Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!

Marrakech Souks22 1 - Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!

Ik vind Marrakech een geweldige stedentrip bestemming. Maar als het de eerste keer is dat je buiten Europa op reis gaat, kan het misschien een tikje overweldigend zijn. Een goede voorbereiding is dan het halve werk. Ik deed een aantal tips op die je handig van pas gaan komen in Marrakech. Die deel ik vandaag met je in dit artikel!

Marrakech Souks14 1 - Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!

Wat je moet weten over Marrakech:

Tijdsverschil: Er is geen tijdsverschil tussen Marokko en Nederland.

Visum: Je hebt voor Marokko geen visum nodig.

Taal: Marokko heeft twee officiële talen, het Arabisch en Berbers. De meeste Marokkanen spreken ook goed Frans. In mijn ervaring sprak iedereen in Marrakech ook prima Engels. Mensen die in het toerisme werken, spreken vaak ook nog een vreemde taal (Spaans/Duits/Italiaans, etc). Ik stond echt versteld van hoeveel talen ze spreken! Véél meer talen dan ik.

Valuta: In Marokko betalen ze met de Marokkaanse Dirham. Met de huidige wisselkoers staat 10 dirham gelijk aan €0,95 of 1 dirham aan €0,10 (ongeveer).

Weer: Marrakech heeft een landklimaat, en heeft het hele jaar door een redelijk constante temperatuur. Behalve in de zomermaanden, wanneer het bloedheet is. Een gemiddelde temperatuur van 37 graden in Juli en Augustus. In de winter is het overdag heerlijk, met zo’n 18 graden en kan het ’s nachts zelfs vriezen.

Bill Marrakech 40 scaled - Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!

Kleding in Marrakech:

Ondanks dat Marrakech de afgelopen jaren een populaire stedentripbestemming geworden is, is Marokko nog steeds een vrij conservatieve bestemming. Zorg dat je je dus beschaafd kleedt. Ik zou je aanraden niet teveel huid te laten zien, geen decolleté, en je schouders en knieën te bedekken.

Lees ook: Alleen naar Marrakech | Hoe is solo reizen als vrouw in Marokko? ( +tips)

Marrakech Souks1 1 - Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!

Voorbereiding:

 • Simkaart: Mijn allereerste tip is om een simkaart te kopen op het vliegveld in Marrakech, zo kun je altijd bij internet als je het nodig hebt. Ik had een 10GB simkaart van Orange voor 100 dirham.
 • Cash meenemen: Zorg alleen dat je cash meeneemt, want je kunt niet met een bankpas betalen. Er is geen geldautomaat in de aankomsthal. Je mag ook met 10 euro betalen, dus zorg dat je wat extra euro’s in je portemonnee hebt. Altijd wat cash bij de hand hebben is sowieso een goed idee, want geldautomaten zijn vrij zeldzaam in de medina en je kunt zeker niet overal met je bankpas betalen.
 • Transfer: Ik zou je ook zeer aanraden om alvast je transfer van het vliegveld naar je hotel te boeken. Er zijn verschillende manieren om van het vliegveld naar het centrum te komen, maar een transfer is veruit het minste gedoe. Hoef je ook niet moeilijk te doen met taxichauffeurs die belachelijk hoge prijzen rekenen. Als je met vier mensen reist, kost het bovendien maar 4 euro per persoon.

LEES OOK: De top 10 bezienswaardigheden in Marrakech die je niet mag overslaan.

Marrakech Saadiens Tombs Palace1 - Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!

Ter plekke:

 • Negeer aanwijzingen: Het meest irritante aan Marrakech vond ik de locals die me vertelden dat iets gesloten was, terwijl dat helemaal niet zo is. Op deze manier proberen ze je óf naar hun eigen winkel te brengen, óf naar een afgelegen plek waarna ze je vervolgens voor geld terug kunnen brengen. Negeer deze mensen dus gewoon. Als iets inderdaad dicht is, kun je altijd nog terug lopen.
 • Sluit je af voor verkopers: Dit is makkelijker als je alleen reist, dan met zijn tweeën. Als je het constante “hello excuse me” van verkopers wilt negeren, dan kun je dit doen door een zonnebril en oortjes te dragen. Zo kun je namelijk net doen alsof je ze niet hoort, en kunnen ze geen oogcontact met je maken. Ik merkte dat ik zo meer met rust werd gelaten. Maak je er trouwens ook niet té druk om: deze mensen willen alleen maar hun producten verkopen. Zie het als reclame op tv.
 • Zorg voor een goede (offline) kaart: De souks van Marrakech zijn een doolhof. Overal lopen kronkelstraatjes en “even een stukje afsnijden” gaat geheid mis. Voor je het weet loop je doelloos in rondjes rond. Mijn beste tip is om Maps.Me te downloaden. Deze app biedt offline kaarten, en vond ik tijdens mijn stedentrip stukken accurater dan Google Maps (ik heb allebei geprobeerd).
Marrakech Jardin Majorelle8 - Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!
 • Verdwalen: Verdwalen kan zomaar gebeuren in het verwarrende gekrioel van straatjes in Marrakech. Raak niet in paniek. Loop gewoon vol zelfvertrouwen even naar een rustig stukje zonder winkeliers en kijk op je kaart. Of vraag het desnoods aan een serveerder/receptionist in een hotel of restaurant. Liever niet zomaar aan iemand op straat omdat je niet weet of zij je de waarheid vertellen. Maar als dat je enige optie is, vraag het dan aan een vrouw.
 • Zo overleef je Djemaa El Fna: Ik vond maar één plek in Marrakech heel erg overweldigend en dat was het hoofdplein, Djemaa El Fna. Je moet er opletten dat je niet struikelt over dierenmishandeling. Er zijn namelijk nogal wat aapjes aan kettingen en slangenbezweerders waarmee je op de foto kunt voor geld (doe het NIET). Ook zijn er vrouwen die je hand vastgrijpen om er henna op te doen, en straatverkopers die je niet met rust laten.

  Mijn strategie op het plein was om mijn oortjes en zonnebril-vermomming te dragen en gewoon heel erg bewust te zijn van mijn omgeving. Het liefst bewoog ik me er zo snel mogelijk overheen.
Marrakech Souks4 1 - Tips voor eerste keer Marrakech: dit moet je weten voor je stedentrip!
 • Afdingen: Onderhandelen over de prijs is in Marrakech heel normaal, tenzij de prijs aangegeven staat als fixed price. Als er geen prijs staat aangegeven, dan is het gebruikelijk om te onderhandelen. Zet in op ongeveer 30% van het openingsbod van de verkoper, en kom uiteindelijk zo rond de 50% uit. Blijf vriendelijk, en zie het als een sport.
 • Fotograferen: Locals in Marrakech worden NIET graag gefotografeerd. Als je iemand wilt fotograferen moet je dit altijd eerst netjes vragen en ze daarna geld geven voor de moeite. Hou daar dus rekening mee, anders zullen ze boos worden op je. Ik fotografeer in principe nooit mensen, maar ik merkte dat zelfs in overzichtsfoto’s (van een straat of een plein), mensen nog wegdoken om niet op de foto te komen.

Met deze tips ga je ongetwijfeld een fijne stedentrip tegemoet. Ik hoor het graag als jij nog do’s en don’ts die ik niet meegenomen heb in dit artikel?

Wat zijn jouw beste tips voor de eerste keer Marrakech?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

 1. Heel handig overzichtje! Ik merkte hier al wat van dankzij een vriendinnetje die in Marrakesh was en bepaalde dingen niet zo prettig vond (en dat vooraf niet wist). Maar goede voorbereiding is het halve werk denk ik dan :-) Lijkt me een prachtige stad!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring