Dit zijn de beste Europese steden voor een goedkope citytrip

door Explorista

Als je deze site al een tijdje volgt dan weet je dat ik absoluut dól ben op citytrips. Ik heb al zo’n veertig landen bezocht, maar de meeste daarvan zijn gewoon in Europa. Toen ik nog in Nederland woonde, deed ik ongeveer eens per maand een stedentrip. Elke maand?! Ja, je kunt een stedentrip zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Als je je bestemming goed uitkiest, kun je zelfs in dikke luxe reizen, zonder dat je de rest van de maand op droog brood leeft. Daarom deel ik vandaag 12 Europese steden waar je goedkope citytrips kunt maken!

Zagreb10

1: Zagreb

Laten we beginnen met Zagreb. De Kroatische hoofdstad was voor mij een superleuke verrassing toen ik er voor het eerst kwam. Klein, compact, lieflijk en met heel aardige mensen. Nog leuker? Dat het zo ontzettend goedkoop was. De Kroatische kust wordt overspoeld door toeristen, dus daar is het een tikje duurder.

Athene28

2: Athene

Ook van Athene had ik niet zoveel verwacht, omdat ik van veel mensen hoorde dat het er druk en vies was. Zelf ervoer ik dat anders. Ik vond de stad juist heel interessant, vol prachtige oude geschiedenis, super lekker eten, en ook een hip randje. En hee… lekker Grieks avondeten voor €3,50 sla ik echt niet af!

Tallinn24

3: Tallinn

De hoofdstad van Estland, Tallinn, is klein en kleurrijk. Dwaal door het oude historische centrum, of eet iets bij de vele goedkope restaurants. Wij verbleven voor een schijntje in een luxehotel, en doordat de stad niet zo groot is, kun je het makkelijk combineren met één van de andere bestemmingen in de lijst.

city-view-2821488_1280

4: Vilnius

De hoofdstad van Litouwen, Vilnius, ligt in het zuid-oosten van het land en is vanwege zijn lage prijsniveau ook een goedkope citytrip bestemming. De stad heeft het grootste historische stadscentrum van centraal en oost-Europa en alleen daarom al een bezoekje waard. Daarnaast kent het meer hippe bars en restaurants dan jij in een weekendje kunt bezoeken.

riga-2930108_1280

5: Riga

Als laatste van de drie Baltische Staten mag je natuurlijk Letland ook niet overslaan. Riga is überhaupt de grootste stad van de drie Baltische staten. De stad kent een geschiedenis van ruim 800 jaar, waarbij het in de Middeleeuwen zo rijk was dat het vergeleken werd met Parijs. Één van de bekende aspecten aan de stad zijn de vele art nouveau gebouwen.

bratislava-2544042_1280

6: Bratislava

Goed, het is al even geleden dat ik er was (negen jaar om precies te zijn), maar Bratislava was de eerste stad die ik ooit bezocht met vrienden. De Slowaakse hoofdstad is verrassend klein, maar daarom makkelijk te doen in een weekendje. Als je wilt kunt je zelfs voor een dagje heen en weer naar Wenen, dat ligt namelijk om de hoek.

bucharest-2525792_1280

7: Boekarest

De Roemeense hoofdstad wordt langzaamaan steeds populairder en het is niet moeilijk om te zien waarom. Het heeft het grootste gebouw van Europa (het parlementspaleis), prachtige parken, en heerlijke restaurants. Het heeft trouwens ook zo’n beetje de snelste wifi van Europa, mocht dat je interesseren ;-). Voor heel weinig geld kun je hier als een koning vakantie vieren.

krakow-934355_1280

8: Krakau

Het prachtige Krakau is echt een bezoekje waard. Is het al niet vanwege de prachtige architectuur in de oude binnenstad, dan is het wel voor het goedkope eten, of het feit dat je in de buurt bijvoorbeeld Auschwitz kunt bezoeken (vind ik toch een once in your lifetime ervaring). Ik was echt blij verrast met het prijsniveau en had verwacht dat het veel duurder zou zijn dan dat het uiteindelijk was!

church-2278262_1280

9: Belgrado

Servië is één van de hipste landen voor een citytrip tegenwoordig, en de hoofdstad Belgrado daarmee nog meer. Ik hoor van al mijn vrienden hoe leuk uitgaan is in Belgrado, dus dat zal ik maar geloven. Vergeet geen bezoekje te brengen aan de grootste Russisch Orthodoxe kerk ter wereld, en een versgemaakte kebab te verorberen.

 

liam-mckay-331579

10: Lissabon

In West-Europa is Lissabon je beste optie voor een goedkope citytrip. Het is de laatste jaren wel duurder geworden, maar je kunt nog steeds voor een fijn prijsje eten en drinken in Lissabon. En laten we eerlijk zijn: van alle bestemmingen op deze lijst is het in Lissabon waarschijnlijk ook het lekkerste weer :-). Dat is ook wat waard!

sofia-2400016_1280

11: Sofia

Om zo’n beetje het hele oostblok af te maken, mag je natuurlijk ook de hoofdstad van Bulgarije niet overslaan: Sofia. De stad ligt aan de voet van een berg en is omringd door natuur. Sofia is één van de oudste steden van Europa, en dat zorgt voor een interessante mix aan gebouwen. Je kunt zelfs de tweeduizend jaar oude Romeinse stad Serdica bezoeken, die eerst op de locatie lag waar nu Sofia ligt. Deze is gerestaureerd en blootgelegd, en Sofia is samen met Rome de enige stad in Europa die zo’n openbare Romeinse stad heeft.

Sarajevo3

12: Sarajevo

Dan nog even over Bosnië en Herzegovina… dat vond ik dus echt een fantastisch land. De natuur is zo wonderschoon, het eten zó lekker (cevapi!), en de prachtige Islamitische invloeden op de architectuur in het centrum van Sarajevo vond ik echt dromerig mooi. Sarajevo is een stad vol interessante bezienswaardigheden, dat het oorlogsverleden nog open en bloot met zich meedraagt. Op veel gebouwen zie je nog steeds de kogelgaten. Tegenwoordig is het een leuke stad waar je heerlijk kunt eten, feesten, en prachtige dingen kunt zien.

Normaal gesproken zie je ook Praag en Boedapest veel op deze lijstjes terug, en hoewel de steden goedkoop zijn in vergelijking tot Nederland, vond ik het prijsniveau eigenlijk nog best wel tegenvallen. Het lijkt erop dat toerisme de prijzen omhoog drijft in deze gevallen. Daarom heb ik besloten alleen steden te noemen die ik óf zelf (verrassend) goedkoop vond, of die uit allerlei online onderzoeken als goedkoop uit de bus komen. Maar hoe dan ook zijn Praag & Boedapest een bezoekje waard!!!

Dit zijn de beste Europese steden voor goedkope citytrips. Wat is jouw favoriet?

Foto’s van mij, Pixabay & Unsplash.

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Loes 18 februari, 2018 - 11:16

Wat veel leuke ideetjes! Ik heb zelf een tripje naar Budapest gepland staan, dat schijnt ook niet duur te zijn. Ik vond Athene persoonlijk ook heel vies en druk haha, maar het heeft zeker zo zijn mooie plekjes.

Plaats een reactie
Milou 19 februari, 2018 - 08:13

Boedapest is inderdaad niet zo duur, maar ik vond het toch nog tegenvallen omdat iedereen had gezegd dat het zo goedkoop was, haha!

Plaats een reactie
Willemijn 18 februari, 2018 - 17:46

Kleine tip, Riga is de hoofdstad van Letland, niet van Litouwen???? verder een leuk stukje

Plaats een reactie
Milou 19 februari, 2018 - 08:12

Woeps! Dat gaan we even aanpassen, haha!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter