Wat Phra That Doi Suthep tempel bezoeken vanuit Chiang Mai

door Explorista

Een bezoekje aan Chiang Mai is niet compleet totdat je de Wat Phra That Doi Suthep tempel bezocht hebt. De tempel ligt bovenop de berg Doi Suthep, waardoor de tempel zelf ook vaak Doi Suthep genoemd wordt (wat ik nu voor het gemak ook zal doen, anders is het zo’n mond vol). De tempel uit 1383 ligt op 15 kilometer van de stad, en hoewel het een heilige plek is voor Thaise mensen, kun je het als toerist ook gewoon bezoeken. Doi Suthep bezoeken vanuit Chiang Mai kan op een aantal manieren.

Het verhaal van Doi Suthep is al even een verhaaltje waard: een monnik kreeg in een droom het visioen waarin hem opgedragen werd te zoeken naar een relikwie. Naar verluid vond hij een schouderbot van Buddha. Het was een magisch bot, dat licht gaf, kon verdwijnen, en zichzelf kon verplaatsen en verdubbelen. De monnik werd uitgenodigd bij een koning in Lampun om het bot te laten zien. Daar brak het bot in tweeën, waarbij één deel werd ingemetseld in een tempel, en de andere werd op de rug van een witte olifant gelegd. De olifant werd losgelaten in de jungle. De olifant zou de de berg Doi Suthep beklommen hebben, gestopt zijn, drie keer getrompetterd hebben, en gestorven zijn. Op die plek is de tempel van Doi Suthep gebouwd.

Om bij Wat Phra That Doi Suthep te komen, kan je óf lopen, óf je gaat met een voertuig aangezien er een weg naar boven loopt. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Hier lees je er meer over. Je kunt ook een scooter huren*, een tuktuk nemen of een rode taxibus (songthaew). Op de heenreis namen wij een Grab met airconditioning voor 340 baht, oftewel 170 baht per persoon. Op de terugreis pakten we gewoon een songthaew naar het centrum, die daar netjes op een rij staan te wachten. Dat koste 60 baht per persoon.

Het ritje duurt best wel lang vanuit het centrum: met de Grab deden we er zo’n half uurtje over, maar met de songthaew en alle file die we tegenkwamen, duurde het wel een uur voordat we eindelijk beneden waren.

Watphrathatdoisuthep3

Bezoeken van de tempel is trouwens vrij makkelijk: je komt boven op een soort parkeerplaats uit waar een heel aantal stalletjes met souvenirs en eten staan. Vanaf dat punt zijn er twee opties om boven bij de tempel te komen. Je neemt óf de kabelbaan (30 baht per persoon geloof ik!), of je loopt de 309 stappen naar de tempel. Wij gingen lopen. Dat was een flinke klim, maar als je dan eenmaal boven ben heb je ook meteen je workout van de dag gehad ;-).

Nadat we een kaartje kochten voor de tempel (30 baht per persoon), was het dan eindelijk tijd om de tempel te ontdekken. Van te voren lazen we online dat de tempel tegen zou vallen, en ontzettend druk zou zijn. Nou… druk was het zeker, maar goed, je bezoekt de bekendste tempel buiten Chiang Mai: wat verwacht je dan? Daarentegen vond ik de tempel zelf echt helemaal niet tegenvallen. De gouden stupa is erg indrukwekkend en glanst enorm in de zon. Dit is echt niet het enige: de ruimtes om de tempel heen zijn ook echt een bezoekje waard. Wij hebben met heerlijk uitzicht een ijsthee gedronken, en rondgedwaald langs de meest kleurrijke tafereeltjes.

Watphrathatdoisuthep7

Het mooiste aan de tempel is het uitzicht. Dan ineens zie je hoe groot Chiang Mai toch nog is. Het gaf me echt een rust om het Thaise landschap zo voor me uit te zien strekken. Je hebt vanuit de tempel ook goed uitzicht over het vliegveld, en je kunt dus de vliegtuigen zien opstijgen. Echt heel maf om dat te zien vanaf een hoger punt!

Al met al vind ik de tempel dus echt een bezoekje waard, en mag je het niet overslaan als je toch in Chiang Mai bent!

Adres: Wat Phra That Doi Suthep Road Tambon Su Thep, Chiang Mai Chang Wat Chiang Mai 50200

Entreeprijs: 30 baht.

Watphrathatdoisuthep8

Watphrathatdoisuthep9

Watphrathatdoisuthep12

Watphrathatdoisuthep14

Watphrathatdoisuthep18

Heb jij Doi Suthep al eens bezocht?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Danique 4 december, 2017 - 13:47

Ik ben er drie jaar geleden geweest en vond het prachtig om te zien! Mijn vriend en ik gaan in januari een maand naar Chiang Mai toe en dan brengen we zeker ook weer een bezoekje hieraan :).

Plaats een reactie
Explorista 5 december, 2017 - 10:53

Oh wat leuk en wát een fijn vooruitzicht :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter