4 redenen waardoor je Mannheim meteen wilt bezoeken!

door Explorista

Genesteld tussen Frankfurt en Stuttgart ligt Mannheim, een Duitse stad die bij veel Nederlanders misschien nog wel het meest bekend is vanwege zijn voetbalclub. Maar dat is niet terecht: Mannheim is een leuke, historische stad met veel goede restaurants, toffe winkels en bezienswaardigheden, dat zeker een bezoekje waard is. In dit artikel geef ik je 4 overtuigende redenen om een citytrip naar Mannheim in te plannen!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners.

Wasserturm

Copyright:  Stadtmarketing Mannheim GmbH

Ontdek de prachtige bezienswaardigheden

Mannheim heeft een bijzonder stadscentrum dat is aangelegd in een schaakbordpatroon. Doordat de stad in de dertigjarige oorlog volledig verwoest werd, stamt de oudste bebouwing van de heropbouw uit 1698. Een aantal van de bekendste bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de watertoren uit 1889, die ligt aan de Fredrikplatz en het symbool is van de stad. Ook de Sint-Sebastiaanskerk, de oudste katholieke kerk van Mannheim is een bezoekje waard. De kerk is het oudste bewaard gebleven bouwwerk van de stad. Het barokke slot in de stad is een van de grootste van Duitsland. Het gebouw werd gebouwd tussen 1720 en 1760. Als je wilt genieten van de natuur in de stad, dan kun je het beste naar het Luisenpark. Het park is meer dan 42 hectare groot, en wordt gezien als één van de mooiste parken van Duitsland.

Mannheim_Kultur- und Festivalstadt_Kunsthalle _Fassade Kunsthalle Mannheim_3© Kunsthalle Mannheim Constantin Meyer, Köln_medium

Copyright:  Stadtmarketing Mannheim GmbH  + Constantin Meyer

Bewonder de vernieuwde Kunsthalle

Op 1 juni opende het grootste nieuwe museum van Duitsland: de vernieuwde Kunsthalle (oorspronkelijk geopend in 1907). Gelegen in een jugendstilfabriek ten grootte van twee voetbalvelden zijn zeven tentoonstellingshallen verbonden met bruggen, terrassen en een daktuin. Tijdens een bezoekje kun je niet alleen genieten van de gallerijen, maar ook van een creatief laboratorium, restaurant en winkel. Het museum is een van ’s werelds eerste openbare collecties van moderne kunst, met onder andere een in-house collectie met gerenommeerde werken van Francis Bacon en Édouard Manet. Maar ook te zien is wereldberoemde Canadese fotokunstenaar Jeff Wall (tot 9 september 2018), en werken van internationale kunstenaars als Anselm Kiefer, Rebecca Horn, William Kentridge en James Turrell. 

Copyright: Stadtmarketing Mannheim GmbH + Daniel Lukac

Ga shoppen tot je er bij neervalt

Mannheim heeft ruim 2500 winkels, dus als je wilt winkelen ben je hier zeker aan het goede adres. Je vindt de leukste winkels rondom Die Planken, die worden beschouwd als de “langste loopbrug” van de stad. Daar vind je veel kleine winkeltjes, concept stores, boekhandels en natuurlijk grote winkelketens. Schoenenliefhebbers gaan naar de winkel Pellegrini.

Mannheim_Kultur- und Festivalstadt_C-Hub_©Stadtmarketing Mannheim GmbH_Daniel Lukac_1

Copyright: Stadtmarketing Mannheim GmbH + Daniel Lukac

Dineer op hoog niveau bij deze culi-adresjes

Culinaire liefhebbers zijn in Mannheim helemaal aan het goede adres. Er zijn maar liefst zes Michelin-sterrenrestaurants op slechts een paar minuten lopen van elkaar. Zo zitten in het modehuis Engelhorn twee sterrenrestaurants: Opus V op de bovenste verdieping, en Le Corange. Emma Wolf wordt ook gezien als één van de beste sterrenrestaurants in de stad. Een iets relaxtere atmosfeer vind je in Glück & Verstand, dat overigens ook heel vega-vriendelijk is. De hipste bar van de stad is Sieferle & Sailer, een barber/bar combinatie, die elke avond van herenkapsalon tot bar transformeert en dan high class cocktails serveert, die genaamd zijn naar haarstijlen.

Oftewel: Mannheim is een stad die alles biedt voor een leuk weekendje of dagje uit. Het is bovendien makkelijk te combineren met andere steden in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Vanaf Utrecht is Mannheim in ongeveer 4.5 uur te bereiken. Je hebt dus helemaal geen reden om de stad niet te bezoeken :-).

Header photo copyright:  Stadtmarketing Mannheim GmbH + Daniel Lukac.

Ben jij wel een naar Mannheim geweest? Wat zijn jouw beste tips?

Spopo

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Julia 15 juni, 2018 - 19:08

Wat leuk dat ik dit hier te lezen kom. Mijn partner en ik zijn er vorige maand nog geweest. En gelijk heb je zeker, want je raakt niet uitgekeken. De shoppingsmogelijkheden zijn echt niet achter.
Wij zijn volgend jaar weer daar, iets langer verblijven

Plaats een reactie

Laat een reactie achter