Grimaud: het trage Franse leven in een eeuwenoud bloemendorpje

door Explorista

Van alle plaatsen, groot en klein, die ik ooit in Frankrijk bezocht, heeft Grimaud een speciaal plekje in mijn hart. Misschien zijn het de kronkelige weggetjes, de oude huisjes met kobaltblauwe luiken, de rust bij het eeuwenoude molentje, of de fantastische bloemen in de dorpskern: ik ben een beetje verliefd op Grimaud. Eenmaal in de omgeving van St. Tropez, mag een klein bezoekje aan Grimaud dus niet ontbreken!

Bezienswaardigheden Grimaud

Van veraf steekt bovenop de heuveltop een eenzame kasteeltoren de lucht in. Dichterbij waan je je ineens in ruïnes van een oud kasteel uit de 11e eeuw. De muren staan voor een deel nog overeind, en de hoge ligging zorgt voor prachtige uitzichten over zowel het binnenland als de baai van St Tropez. (Fun Fact: tot de zeventiende eeuw heette deze de golf van Grimaud.) Het kasteel van Grimaud was een toevluchtsoord voor bewoners uit de omgeving wanneer er gevaar dreigde, en diende als perfect uitzichtspunt om vijanden op tijd te spotten. Het is ongelofelijk om uit de ramen in de overgebleven torens te kijken en te bedenken dat daar eeuwen geleden ook mensen naar buiten keken over de beboste heuvels, en zich afvroegen wat zich aan het einde van de oceaan, of achter die ene heuvel bevond. Fascinerend. (Gratis toegang).

Grimaud7

Grimaud13

Grimaud8

Grimaud10

De molen is nog zo’n locatie die je niet mag missen. Het gebouw kent zijn oorsprong in de zeventiende eeuw, rond de tijd dat Richelieu het op zijn heupen kreeg en juist het kasteel op de heuvel ruïneerde. De molen ligt net buiten het dorpje, vlakbij de begraafplaats, op een klein heuveltopje. De tarwemolen is niet meer in dienst. Wel heb je twee bankjes bij de molen: één met een uitzichtpunt over de zee (wat je vanaf het bankje overigens niet kan zien, dan moet je staan). En één aan de andere kant van de molen. Ik at er een stokbroodje in volledige stilte, met uitzicht op een ruwe berg waarop precies in het midden één palmboom groeide.

Het dorpscentrum van Grimaud mag natuurlijk ook niet overgeslagen worden, en dan vooral het oude centrum heuvelop. Wandel door de smalle gangetjes, vergaap je aan de prachtige bloempartijen aan de muren, en gluur binnen bij de huizen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Ook de twaalfde-eeuwse kerk in het centrum is erg charmant, en datzelfde valt te zeggen van de oude fonteintjes die je soms compleet per ongeluk tegenkomt zodra je een hoek omgaat. Grimaud’s toeristische centrum centreert zich om één staat vol restaurantjes in het centrum.

Grimaud14

Grimaud16

Grimaud5

Eten

In plaats van neer te ploffen bij één van de restaurants in de ‘restaurantstraat’, kwam ik net daarbuiten terecht in één van de tentjes die favoriet is bij locals: La Spaghetta. Loop vanaf parking 1 rechtdoor, langs het kerkje. Het zit op het pleintje aan de linkerkant, naast een makelaar. De styling van het restaurant doet het lijken of het heel toeristisch is, maar dat was het juist totaal niet. Ik zat ingeklemd tussen locals die stuk voor stuk besties waren met de eigenaar van het restaurant. Als ze iets nodig hadden, stonden ze zelf op om het achter de bar te pakken. De eigenaar is overigens een heel vriendelijke en spontane man die goed Engels spreekt. Meneer en ik aten allebei een pizza met gerookte zalm en geconfijte ui. Niet goedkoop (€14) maar elke cent waard. Niet alleen heerlijk in balans qua smaak, maar ook heel rijkelijk belegd. Als toetje nam ik tiramisu met nutella (€7) die een beetje hard was door de koeling, maar heel bijzonder en toch erg lekker. Als je in Grimaud bent, is La Spaghetta een aanrader!

Grimaud1

Grimaud4

Grimaud2

Grimaudcollage3

Parkeren

Je auto parkeren is gratis en kan op één van de goed aangegeven parkeerplaatsen. De beklimmingen in het dorp zijn steil, maar goed te doen.

Tijd

In een uur of twee/drie heb je het hele dorp op zijn gemakje bekeken.

Grimaud17

Grimaud18

grimaudcollage4

Ben jij in Grimaud geweest, wat vond je er van?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Martijn - Frankrijk Puur 1 mei, 2019 - 15:37

Wat mooi! Als ik binnenkort weer eens richting de Côte d’Azur vertrek, komt deze op m’n verlanglijstje :-)

Plaats een reactie
Marie-Lise | Reisrustig.be 5 september, 2022 - 14:43

Het is er zo mooi hé!
Vooral het uitzicht van aan het kasteel is zo geweldig mooi!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter