Kau Manor: puur ontspannen in een historisch landhuis in Estland

door Explorista

Na een hectische week waarbij ik Åland ontdekte, een presentatie gaf en van hot naar her rende in Helsinki, een nog een dag ronddwalen door Tallinn, was ik wel toe aan een avondje ontspannen. En toen stond een bezoekje aan Kau Manor, op het platteland van Estland, op de planning. Het is zo’n half uurtje rijden van de hoofdstad, en ligt in de middle of nowhere. Het landgoed bestaat uit een aantal gebouwen, een prachtige tuin, en in de omgeving niets meer dan uitgestrekte natuur. En dat is nog niet eens het leukste aan het landhuis: het kent namelijk een fantastische geschiedenis en een eclectische inrichting. Laat me je er meer over vertellen!

Kau Manor stamt al uit het jaar 1241, toen het was waarschijnlijk een vesting was. De eerste eigenaar van het pand was een getrouwe van de Deense koning Gerhardus de Kouwe. Estland was in de Middeleeuwen constant onderwerp van oorlogen, en veranderde zo regelmatig van eigenaar. In het begin van de negentiende eeuw kwam het huis dan eindelijk in handen van de persoon om wie het hier allemaal draait: ontdekkingsreiziger Otto von Kotzebue, geboren in Tallinn.

Otto was een navigator voor de Russische marine (die op dat moment Estland bezat). Op zijn expedities zijn er maar weinig hoeken van de wereld die hij niet gezien heeft, van Zuid-Amerika, tot Afrika en van Hawaii tot Indonesië. Allemaal op een zeilschip en zonder gps dus hè. In de tussentijd ontdekte hij nog wat eilandjes, en alsof het niets is heeft hij ook veel bijgedragen aan het vastleggen van verschillende planten. In Alaska is er zelfs een plaats naar hem vernoemd. In de laatste jaren van zijn leven woonde hij Otto met zijn vrouw in Kau Manor, voordat hij in 1864 stierf. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door in zijn kamer. En raad eens wie er in zijn slaapkamer mocht verblijven? Juist, ja. IK! Nadat hij stierf heeft het gebouw nog verschillende functies gehad, alvorens het sinds de jaren zeventig onbewoond en vervallen raakte.

In 2007 werd het hevig vervallen pand aangekocht door een echtpaar waarvan de vrouw filmmaker, kunstenares en fanatiek kunst- en antiekverzamelaar is. Ze heeft ook een feilloos gevoel voor stijl. Het is nu een boutiekhotel met twintig kamers, een wijnkelder, binnenzwembad, sauna en sigaarsalon. Het hotel won de 2016 World Boutique Hotel Award in de categorie World’s Most Inspired Design Hotel, en het is niet moeilijk om te zien waarom.

Maar dan dus even over die kamer hè. We mochten lootjes trekken, wie van ons in welke kamer zou slapen, en ik trok natuurlijk de beste kamer van allemaal – de kamer van Otto!  De kamer is ingericht zoals hij mogelijk toentertijd er ook uit had gezien, met een antiek bureau, een echte open haard, en een zitruimte bij het raam. De ensuite badkamer is zo weggewandeld uit een design-tijdschrift, met de prachtige open douche, en het vrijstaande bad, waarin je heerlijk kunt ontspannen door een boekje te lezen en chocola te eten. (Dat laatste heb ik misschien zelf uitgetest…. misschien.)

De kamer hangt vol met antieke landkaarten, iets wat ik heel gaaf vond. Zo zag ik bijvoorbeeld het plaatsje waar mijn Amerikaanse familie woont op een kaart terug. Hoe bijzonder is dat, als je ergens op het platteland van Estland staat?! Ondanks de antieke vibe is het hotel erg verzorgd en luxueus, maar zonder dat stijve gevoel dat je soms aantreft in luxe hotels. Het hotel was echt een cadeautje om doorheen te wandelen als je houdt van reizen en antiek. Overal tref je snuisterijen en memorabilia, maar ook kunst uit alle hoeken van de wereld. Het is een allegaartje van kleuren, spullen en stijlen, maar wel op een manier die werkt.

In een bijgebouw (de voormalige paardenstallen) worden massages gegeven. Ik had er een lekkere stevige Baltische massage, maar ik heb er van genoten. ’s Avonds sloten we de avond af met een lekker diner, en een drankje en intieme gesprekken in de Afrikaanse kamer, waar je heerlijk met een groep vrienden kunt gaan zitten om wat te drinken, je te verwonderen over de leguaan en de antieke voorwerpen.

Al met al is het hotel echt prachtig, en zeker een bezoekje waard als je jezelf even wilt verwennen met een nachtje of twee ontspanning in pure rust en luxe (voor Estse prijzen!). Bezoek de website van het hotel hier, en boek je hotel via Booking.com.

Ben jij wel eens in Kau Manor verbleven?

Ik verbleef in Kau Manor op uitnodiging van het Verkeersbureau van Estland. Dit heeft geen enkel invloed op mijn mening of artikelen. Ik ben altijd vrij om te schrijven wat ik zelf wil.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter