Kop van Zuid? Ga dan niet met de metro of via de brug, maar neem een watertaxi en sjees binnen no-time naar de overkant. Als je geluk hebt kan het zelfs met een speedboot!

Spido

Als het heerlijk weer is, is het leuk om een boottochtje te boeken bij Spido. Zo kun je een rondtocht doen door de havens, of zelfs een high tea aan boord van de boot.

Street art bekijken

Rotterdam is een hippe urban stad, die barst van de street art. Waarom ga je niet op zoek naar de beste werken? Loop met de app van Rewriters een zeven kilometer durende route door het centrum van Rotterdam, langs 28 kunstwerken. De werken zijn voornamelijk van Rotterdamse kunstenaars, en je krijgt bij elk werk achtergrondinformatie over de kunstenaar en de straatkunst. Werkt de app niet goed? Download hier dan de gratis kaart, of volg één van de rondleidingen die Rewriters aanbiedt.

Boijmans van Beuningen

Als je meerdere musea wilt bezoeken, dan ben je met een bezoek aan het museumpark aan het goeie adres. In het park vind je Boijmans van Beuningen, het pronkjuweel. Jammer genoeg is dit museum voor beeldende kunst gesloten door een grootschalige verbouwing. De geplande heropening is in 2021.

Het kan niemand ontgaan zijn, maar ze zijn nu bezig met het bouwen van een nieuw depot voor Boijmans, waar in de toekomst de tentoonstellingen gehuisvest zullen worden. Architectonisch echt een parel!

De Hef

Chabot museum

Verwijzend naar de Rotterdamse schilder Hendrik Chabot, waarvan in dit museum een enorme collectie is opgebouwd. Tevens is het museum gevestigd in een prachtige jaren 30 villa.

Huis Sonneveld

Een paar huizen naast het Chabot Museum vind je Huis Sonneveld. Een modern jaren 30 woonhuis dat ingericht is als museum. Een van de best bewaarde museumwoningen uit het Nieuwe Bouwen (modernisme).

Binnen zie je hoe de familie Sonneveld leefde in voor die tijd hypermoderne huis, voorzien van een eetlift, elektrisch aangestuurde klokken, prachtige badkamers etc. Je kan kaartjes kopen om het huis te bezichtigen en je kan met je kaartje ook het naastgelegen Nieuwe Instituut bezoeken.

De Kunsthal

Natuurlijk is de Kunsthal het ook meer dan waard om te bezoeken. Als je niks met kunst heb is dit gebouw als architectonisch hoogtepunt al een aanrader. Het ontwerp is van Rem Koolhaas, een beroemde Nederlandse architect die ook internationaal bekend is. De kunsthal is officieel geen museum, omdat het geen vaste collectie heeft. Onder andere kunst, design, fashion en fotografie wisselen elkaar hier af.

Centraal Station

Nederlands Fotomuseum

Het fotomuseum ligt op de kop van zuid, wat op zich al een wandeling waard is. Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds de jaren 80 een groot deel van het fotografisch erfgoed van ons land, maar liefst 5,5 miljoen negatieven, dia’s en afdrukken. Er zijn veel wisselende tentoonstellingen te zijn en de collecties zijn altijd schitterend.

Blue City

Als je into duurzaamheid bent moet je Blue City, in het oude Tropicana zwembad, bezoeken. Hier zitten vele creative bedrijven gevestigd, waar wordt gestreefd naar een circulaire economie waar geen afval wordt geproduceerd. Je kan een rondleiding krijgen langs alle bedrijven en een kijkje nemen in het verlaten zwembad van je jeugdherinneringen. Na afloop kun je bij Aloha (gelegen in de oude Wildwaterbaan) van een lekkere lunch genieten met een prachtig uitzicht over de Maas.

Rijden in een Lev of op een Felyx

Wil je nou op een super leuke en interactieve manier de stad verkennen? Ga dan voor een Lev (elektrische deelauto) of Felyx (elektrische deelscooter). Via de Lev of Felyx app kun je ze huren, en daarmee kun je door de stad van plek naar plek rijden en toch nog heel veel zien (in plaats van onder de grond in de metro).

Lost & Found Store Spaces

Shoppen in Rotterdam

Rotterdam is één van de leukste shopsteden van Nederland. En ja, de koopgoot kennen we nu allemaal wel, dus kijk ook vooral eens naar de unieke adresjes hieronder!

De leukste wijken om te shoppen zijn het centrum met de Witte de Withstraat, Oude & Nieuwe Binnenweg, de Eendrachtsweg en het Eendrachtsplein. En vergeet ook het Oude Noorden niet. Vooral rond de straten de Zwaanshals, Noordmolenstraat en het Noordplein vind je veel leuke kleine vintage kledingwinkels, eettentjes. Loop dan ook meteen even langs de Rotte, waar Rotterdam zijn naam aan te danken heeft.

Interieur

 • Keet: Deze conceptstore wordt ook wel een “mini warenhuis” genoemd. Webshops en beginnende ondernemers hebben een kans hun producten hier te verkopen. Ze bieden onder andere kaarten, sieraden, fashion, interieur accessoires en meer.
 • Home Stock: een bonte verzameling van vintage en moderne meubels en leuke accessoires voor in huis.
 • Hutspot: leuke conceptstore waar veel kleding en items voor je interieur worden verkocht.
 • Lost & Found Store Spaces: ook een leuke concept store, waar je tevens koffie kunt drinken of een evenement kunt houden.
 • Toko in Markthal: voor het mooiste servies
 • Danny de Cactus: Hier koop je – hoe kan het ook anders! – cactussen! Maar het is meer. Danny de Cactus is een winkel vol woondecoraties uit exotische bestemmingen.
Doorkijkje Kubuswoningen

Kleding

 • Susan Bijl: de geboorteplek van de Susan Bijl designtassen.
 • Sister Moon: Deze winkel bestaat al sinds 1993 en is dan ook een waar begrip onder de vintage liefhebbers. Hier verkopen ze alles voor een originele (uitgaans) outfit. Schoenen, accessoires en mooie kledingitems. Daarnaast verkopen ze hier ook vaak kaartjes voor leuke feestjes in Rotterdam.
 • Dearhunter: De zaak is mooi ingericht met prachtige paskamers, leuke paspoppen en interessante props, zoals een berg met glitter wat eigenlijk een beetje op een enorme glitterdrol lijkt. Bij Dearhunter selecteren ze altijd de mooiste kledingstukken, schoenen, tassen, zonnebrillen, hoedjes en sieraden.
 • Rumba Vintage: Niet alleen vintage in het Oude Noorden, maar ook voor een kopje koffie kun je er terecht!
 • INCONCEPT Live Magazine: Deze conceptstore heeft als invalshoek dat je hier alles vindt wat je normaal gesproken in magazines vindt. Je vindt er ook meubels, maar de grootste focus ligt op kleding en accessoires.
 • COLLECTIV. by Swan: is een unieke conceptstore met creatieve ondernemers met hun eigen handgemaakte en/of eigen ontworpen producten. Er is een grote focus op kleding, maar er wordt meer verkocht.

Overig

 • Koekela: hier koop je de lekkerste koekjes en andere baksels in Rotterdam.
 • Franc Nissen: Prachtige bloemen van hoge kwaliteit. En bijzondere soorten thee!
 • Groene Passage: hier kun je milieuvriendelijk shoppen. Je vindt er winkels die alles verkopen van cosmetica tot meubels en van eten tot boeken.
Bron: Hotels Combined

Slapen in Rotterdam: de fijnste hotels

 • King Kong Hostel: het hipste hostel in Rotterdam. Ik heb er zelf ook geslapen, en kan bevestigen dat het de titel van “beste hostel in Nederland” zeker verdient. Handige ligging in de Witte de Withstraat. Privékamers zijn ook beschikbaar! Perfecte optie voor budgetreizigers.
 • CityHub: Wil je op een hele bijzondere manier in deze stad verblijven, neem dan een kijkje bij CityHub. Het zijn hele mooie hightech “hubs” die echt een ervaring zijn om in te verblijven. Als je altijd al eens in Japanse “pods” hebt willen verblijven, dan is dit een tip.
 • Room Mate Bruno: Dit boetiekhotel ligt op één van de meest iconische plekken van de stad: in Centrum-Zuid, aan de Maas, in een voormalig theepakhuis van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. Perfect als je van design houdt.
 • nHow: Dit luxe hotel ligt aan de voet van de Erasmusbrug, in De Rotterdam. Prachtig uitzicht op de skyline van de stad, vooral uit de hogere hotelkamers!
 • Hotel New York: Verblijf op de plek waar honderdduizenden Nederlanders hun oude leven inruilden voor een nieuw leven. Je hebt hier ook een goed restaurant waar je lekker kunt eten.
 • SS Rotterdam: Slapen aan boord van de SS Rotterdam? Dat kan. Je slaapt in een oude scheepshut uit de jaren vijftig en kunt ervaren hoe de passagiers de oversteek naar New York ervaren zullen hebben. In de jaren zestig en zeventig was het schip trouwens een luxe cruiseschip, dus de kamers zijn van alle luxe voorzien. De beste plek voor uniek overnachten in Rotterdam!

Liever ergens anders slapen? Check in dit artikel de 11 leukste goedkope hotels in Rotterdam centrum!

Wat zijn jouw favoriete Rotterdam tips?

Met dank aan:

Dit artikel werd geschreven met hulp van echte Rotterdamse locals! Met dank aan Maartje en Sebastiaan, Pascalle, Charlie Borst en Annika voor deze geweldige tips!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Anastasia 23 juli, 2021 - 00:41

Hey dear! I love you blogs. :-) Last week we went to Rotterdam with my friends and checked few restaurants you have recommended in Good Food blog post, Aloha is my favourite now, we loved it! Thank you so much for the tip!

We were not able to cover all of 32 tips this time, but I can’t wait come back soon! But we had so much fun, our friends took us for the outdoor escape room game, and oh my god, the best idea ever! I think you should check it out some time! We did Sherlock with Quest Escapes! Sooo cool!

Thank you. Can’t wait for more of your travelling tips!
XX

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.