Wat te doen in Tilburg: de 37 leukste tips & bezienswaardigheden voor een dagje uit

door Explorista

Tijdens mijn studietijd woonde ik in Tilburg, en dat waren een aantal van de leukste jaren van mijn leven. Mooi is Tilburg niet echt, maar het is wel een stad waar gezelligheid de boventoon voert. Wandelen en fietsen zijn de beste manieren om Tilburg te zien. Wandel van een indrukwekkend museum naar de Piushaven, bezoek de unieke boetiekwinkels in het centrum en ga mensen kijken op een van de terrassen. Tilburg is een van de leukste plekken in Noord-Brabant voor een ontspannen dagje uit of weekendje weg. Dit zijn de leukste tips voor een dagje uit!

Lees ook: 10 redenen waarom Brabant de leukste provincie van Nederland is

Bezienswaardigheden in Tilburg

Spoorpark

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar het Spoorpark in Tilburg was heel lang een verwaarloosd spoor- en industriegebied. Na verloop van tijd werd de verwaarlozing zo groot dat men besloot om een nieuwe functie aan het gebied te geven. Zo ontstond er een burgerinitiatief om er een stadspark voor recreatie van te maken. Sinds 2019 is Spoorpark Tilburg werkelijkheid en kun je er voor van alles terecht, zolang het maar met recreatie te maken heeft. Denk aan picnicken, kamperen en sporten, en er zitten ook wat leuke restaurantjes.

Bibliotheek LocHal

Een bibliotheek in het lijstje van beste bezienswaardigheden in Tilburg? Zeker! Het is niet alleen tof als je graag leest, want er is iets bijzonders met de bibliotheek van deze stad. LocHal heeft namelijk meerdere prijzen gewonnen en verschillende nominaties op zak.

Deze plek in Tilburg is onder andere het Beste Gebouw van het Jaar 2019, winnaar van The Plan Award, genomineerd geweest voor een Dutch Design Award en Gulden Feniks. Dat heeft er alles mee te maken dat de bibliotheek gevestigd zit in een bijzondere en uniek omgebouwde locomotiefhal. Kortom, een bijzondere plek om te zien.

Piushaven

De grootste stadshaven van Brabant vind je in Tilburg. De Piushaven komt uit het begin van de 20e eeuw en is een van de meest levendige plekken in de stad. Of zoals ze zelf zeggen: wonen, werken, uitgaan en watersport op één locatie. Je kunt er zwemmen, roeien, SUP-en en fijne wandelingen maken. Ook vind je allerlei cafés en restaurants aan de haven. Een aantal favorieten staan verderop in het lijstje met leukste restaurants in Tilburg! In de Piushaven is ontspannen het belangrijkste doel.

013

In het ideale geval staat 013 in het lijstje met leuke uitjes, maar dan moet er maar net een artiest in het poppodium optreden waar je fan van bent! Poppodium 013 is het grootste poppodium van Nederland en een van de plekken waar Tilburg bekend om staat. Leuk om even langs te wandelen wanneer je door de stad loopt. En natuurlijk nog leuker als je er kaarten scoort voor een tof optreden.

Bron foto

De Watertoren

De Watertoren is een stukje geschiedenis in Tilburg. Het is een van de allerlaatste watertorens in het land die buiten gebruik gegaan is. Pas in 2017 sloot de toren haar deuren voor de oorspronkelijke functie. Naast een geschiedenis als watertoren heeft deze plek ook een rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Doordat de toren 50 meter hoog is, was het voor Duitsers een handige plek om als uitkijktoren te gebruiken.

Abdij Koningshoeven

Oké, het ligt technisch gezien niet in Tilburg, maar wel zo dichtbij dat ik ‘m gewoon meeneem. Het is één van de twaalf trappistenbrouwerijen ter wereld. Het prachtige gebouw is normaal gesproken met een tour te bezoeken (wat heel leuk is!), maar je kunt ook gewoon lekker op het terrasje zitten met een biertje en een bitterbal.

De Oude Warande

Niet alleen in het Spoorpark, maar ook in de Oude Warande kun je terecht voor wat groen in de stad. De Oude Warande is een 18e-eeuws park en een van de laatste instacte sterrenbossen van Nederland. Een sterrenbos is een gebied met een centraal middelpunt van waaruit een aantal lanen naar de hoeken van het gebied lopen. Het is een mooie locatie om te wandelen en tot rust te komen in het stadse groen.

Leuke uitjes in Tilburg

Kempentoren

Midden in het nieuwe Spoorpark staat de opvallende Kempentoren. Met een hoogte van 35 meter een van de mooiere uitkijkpunten in Tilburg. Eind 2019 opende de Kempentoren haar trappen, want de 192 treden brengen je naar dat welverdiende uitzicht. Met een beetje geluk en prachtig weer kun je vanaf hier tot aan Breda en Hilvarenbeek kijken.

SUP-en in de Piushaven

Zoals je al eerder ontdekte is de Piushaven een gezellige hotspot in Tilburg. Het is de perfecte plek om allerlei wateractiviteiten te doen. Een van de opties is SUP-en. SUP staat voor stand up paddleboard en dat is dan weer precies wat de naam zegt: staand op een board door het water.

Een spannende work-out, want je moet je balans zien te houden op het board zodat je niet in het water valt. Heb jij die balans onder de knie? Dan is er SUPYoga, waarbij je je balans nog verder kunt uitdagen.

Schrobbelèr drinken

Schrobbelèr is een typisch Tilburgse kruidenbitter, een soort kruidige jenever of brandewijn. Hoewel je met een alcoholpercentage van 21,5% direct het licht achter je ogen wegbrandt, is het eigenlijk aan de lage kant voor een kruidenbitter. Dat zorgt ervoor dat Schrobbeler een vrij zoete smaak heeft. Schrobbeler kom je ook veel tegen wanneer je carnaval viert in Tilburg. Je vindt Schrobbeler in de meeste Tilburgse horecazaken.

Bron foto

Safaripark Beekse Bergen

Technisch gezien ligt de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, maar het safaripark ligt zo dicht bij Tilburg dat ‘ie toch in het rijtje van leuke uitjes in Tilburg mag. Safaripark Beekse Bergen is een unieke dierentuin waar meer dan 150 verschillende diersoorten wonen.

Het bijzondere aan dit park zit ‘m in de safari. Doordat je met de auto, boot, bus of wandelend dwars door de leefomgeving van de dieren reist, maak je ze op een andere manier mee dan in een ‘gewone’ dierentuin. Je hebt niet geleefd totdat een giraffe de vooruit van je auto schoonlikt, mark my words. Combineer Safaripark Beekse Bergen met een dagje Tilburg en je weekendje weg is compleet!

Leestip: Ontdek alle 18 mooiste plekken in Noord-Brabant voor een dagje uit.

Tilburgse Kermis

Als je van kermissen houdt, dan moet je je bezoekje natuurlijk tijdens de Tilburgse Kermis plannen. In juli wordt Tilburg jaarlijks tien dagen lang omgetoverd tot de grootste kermis van de Benelux.

Het is een waar instituut in de stad. Met een geschiedenis die al meer dan 400 jaar teruggaat, is het gegarandeerd een bijzonder uitje. Je zou het bijna een bezienswaardigheid noemen, maar uiteindelijk is het toch leuker om de attracties te ervaren dan enkel te bewonderen.

Bron foto

Natuurmuseum Brabant

Ook voor musea ben je in Tilburg aan het juiste adres. Natuurmuseum Brabant vertelt over de natuur en het landschap in Noord-Brabant. Je vindt er een mix van permanente en tijdelijke tentoonstellingen, dus kijk even op de site voor de meest actuele tentoonstellingen.

Wat je er in ieder geval tegenkomt is een 15-meter lange potvis, een mammoet en een sabeltandtijger (dit klinkt inderdaad als het begin van een mop). Het staat bekend als een van de meest kindervriendelijke musea van Nederland: genoeg te ontdekken en leuk om te zien.

Textielmuseum

Weer een andere kant van de Tilburgse geschiedenis vind je in het Textielmuseum. Tilburg had vroeger een grote textielindustrie. Leer over de geschiedenis van textiel, maar ontdek ook de hedendaagse beeldende kunst en design.

Het museum is een mooie afwisseling tussen nieuw en oud en leert je bovendien meer over textielverwerking. Bij het museum hoort namelijk het TextielLab. Daar werken verschillende professionals aan allerlei uiteenlopende textielwerken. Zoals ze zelf zeggen: neem een kijkje in de keuken!

Bron foto

Museum de Pont

Museum de Pont is de plek waar de hedendaagse kunst in Tilburg te vinden is. Met meer dan 800 werken van zo’n 80 verschillende kunstenaars ben je hier wel even zoet. De Pont kiest ervoor om drie grote tentoonstellingen per jaar te hebben die een versterking zijn van de vaste collectie. Een verdieping van de kunst als het ware. Naast de kunst is ook het gebouw van het museum een mooie bezienswaardigheid. In een voormalig wolspinnerij aan het Wilhelminapark staat het opvallende gerenoveerde museum.

Doloris’ Meta Maze

Voor een surrealistische ervaring breng je een bezoekje aan Doloris’ Meta Maze. Het wordt door de makers omschreven als een driedimensionaal schilderij waar je onderdeel van bent. En ook de vergelijking met een trip zonder drugs komt meermaals voorbij.

Eigenlijk valt het Meta Maze niet uit te leggen en moet je het gewoon beleven. Na afloop kom je bij op de toffe rooftop bar waar je allerlei gerechten uit wereldkeuken vindt, cocktails én een prachtig uitzicht.  

Voor meer leuke hotspots en tips voor een weekendje Tilburg, check dit artikel!

Bron foto

Shoppen in Tilburg

De Heuvel is het centrale plein in Tilburg. Rondom het plein kom je (behalve veel terrasjes) ook de belangrijkste winkelstraten tegen. Zo is de Heuvelstraat het belangrijkste winkelgebied met veel winkels van grotere ketens. Voor de boetiekwinkels (en kleinere restaurants/bars) wandel je de zijstraten vanaf De Heuvel in. Enkele toffe winkels in Tilburg zijn:

 • Tien Tilburg: charmante conceptstore met hoofdzakelijk fashion, food & furniture.
 • Kringloop Tilburg: struinen voor een budgetprijs? Bezoek dan Kringloop Tilburg waar je eigenlijk nooit weet wat je tegenkomt.
 • La Poubelle: ook La Poubelle is een favoriet bij Tilburgse locals voor nog meer toffe tweedehands spullen en kleding.
 • Cool Bananas: toffe cadeau en woonaccessoires. Ook hier kom je de meest uiteenlopende producten tegen. Bovendien kun je hier terecht voor unieke Tilburg-merchandise.
 • Mint & Pepr: een mooie modewinkel waar je zowel dames en heren als kinderkleding vindt.

Restaurants in Tilburg

Er zijn bijzonder veel restaurants te vinden in Tilburg en ook de kroegen en cafés zijn goed vertegenwoordigd. Voor ieder moment van de dag is er wel een tof plekje te vinden. Ontdek een aantal favorieten:

 • Steck013: een enorme keuze uit speciaalbieren en een fijne tuin. Uniek door alle plantenstekjes en de biertuin.
 • De Houtloods: een sfeervol restaurant met een open keuken in een voormalige houtopslag.
 • Little Devil: een van de meest bekende Nederlandse metalcafé’s. Boordevol sfeer, bier en goede muziek.
 • Pizzabar Rijstlust: een enorm uniek restaurant met bizarre, maar smaakvolle pizzatoppings.
 • Buitenbeentje: het goedkoopste en gezellige café van Tilburg op de Korte Heuvel!
 • Café Kandinsky: op vrijdagavond de beste en drukste plek voor een speciaalbiertje.
 • Villa Pastorie: ook wel bekend als de huiskamer van Tilburg. Je kunt hier de hele dag terecht voor lekker eten en een uitzicht op de Piushaven. Wanneer je nog geen genoeg gekregen hebt, dan kun je er bovendien blijven slapen.
 • Stadsbrouwerij 013: Een proeflokaal in de bruisende Piushaven. Gezellig én een ruim aanbod.
 • Café Berlijn: een door de stad Berlijn geïnspireerd café. Met livemuziek, heerlijk eten en een gezellige sfeer
 • La Trappe Proeflokaal: Bier is goed vertegenwoordigd in Tilburg. Ook in het La Trappe Proeflokaal kun je terecht. Een heerlijke plek om in de zomer bier te drinken!
 • Doloris: De hipste rooftopbar van Tilburg, met heerlijke streetfood-gerechtjes en een goddelijk cocktailmenu!
 • Softy’s: Achter het station staat een vintage treinwagon waar je heerlijk kunt eten, maar je vindt er ook het beste softy’s van Tilburg. Met interessante smaken als bacon & cornflakes!
Foto via stadscampingtilburg.nl

Slapen in Tilburg voor ieder budget

 • De Stadscamping: Een voorliefde voor kamperen of voor bijzondere slaapplekken? Op de Stadscamping in Tilburg kun je terecht met je eigen tent of camper. Kamperen is natuurlijk niet zo bijzonder, maar wél wanneer je dat in hartje Tilburg doet. Je kunt er ook voor kiezen om een volledig ingerichte tent te huren. De Stadscamping ligt in het Spoorpark op wandelafstand van het centrum.
 • Hostel Roots: Budgetproof slapen doe je in Hostel Roots in hartje Tilburg. Boek een tweepersoonskamer als je wat meer privacy zoekt. Of ga voor de echte hostelervaring en kies voor een slaapzaal. Gegarandeerd een gezellig nachtje weg!
 • City Hotel Tilburg: Tegenover het gezellige stadsplein ligt driesterrenhotel City Hotel Tilburg. Het hotel is top wanneer je comfortabel wilt overnachten, maar verder weinig tijd doorbrengt in het hotel.
 • Mercure Hotel Tilburg: Een modern viersterrenhotel in de binnenstad voorzien van alle gemakken. Er is onder andere een restaurant en je mag gebruik maken van de sportfaciliteiten bij BasicFit en ook voor wellnessfaciliteiten zit je hier goed.

Wat is jouw favoriete plek in Tilburg?

Met dank aan:

Dit artikel werd geschreven met hulp van echte Tilburgse locals! Met dank aan Renée.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter