Koli National Park in Finland: een Scandinavisch sprookje (dagboekje)

door Explorista

Ik sta op een rots, en kijk om me heen. De warme zonnestralen zijn een fijne afwisseling met het koele lentewindje. Om me heen hoor ik alleen het ritselen van de bladeren door de wind en een aantal vrolijk zingende vogeltjes. Voor me strekt zich het meest Finse uitzicht uit dat ik me kan voorstellen: een prachtig meer vol kleine eilandjes, omringd door bossen vol naaldbomen, zo ver als het oog rijkt. Het besef daalt in: ik ben écht in Finland.

Welkom in Koli National Park.

KoliNationalPark6

Informatie over Koli National Park

Koli National Park is een prachtig natuurgebied in het oosten van het land, rondom het Pielinen-meer in de regio Noord-Karelië. Het wordt gezien als het nationaal landschap, en het park was dan ook het onderwerp van de allereerste toerisme reclame. Het prachtige meer met de bossen vangt precies het Finse landschap, en moest reizigers verleiden het land te bezoeken. Veel kunstenaars zijn in de regio geweest, en zijn er geïnspireerd geraakt voor hun schilderijen, boeken en muziekstukken.

Het is ruim zes uur rijden als je vanaf Helsinki naar Koli zou willen rijden. De trein doet er nog iets langer over, omdat je over moet stappen, en daarna nog een bus naar het national park zou moeten pakken. De meeste mensen kiezen er dus voor om te vliegen. Koli National Park ligt op slechts 2.5 uur rijden naar Rusland. De grensprovincie in Rusland heet Karelië, dus dat geeft wel aan hoeveel gedeelde cultuur en natuur er is in dit gebied.

De belangrijkste stad in de regio is Joensuu. Dit is de plek waar je aankomt als je besluit te vliegen naar Koli National Park. De gemeente rondom Joensuu heeft 75.000 inwoners. Het vliegveld is echt het schattigste vliegveld wat ik ooit gezien heb. Bij aankomst loop je een paar meter naar de aankomsthal, waar één bagageband is. Als je vertrekt gaat de incheckbalie pas een uur voor de vlucht open (!), en je hoeft echt pas bij het boarden door de security, want bij de gate is letterlijk niets (wat stoelen en een toilet). Het is allemaal zo lief en klein. Een vriendin van me heeft hier ooit eens bijna haar vlucht gemist omdat ze zat te chillen in de vertrekhal, en toen kwamen ze haar gewoon halen. Had het vliegtuig op haar gewacht. Zo’n soort plek, dus! Vanaf Joensuu is het nog een uur rijden naar het National Park.

Overigens is Koli National Park in de wintermaanden ook een skiresort, met een aantal van de pittigste afdalingen van Zuid-Finland. Vanuit mijn hotelkamer had ik uitzicht op de skilift, en (werd mij verteld) een zwarte piste!

Twee dagen in Koli National Park: mijn dagboekje

Ik vond het nogal een ervaring: vliegen in een propeller-vliegtuigje. Dat had ik nog nooit meegemaakt, en hoewel de vlucht zelf prima was, is alles wel een stuk hobbeliger dan met een normaal vliegtuig (en daar krijg ik de zenuwen van). Onder mij strekt zich een uitgerekt land uit, vol naaldbomen, meren, en houten huisjes. Eenmaal in de taxi strekt hetzelfde landschap zich naast me uit, en voel ik een heerlijke rust over me heenkomen. Hoe lekker rustig zou het zijn om hier zo’n fijne houten cottage te hebben? Zwemmen in het meer, verse producten eten, wandelen in de natuur. Om je heen niets dan stilte en frisse lucht. Er ligt zo’n negen maanden sneeuw per jaar, dus daar moet je dan wel tegen kunnen.

Aangekomen in Break Sokos Hotel Koli, moeten we ons meteen omkleden. Er staat een natuurwandeling te wachten. Over de kronkelige wandelpaden, klimmen we naar boven waar we constant op prachtige uitzichten getrakteerd worden. De gids vertelt ons van alles over de dieren die in het park wonen (beren, wolven, elanden, vossen, bevers en adelaars), maar stelt ons gerust dat we die tijdens de wandeling niet tegen zullen komen. Het is heerlijk weer, lekker zonnig, maar wel een fris windje. Vanaf de uitzichtpunten heb je een uitzicht waar je echt stil van wordt. Dit is ultiem connecten met de natuur.

Na de wandeling, is het tijd voor een lesje power yoga. Ik heb al eeuwen geen yoga meer gedaan, maar ik herinner me tijdens deze les weer hoe leuk ik yoga (en dan vooral power yoga) vind. Niet te zweverig, en een mix van balans, sierlijkheid en kracht. Dat is wel iets voor mij. De lerares is ook hartstikke leuk.

Na een korte break is het vervolgens tijd om de spa te ontdekken, en mocht je het nog niet weten – sauna’s zijn echt een ding hier. Het is dus niet verrassend dat de Break Sokos-keten een grote focus legt op wellness. Nu ben ik op zich niet de allergrootste wellness fan, maar jeetje: wat een prachtige sauna’s hebben ze. En het allerleukste? Dat je vanuit de jacuzzi buiten een gewéldig uitzicht hebt.

We peuzelen ’s avonds een geweldig diner weg (entrecote!), drinken een wijntje, en ik kijk de zonsondergang vanaf de patio van het hotel. De lucht kleurt allerlei tinten roze en oranje, voordat de zon achter de boomtoppen wegduikt. Ik doe nog een beetje werk en val in slaap.

KoliNationalPark38

De volgende ochtend eet ik mijn ontbijt in het zonnetje, op dezelfde patio. De zon schijnt met volle kracht neer, en is er iets beters dan lekker ontbijten in het zonnetje? I think not. Ik hoor de verhalen aan van twee andere bloggers, die om drie uur zijn opgestaan om de zonsopgang te bekijken vanaf het uitkijkpunt. Dat moet heel bijzonder zijn geweest! Na het ontbijt pakken we onze spullen in, en trekken we door naar onze volgende stop: Break Sokos Hotel Bomba en directe omgeving.

Dit hotel ligt aan de noordkant van het Pielinen-meer, en het is er meteen een paar graden kouder. Zo maf! Op het meer ligt hier nog gewoon ijs! Bij aankomst drinken we een glaasje champagne, en een lunch met allerlei verse Finse ingrediënten (aardappeltjes, zalm, salade). Heerlijk. De zonnestralen verleiden me vervolgens om mijn jasje thuis te laten, voor een wandeling door de omliggende natuur – en daar krijg ik meteen spijt van. Ik had dus nog niet doorgehad dat het kouder is aan deze kant van het meer, en nu sta ik te bibberen in mijn shirtje met lange mouwen.

Dat neemt niet weg dat de bossen rondom het hotel geweldig zijn. We wandelen door de natuur, en komen aan bij een houten kerkje. Het is een orthodoxe kerk die inmiddels alleen nog op speciale momenten gebruikt wordt. Op de terugweg spot één van de bloggers het nest van bevers. Ik wist het niet, maar dat schijnt dus serieus best wel bijzonder te zijn. Het is heel moeilijk om bevers in het echt te spotten, want ze zijn heel erg verlegen. Ik zie deze trip geen bevers, maar als zij de volgende ochtend om zes uur opstaat om foto’s te maken, heeft ze ze wel degelijk gespot!

Na de wandeling kregen we een workshop waarbij we traditionele Karelian pies gingen maken, een regionale specialiteit. En dat vond ik best wel cool, want die zie je in Finland áltijd bij het ontbijt liggen, maar ze komen dus echt uit deze regio. Ik had ze nog nooit op, dus ik wilde er wel eens eentje maken én proeven. Het was niet heel verrassend om erachter te komen dat ik een enorm slechte kok was, haha! Maar de pies smaakten in ieder geval wel goed. De gebakjes worden gemaakt met roggebloem en gewone bloem, en de vulling is oorspronkelijk een rijst mengsel (al wordt het ook met andere vulling gegeten). Er bovenop eet je een mengsel van ei en bloem.

Tijd voor een spa-behandeling. Er waren verschillende keuzes (massages, acupunctuur, en allerlei ingewikkeld uitziende machines), wat ik allemaal best wel interessant vond. Ik krijg eigenlijk nooit een spa-behandeling, dus dit was voor mij een heel nieuwe ervaring. Het enige wat ik eigenlijk niet wilde was acupunctuur. Het leek me best wel fascinerend, of dat werkte enzo. Die naalden? Brrr.

Dus toen ik vervolgens de optie kreeg om acupunctuur te doen… zei ik ja. Haha, ik heb de regel om alles te doen wat ik een beetje eng vind, maar wat ik stiekem toch wel een keer wil ervaren. Ik was ongesteld en had dat welbekende vermoeide gevoel in mijn onderrug. De man die acupunctuur deed zei dat hij dit via acupunctuur wel kon oplossen.

KoliNationalPark44

Hij voelde aan mijn arm, vroeg of het zeer deed, en prikte vervolgens een naald in mijn arm. En toen nog één… en toen gebeurde er echt iets vreemds. Ik voelde een soort energetische shift aan de binnenkant van mijn onderarm, bij mijn elleboog. Ik kan het niet anders uitleggen. Het was zó raar. Ik heb het me zeker niet verbeeld, want ik verwachte zoiets niet en was van te voren behoorlijk sceptisch. En toen de drie naalden erin zaten? Was het zeurderige gevoel in mijn onderrug weg. Zó maf. Ik wil nu echt meer weten van acupunctuur en het vaker proberen. De andere blogger die dit probeerde zat overigens met naalden in zijn hoofd, dus… misschien ook niet. Haha.

Voor ons diner was het tijd voor een uurtje of twee genieten in de prachtige spa van Break Sokos Hotel Bomba. Het toffe van dit hotel is dat je vanuit het restaurant meteen uitkijkt op het zwembad. De sauna-ruimtes zijn natuurlijk niet zichtbaar. En ja – ik heb wel degelijk de sauna meegepakt dit keer. Een traditionele Karelian sauna (het verschil weet ik niet goed, behalve dat het donker was en rond). Mijn favoriete plek was buiten in de bubbelbaden, waar we lekker chill konden zitten met uitzicht over het meer. Na een avonddiner met traditionele Karelian-Muziek, was het vervolgens tijd om naar bed te gaan. En de volgende dag reden we na een prachtige rit door de bossen, en een stop in een haventje, alweer terug naar Joensuu. Ons Finse sprookje in de bossen zat er al weer op!


KoliNationalPark1

KoliNationalPark27

Break Sokos Hotel Koli

Dit hotel ligt op een berg in Koli National Park. Je kunt er met de auto niet komen. Je gaat vervolgens met een gondellift verder naar boven. Het is de perfecte locatie om te ontspannen in de natuur, als je van wandelen houdt (of skieën in de winter). Mijn kamer was een beetje verouderd, met een kleine douche, maar verder best comfortabel. Ook handig is dat er een opslaglocatie is voor je ski’s, en je de piste rechtstreeks vanuit het hotel kunt bereiken.

Meer informatie over Break Sokos Hotel Koli vind je op de website.

KoliNationalPark36

KoliNationalPark49

KoliNationalPark52

Break Sokos Hotel Bomba

Dit hotel ligt in het plaatsje Nurmes, aan de rand van het meer Pielinen. Het hotel is in 2016-2017 helemaal gerenoveerd, en dat valt ook aan het hotel af te zien. Het is stijlvol ingericht, en ik vond vooral de lobby en het restaurant heel hip ogen. In allebei de restaurants wordt fantastisch eten geserveerd. Leuk is dat je hier behalve van de spa zelf, ook van spa-behandelingen kunt genieten.

Meer informatie over Break Sokos Hotel Bomba vind je op de website.

Zou jij wel eens naar Koli National Park willen?

Ik was in Koli NP als gast van Break Sokos Hotel. Dit heeft geen invloed op mijn mening. 

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Melanie | travelwithmel 13 juni, 2018 - 19:44

Wat een prachtige bestemming (mijn bucketlist wordt steeds langer!) In welke maand ben je hier geweest? Het ziet er allemaal zo schoon en vredig uit! Lijkt mij heerlijk om hier eens te gaan relaxen. (foto’s zijn ook top!)

Plaats een reactie
Denise 2 januari, 2019 - 15:45

Wat gaaf! Ik ben afgelopen jaar ook in Finland geweest. Ik heb Koli National Park niet bezocht, maar herken alle prachtige meren, bossen en uitzichtpunten die je in Finland hebt! Echt een geweldig land.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter