Momenteel kunnen we helaas niet reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden

Zagreb7 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden

Zagreb was misschien wel de verrassing van de Balkan-trip voor me. Want wat vond ik die stad léúk. Ik ging er van te voren heen om twee redenen: het was een mooie tussenstop tussen München en Plitvice, en het Museum of Broken Relationships staat er (en daar wilde ik dus al een tijdje heen). Ik had eigenlijk heel weinig ideeën over Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. En wat werd ik omvergeblazen. Zagreb bombeerde zichzelf tot de top drie leukste steden die ik in de Balkan bezocht. Ik raad het meteen aan iedereen aan. Dit zijn 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip bestemming moet worden. 

Het is schattig

Wat een lief stadje. Zagreb is best wel klein, het centrum althans. En daar tref je dan superlieve gekleurde gebouwen aan. Zo vrolijk! Al wandelend door Zagreb deed de stad me ergens een beetje Frans aan qua architectuur. Maar waar dat vandaan komt is me niet helemaal duidelijk. Het centrum is echt heel compact en gezellig, waardoor het heerlijk is om er doorheen te struinen, straatjes in te steken en te ontdekken. Wist je dat alle straatlampen in het oude centrum elke dag nog met de hand worden aangestoken?

Zagreb2 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb5 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb15 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden

Je kunt er heerlijk eten

Maar echt. Burek is de lokale snack in Kroatië. Het kost nog geen euro voor een portie, en je hebt altijd verschillende smaken. Mijn favoriete versie van dit deeghapje met vulling was met gehakt en champignons. De allerlekkerste pulled pork die ik ooit heb, at ik bij Mundoaka. Het koste wel iets meer (€9) maar de portie was zo groot dat ik er de dag erna ook nog van geluncht heb. Het is überhaupt leuk om daar meerdere dingen te bestellen, zodat je met elkaar kunt delen. Ik at in Zagreb ook het lekkerste ijsje ooit. Nutella-ijs, voor maar €0.80. Halló hee. De laatste avond aten we lekkere burgers bij Rocket Burger, een leuk burgertentje in het centrum. Voor maar €6 heb je er een prima burger, en heerlijke ijsthee.

Er zijn toffe musea

Goed, het Zagreb City Museum viel me wat tegen (er was weinig omschrijving in het Engels), maar dat maakt het Museum of Broken Relationships wel weer goed. Dit is zonder twijfel het leukste museum dat ik ooit bezocht heb. Hoe origineel is het om een museum over verbroken relaties te hebben, en tegelijkertijd: hoe logisch? Iedere relatie heeft een verhaal, en waarom zou je die niet (aan de hand van een voorwerp) vertellen? Met een brok in mijn keel liep ik door de expositie. Wat is het toch treurig  hoe ondanks de beste bedoelingen, twee mensen soms niet bij elkaar kunnen blijven en hun relatie niet kunnen laten werken. Is er iets verdrietigers? Ik vond het echt een fantastisch museum, en zou het iedereen aanraden.

Zagreb1 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb6 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden

Zagreb9 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb10 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden

De sfeer is relaxed

Vanaf het moment dat ik het stadscentrum binnenliep voelde ik: ja, dit is een fijne plek. Soms heb je dat, ook al kun je niet direct uitleggen hoe het komt. Het is een vibe die er hangt, ofzo. Na een tijdje besefte ik me dat het hele centrum autovrij is, waardoor het heel erg rustig en gezellig is in de straatjes. Er zijn genoeg terrasjes waar je even kunt chillen. En de locals zijn zó vriendelijk. Ik ben nog nooit, waar dan ook, vriendelijkere mensen tegengekomen dan in Zagreb. Iedereen is zo oprecht vriendelijk en geïnteresseerd in je. Heel bijzonder.

Het is goedkoop

Kroatië was mijn eerste echte uitstapje naar Oost-Europa (een paar dagen in Bratislava in een ver, schimmig verleden niet meegerekend). En daarmee zou het dus ook meteen mijn goedkoopste bestemming zijn geweest. Jawel hoor: na het hartverlammend dure München, was Zagreb een uitkomst. Voor een euro of vijf uit eten is echt niet gek. Hoe.Fijn.

Zagreb is echt schattig, en een heerlijke relaxte, leuke stad voor een fijne citytrip. Als ik je tips mag geven (ja, dat mag ik, want dit is mijn blog): vlieg op vrijdag in, ga op zaterdag op excursie naar Plitvice*, en besteed zondag nog in de stad voor je ’s avonds terugvliegt. Een free walking tour mag je niet overslaan, trouwens! Deze planning geeft je genoeg tijd de kleine stad te beleven.

*Plitvice is een prachtig natuurpark met watervallen. Je leest er snel meer over!

Zagreb4 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb3 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb8 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb11 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb12 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb13 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden Zagreb14 - 5 redenen waarom Zagreb je volgende citytrip moet worden

Ben jij ooit in Zagreb geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 reacties

 1. Ik ben nog nooit in Zagreb geweest, maar een van de redenen dat het op mijn lijstje staat, is the Museum of Broken Relationships. Heerlijk ook hoe goedkoop je lekker kunt eten in veel Oost-Europese landen.

  | Reageer op deze reactie
 2. Ziet er uit als een super gave stad! Heel anders dan de steden die ik in Kroatië heb bezocht.

  | Reageer op deze reactie
 3. Naomi

  Ik kom zelf bijna jaarlijks in Kroatië, maar ik ben nog nooit in Zagreb geweest. Ik had niet verwacht dat het zo mooi zou zijn daar, bij deze staat Zagreb dus op mijn verlanglijstje! Bij de watervallen ben ik al wel geweest, prachtig was het daar ! Gelukkig ga ik in de herfst weer een weekje naar Kroatië, dan ga ik dus zeker een dagje naar Zagreb !
  Liefs Naomi

  | Reageer op deze reactie
 4. Lieke

  Een aantal jaren geleden ben ik met vriendinnen in Kroatië geweest. Wij verbleven in Pula en zijn ook naar Plitvice geweest. Het land is me toen zeker bevallen!
  Nu ik je foto’s en verhalen/bevindingen zie van zagreb heb ik zin om daar heen te gaan!

  | Reageer op deze reactie
 5. Ik ben er slechts een avond en een lange morgen geweest maar de vriendelijke mensen herinner ik me ook nog goed :-) Over dat museum heb ik trouwens meerdere verhalen gehoord, ik geloof ook dat er pas geleden ook een tentoonstelling van was in Brussel!

  | Reageer op deze reactie
 6. Lenneke

  Oke ik wil nu gaan!
  Wat een verassend leuke stad lijkt me dit.

  | Reageer op deze reactie
 7. tea

  yes! yes! yes! eindelijk iemand die het snapt. voor een volgend bezoek raad ik het museum of contemporary art aan, ze hebben een glijbaan :D

  nu heb ik zin in pita/burek

  | Reageer op deze reactie
 8. Ik ben een paar jaar geleden in Zagreb geweest maar vond er niet zoveel aan. Het museum of broken relationships was tof, maar verder was ’t vooral erg klein en weinig mensen op straat/in barretjes. Genoeg voor een middagje rondlopen, maar dan heb je ’t ook wel weer gezien. Maar misschien is ’t in die paar jaar veranderd en iets levendiger geworden?

  | Reageer op deze reactie
  1. Ik vond het een heel levendige stad, heel gezellig. Niet druk, maar wel levendig. Misschien was je er buiten het hoogseizoen en is het dan anders?

   | Reageer op deze reactie
  2. drazen lisak

   Nou, ik ben er geboren. Als er ergens barstensvol cafétjes en terrasjes zijn dan is dat in Zagreb! Ze zijn wel grotendeels geconcentreerd in een paar gebiedjes….

   | Reageer op deze reactie
 9. Larissa

  Ik ben nog nooit in Zagreb geweest, maar ik ben net terug uit Warschau en daar doen deze foto’s me wel een beetje aan denken!

  | Reageer op deze reactie
 10. How cute, de straatlantaarns worden met de hand aangestoken. Leuke korte trip raad je aan, die wil ik graag eens maken!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2020 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring