Mijn eerste keer Azië: wat vond ik ervan?

door Explorista

Het zit er op! Mijn allereerste bezoekje aan Azië is achter de rug, een groot reisdoel voor afgelopen jaar. Ik vond het van te voren best wel spannend, want ik had geen idee hoe het me zou bevallen. Al met al beviel het me heel goed, en was het eigenlijk minder ‘vreemd’ dan ik gedacht had. Maar daar laat ik het natuurlijk niet bij: dit zijn namelijk de dingen die mij opvielen!

Ik was natuurlijk maar een weekje in Azië, en dan ook nog op een persreis, waardoor mijn ervaring mogelijk iets anders is dan van een ‘gewone’ reiziger. Maar omdat jullie mij als persoon volgen leek het me toch wel leuk om mijn eerste indrukken te delen :).

Toiletten

Één van de dingen waar ik me van te voren eigenlijk het meeste zorgen om maakte was de toiletsituatie. Mijn enige ervaring met squat-toiletten komt eigenlijk van Franse tankstations, en die zien er -zachts gezegd- meestal niet bijzonder appetijtelijk uit. Dus toen ik de eerste keer geconfronteerd werd met een squat-toilet moest ik even slikken. Zeker aangezien nergens toiletpapier is, en iedereen alles schoonspuit met water, waardoor de toiletten één groot waterballet zijn. Maar eigenlijk is squatten super handig! Nadat ik het een paar keer heb gedaan zie ik echt de voordelen wel. Het is in ieder geval stukken makkelijker dan boven een vieze wc-bril hangen, en eigenlijk ook stukken hygiënischer dan op een wc bril zitten!

photo-04-12-2016-13-40-58Verkeer

Wat ik misschien nog wel het meest opvallende verschil met de Westerse wereld vond, is de verkeerssituatie. Mijn god, wat is die hectisch. Ik zou nóóit autorijden in Indonesië! Ik durf in Nederland al bijna niet in te parkeren, haha. Jakarta is gewoon één grote file. Overal. Het duurt eeuwen om een paar kilometer te rijden. Maar ik vond het eigenlijk enger in andere steden, waar het minder druk was. Daar werd namelijk lekker stevig doorgereden, aan alle kanten ingehaald, ingevoegd, en gebumperkleeft. Ik heb een aantal keer mijn hart vastgehouden. Maar ergens denk ik wel dat mensen wel meer opletten door deze chaos. Je moet namelijk wel. Waar je in Nederland rustig vijf minuten in gedachten verzonken kan rijden, let iedereen in Indonesië wél de hele tijd op.

Mensen

De mensen in Indonesië zijn heel erg vriendelijk. Ik ben geen onbeschoft persoon tegengekomen. Wat ik wel opvallend vond is hoe graag Indonesiërs met blanke Westersen op de foto willen. Overal waar we gingen liep er wel een groepje tieners op een afstandje te wachten om te vragen of ze met ons op de foto mochten. Het aantal foto’s waar ik met random oma’s, kindjes, of tienermeisjes op sta…. honderden, werkelijk waar. Soms waren ze zo brutaal om je aan je arm te trekken, en ze stuurden zelfs één van onze reisgenoten van hun stoel om zo een betere foto met de rest te kunnen maken. Ik moest er wel om lachen. Het is heel vreemd om mee te maken. Wat verder opvalt is hoe druk het op sommige plekken is, vooral Jakarta. Wat een hóóp mensen! Grappig om te zien is dat zo’n beetje iedereen een selfiestick en een scooter bezit. Je ziet ook heel weinig vrouwelijke autochauffeurs, maar de auto’s zijn wel vrij modern!
photo-01-12-2016-05-03-31

Afdingen

Ik was in eerste instantie een beetje bang om af te dingen. Om eerlijk te zijn vind ik onderhandelen helemaal niet zo leuk. Ik heb namelijk een vaste prijs voor adverteerders op mijn blog, en als een adverteerder dan de helft zou bieden zou ik echt beledigd zijn. Bij Ikea betaal je toch ook gewoon de prijs en niet de helft daarvan? Maar er werd me op het hart gedrukt dat ik in Azië echt moest afdingen. Ik moest niet meer dan de helft van de prijs betalen. En dus probeerde ik het. En het was echt leuk! Niemand was beledigd, het was gewoon een soort pingpong-spelletje met prijzen. Uiteindelijk betaalde ik vaak tweederde van de prijs, maar desondanks liep ik steeds met een adrenaline rush weg omdat ik toch korting voor elkaar had gekregen. Super leuk om te doen dus!

Regenseizoen

December tot en met februari is regenseizoen in Zuid Oost Azië en zo ook in Indonesië. Nu heb ik daar wel eens filmpjes van gezien, en dan stort het dus ook echt met bakken naar beneden. Maar dat heb ik niet zo meegemaakt. Bij ons regende het bijna alleen maar ’s nachts en was het overdag droog. Als het dan regende, dan was het vaak maar zachtjes. Verder viel me ook op dat het weer heel erg verschillend is. Waar Jakarta warm en plakkerig is, is het in Solo bijvoorbeeld veel koeler!

photo-04-12-2016-06-11-06

Eten

In Nederland eten we heel erg gevarieerd. De ene avond eten we Mexicaans, dan Indiaas, dan Nederlands, dan Italiaans… ik eet eigenlijk zelfden twee avonden hetzelfde. Dat is in Indonesië wel anders: iedereen eet daar elke avond Indonesisch. Op straat wordt alleen maar Indonesisch verkocht. Er zijn wel fastfoodketens, en in een grote stad zul je hier en daar een buitenlandse keuken vinden, maar over het algemeen is het rijst en kip dat de klok slaat. Daar had ik het soms best moeilijk mee, twee keer per dag Indonesisch. Dat gezegd hebbende, is het eten wel héél erg lekker. We hadden in Solo in een lokaal restaurantje een rijstgerecht voor minder dan een euro, en dat wás me toch lekker! De Indonesische keuken heeft trouwens verassend veel gefrituurd voedsel, en bijna niemand drinkt er frisdrank: de fruitsapjes zijn er heerlijk en niet aan te slepen!

Natuur

De natuur is echt onwaarschijnlijk mooi. Zo groen! En die rijstvelden! Natuurlijk zijn we in Nederland niet zoveel gewend, met een paar weilanden en een verdwaalde heuvel in het zuiden van het land, maar jeetje wat is Java mooi. En dan vooral midden-Java. De rit tussen Semarang en Solo is werkelijk waar prachtig, met zoveel mooie uitkijkpunten. Dikke aanrader!

photo-04-12-2016-13-40-45

 Algemene conclusie

Al met al was Indonesië echt een geweldige reis, en mijn eerste kennismaking met Azië was minder overweldigend dan ik verwacht had. In grote steden werd voldoende Engels gesproken dat ze je begrijpen, en hotels zijn vaak op Westerse toeristen ingesteld wat ik toch best fijn vond (aan het eind van een lange dag op een fijne wc zitten word toch overschat in het leven ;-)). Doordat ik op persreis was hadden we het qua verkeer makkelijker: we hadden steeds een eigen chauffeur. Ik ben nul keer ziek geworden (in tegenstelling tot in Egypte), en kon de warmte eigenlijk ook heel goed handelen. Ik ben wel een ziekelijk aantal keer gestoken door muggen (ondanks de DEET), maar voorlopig leef ik nog.

Ik vond het heerlijk om in zó’n andere omgeving te zijn. Zelfs een beetje uit het raam staren in de auto was leuk! Alles ziet er zo mooi en anders uit dan je gewend bent, ik kreeg er geen genoeg van. Indonesië is denk ik een heel goed land om mee te beginnen als je nog nooit naar Azië bent geweest. Ik vond de mensen er vriendelijk en behulpzaam, communiceren ging prima (ook omdat ze geen ander alfabet gebruiken), en er is een goede infrastructuur voor toeristen. Ik voelde me er veilig, ook als ik alleen rondliep. De natuur is er werkelijk prachtig, en de tempels zo onwaarschijnlijk magisch. Al met al heb ik een heerlijke reis gehad, al was het maar een weekje, en kan ik niet wachten om terug te gaan!

Wat vond jij van je eerste bezoek aan Azië?

Misschien vind je dit ook interessant

27 reacties

Co 13 december, 2016 - 07:49

Leuk om te lezen! Op een stopover in Hong Kong en 4 dagen Bali (iets langere stopover), ken ik Azië ook niet echt. De hurktoiletten ben ik dan ook nog niet tegengekomen, lijkt me echt vreselijk haha! Maar er is nog zoveel dat ik wil zien in die regio, dus het zal er toch nog wel eens van komen :) Ik vond het op Bali trouwens helemaal niet erg om 2x per dag nasi (of bami) te eten, het was zo goddelijk lekker!

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 11:33

Ik ben gewoon een beetje een kieskeurige eter denk ik. Ik kan niet zo goed meerdere dagen achter elkaar hetzelfde eten. Maar het eten was echt super lekker hoor! :)

Plaats een reactie
Wendy 14 december, 2016 - 08:35

Wat tof dat je eerste reis naar Azië zo goed bevallen is! Ik ben zelf ook naar Indonesië geweest en vond het een prachtig land met lieve mensen en heerlijk eten. Onze Indonesische gids vertelde trouwens dat die locals die foto’s van je maken ze vaak ophangen in huis en aan iedereen vertellen dat jij hun Nederlandse vriend bent, haha!

Plaats een reactie
Explorista 14 december, 2016 - 12:54

Haha echt waar? Dan moeten er heel wat huisjes in Java behangen zijn met foto’s van mijn verbaasde gezicht ;-)!

Plaats een reactie
Ilona 13 december, 2016 - 08:04

Hihi, die hurktoiletten lijken mij ook niet fijn. Of misschien gewoon een kwestie van wennen? Toen wij een week terug in Zuid-Afrika waren heb ik in het verkeer ook mijn ogen dicht gedaan. Chaos, al om. Toch gaat het iedere keer toch (net) goed. Ik ben nog niet in Azie geweest maar je artikel over de cultuurshock (of juist niet) is herkenbaar. Hoe mooi en groen het land is en hoe vriendelijk de mensen zijn.

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 11:33

Wat leuk dat je jezelf er in herkent. Ik zou zo graag eens naar Zuid-Afrika gaan!

Plaats een reactie
Shirley 13 december, 2016 - 08:32

Leuk om je bevindingen te lezen. Mijn moeder is laatst in Indonesië geweest, ook haar eerste keer Azië, dus ik herken de verhalen een beetje, haha. Ik vraag me altijd af wat mensen met die foto’s doen die ze met toeristen maken.

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 11:32

Naar elkaar doorsturen over de groepswhatsapp en heel hard giechelen… tenminste. Dat was wat ik zag. Geen idee of de fotos vervolgens nog ergens gepubliceerd worden haha!

Plaats een reactie
Benthe 13 december, 2016 - 08:44

Wat een leuk overzicht! Ik ben nog niet in Azië geweest maar zou dit wel graafmg willen, nu weet ik alvast wat me te wachten staat. De toiletten klinken nog steeds niet heel aantrekkelijk maar oké, dat nemen we maar voor lief ????

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 11:34

haha als ze een beetje schoon en droog zijn, dan zijn de hurktoiletten echt zo erg niet. Maar gelukkig heb ik nooit een grote boodschap hoeven doen in zo’n toilet…

Plaats een reactie
Helena (IndoRotterdammert) 13 december, 2016 - 08:46

Leuk ook te lezen. Ben al meerdere keren in Indonesië en andere landen van Azië geweest maar die hurktoiletten wennen nooit haha.

Wat ik twee jaar geleden merkte ik Jakarta was dat de internationale keuken steeds meer in trek is. Maar die vind je vooral in de vele winkelcentra.

En qua drankje is ook teh botol (koude jasmijnthee in een fles) erg populair. Mierzoet maar erg lekker. En dat mis ik wel als ik net weer terug ben in Nederland.

Ga je nu vaker naar Azië? Het is echt zo’n geweldig continent!

Groetjes, Helena

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 11:32

Oh ja! De drankjes zijn echt mierzoet in Indonesië, dat viel mij ook al op! Ik ga héél graag zo snel mogelijk terug naar Azië. Reken maar!

Plaats een reactie
Denise - Follow my footprints 13 december, 2016 - 11:35

“Maar voorlopig leef ik nog.” Ha ha!
Mijn 1e x Azië was Libanon en Syrië, en daarna Turkije, maar dat is niet het Azië wat je bedoelt. De 1e x ZuidoostAzie was naar Thailand in 1998. Ik ging in mijn eentje, ook maar voor een week. Ik heb toen ter plekke alles geregeld en toch nog heel veel gezien!
Jarenlang had ik zoiets van ‘Al die Azië-fans’, ik begreep het niet zo goed, maar toen ik eenmaal gegaan was was ik ook verkocht en volgden nog veel meer reizen naar Azië. En… ik ging er zelfs een jaar wonen! Alleen in Indonesië ben ik nog steeds niet geweest. Ik wil het wel graag!
Leuk dat Azië je bevallen is.

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 11:42

Zo gaaf dat je in Thailand gewoond hebt! Heel erg stoer :)

Plaats een reactie
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 13 december, 2016 - 17:56

Leuk om je bevindingen te lezen! Ik ben nog nooit in Azië geweest… en ik roep altijd heel hard dat het mij niet trekt, maar stiekem ben ik best wel nieuwsgierig naar (en ik vind ook eigenlijk dat ik er pas een mening over mag hebben als ik er geweest ben) :)

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 22:23

Ik had dat paar jaar geleden ook wel, tot ik er meer over ging lezen :) Toen ging het langzaam kriebelen.

Plaats een reactie
Manouk - Groetjes Uit Verweggistan.nl 13 december, 2016 - 19:30

Ik ben nog nooit in Azië geweest, maar klinkt zeker mooi! Ik zou met squattoiletten dus echt bang zijn om over mijn broek te plassen hahaha :’)

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 22:25

Haha nee serieus, probeer eens, je hangt niet, je squat. Dus er is geen kans om over je broek heen te plassen. ;-)

Plaats een reactie
Eva 13 december, 2016 - 19:31

Wat goed om te lezen dat je het er zo fijn hebt gehad! Benieuwd naar de rest van je verhalen :) Indonesië was ook mijn eerste Azië ervaring. Meteen drie weken en drie eilanden (Bali, Lombok, Java). Ik vond de eilanden qua sfeer heel verschillend, maar die waanzinnige drukte is mij ook echt bijgebleven, vooral op Bali. Ik vond het reizen er soms best lastig; telkens weer opletten dat je niet gefratst wordt en oeverloos onderhandelen met taxichauffeurs vond ik best vermoeiend. Dat lijkt me wel fijn aan een groepsreis of persreis; dat het meeste voor je geregeld wordt en jij zelf alleen hoeft te genieten van het prachtige landschap, want hemel, wat is Indonesië inderdaad mooi!

P.s. na 2 weken reizen in Indonesië verlangden mijn vriend en ik zo naar ‘Westers’ eten dat we McDonalds op onze kamer lieten bezorgen. Terwijl ik hier bijna nooit McDonalds eet :-P

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2016 - 22:31

Haha dat is precies wat ik en een reisgenootje één avond zeiden na een paar dagen vermoeiend reizen: ik zou zo graag even door de McDrive en dan in bed opeten (iets wat we thuis natuurlijk nooit doen) ;-). Afwisseling is goed voor een mens :). Zou heel graag nog eens naar de andere eilanden gaan!

Plaats een reactie
Sabine 13 december, 2016 - 23:53

Leuk om te lezen je eerste Azië ervaring! Ik kwam er voor het eerst jaren geleden in mijn backpack tijd als student. Maleisië en Singapore. Vond het heel mooi, erg warm en soms echt smerige hotels. Ook die toiletten… vreselijk. Net wat je zegt: een fijne schone toilet maakt het leven stukken aangenamer. Dit jaar bezocht ik Hong Kong en vond ik ook geweldig. Zou er zeker meer willen reizen. Al denk ik dat ik meer een Zuid-Amerika meisje ben. Nooit heb ik zo fijn gereisd als in Colombia en ook Argentinië vond ik fantastisch. Tenminste spreek ik de taal en hebben ze hier gewone toiletten haha ????

Plaats een reactie
Explorista 14 december, 2016 - 12:53

Haha! Ik spreek te weinig Spaans. Maar weer oppakken!!

Plaats een reactie
Lisan 14 december, 2016 - 14:09

Sumatra en Bali bezocht 2 jaar geleden. Inderdaad dat verkeer is enorm chaotisch en ze houden van de claxon ;-) Maar het had wel wat. Wij zijn verliefd geworden op Sumatra en ook Bali vonden we een geweldige ervaring. Good memories.

Plaats een reactie
Explorista 14 december, 2016 - 14:09

Klinkt goed. Zou allebei nog graag willen zien!

Plaats een reactie
Matthijs 14 december, 2016 - 19:06

Haha herkenbaar al die ‘zorgen’ voordat je voor het eerst naar Azië gaat. In 2012 ging ik voor het eerst naar Bangkok en vele andere reizen volgenden. Ik ben op zijn zacht gedrukt verliefd op het continent en hou van al die ongemakken die bij ons luxe zijn! Ik hou van het eten en ik eet liever elke dag rijst dan onze Nederlandse gerechten. Gelukkig viel het je achteraf erg mee en heb je al weer zin om terug te gaan naar Azië!

Plaats een reactie
SuusjeQ 4 mei, 2017 - 14:46

Leuk te lezen! Ik heb het nooit zo bewust ervaren. Niet dat ik het me niet kan herinnerne hoor, maar op je 17de ben je alleen bezig met ‘is het lekker weer?’ en meer van die dingen. Ik ging toen naar Thailand voor een rondreis met mijn familie. Mijn tweede keer Azië was ook Indonesië. Toen was ik me al veel bewuster van die dingen als verkeer, etc. En kreeg ik het backpackvirus te pakken ;-) Inmiddels negen keer in Zuidoost-Azië geweest. #nevernotasian Forever Asia! #alles

Plaats een reactie
Explorista 4 mei, 2017 - 15:28

Haha ja dat kan ik me goed voorstellen. k was natuurlijk al een stukje ouder. Het is denk ik wel een gelukje om zo jong al eens naar Azie te gaan en daarmee in aanraking te komen :).

Plaats een reactie

Laat een reactie achter