Hoeveel kost een stedentrip Rome? Dit waren mijn uitgaven!

door Explorista

De eeuwige stad, Rome, is één van de meest populaire stedentripbestemmingen in Europa. En terecht: het is alsof je rondwandelt door een openluchtmuseum, met op elke straathoek een heerlijke bistro. What’s not to love? Maar is Rome duur? En hoeveel kost een stedentrip in Rome eigenlijk? Ik hield het bij tijdens mijn laatste bezoekje aan de stad. Lees meer!

Is Rome duur?

Laat ik meteen de hamvraag maar beantwoorden: nee, ik vind Rome niet duur. Het is een heel goed betaalbare bestemming. Openbaar vervoer, bezienswaardigheden en eten hoef allemaal niet heel duur te zijn, dus het komt er dan vooral op neer of je een goede deal kunt vinden voor een hotelkamer en vliegticket. Mijn tip? Zo vroeg mogelijk boeken!

Kosten transport Rome

Openbaar vervoer enkeltje: €1,50 per ritje

Openbaar vervoer 24-uurs ticket: €7

Ik heb in Rome eigenlijk alles ter voet gedaan, en dat was een flinke workout. Rome is GROOT, haha! Het koste me steeds dertig of veertig minuten om ergens heen te wandelen. Maar dat vond ik wel fijn om aan mijn stappendoel te komen.

Maar dat hóéft natuurlijk niet. Je kunt ook gewoon gebruik maken van het openbaar vervoer. De tram, metro & bus zijn de meest populaire manieren van vervoer. Uber bestaat wel maar is duur en niet heel populair. Van taxi’s weet ik niet hoeveel ze kosten.

Het handige aan openbaar vervoer in Rome is dat je één ticket kunt gebruiken in zowel de metro, bus als tram. Als je een enkeltje koopt (van €1,50) dan kun je daarmee één keer met de metro of 100 minuten met de bus. Handiger is misschien om een 24-uurs (€7) of 48 uurs (€12,50) of 72 uurs ticket (€18) te kopen als je op stedentrip gaat. Dan kun je onbeperkt met het openbaar vervoer. Lees hier meer informatie over openbaar vervoer in Rome.

Kosten hotels Rome

 • Hostel: vanaf €10 voor een dorm en €25 voor een privé kamer
 • Hotel: vanaf €50 voor een driesterrenhotel in het centrum
 • Airbnb: vanaf €50 voor een privé appartement

Ik vond accommodatie in Rome heel erg meevallen, maar het zou ook kunnen dat de prijzen op dit moment lager zijn dan normaal. Vooral hostels zijn erg goedkoop, ook privékamers. Hotelkamers zijn ook goed betaalbaar.

Airbnb’s vond ik eigenlijk verrassend duur in vergelijking. Ik vond een aantal toffe adresjes vanaf €50 per nacht, maar de meeste Airbnb’s gingen al richting de honderd euro per nacht!

Kosten eten en drinken Rome

 • Diner met hoofdgerecht en drankje: €15-€20
 • Koffie: €2-€3
 • Wijn: Vanaf €2.50 voor een glas huiswijn (maar eerder richting €5)

Er wordt wel gezegd dat wijn in Rome goedkoper is dan water. En hoewel dat niet helemaal opgaat, moet je het wel heel bont maken om je hele reisbudget op te maken aan wijn. Want dat is inderdaad helemaal niet duur.

Ook uit eten is helemaal niet duur in Rome. Je scoort al een pasta of simpele pizza voor minder dan een tientje. Doe er een cola bovenop en je bent voor minder dan vijftien euro klaar. Tussen de middag scoor je een broodje voor €3-€6.

Hou er wel rekening mee dat je altijd “coperto” moet betalen als je ergens gaat zitten. Dit is een toeslag (van meestal €1 of €2 per persoon) voor bestek, etc. Eigenlijk gewoon een “zit-toeslag” dus.

Kosten bezienswaardigheden Rome

 • Colosseum, Forum Romanum & Palatine Hill: €16
 • Pantheon: Gratis
 • Sint Pietersbasiliek: Gratis
 • Vaticaanse musea: €17
 • Galleria Borghese: €13

Zoals ik al zei is Rome net één groot openluchtmuseum. Je kunt jezelf dus alleen al een hele dag vermaken met alleen maar rondwandelen en alle gratis dingen bezoeken (zoals het Pantheon, de Sint Pietersbasiliek, of bijvoorbeeld de Trevifontein en de Spaanse Trappen).

Maar het zou zonde zijn als je een aantal van de betaalde highlights overslaat. En gelukkig zijn die helemaal niet zo duur, gezien het feit wat je er voor krijgt. Op alle bovengenoemde plekken kun je je makkelijk een halve dag of meer vermaken.

Veel meer dan een paar tientjes zul je aan bezienswaardigheden niet kwijt zijn op je stedentrip Rome. Tenzij je natuurlijk activiteiten gaat doen, zoals een fietstour of een kookworkshop. Ook leuk!

LEES OOK: Leukste Rome tips voor je stedentrip: 15 mooiste bezienswaardigheden!

Dagbudget Rome

Met zo’n €75 per dag kom je echt al een heel eind in Rome. Daarvoor kun je het openbaar vervoer gebruiken, heb je een simpele hotelkamer inclusief ontbijt, eet je een simpel broodje als lunch en ga je ’s avonds simpel uit eten, en zie je één betaalde bezienswaardigheid per dag.

Liever iets meer luxe? Dan ga je richting de €100 per dag, en eet je wat uitgebreider (of vaker buiten de deur) met wat meer alcohol. Al met al: helemaal niet duur! Maar het is natuurlijk maar net hoe duur je het zelf maakt. :-)

Wat vind jij van de prijzen in Rome? Duurder of goedkoper dan je dacht?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Dio 16 december, 2020 - 08:46

Rome staat echt heel erg hoog op mij reis wishlist. Ik had verwacht dat het veel duurder zou zijn. Zeker omdat ik een aantal keer in Milaan ben geweest en dat is echt heel erg duur. Ook een hotel voor €50,- euro per nacht is cheap. Chill! Kan niet wachten om weer te reizen!

Plaats een reactie
LOLA♥CHAMPAGNE 17 december, 2020 - 20:09

Rome, snif, when will we meet again?😪😉

Plaats een reactie

Laat een reactie achter