Gedong Songo tempels in Java: mijn meest bijzondere reiservaring ooit

door Explorista

In de mistige heuvels van Java ligt een tempelcomplex dat bijna niemand kent, maar dat onwaarschijnlijk mooi is: Gedong Songo. Als magie samen te vatten is in een plek en ervaring, dan is dat deze: paardrijden door dit tempelcomplex in midden-Java. Als ik er aan terugdenk word ik er meteen helemaal stil van. Ik vind het zó bijzonder dat ik dat mee heb mogen maken. In een ver vroeg verleden heb ik eens paardgereden, en hoewel dat nogal traumatisch eindigde (ondersteboven met één voet in de beugel), klim ik zo nu en dan voor de meest speciale reiservaringen nog wel eens op een paard. Eens in Yosemite, en nu in Indonesië. Het leverde me behalve een spectaculaire herinnering overigens ook de meest onflatteuze foto ooit op (die ik voor het gemak maar even weggelaten heb ;-)).

Maar dan eerst meer over het Gedong Songo tempelcomplex, waar we stopten als tussenstop tussen Semarang en Solo, twee steden in Midden-Java. Dit complex is helemaal niet bekend bij buitenlandse toeristen op Java, en dat maakt het echt een geweldige plek om te bezoeken. Toen ik er was eind november was het namelijk uitgestorven. Ik heb denk ik niet meer dan twintig andere toeristen gezien op het hele uitgestrekte complex. Allemaal locals. Laat me je snel meer vertellen over Gedong Songo zodat jij ook een bezoekje kunt plannen :).

Gedong Songo (3) Gedong Songo (12) Gedong Songo (11)

Wat is het?

Gedong Songo staat voor ‘negen gebouwen’, negen is een belangrijk getal in de Hindoestaanse cultuur.  Het complex bestaat uit een groep hindoeïstische tempels, bovenop groen beboste heuveltoppen. De tempels zijn gebouwd tussen 730 en 780 na Christus. Het maakt de tempels daarmee de oudste Hindoeïstische tempels van Java, ouder dan Prambanan en Borobudur. De tempels zijn ongeveer even oud als die op het Dieng Plateau. Omdat het complex maar zo’n 40 kilometer ten zuiden van Semarang ligt, is het makkelijk te bezoeken als uitstapje vanuit Semarang. De tempels liggen op natuurlijk gevormde plateaus, op steeds zo’n 100 tot 200 meter van elkaar, waardoor je de meest waanzinnige uitzichten over de omgeving hebt.

Waarom moet je Gedong Songo bezoeken?

En dat uitzicht… ik wist echt niet hoe ik het had. Je kunt het complex lopend bezoeken, maar voor een paar euro kun je ook paardrijden. Ik was daar eerst een beetje huiverig voor, omdat ik niet wist hoe de dieren verzorgd werden, maar toen ik ze zag werd ik gerust gesteld: de beesten zagen er sterk en gezond uit, met genoeg vlees op de botten en een glanzende geborstelde vacht. Ze hebben bovendien als ze op stal gaan voldoende eten en water. Toen ik dat zag voelde ik me gerustgesteld. De wandeling begon.

We zijn ongeveer een uur weggeweest met de paarden, waarvan het eerste deel heuvel op, en het tweede deel naar beden. We stopten onderweg bij verschillende tempels, en zelfs een warm water bron. We zijn amper toeristen tegengekomen, en letterlijk geen enkele buitenlandse toerist. De gidsen (die overigens weinig Engels spraken) vertelden dat er per dag minder dan vijf buitenlandse toeristen komen. De meeste toeristen zijn binnenlands, maar dan nog zijn het er niet meer dan honderd per dag.

Gedong Songo (8) Gedong Songo (9) Gedong Songo (1)

Het was echt zo’n cadeautje om tussen de tempels rond te dwalen, en me te vergapen aan het waanzinnige uitzicht over de vallei. Ik voelde me echt alsof ik in een soort Tomb Raider film beland was ofzo. De laaghangende wolken maakten het canvas alleen maar spectaculairder. Ik voelde me echt even onwaarschijnlijk dankbaar dat ik die ervaring mocht hebben.

Details:

Adres: Ambarawa 50651, Indonesië

Hoe kom je er: Het is ongeveer een half uurtje naar het zuiden rijden vanaf Semarang. Je kunt met de auto tot aan de poort rijden en daar je auto parkeren.

Kosten: Ik kan me niet helemaal meer herinneren hoeveel het bezoek gekost heeft, maar volgens mij was de entree ongeveer €5 en paardrijden zo’n €8.

Gedong Songo (11) Gedong Songo (7)

Ben jij wel eens in Gedong Songo tempelcomplex geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Jannike 5 mei, 2017 - 13:46

Wat gaaf om daar op een paard doorheen te rijden!

Plaats een reactie
Explorista 5 mei, 2017 - 14:09

Het was echt magisch! Ik voelde me net Lara Croft :)

Plaats een reactie
Marieke 6 mei, 2017 - 11:00

Wooooow dat klinkt práchtig! Dit ga ik zéker onthouden voor als we naar Indonesië gaan. Wat ik sowieso nog wel een keer wil. Wat ontzettend gaaf om dat met een paard te doen! Ik kan helemaal niet paardrijden, maar dit lijkt me wel heel tof. In Amerika (monument valley) heb ik ook op een paard gezeten, maar dat was alleen voor het uitzichtpunt en de foto. En toen voelde ik me al een héle stoere cowgirl! Moet je nagaan.

Plaats een reactie
Explorista 6 mei, 2017 - 20:06

Hahah alleen voor de foto… tof! Ik heb ook in Amerika paard gereden, in Yosemite. Maar toen zat ik met mijn voet in een rare houding dus dat was niet zo’n feest haha. Echt een dikke aanraden. Paardrijden is niet moeilijk. Er zijn gidsen bij en die houden de paarden mooi onder controle :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter