5x waarom je volgende wintersport in Stubai moet zijn

door Explorista

Eeuwige sneeuw, kilometers aan zachte poedersneeuw en als het even meezit van oktober tot en met juni op de piste staan? Met een wintersport in het Stubaital krijg je het allemaal. Dit skigebied dat de Stubaier Gletscher als hoofdattractie heeft gedoopt ligt op slechts een luttele twintig minuten rijden vanaf het vliegveld in Innsbruck. Super makkelijk om te komen dus. Explorista-blogger Fleur ontdekte Stubai en deelt waarom jij winterport in Stubai moet houden!

Fleur: Omdat Milou zelf de hort op was naar Indonesië mocht ik haar plaats innemen tijdens een weekendje in het Stubaital op uitnodiging van VVV Stubai, om daar de gastvrijheid van dit nabij Innsbruck gelegen Oostenrijkse gletsjergebied te ontdekken. Onder het genot van een glaasje Sekt werd daar de nieuwe 3S Eisgratbahn geopend, die met een prijskaartje van €60,6 miljoen euro de geschiedenis in gaat als de grootste investering ooit gemaakt door een skiresort. Vandaag deel ik vijf redenen met jullie voor wintersport in het Stubaital.

1. Voor ieder niveau een passende piste

Het Stubaital begint even ten zuiden van Innsbruck, de hoofdstad van Tirol. Het gebied wordt omgeven door 80 gletsjers en 109 ‘drieduizenders’. De bekendste dorpen in het dal zijn Neustift (waar ik verbleef), Fulpmes, Telfes, Mieders en Schönberg en er zijn vier skigebieden: Stubaier Gletscher, Schlick 2000, Serles en Elfer. Elk skigebied heeft een geheel eigen karakter, wat het gebied tot een veelzijdige en sportieve alpenbestemming maakt met maar liefst 58 afdalingen.

img_2322

2. Van half oktober tot eind juni sneeuw

Stubai kent, met dank aan de Stubaier Gletscher, een extreem lang winterseizoen. De pistes zijn geopend van half oktober tot eind juni en de condities zijn er goed. Het gletsjergebied behoort ook nog eens tot het grootsten van Oostenrijk. Als ook de dalpistes besneeuwd zijn, wat in mijn situatie helaas nog niet het geval was, kun je een afdaling maken van wel 10 kilometer lang. Favoriet op de gletsjer zijn ook het snowpark en de vele mogelijkheden voor freeriding en offpiste skiën. Echte waaghalzen gaan naar de Daunhill, de steilste piste van de gletsjer met een maximale helling van 60%.

3. Genoeg te doen naast wintersport

Naast de mogelijkheden voor skiën en snowboarden biedt het Stubaital een ruim aanbod aan andere activiteiten. Langlaufen kan op zo’n 62 kilometer loipes en voor wandelaars ligt er meer dan 80 kilometer aan goed onderhouden winterwandelpaden. Ook is het ijsklimmen populair in de winter. Beginners kunnen – onder begeleiding van een berggids – zelfs al klimmen op de ijswanden van de Stubaier Gletscher. En als je toch op de gletsjer bent, breng dan ook een bezoek aan de ijsgrot met het blauwe, eeuwige ijs van de Stubaier Gletscher.

De meest geliefde activiteit is toch het rodelen. Met twaalf rodelbanen is Stubai de grootste rodelregio van Tirol. Was de rodel (slee in het Oostenrijks) vroeger een praktisch vervoermiddel voor boeren, wordt hij nu nog enkel voor recreatieve doeleinden gebruikt. De langste baan (6 kilometer) vind je van de Elfer tot in het centrum van Neustift. Drie keer per week zijn ze ’s nachts sfeervol verlicht – leuk voor een onvergetelijk rodeltochtje.

img_2197

4. Bereikbaarheid vanaf de grote steden

Het Stubaital ligt op zo’n 900 km afstand vanaf Utrecht. Transavia vliegt het hele jaar van Eindhoven en Amsterdam naar Innsbruck (20 minuten rijden naar het Stubaital). In de wintermaanden kan dit ook vanaf Rotterdam. Austrian vliegt vanaf Amsterdam of Rotterdam naar Innsbruck.

5. Wi-Fi in de gondel

Ik was in het Stubaital om de ceremoniële opening van de nieuwe gondel bij te wonen, de 3S Eisgratbahn. Deze gondel biedt gratis Wi-Fi aan en is ontworpen door designstudio Pin-infarina, die ook verantwoordelijk is voor het stijlvolle design van verschillende Ferrari, Maserati en Alfa Romeo klassiekers. De nieuwe 3S Eisgratbahn staat voor comfort en is speciaal voor de verbetering van het skigebied aangelegd. Het dalstation is dichter bij de wegen gehaald en is zo veel beter bereikbaar.

img_2155

Kortom: het Stubaital is een perfecte wintersportbestemming waar je van deur tot deur binnen zes uur op de latten kunt staan.

Ben jij wel eens op wintersport in Stubai geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter