Helsinki bezienswaardigheden: wat te doen tijdens je stedentrip | Tips Helsinki

door Explorista

Helsinki in januari: toen ik die uitnodiging in mijn mailbox kreeg, liepen de rillingen even over mijn lijf. Zou dat niet ontzettend koud zijn? En misschien een beetje saai? Maar nee! Helsinki is een super leuke stad voor een city trip, en het weer in Helsinki was ook helemaal niet zo koud als ik dacht! Er zijn voldoende bezienswaardigheden en andere dingen om te doen in Helsinki om je bezig te houden tijdens je stedentrip. Ik deel de 11 hoogtepunten!

Bezienswaardigheden in Helsinki:

Domkerk

In de meeste steden heb je één gebouw dat de skyline of de aanblik van een stad domineert, en in Helsinki is dat de domkerk. Het grote witte gebouw torent boven de stad uit, en heeft daardoor echt iets goddelijks. De kerk is evangelisch-luthers en de bisschop van Helsinki houdt hier zijn zetel. Het neoclassicistische gebouw stamt uit het midden van de negentiende eeuw en is gratis te bezoeken.

Helsinki06

Senaatsplein

Onderaan de trappen van de domkerk, vind je Senate Square, het middelpunt van de stad. Hoewel op het plein niet veel gebeurd, ligt het ingeklemd tussen gebouwen met prachtige architectuur. In het midden van het plein tref je een standbeeld van Alexander II.

Oespenski-kathedraal

Finland heeft hechte banden met Rusland (zoals je kunt zien aan het standbeeld op het Senaatsplein) en deze kerk. De Russich-Orthodoxe Oespenski-kathedraal is de grootste van zijn soort in Noord en West Europa. De kerk werd slechts een paar decennia gebouwd na de domkerk, en staat net als de andere kerk op een heuvel. Je kunt de kerk bezoeken, maar toen ik er was, was hij helaas dicht.

De Haven

De haven maakt een centraal onderdeel uit van het centrum van Helsinki. Sommige boten in de haven zijn zelfs ingericht als restaurant. Het marktplein van Helsinki bevindt zich ook aan de haven. In de winter is het een beetje uitgestorven, maar in de zomer schijnt het hier druk te zijn met allerlei stalletjes.

Helsinki07 Helsinki11

Old Market Hall

In het havengebied vind je ook een superleuke food hall: de Old Market Hall. Het lijkt wel alsof je honderd jaar terug in de tijd stapt, als je deze overdekte markthal binnenstapt. Hier kun je delicatessen scoren, en zelfs lekker met een kopje koffie bijkletsen met vrienden.

Aleksanterinkatu

Shoppen doe je het beste in de omgeving rondom Aleksanterinkatu (da’s nog eens een lekker Scrabble-woord). Hier vind je alle bekende ketens, maar ook minder bekende winkels.

Helsinki13 Helsinki14

Rotskerk Temppeliaukio

Als je veel stedentrips doet, dan zul je na een tijdje het idee krijgen dat zo’n beetje elke kerk op de andere lijkt. Maar dat is bij Temppeliaukio, ook wel de Rotskerk genaamd, niet het geval. Deze kerk is namelijk als een soort bunker uitgehouwen uit een rots. De kerk ligt een stukje uit het centrum, in het midden van een woonwijk, waar je het het minst verwacht. Je betaalt een paar euro entree (ik dacht €4), en kunt vervolgens de binnenkant van de kerk bewonderen, die prachtig gebruikt maakt van de rotswanden en natuurmaterialen, waartegen het koperkleurige orgel en de paarse stoelen prachtig afsteken. Ik voelde echt een rust over me heenkomen toen ik hier zat. Ik heb denk ik wel een half uur van de rust genoten, en lekker in alle stilte alles eens kunnen overdenken.

Kamppi Chapel of Silence

Als je in alle rust eens alles wilt overdenken, kun je ook naar de Kamppi Chapel of Silence gaan: een soort koperkleurige cilinder, die midden in het winkelhart van Helsinki staat, op slechts een paar minuten van het centraal station. Het mooie is dat hier niet echt kerkdiensten worden gehouden, maar dat iedereen binnen kan stappen voor een momentje bezinning of -indien nodig- gebed.

Helsinki17

Ateneum

Als je het station van Helsinki uitstapt (overigens ook bijzonder in design), loop je vrijwel recht tegen het Ateneum uit. Dit kunstmuseum heeft de grootste collectie klassieke kunst van heel Finland, dus als je daarvan houdt, moet je echt een bezoekje brengen. Het gebouw is opvallend vanwege zijn klassieke uiterlijk, en stamt uit 1887.

Sibelius monument

Helaas kon ik er zelf geen bezoekje aan brengen wegens tijdgebrek (het ligt nog een stukje verder dan de rotskerk), maar dat vind ik dus oprecht jammer want ik hou wel van dit soort stijl monumenten. Heel strak en stijlvol. Je vindt het monument in Sibelius park, en het is een ode aan componist Jean Sibelius. Hij leefde van 1865-1957.

Helsinki12

Löyly sauna

Je weekend in Helsinki is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan de sauna: de pilaar waarop de hele Finse maatschappij steunt. Er is me zelfs verteld dat er in Finland meer sauna’s zijn dan mensen. En ik begrijp wel waarom: ze hebben zelfs een cynische sauna-hater als ik weten om te toveren. Het is zo lekker relaxend, en het voelt gezond. Ik heb zelfs daarna in het ijskoude water van de Baltische zee gesprongen terwijl de sneeuw op de kade lag. OMYGOD, dat was echt een bucketlist-ervaring. En ik zou het zo nog eens doen! Löyly is de hipste sauna van Helsinki, en met het prachtige strakke design zie ik meteen waarom. Ik kan je dit super aanraden. Foto’s van TravelDave.

Löyly sauna photos summer 2016 traveldaveuk 1 Löyly sauna photos summer 2016 traveldaveuk 11

Kookcursus Helsinki Culinary Institute

Heb je altijd al eens Fins willen leren koken? Dan kan dat bij het Helsinki Culinary Institute. En het leuke is dat je daarna ook alles mag opeten ;-). Wij maakten een heerlijke carpaccio van rendiervlees, en als hoofdgerecht een superlekker visgerecht. Ik was verantwoordelijk voor de crackers (daar kan immers weinig mee misgaan), waarvan ik er zoveel maakte dat Helsinki nog maandenlang te eten heeft.

Happy Guide Helsinki

Dan als laatste tip kan ik je de food tour van Happy Guide Helsinki heel erg aanraden. Met zo’n naam leg je de lat natuurlijk best wel hoog, maar ik kan bevestigen dat zowel de groep als de tourguide tijdens de tour het erg naar ons zin hebben gehad. Ik heb heel wat traditionele gerechten en snacks mogen proeven, dus dikke tip: ga met een lege maag! Mocht je overigens niet zo van food tours zijn, dan kun je ook één van de andere tours volgen.

Helsinki20 Helsinki19Helsinki22

Hotels in Helsinki

Aangezien ik ongeveer een week in Helsinki verbleef, heb ik een aantal hotels kunnen testen, dan wel van binnen kunnen zien. Ikzelf verbleef het merendeel van mijn tijd in Forenom Aparthotel (foto hieronder). Ik vond het eigenlijk meer hotelkamers dan een appartement, maar het handige is wel dat je een koelkast en glazen en bestek hebt, zodat je makkelijk je eigen ontbijtje mee kan nemen. De kamer was ruim, schoon en comfortabel. De centrale ligging was een dikke plus, want ik was overal in tien minuutjes lopen. Ideaal als je een verblijfplaats op een budget zoekt.

Vrienden van mij verbleven in Klaus K en Lilla Roberts, en hoewel ze daar allebei super enthousiast over waren, ben ik daar niet geweest. Waar ik wel ben geweest is het Clarion hotel, en jeetje, dat is me toch een mooi hotel! Het ligt enigszins uit het centrum, maar geloof me – als je in de Sky bar van je cocktail geniet, of in je luxe stijlvolle kamer van het prachtige uitzicht over de skyline van Helsinki, dan vergeet je dat spontaan. Je kunt zelfs zwémmen op de zestiende verdieping met uitzicht over Helsinki. HÁLLO. Als ik nog eens terugga naar Helsinki, ga ik zeker hier verblijven.

Helsinki02

Prijzen in Finland:

De prijzen vielen me in Finland echt enorm mee. Ik had Oslo/Noorwegen als referentiekader, en dat was helemaal niet terecht. Finland is ongeveer net zo duur als Amsterdam (net iets duurder dan gemiddeld Nederland, maar niet heel veel). Alcohol is vrij prijzig, maar ik vond prijzen voor hotelkamers en eten erg meevallen.

Weer in Helsinki:

Het weer in Helsinki viel me enorm mee in Januari. Als je pech hebt kan het min twintig worden, maar dit is eerder een uitzondering dan de regel. Toen ik er was (ongeveer een week lang), was het nooit kouder dan -2. Sneeuw lag er niet veel. In de zomer schijnt het werkelijk heerlijk te zijn in Finland, als ik mijn Finse vriendinnen mag geloven. Pak gewoon een aantal thermosshirts en leggings in, en je bent warm genoeg gekleed.

Handig voor tijdens je reis:

Ik was in Finland als onderdeel van NBE Finland, en mocht de food experiences uitproberen als onderdeel van het StopOver Day programma. Dit programma laat alle leuke dingen zien die je kunt doen als je een paar uur overstap hebt in Helsinki bij je Finnair vlucht. 

Misschien vind je dit ook interessant

9 reacties

Marieke 25 april, 2017 - 09:49

Wat is Helsinki mooi, zeg! Dat had ik eigenlijk helemaal niet gedacht. Vooral die Russische kerk vind ik prachtig!

Plaats een reactie
Explorista 25 april, 2017 - 17:40

Ja, ik vond echt niet alles mooi in Helsinki, maar het heeft zeker erg mooie stukken :)

Plaats een reactie
p. van roon 25 april, 2017 - 09:51

mooie stad.Heel erg wit met goede voozieningen. Leuk voor een Finland reis meteen bezoek aan lapland.Groetjes

Opa

Plaats een reactie
Explorista 25 april, 2017 - 17:41

Moet ik toch maar eens naar Lapland :)

Plaats een reactie
Jannike | Moonlight Travel 25 april, 2017 - 17:08

Wauw, Helsinki heeft zeker een aantal hele mooie gebouwen! Ik had eigenlijk geen idee, maar het lijkt me een leuke stad.

Plaats een reactie
Explorista 25 april, 2017 - 17:41

Verrassend hè :)

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 26 april, 2017 - 14:32

Helsinki ziet er nog verrassend mooi uit! Had ik niet verwacht, het is ook niet zo’n stad waar je gelijk aan denkt als je op citytrip gaat

Plaats een reactie
Mariëtte 30 augustus, 2017 - 19:48

Dank voor de leuke tips! Ben net volslagen onvoorbereid in Helsinki aangekomen, maar zo kan ik wel even vooruit! :-)

Plaats een reactie
Explorista 31 augustus, 2017 - 10:36

Leuk om te horen dat je er iets aan hebt Mariëtte :)!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter