Vesuvius: alles dat je moet weten over de vulkaan beklimmen

door Explorista

Misschien ken je de naam nog wel uit je geschiedenislessen; de vulkaan Vesuvius die in 79 de stad Pompeï verwoestte. Als je een stedentrip Napels doet, zie je de vulkaan al liggen. En wist je dat je hem kunt beklimmen? Dan is makkelijker dan je denkt. In dit artikel deel ik alles dat je moet weten voordat je Vesuvius bezoekt.

Vergeet ook niet Pompeï te bezoeken!

Je ziet Napels vanaf de top van Vesuvius liggen!

Waar ligt Vesuvius?

De vulkaan Vesuvius ligt op slechts zo’n 10 kilometer ten zuiden van Napels. Je kunt er vanuit Napels vrij makkelijk komen, maar hoe lang het duurt, ligt aan welk vervoersmiddel je neemt.

  • Met openbaar vervoer: Er gaan vanaf zowel Napels als Pompeï bussen naar Vesuvius, hier vind je meer informatie.
  • Met tour: Tourbussen zetten je af aan het eind van de weg, waar de klim begint. Vanaf daar is het 200 meter klimmen naar de top. Heel handig als je niet moeilijk wilt doen met vervoer. Check bijvoorbeeld deze excursie vanuit Napels.
  • Met eigen auto: Het kost ongeveer een half uurtje om met de auto bij Vesuvius te komen vanuit Napels. Je moet parkeren op de parkeerplaats voor auto’s, die ongeveer 100 meter lager ligt dan die van de tourbussen. Parkeren kost €5. Je kunt vanaf daarnaar het begin van de wandeling lopen of de shuttle bus nemen die je naar het begin van de klim brengt.

Wat is de Vesuvius?

Nationaal park Vesuvius is één van de kleinste, maar meest bijzondere nationale parken van Italië. Het beslaat het gebied rondom de Vesuvius. Dit is een zogeheten stratovulkaan, die bestaat uit afwisselende lagen as en lava. De vulkaan is 1281 meter hoog en heeft een doorsnede van 8 kilometer.

Is Vesuvius gevaarlijk?

De Vesuvius vulkaan is nog altijd actief. De laatste uitbarsting was in 1944, waarbij 26 mensen omkwamen. Schattingen lopen uiteen, maar de vulkaan is waarschijnlijk zo’n 40-50 keer uitgebarsten in de laatste 2000 jaar. Momenteel zit de vulkaan in een slapende fase.

Er wonen in de omgeving zo’n 3 miljoen mensen in de gevarenzone van de Vesuvius. Ruim 600.000 man woont in de “rode zone”, waarmee ze zich direct in het pad van een pyroclastische stroom zouden kunnen bevinden. De rest ligt vooral in de gevarenzone voor vallende rotsen.

De activiteit van de vulkaan wordt nauwlettend in de gaten gehouden en er wordt voorlopig geen nieuwe uitbarsting verwacht. Er ligt trouwens een heel plan klaar voor evacuatie mocht het toch zo ver komen. Bovendien kunnen wetenschappers met huidige technologie twee weken voor een uitbarsting het al voorspellen.

Dat is een lang verhaal om te zeggen: het is veilig om de vulkaan te beklimmen. De vulkaan slaapt en wordt goed in de gaten gehouden.

En hoe tof is het om te kunnen zeggen dat je bovenop een actieve vulkaan hebt gestaan ;-)?

Geschiedenis van Vesuvius

De Vesuvius vulkaan ontstond toen de Afrikaanse en Euraziatische tectonische platen met elkaar botsten. De regio Campania (waar Napels en Vesuvius in liggen) is überhaupt rijk aan vulkanen.

Campi Flegrei, een ander Nationaal Park, bestaat uit 24 kraters en vulkanen. De meeste vulkanen in het gebied zijn trouwens niet meer actief. Vesuvius is echter de belangrijkste vulkaan, en is ongeveer 18.000 jaar oud.

De beroemdste uitbarsting is natuurlijk die uit 79, waarbij de steden Pompeï en Herculaneum verwoest werden. Al was Vesuvius daarvoor ook al een aantal keer flink uitgebarsten. Geen enkele uitbarsting was echter zo heftig als die in 79.

Rond twintig oktober kwamen de eerste signalen van een aankomende eruptie: aardschokken. Die waren echter niet zo alarmerend voor de inwoners van het gebied. In het jaar 63 was Pompeï immers nog getroffen door een flinke aardbeving. Het is bovendien zo dat de inwoners mogelijk niet eens wisten dat Vesuvius een vulkaan was, en geen gewone berg.

In de ochtend van 24 oktober begon Vesuvius echter dikke rookwalmen uit te stoten die de lucht donkergrijs kleurden. Na een paar uur begon de echte uitbarsting: een regen van as en rotsen daalde neer over de omgeving. De volgende dag kwam er een pyroclastische stroom vrij. In totaal zijn zo’n 16.000 mensen omgekomen bij de ramp.

Sindsdien is de vulkaan dus nog zo’n veertig of vijftig keer uitgebarsten, maar sinds de laatste uitbarsting in 1944 is de vulkaan rustig.

Alles dat je moet weten over Vesuvius beklimmen:

Mocht het op jouw bucketlist staan om Vesuvius te beklimmen, dan heb ik goed nieuws: het is namelijk helemaal niet zo moeilijk. De klim is goed bereikbaar, en zo kort dat je bezoek makkelijk in een paar uurtjes past. Hieronder deel ik alles dat je moet weten als je de vulkaan wilt beklimmen.

Beste moment van de dag: Ik heb de klim in de middag gedaan, omdat Vesuvius in de ochtend vaak omsloten is door laaghangende bewolking. En dan heb je geen uitzicht (en dat zou zonde zijn!). Ik heb dus ’s ochtends Pompeï bezocht, en na de lunch Vesuvius beklommen. Ik zou de volgorde in de zomer misschien wel omdraaien, want er is geen schaduw op de klim en het lijkt me nogal heftig om dit op het heetste moment van de dag te doen!

Kleding: Zorg dat je comfortabele schoenen draagt. Je loopt over een soort grind, en het is best steil, dus dat lijkt me niet heel makkelijk in slippers. Verder is er geen schaduw dus zorg dat je zonnebrand draagt. Op de top kan het best fris zijn en flink waaien, dus draag laagjes en neem ook een vestje mee ofzo.

Toiletten & snacks: Op de parkeerplaats bij de entree is een klein cafeetje waar je wat versnaperingen kunt kopen, en waar ook een toilet is. Bovenop de top is geen toilet, dus hou daar rekening mee. Op de top zijn wel een klein cafeetje waar je wat kunt drinken en snacks kunt kopen, en wat souvenirwinkeltjes.

Hoe lang duurt de klim: De klim vanaf de entree naar de top duurt ongeveer twintig, vijfentwintig minuten. Het is kort, maar best wel steil. Het is goed te doen, ook als je niet zo’n goede conditie hebt, maar het is niet geschikt voor als je slecht ter been bent. Ik vond een verrassend pittig klimmetje en heb zelf drie pauzes genomen onder weg naar boven om op adem te komen. De dag erna had ik spierpijn :’).

Entreetickets Vesuvius

Als je Vesuvius wilt beklimmen, MOET je online tickets reserveren. Je kunt niet ter plekke een entreekaartje kopen. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat er elke dag maar een bepaald aantal tickets beschikbaar zijn. Je kunt hier je entreekaartje kopen.

Je kunt ook besluiten met een tour te gaan. Dan zit je vervoer vanaf Napels en je entreekaartje inbegrepen.

Bezoek Vesuvius en Pompeï combineren

Zoals in 79 al tragisch aangetoond werd, liggen Vesuvius en Pompeï niet ver van elkaar. Het is dus heel makkelijk om allebei op dezelfde dag te bezoeken. Pompeï is gigantisch groot, maar met een uur of vier krijg je wel een goede indruk. Lees hier alles over Pompeï bezoeken.

Ik had geen eigen vervoer in Napels en deed deze tour waarbij ik Pompeï en Vesuvius met elkaar combineerde.

Zou jij Vesuvius willen beklimmen?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter