Doen in Ljubljana: de leukste bezienswaardigheden & restaurants!

door Explorista

Iedereen die ik zei dat ik naar Ljubljana ging, schreeuwde nog net niet in mijn oor hoe leuk die stad is, en dat ik zo’n geluksvogel was. Nou, genoteerd. En jullie hebben gelijk hoor: Ljubljana is een schatje. Helaas waren wij er tijdens een regenachtig weekendje, maar dat neemt niet weg dat de charme ervan af straalt. Misschien komt het door het grotendeels autovrije centrum, maar er hing echt een fijne langzame sfeer. Niemand was gehaast, en daar hou ik wel van.

Wij plakten Ljubljana aan het einde van onze Balkan reis (wat ik niet erg vond, want anders was het vergelijkbare Zagreb misschien tegengevallen), dus waren al door het spotgoedkope Balkan geweest.

Slovenië valt onder centraal Europa. De wegen zijn superstrak, de voorzieningen goed, en qua uiterlijk lijkt het op Oostenrijk.

Zoek je dus nog een originele stedentripbestemming? Gaat u dan naar Ljubljana, hoofdstad van Slovenië. Lees in mijn reisgids alle beste dingen om te doen in Ljubljana, en de mooiste bezienswaardigheden en fijnste restaurants die je niet mag missen!

Een korte geschiedenis van Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en ligt ook vrij centraal in het land. Het is een stad waarin architect Jože Plečnik verschillende kerken, het stadion, de markt, de drie bruggen en de universiteitsbibliotheek ontwierp. Napoleon benoemde de stad tot hoofdstad van de Illyrische provincies ten tijde van het Franse Keizerrijk. En het symbool van de stad is de Ljubljana-draak. Kortom: genoeg te ontdekken.

Ljubljana (toen nog Leibach) werd voor het eerst genoemd tussen 1112 en 1125, maar de basis voor de stad was er al veel eerder. In Romeinse tijden was er de nederzetting Emona die zeer waarschijnlijk doorontwikkelde naar Ljubljana.

Pas vanaf de 13e eeuw begonnen de echte ontwikkelingen die de stad lieten groeien. Ljubljana werd de hoofdstad van hertogdom Krain en kwam zo onder Habsburg gezag tot aan 1919.

Na de Eerste Wereldoorlog viel Oostenrijk-Hongarije uit elkaar waardoor Ljubljana tot aan 1991 onder verschillende bewind gestaan heeft. In 1991 besloot Slovenië namelijk via een referendum dat ze voortaan onafhankelijk verder wilden van Joegoslavië. En daar begon het Slovenië en Ljubljana zoals we dat nog altijd kennen.

Hoe kom je in Ljubljana

Ljubljana ligt op een kleine 2 uur vliegen vanaf Amsterdam. Transavia is een van de aanbieders die je al vanaf € 70 heen en weer vliegt naar de Sloveense hoofdstad.

Natuurlijk kun je ook met de auto richting Ljubljana. Als je liever ter plekke een huurauto regelt, dan raad ik je aan dat te doen bij Sunnycars. Ik vind ze het bedrijf fijn, omdat er geen extra verzekeringen en verborgen kosten zijn. Je weet waar je aan toe bent en hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Handig!

In Ljubljana zelf verplaats je je te voet, want het is geen hele grote stad. Je kunt er ook voor kiezen om fietsen te huren of gebruik te maken van de bussen.

Top bezienswaardigheden in Ljubljana

Bron

Ljubljanski Grad

Één van de letterlijke hoogtepunten van Ljubljana, is het kasteel dat je kunt bezoeken. Ik vind het altijd leuk om kastelen te bezoeken, omdat ik erg geïnteresseerd ben in de middeleeuwen. Vaak is het kasteel namelijk de plek waar een stad echt begint en ontwikkelt.

Het klimmetje naar Ljubljanski Grad is pittig, maar je kunt ook het kabelbaan-treintje nemen. Wij liepen naar boven, en namen het treintje naar beneden.

Ik vond het een heel interessant kasteel: je kunt de toren beklimmen en dan heb je een prachtig uitzicht, er is een video over de geschiedenis van het bouwwerk, en toen wij er waren was er een geweldige expositie over de martelwerktuigen die er ooit gebruikt werden.

Bron

De Centrale Markt

Waarschijnlijk was het omdat wij er in het weekend waren, maar ik heb wel twee of drie markten gezien in het Ljubljana. Ik vind dat altijd iets gezelligs toevoegen.

Een van mijn favorieten was de tweedehands markt langs het kanaal, waar je altijd de meest kleurrijke types tegenkomt. Een andere favoriet is de Centrale Markt. Daar kun je dagelijks terecht voor allerlei vers fruit, groenten, kruiden en natuurlijk lokale lekkernijen.

De eerdergenoemde Jože Plečnik heeft dus deze markt ontworpen. De markt ligt ook nog eens tussen Dragon Bridge en de Triple Bridge (Tromostovje), wat het ook nog eens een fotogeniek plaatje maakt.

Free Walking Tour

Over de geschiedenis van Ljubljana (die uiteraard nog veel uitgebreider is dan hierboven beschreven) leer je veel meer wanneer je met een free walking tour meegaat.

Er zijn allerlei routes waar je voor kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld een walking tour over communisme, maar er zijn ook tours die over de gehele historie van de stad gaan.

Extra leuk aan geschiedenislessen in combinatie met een walking tour is natuurlijk dat je ook direct op de plekken komt waar de geschiedenis zich afspeelde. Wanneer je het wel gelooft met de geschiedenis van een stad kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een “graffiti” tour waarbij je de beste street art ziet die de stad te bieden heeft.

Bron

Dragon Bridge

De Dragon Bridge is een van de meest kenmerkende plekken in Ljubljana. Vanaf de hoeken van de brug kijken vier draken uit over de straten van de stad. Hoewel de brug over de Ljubljanica rivier hoofdzakelijk voor verkeer gebruikt wordt, is het wel echt even een plek waar je geweest moet zijn.

De draak is zoals gezegd het symbool van de stad, dus geen betere plek voor een toeristische foto dan hier. Verder ligt de brug uit 1907 in het verlengde van de Centrale Markt, dus je kunt de twee goed combineren.

Bron

Tivoli Park

Het grootste park in de stad is Tivoli Park. Deze werd aangelegd ten tijde van Napoleon. Één van de mooiste gebouwen in het park is het landhuis Cekin. Hierin zit het museum van de hedendaagse geschiedenis. Maar vroeger werd dit gebouw ingezet als tijdelijk verblijf voor een aantal hooggeplaatste personen.

Een ander bekend stuk in Tivoli Park is de Jakopič Promenade die door het park loopt. Uiteraard vernoemd naar de architect die veel belangrijke plekken in de stad ontwierp.

Doordat het park direct aan het centrum van de stad grenst, wandel je hier gemakkelijk naartoe wanneer je even behoefte hebt aan een rustmoment. Neem wat lekkers mee en stop bijvoorbeeld halverwege het park even voor een minipicknick.

Bron

Prešerenplein

Wat de Dam voor Amsterdam is, is het Prešerenplein voor Ljubljana. Een belangrijk, groot plein in het centrum van de stad waar jaarlijks allerlei activiteiten georganiseerd worden. De kans is groot dat je hier terecht komt wanneer je door Ljubljana wandelt, omdat de nodige straten met het plein verbonden zijn. Op het plein vind je bovendien het standbeeld van France Prešeren, een Sloveense dichter naar wie het plein vernoemd is.

Ljubljanica

De Ljubljanica is een rivier van zo’n 41 kilometer lang die door het centrum van de stad stroomt. De drie bruggen (zie hieronder) lopen bijvoorbeeld over deze rivier.

Ik kan je enorm aanraden om lekker langs de waterkant te struinen, want het is zo romantisch! Wanneer je vooruitkijkt zie je het water stromen en aan je linker- en rechterkant zie je de levendige straten van de stad.

Vroeger had de Ljubljanica bovendien een belangrijke functie. Voordat de spoorwegen kwamen, waren de rivieren een belangrijke handelsroute. Ook in Ljubljana kwam er veel vrachtverkeer via het water de stad binnen.

Bron

Tromostovje (De Drie Bruggen)

Tromostovje, ook wel ‘de drie bruggen’ genoemd, zijn -niet geheel verrassend- drie bruggen die over de Ljubljanica rivier lopen. Om maar even bij de inkoppertjes te blijven: deze groep bruggen is wederom een bouwwerk uit handen van architect Jože Plečnik (je begrijpt inmiddels wel waarom zijn naam zo belangrijk was om te benoemen bij de geschiedenis van de stad.) Niet alleen een bijzonder en fotogeniek gezicht, maar ook een leuk stuk om te lopen wanneer je door de stad, langs de Ljubljanica wandelt.

Fietsen door Ljubljana

De Sloveense hoofdstad is niet heel groot en daardoor een hele goede stad om per fiets te ontdekken. Je kunt zelf fietsen huren en je eigen routes bepalen, maar je kunt natuurlijk ook met een tour meegaan.

Het voordeel van een tour is dat je vaak ook meer te weten komt over de geschiedenis van de stad. Ook kunnen de locals die je rondleiden vertellen over de mooiste, onbekendere plekken in de stad. Denk aan de restaurants die niet vol toeristen zitten, de gezelligste bars om ’s avonds te zijn en de meest fotogenieke spots in de stad.

Ga je zelf op avontuur, dan zou ik onder het genot van een kopje koffie ’s ochtends de fietsroute uitstippelen. Dat doet het ook bijzonder goed voor je vakantiegevoel!

Franciscaanse kerk

De ‘Frančiškanska cerkev’ is een van de meest opvallende en bekendste kerken in Ljubljana. De kerk staat op het eerdergenoemde Prešerenplein en is absoluut niet te missen.

De rode kleur verwijst naar de Franciscanen. De kleur staat namelijk symbool voor de Franciscaanse kloosterorde. Als niet-Franciscaan hecht je waarschijnlijk niet zoveel waarde aan die link, maar is het vooral een heel gezellig gezicht (zelfs als je, net als wij, de stad in de regen bezoekt!).

De kerk is niet altijd toegankelijk voor publiek, maar mocht je er naar binnen kunnen: doen! De Fransiscaanse kerk is namelijk ingericht in een barokke stijl, dus je kijkt zonder twijfel je ogen uit.

Bron

National Museum of Contemporary History

Bij een stedentrip hoort natuurlijk ook een bezoek aan een museum. Het National Museum of Contemporary History is het museum in Park Tivoli in het Cekin landhuis. Je ontdekt er niet alleen meer over Ljubljana, maar ook over de rest van Slovenië.

Er zijn allerlei objecten die samen met tekst en beeld de verhalen vertellen over vroeger. Denk aan een inkijkje in de rol van Slovenië tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk komen de ontwikkelingen die Slovenië het onafhankelijke land maakte wat het vandaag de dag is ook aan bod. Hoewel het de permanente collectie is, blijven ze er regelmatig aan bijschaven om te zorgen dat het actueel en relevant blijft.

De leukste restaurants in Ljubljana

  • Pritlicje: Een relaxed café in de stad met een leuk sfeertje en lekker veel eten en drinken. De prijzen zijn hier bovendien heel budgetproof.
  • Taj Mahal: Een Indiaas (geen verrassing) restaurant waar wij tijdens ons bezoek erg lekker gegeten hebben. Het vriendelijke personeel houdt er ook nog eens goed rekening met je wensen (pittigheid, vegetarisch, glutenvrij).
  • Pop’s Place: Heerlijke burgers, frietjes, allerlei speciaalbiertjes en homemade limonade’s en ook nog eens een goede sfeer. Ben je in Ljubljana met mooi weer? Ga dan zeker op het grote terras zitten van Pop’s Place.
Bron: hotels.com

De leukste hotels in Ljubljana

  • Hotel Mrak: Hotel Mrak is een familiehotel voorzien van alle basisingrediënten voor een fijne stedentrip. Een gunstige ligging, ontbijtbuffet, een tuin en modern ingerichte kamers. Ben je met mooi weer in dit driesterrenhotel, dan kun je er ook voor kiezen om van het ontbijtbuffet te genieten in de tuin. Best of both worlds.
  • Antiq Palace: Een viersterren boetiekhotel met sfeervolle binnenplaatsen, gezellige vuurplaatsen en een bijpassende inrichting. De kamers zijn ruim opgezet en de luxere kamers hebben zelfs een eigen spabad. De ligging is heel centraal in Ljubljana.
  • InterContinental Ljubljana: Een luxueus vijfsterrenhotel in hartje Ljubljana. Voor ultiem comfort boek je hier een kamer. Een panoramisch wellness- en spacentrum met zwembad, rooftopbar met prachtig uitzicht en grote, sfeervol ingerichte slaapkamers.

Dit waren mijn favoriete plekken in het Sloveense Ljubljana. Al met al vond ik Ljubljana echt een leuke stad, en zeker een citytripje waard! Ik hoop dat je iets aan deze reisgids hebt bij het plannen van je eigen trip.

Wat zijn jouw favoriete tips voor Ljubljana?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter