Tips Pai: bezienswaardigheden en andere tips voor Pai in Thailand

door Explorista

Pai is een gezellig hippiedorpje in het Noord-Westen van Thailand, niet ver van de grens met Myanmar. Het is een populaire bestemming bij backpackers en toeristen vanwege de laid back stijl van leven, de prachtige natuur, en het fijne prijsniveau. Wij besloten het dorpje aan te doen voor een weekendje weg tijdens onze drie weken in Chiang Mai. Even lekker off the grid en genieten van watervallen, canyons en street food. Dit zijn mijn persoonlijke Pai tips!

Bus van Chiang Mai naar Pai (en terug)

De meeste reizigers zullen Pai vanuit Chiang Mai willen bezoeken, aangezien Pai geen eigen (actief) vliegveld heeft. Er zijn een aantal opties om dit te doen. De twee populairste opties zijn zelf op je scooter rijden, of een shuttlebus boeken. De weg naar Pai is een bochtige route (762 bochten om precies te zijn), die door jungles en bergen gaat. Scooters in Thailand zijn eigenlijk motoren, en als je dus nog nooit op een scooter gereden hebt, dan is dit misschien niet de beste plek om dit te doen. In Pai kom je ontzettend veel mensen tegen die onder de schaafwonden en verbanden zitten omdat ze in (of op weg naar) Pai met hun scooter gevallen zijn. Wist je dat je niet verzekerd bent voor het rijden met een scooter als je geen motorrijbewijs hebt? Niet aan te raden dus. Sorry als ik daarmee uncool ben, ik ga jullie geen gevaarlijke dingen aanraden.

Dus, ja. Wij kozen voor een shuttlebusje. Voor 170 baht per persoon per enkele reis wordt je met een busje vanaf Chiang Mai Bus Terminal 2 naar Pai gereden, en de bus vertrekt volgens mij elk half uur. Er zijn twee aanbieders: Prempracha/Avia en Aya. Heel verwarrend inderdaad, maar je wilt dus met de eerste gaan. Die zijn veiliger en betrouwbaarder. De rit duurt ongeveer 3 tot 3.5 uur met een pauze. Op de terugweg hadden wij een chauffeur die echt als een malle reed, en toen deden we er 2.5 uur over. Maar toen zat wel de halve bus te kotsen. Dus. Wat betreft wagenziekte: online kun je geen plekken reserveren, dat kan alleen als je ter plekke kaartjes koopt (geloof ik). Boek het liefste een zitplek zo ver mogelijk voorin de bus om goed zicht te hebben op de weg.

Bezienswaardigheden in Pai

Pai1

Auto huren

Ik ga je niet aanraden om een scooter te huren als je geen motorrijbewijs hebt, dat is je eigen verantwoordelijkheid. Omdat Joris zich niet prettig voelde bij de verantwoordelijkheid van rijden met mij achterop, en ik niet zelf wilde rijden, hebben we een auto gehuurd. Niet goedkoop (1300 baht voor 24 uur), maar daarmee zijn we dus wél verzekerd in het geval dat er iets gebeurde of we een ongeluk hadden.

Een auto huren was echt onze beste beslissing. We konden lekker overal komen waar we wilden, hadden airconditioning, en konden lekker stoppen wanneer we wilden om foto’s te maken.

Mar Paeng waterval

Dit is één van de populaire watervallen rondom Pai, en als je er wilt kun je er ook een beetje zwemmen (mits het water hoog genoeg staat). Ondanks de waarschuwing de waterval niet te beklimmen, zie je genoeg mensen die bovenop een selfie maken. De omgeving is mooi, de waterval ook, maar het was niet mijn favoriete waterval. Het is trouwens wel dichtbij het Chinese dorpje Santichon. Wij hebben het niet bezocht omdat we geen tijd hadden, maar het schijnt wel een leuk dorpje te zijn.

Pai Canyon

De bekendste bezienswaardigheid van Pai is natuurlijk de Pai Canyon, het kleinschaligere, maar nog steeds indrukwekkende alternatief voor de Grand Canyon in de VS. Het geologische fenomeen is gratis te bezoeken, en is het mooiste tijdens zonsopgang en ondergang. Reken er alleen wel op dat je zeker niet alleen bent. Hoe dan ook was het prachtig om hier te zitten en te kijken. De canyon zelf vond ik op sommige stukken trouwens doodeng. Ik heb hoogtevrees en er zijn echt punten waar ik niet overheen ben gegaan want ENG. Let dus goed. op waar je loopt :-).

Pai19

Landsplit

Op een ochtend in 2008 werd een boer in Pai wakker, en ziet tot zijn grote schrik dat zonder enige aanleiding zijn grond in tweeën is gesplit. Hij bleek zonder het te weten op een scheur in de tectonische platen te wonen, en nu was zijn landbouwgrond dus waardeloos. Het enige wat er nog wel wilde groeien was hibiscus. Omdat zijn boerderij op de weg ligt naar de Pam Bok waterval en de Merit Bridge, besloot de ondernemer er een toeristische attractie van te maken. Bezoekers mogen gratis de landsplit komen bezoeken, en krijgen huisgemaakte drankjes en vers fruit, in ruil voor een donatie. Je mag zelf kiezen hoeveel je geeft.

De landsplit zelf is best grappig om te zien en het pad is best wel avontuurlijk om te beklimmen. Maar de gastvrijheid is natuurlijk de échte reden om de familie te bezoeken. Wat ze zijn zó lief!

Pai21

Pam Bok waterval

Niet doorvertellen, maar Pam Bok waterval is dus echt mijn favoriete plekje in heel Pai. Toen ik er was waren er echt maar twee andere mensen. Vanaf de parkeerplaats kun je een trap beklimmen, en dan kom je vrij snel bij de waterval. Daar is ook een grot waar je kunt chillen. Blijkbaar kun je ook nog verder naar boven naar een plek waar je ook mooi kan zwemmen, maar ik had niet zo’n zin om nóg verder te klimmen, en ik ging bovendien toch niet zwemmen. Toen ik heerlijk bij de waterval zat, begonnen de mensen naast me gitaar te spelen en te zingen en dat moment was zó perfect dat het wel een sprookje leek.

Pai28

The Merit Bridge

Aan het einde van de weg langs Pam Bok waterval en de Landsplit ligt ‘Kho-Ku-So’, een bamboe-brug over rijstvelden. De brug is aangelegd zodat monniken minder lang hoeven te lopen om eten te halen van de tempel naar het lokale dorp Pam Bok. De 815 meter lange brug is gratis om te bezoeken, maar het wordt gewaardeerd als je een donatie achterlaat. Er is ook een restaurantje. Toen wij er waren, was er bijna niemand, en ik kan je niet vertellen hoe magisch het is om daar over de rijstvelden te struinen, in pure stilte.

Pai11

Walking food market

Hoewel Pai veel leuke restaurantjes heeft, is de échte plek om iets te eten de walking food market die iedere avond gehouden wordt in het centrum. De weg wordt afgesloten voor auto’s, food- en souvenirstalletjes staan langs elkaar opgesteld, en bieden een grote keuze aan keukens. Van kipsaté, tot nacho’s, en van sushi tot bruschetta: je vindt het er allemaal. En het kost natuurlijk niet veel!

Pai12

Hoteltip: Pai Klang Na Resort

Pai Klang Na Resort ligt aan de rand van Pai en is dé plek om te verblijven als je van natuur, rust en stilte wilt genieten. Wij sliepen in één van de comfortabele bamboehutjes, en keken vanuit ons bed gewoon uit over de rijstvelden. Wat fijn!

Wat zijn jouw beste tips voor Pai?

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Janet | thatonetime 5 december, 2017 - 20:28

Pai vond ik echt fantastisch! Wat een lekker sfeertje hing daar zeg. Wij zijn wel in het Chinese dorpje geweest en konden daar genieten bij fantastische uitzichtpunten. Voor rust en stilte lijkt dat me niet een perfecte accommodatie.. hadden jullie niet heel veel last van alle kikkers die in de rijstvelden zitten? Wat een geluiden hebben we daar meegemaakt zeg. ;)

Plaats een reactie
Explorista 7 december, 2017 - 12:36

We hoorden wel krekels enzo, maar kikkers eigenlijk niet zo! Zagen wel een slang een kikker opeten ;-)

Plaats een reactie
Debby 19 december, 2017 - 00:06

Pai vond ik echt geweldig. Een lekkere sfeer inderdaad en tegelijk een prachtige natuur.
Ik vond zelf Lod Cave echt prachtig. Maar ook van de weg er naar toe kon ik echt genieten.

Plaats een reactie
Sophie 8 mei, 2019 - 16:21

Leuk artikel I <3 Pai! Wil je alleen niet meer naar je vriend verwijzen als vriendlief, daar moet ik nl een beetje van braken.

Plaats een reactie
Explorista 9 mei, 2019 - 15:50

Hi Sophie, het kan me bijzonder weinig schelen waar jij van moet braken, maar blij dat je het een leuk artikel vond! Pai is super :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter